Sem Rudolph

Activity

  • 7
    Updates
  • 1
    Thumbs up
  • 0
    Comments
Sem Rudolph, Fieldlab voor de bouwsector en industrie at BouwLab, posted

C the Future

Featured image

Wij de 3D Makers Zone, Bouwlab R&Do, MAAK Haarlem en Gemeente Haarlem zijn de initiatiefnemers van het C-district in Haarlem en nodigen je uit om samen met ons te bouwen aan een innovatieve, digitale en circulaire regio. Het C-district is volop in ontwikkeling. Om deze ontwikkeling vorm te geven, richten we ons op een concreet evenement waarin we al in 2024 samen kunnen werken: C The Future.

En dat doen we graag samen met jou. C The Future is hét tweedaagse evenement waar technologie, digitalisering, circulariteit, leren en innovatie samenkomen.

Hier kunnen bedrijven, onderwijsinstellingen en bewoners uit de regio kennismaken met de nieuwste toepassingen en producten. Je kunt in contact komen met de nieuwste technologieën en deelnemen aan het Skills-ontwikkelingsprogramma van de Smart Makers Academie, waar nieuwe makers, techneuten en pioniers worden opgeleid. Ontdek welke ontwikkelingen, mogelijkheden en innovaties relevant zijn voor de directe omgeving, de stad en de regio. Samen dragen we bij aan de ontwikkeling van kennis en werkgelegenheid, en een duurzame economie door bedrijven te betrekken bij de regionale uitdagingen en hun eigen bestaansrecht.

We richten dit evenement in op basis van de vijf landelijke transitieagenda’s voor een circulaire economie:

  • Bouw
  • Biomassa en voedsel
  • Maakindustrie
  • Kunststoffen
  • Consumptiegoederen

Innovatie, vaardigheden en digitalisering vormen de rode draad.
 
Vrijdag 4 oktober is gericht op de bedrijven (klein, midden- en grootbedrijf), overheden en kennisinstellingen.

Zaterdag 5 oktober is bedoeld voor inwoners uit de regio die de rol van leerling, werknemer en consument vervullen.

Schrijf je nu in via onze website en neem deel!

Conference from Oct 4th to Oct 5th
Sem Rudolph, Fieldlab voor de bouwsector en industrie at BouwLab, posted

Innovation Dinner - Duurzaam Produceren

Hoe kun je als organisatie zo zuinig mogelijk werken met het oog op energie – en materiaalverbruik.

Hoe flexibel ben je en van welke slimme producten of diensten maak je gebruik? Tijdens dit diner laten experts zien hoe jouw organisatie sustainable wordt voor de toekomst.

Deelname aan het Innovation Dinner is kosteloos.

Meld je nu aan via onze website https://bouwlab.com/sustainable-factory/ of mail voor meer informatie sem@bouwlab.com.

Lecture / presentation on Apr 17th
Sem Rudolph, Fieldlab voor de bouwsector en industrie at BouwLab, posted

Cursusdag 'Werken aan een lerende organisatie'

Stel je voor: je werkt in een team waarin iedereen actief bijdraagt aan verbeteringen en innovatie. In plaats van weerstand tegen nieuwe werkwijzen, denken je teamleden hierover mee. Werknemers dragen zelf actief ideeën aan om het bedrijf en zichzelf verder te ontwikkelen. Samen breng je de organisatie naar een hoger niveau.

Dat is hoe een lerende organisatie eruitziet. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? BouwLab R&Do vertelt je er alles over in de eendaagse training van de Smart Makers Academy. Tijdens de volledig verzorgde cursusdag op 25 april laten we je zien hoe je een lerende organisatie vormgeeft en een leerplan opstelt dat past bij jouw bedrijf. Na deze dag kun je zelfs kiezen voor persoonlijke begeleiding om de implementatie binnen jouw organisatie te versterken.

