Deelscooteraanbieder Check start ook met deelauto's

Featured image

Deelscooteraanbieder Check biedt vanaf vandaag ook deelauto’s aan. Het bedrijf begint met een pilot met 10 deelauto’s in Amsterdam en wil bij succes snel doorgroeien. Door het toevoegen van deelauto’s faciliteert het bedrijf vanaf heden ook reizen buiten de hoofdstad. Check is actief in 20 steden in Nederland en Duitsland. 

Bewuste keuze voor Amsterdam
Check kiest er bewust voor om te starten met een pilot in Amsterdam. Amsterdam is één van de eerste steden waar het bedrijf actief werd met deelscooters in september 2020. De gemeente signaleert dat de overstap naar deelmobiliteit hard nodig is. “Er komen steeds meer mensen in Amsterdam wonen en als we allemaal onze eigen auto hebben past het gewoon niet”, aldus Jeroen Schutter, programmamanager deelmobiliteit bij de gemeente Amsterdam. 
Data van Check laat zien dat de adoptie van deelscooters in Amsterdam zeer goed is: 105.000 inwoners van de hoofdstad hebben een account bij Check. Een deelscooter vervoert gemiddeld 11 mensen per dag. Bijna 1 op de 10 ritten begint- of eindigt in de regio.  

Een antwoord op elke mobiliteitsbehoefte
De missie van Check is het creëren van leefbare steden door onnodig autobezit en -gebruik terug te dringen. De deelauto sluit hier naadloos bij aan, vertelt mede-oprichter en managing director Paul van Merrienboer: “We zien dat onze deelscooters een sterk alternatief bieden voor de autorit binnen Amsterdam. Als een gebruiker een afspraak heeft ver buiten Amsterdam, of naar de bouwmarkt moet, biedt de deelscooter echter niet altijd uitkomst. Door deelauto’s toe te voegen hebben we ook een antwoord op die mobiliteitsbehoefte. Een eigen auto is nu écht niet meer nodig.”

Een simpele propositie
Check gaat van start met 10 volledig elektrische Volkswagen ID3’s. Er bevindt zich een laadpas in elke auto zodat de gebruiker zelf kan (snel)laden bij een laag accupercentage. De voorwaarden om van een auto gebruik te kunnen maken zijn hetzelfde als bij een scooter: gebruikers moeten 18 jaar of ouder zijn en een geldig autorijbewijs hebben. De meer dan 100.000 Amsterdamse gebruikers die momenteel al een account hebben bij Check kunnen dus direct de deelauto in. De auto’s kunnen worden geboekt in de app op het moment dat de gebruiker de auto nodig heeft. Na het boeken heeft de gebruiker 30 minuten om naar de auto toe te gaan en de rit te starten. Net als bij een scooter betaalt een gebruiker pas vanaf het moment dat de rit is gestart en alleen voor het daadwerkelijke gebruik: een starttarief voor een rit met een deelauto is 2 euro, het gebruik per minuut kost 30 cent en pauzeren kost 15 cent per minuut. Er komen achteraf geen kilometerkosten bij.

Een deelauto per zone
De auto’s worden per zone aangeboden: zonefloating. Dat betekent dat een gebruiker aan het einde van de rit de auto binnen een gebied van een paar straten moet parkeren. Amsterdam verwacht dat zonefloating goed werkt qua ruimtebeslag en efficiënt gebruik van laadpalen voor de stad. De zones voor de eerste 10 auto’s bevinden zich in de Pijp en in Amsterdam-Zuid. Op deze manier wil het bedrijf de nieuwe propositie testen in een buurt met een gemiddeld laag autobezit per inwoner (de Pijp) en een buurt met een gemiddeld hoog autobezit per inwoner (Amsterdam-Zuid). 

https://ridecheck.app/nl/newsroom/een-eigen-auto-is-nu-echt-niet-meer-nodig

Comments

Topics