Zoë Spaaij

Activity

  • 11
    Updates
  • 0
    Thumbs up
  • 0
    Comments
Zoë Spaaij, Project manager , posted

Crowd Safety Congres – Zo zorg je voor een veilige stad

Featured image

Wilt u inzicht in bezoekersstromen van de stad? Leer van de ervaringen die zijn opgedaan met het dashboard Crowd Safety Manager tijdens het Crowd Safety Congres op 1 december in Apeldoorn. Deze tool is ontwikkeld in de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ en getest door gemeente Den Haag, de gemeente Breda en de gemeente ’s-Hertogenbosch in nauwe samenwerking met de Nationale Politie en het IT bedrijf Argaleo.
Datum: 1 december 2022
Tijd: 10.00 – 13.00 uur
Locatie: Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (Wapenrustlaan 11, 7321 DL Apeldoorn)
Deelname is gratis 
 KLIK HIER VOOR AANMELDEN
 
De gemeente Den Haag experimenteerde afgelopen zomer met de Crowd Safety Manager in het LivingLab op Scheveningen. De gemeente Breda gebruikte de tool tijdens het 538 Koningsdag en de intocht van Sinterklaas. En  in ‘s-Hertogenbosch zorgt het dashboard ervoor dat 11/11 goed verloopt in de Carnavalsstad.
Tijdens het Crowd Safety Congres delen de gemeenten de lessen die ze hebben geleerd bij het gebruik van de tool binnen hun organisatie. En u leert hoe de tool kan worden ingezet in uw organisatie.
 
(Concept)programma
9.30 uur: Inloop
10.00 uur: Welkom vanuit City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’
10.10 uur: De status quo van technologie, data en openbare veiligheid.
10.30 uur: De noodzaak van preventief handelen.
10.50 uur: Presentaties gemeente Breda, Den Haag en ‘s-Hertogenbosch – Wat zijn de ervaringen en de lessons learned?
11.50 uur: Crowd management next level, van handhaven naar voorspellen.
12.10 uur. Data in de stad: van Privacy naar Ethiek.
12.30 uur: Wrap-up
13.00 uur: Netwerklunch met de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’
 KLIK HIER VOOR AANMELDEN

Conference on Dec 1st
Zoë Spaaij, Project manager , posted

Summerschool 'Maak je eigen slimme stad'

Featured image

Nederland staat voor enorme opgaven. Opgaven die niet alleen maar op te lossen zijn op traditionele manieren. Die vragen om nieuwe manieren van werken met digitalisering en de inzet van data. Maar hoe pak je dat aan? Hoe werkt dat in de praktijk? Hoe pas je nieuwe technologie toe in het ontwikkelen van steden en dorpen?

Om die vraag te beantwoorden organiseren Kennislab voor Urbanisme en de Future City Foundation in opdracht van de gemeente ‘s-Hertogenbosch en de provincie Noord-Brabant in het kader van de Data Week NL een Summerschool ‘Maak je eigen slimme stad’ in samenwerking met de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat‘ en de City Deal ‘Slim Maatwerk’.

Meld je nu aan en bedenk samen met 24 andere jongprofessionals hoe je data en digitalisering inzet om de problemen van vandaag op te lossen voor de wereld van morgen.

Ben je zelf geen jongprofessional meer, maar ken je iemand in je netwerk? Stuur deze Summerschool dan aan hem/haar door. 

Waar gaat het over?

Nederland staat voor grote uitdagingen. De klimaatverandering, de woningnood, en een krappe arbeidsmarkt. Voor steeds meer Nederlanders is het niet vanzelfsprekend om op een gezonde manier in de gewenste thuisomgeving te wonen. Omdat ze te maken hebben met een kluwen van sociale problemen, gezondheidsproblemen of kansenongelijkheid. Dat leidt tot een groeiende kloof in de samenleving.

Dit zijn grote opgaven die uiteindelijk moeten worden opgelost door provincies als Noord-Brabant en gemeenten als ’s-Hertogenbosch. Data, digitalisering en technologisering bieden mogelijke oplossingen, maar hoe benut je deze kansen op de goede manier? En hoe zorg je ervoor dat het niet blijft bij een idee, maar dat concrete oplossingen daadwerkelijk iets gaan veranderen in een wijk of stadsdeel?

Tijdens deze summerschool dagen we jou uit om hierover na te denken. Je gaat 3 dagen lang in multidisciplinaire teams aan de slag met de vraag: Hoe kunnen data, technologisering en digitalisering bijdragen aan een sterke economie, leefbaarheid en gelijke kansen voor iedereen in de Provincie Noord-Brabant? En hoe pak je dat concreet aan in de Omgeving Station Oost in ‘s-Hertogenbosch?

Met wie

Het Kennislab voor Urbanisme en de Future City Foundation organiseren deze summerschool in opdracht van de Provincie Noord-Brabant en de gemeente ’s-Hertogenbosch in het kader van de Dataweek NL en in samenwerking met de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ en de City Deal ‘Slim Maatwerk’.

Premium Partners van de Future City Foundation zijn: gemeente Amersfoort, Civity, DHM Infra, ELBA\REC, Kennedy Van der Laan, gemeente Sittard-Geleen, Waterschap Vallei en Veluwe, VodafoneZiggo, We City en gemeente Zwolle.