Wat maakt een lerende organisatie zo belangrijk? Het gaat niet alleen om individuele ontwikkeling, maar om een gedeelde visie waarbij elke medewerker bijdraagt aan de vooruitgang. We gaan, onder leiding van Wilfried Hoffman, dieper in op dit aspect tijdens de cursusdag en leggen uit waarom een lerende organisatie essentieel is voor succes op lange termijn. Met behulp van concrete activiteiten krijg je praktische handvatten aangereikt om zelf aan de slag te gaan.

Deelname aan de cursusdag bedraagt €49,50
De cursusdag duurt van 09:00 tot 17:00 uur.

Masterclass / workshop on Apr 25th
Sem Rudolph, Fieldlab voor de bouwsector en industrie at BouwLab, posted

Cursusdag Nieuwe Technologie in de bouw

Je hebt het vast gemerkt: de bouw heeft te maken met veel uitdagingen en is continu in ontwikkeling. Wil jij weten hoe je deze ontwikkelingen in je voordeel kunt gebruiken om die uitdagingen aan te gaan?

BouwLab R&Do biedt via de Smart Makers Academy een volledig verzorgde cursusdag aan, waarop je kennismaakt met nieuwe technologie in de bouw en leert hoe jij dit kunt toepassen. Ontdek hoe nieuwe technologieën zoals Artificial Intelligence (AI), 3D-printing en robotica jouw bedrijf vooruit kunnen brengen.

Artificial Intelligence komt steeds vaker voor in het bedrijfsleven. Tijdens deze dag vertellen we je over allerlei mogelijke toepassingen van AI. Bijvoorbeeld hoe het kan helpen bij het schrijven van tenders? Hoe bespaar je tijd met parametrische ontwerpsoftware? En hoe kun je drones inzetten op jouw bouwplaats?

Machineonderdelen, bouwmaterialen en zelfs hele gebouwen: als je het kunt bedenken, kun je het printen! We nemen je mee in de wereld van 3D printing. Met welke materialen kun je printen? Wat is hiervoor nodig? We leren je hoe je snel en laagdrempelig aan de slag kunt met 3D-printing technologie.

Ook onderzoeken we de kansen van het gebruik van robotica in de bouw. Wat voor verschillende robots en cobots zijn er? En voor welke taken kun je ze inzetten? Denk bijvoorbeeld aan het automatisering van bouwprocessen, het uitvoeren van repetitieve taken en het verhogen van de veiligheid op de bouwplaats. Hoe integreer je robots in jouw werk? En hoe train je personeel om met deze nieuwe technologieën te werken?

Kortom: een dag vol technologische vooruitgang. Wil jij ook vooroplopen in de bouwsector van de toekomst? Schrijf je dan nu in voor deze cursusdag en ontdek hoe nieuwe technologieën jouw bedrijf toekomstbestendig maken!

Deelname aan de cursusdag bedraagt €450.
De dag duurt van 09:00 tot 17:00 uur.

Masterclass / workshop on Apr 23rd
Sem Rudolph, Fieldlab voor de bouwsector en industrie at BouwLab, posted

Make-athon Modulair bouwen

Bij BouwLab geloven we in <em>“learning by doing”</em>. Wil jij door actief aan de slag te gaan alles leren over modulaire bouw? In de Makeathon: Modulair Bouwen werk je in een team van mensen uit verschillende disciplines en met diverse ervaring aan oplossingen voor uitdagingen binnen de modulaire bouw.

Wat is modulaire bouw?
Modulaire bouw is een techniek die steeds vaker wordt toegepast. Modulariteit, prefab en geïndustrialiseerde bouw zijn hierbij aan elkaar verwant. In tegenstelling tot de meer traditionele bouw wordt bij modulaire bouw de constructie opgebouwd uit elementen afkomstig uit de fabriek. Volgens velen is dit een snellere, betaalbaardere en duurzamere manier van bouwen.

Wat gaan we doen tijdens deze Makeathon?
Hebben we met modulaire bouw de nieuwe toekomst van de bouw te pakken? Of zijn er nog allerlei uitdagingen die grootschalige introductie in de weg staan? Dit zijn de onderwerpen waar we tijdens de Makeathon mee aan de slag gaan. We gaan op zoek naar oplossingen op gebied van standaarden en uitwisselbaarheid, materiaalkeuzes, design, constructie en veiligheid, wettelijke beperkingen, financiële gevolgen en meer.
In 2 dagen tijd gaan 10 teams de uitdaging aan om één of meerdere cases uit te werken. De cases hebben verschillende focusgebieden: betaalbaarder, duurzamer en innovatiever. Tijdens de Makeathon krijg je meerdere masterclasses door experts op het gebied van agile werken, parametrisch ontwerp, houtbouwsystemen, TCO, digitale productietechnieken, circulaire materialen en digital twinning. De opgedane kennis kun je in de cases direct toepassen!

Welk team komt met de beste oplossing?
Aan het eind van de Makeathon preseren de groepen hun case en het concept voor de oplossing. De oplossingen worden beoordeeld door een vijfkoppige vakjury uit verschillende disciplines. Het team met het beste idee gaat natuurlijk naar huis met een mooie prijs!

Voor wie is de Makeathon interessant?
De Makeathon is bedoeld voor bedrijven, ambtenaren, studenten, docenten en andere stakeholders. We beperken ons zeker niet alleen tot de bouwsector; ook kennis uit bijvoorbeeld de maakindustrie, de creatieve sector en hightech kan een grote bijdrage leveren.

Waarom meedoen?
De uitdagingen in de bouw zijn gigantisch. In deze tweedaagse pressure cooker komt heel veel aan bod, zoals:

  • Stoomcursus nieuwe technologie in 2 dagen met masterclasses die ertoe doen;
  • (Nieuwe) kennis direct toepassing in de praktijk;
  • Werken in multidisciplinaire teams, dus ervaring opdoen met nieuwe vormen van samenwerking en je netwerk uitbreiden;
  • Meewerken aan complexe uitdagingen in de bouw

Schrijf je in voor 1 juni 2024!
Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor deze Makeathon. We kijken naar een goede samenstelling van de teams om de beste resultaten te behalen. Inschrijving betekent dus niet automatisch dat je meedoet. Na de inschrijftermijn worden de teams bekendgemaakt. Zit je er niet bij? Dan kan je op de wachtlijst geplaatst worden.

Masterclass / workshop from Jul 4th to Jul 5th
Sem Rudolph, Fieldlab voor de bouwsector en industrie at BouwLab, posted

Innovation Dinner: Cultuurverandering in de bouw

Featured image

CULTUURVERANDERING IN DE BOUW

Binnen de bouw zal men in de toekomst anders moeten gaan werken vanwege de maatschappelijke opgaven als duurzaamheid, klimaat en het arbeidstekort. De bouw zal (meer) moeten leren werken met alle digitale mogelijkheden die er zijn en aankomen. Dat vereist een andere cultuur van samenwerken. Zowel binnen het bedrijf als in de keten.

Ook het tekort aan personeel zorgt ervoor dat anders zal moeten worden omgegaan met personeel. Bedrijven zullen inclusiever moeten worden, zullen ook te maken krijgen met zij-instromers en ook hier zal digitalisering ervoor zorgen dat meer gedaan kan worden met minder mensen. Dr. ir. Koos Johannes, onderzoeker cultuur & ketensamenwerking bij de HVA zal tijdens het diner zijn inzichten delen over de Cultuurverandering in de bouw. Over deze, en nog veel meer onderwerpen, gaat het komende Innovation Dinner met als thema: Cultuurverandering in de bouw.  

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Meld je dan nu aan voor dit innovation dinner!

Lecture / presentation on Dec 13th