Founding partners van de Data Week NL zijn: gemeente ‘s-Hertogenbosch, JADS, provincie Noord-Brabant, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Waarom meedoen

  • Je leert over digitalisering en technologisering en hoe je dat kunt toepassen in de stad van de toekomst. Je leert het direct uit de praktijk en van de mensen die er dagelijks meer werken. Kennis die je in je opleiding niet krijgt;
  • Je ontwikkelt je professionele en persoonlijke skills;
  • Je maakt kennis met de Provincie en gemeente als organisatie en ontmoet een heel interessant netwerk van bedrijven en stakeholders. Als je een interessante baan of stage zoekt is dit een heel interessant netwerk
  • Maak kennis met de 75 verschillende partners van de betrokken City Deals
  • Je bent graag met inhoudelijke en vernieuwende onderwerpen;
  • Je vind het fijn om nieuwe interessante mensen te leren kennen;
  • En drie dagen plezier met hen te hebben.

MELD JE NU AAN

Meer weten?

Klik hier voor meer informatie over het programma en de deelname.

Conference from Jun 28th to Jun 30th
Zoë Spaaij, Project manager , posted

19 x de AVG, wat betekent dat voor u? Leer het op ons Europees wetgevingswebinar op 2 juni

Featured image

De komende jaren pakt Europa haar rol op het gebied van digitalisering en technologisering. Er komen maar liefst 19 Europese wetten aan die stuk voor stuk net zo ingrijpend zijn als de AVG. Tijdens een webinar op 2 juni van 16.00 - 1700.00 uur leert u van Jonas Onland (VNG) wat dat voor uw organisatie betekent.

De Europese wetten hebben veel impact op de macht van de techbedrijven. Maar ook op de manier waarop de slimme stad wordt ontwikkeld. Maar zijn we wel goed voorbereid op de komst van die nieuwe wetten? En wat houden ze precies in? Wat zijn de gevolgen van die wetten voor de ontwikkeling van smart cities? Zijn bedrijven en gemeenten voorbereid?

Daarover geeft Jonas Onland (Programma leider Digital Transformation & Europe VNG) op 2 juni 2022 een presentatie én gaat met u in gesprek.

Datum: 2 juni van 16.00 – 17.00 uur

Locatie: Online (u ontvangt een dag van tevoren de link)

Deelname gratis

MELD JE NU AAN

Heeft u vragen voor Jonas Onland? Stel ze dan alvast via het aanmeldformulier.

Online event on Jun 2nd
Zoë Spaaij, Project manager , posted

Talkshow: 50 jaar ‘Grenzen aan de groei’ – Wat gaan we de komende 50 jaar doen?

Featured image

Op 2 maart is het 50 jaar geleden dat het rapport ‘Grenzen aan de groei’ van de club van Rome verscheen. Het rapport schetste het scenario dat als de westerse maatschappij doorging met de consumptiemaatschappij, een immense catastrofe het gevolg zou zijn. Het rapport werd de aanjager van de milieubeweging van de jaren tachtig en lijkt met de huidige klimaatverandering en biodiversiteitscrisishelaas relevanter dan ooit.

Wat kunnen we, anno 2022, leren van het rapport? Wat is er de afgelopen jaren al wel gedaan en wat moeten we nog doen? Hoe kunnen we vergroening, digitalisering en een circulaire economie inzetten om het tij te keren?
Om deze vragen te beantwoorden en een blik in het verleden en heden te werpen slaan Future City Foundation, Stichting Steenbreek en de SKBN de handen ineen tijdens een online talkshow op 2 maart van 10.00 – 11.00 uur. Mediapartner van dit Webinar is Stadszaken.nl.

Datum: 2 maart, van 10.00 – 11.00 uur
Locatie: Online talkshow onder leiding van Jan-Willem Wesselink
Kosten: Gratis

In het rapport lees je de alarmerende boodschap: “De mensheid kan niet blijven doorgaan zich met toenemende snelheid te vermenigvuldigen en materiële vooruitgang als hoofddoel te beschouwen, zonder daarbij in moeilijkheden te komen. (…) Dat betekent dat we de keuze hebben tussen nieuwe doelstellingen zoeken teneinde onze toekomst in eigen handen te nemen, of ons onderwerpen aan de onvermijdelijk wredere gevolgen van ongecontroleerde groei.”

Welke nieuwe doelstellingen kunnen we nu zoeken om ervoor te zorgen dat we onze toekomst en die van onze kinderen in eigen hand nemen? Daarover gaan we met drie experts (namen volgen z.s.m.) in gesprek.

Wilt u meer weten en meepraten?

Meld u aan

Over de Future City Foundation
De Future City Foundation is een ‘movement of communities’ die zich bezighouden met digitalisering en technologisering van regio’s, steden en dorpen. Wij verbinden professionals bij gemeenten, bedrijven en andere organisaties met elkaar om samen van die regio’s, steden en dorpen slimme gemeenschappen te maken met een gezonder leefomgeving, zoals bedoeld in Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en conform onze Europese democratische waarden.

Over Stichting Steenbreek
Stichting Steenbreek is een kennis- en netwerkorganisatie en biedt ondersteuning bij het duurzaam vergroenen van onze leefomgeving. De Steenbreekvisie is dat het besef dat groen goed is voor biodiversiteit, klimaatadaptatie en een fijne, aantrekkelijke leefomgeving gemeengoed wordt. En dat iedereen in Nederland, van bewoner tot bestuurder, hiernaar handelt. Bekijk de website

Over SKBN
De Stichting Kennisalliantie Bedrijventerreinen Nederland (SKBN) is al tien jaar de landelijke kennisalliantie voor de (her)ontwikkeling van toekomstbestendige bedrijventerreinen en andere werklocaties. Bekijk de website

Over Stadszaken.nl
Stadszaken.nl informeert stedelijk professionals en RO-ers over ontwikkelingen in het vakgebied met dagelijks nieuws, achtergronden, tools, inspiratie en events. Dat doen we binnen de thema’s die er nu toe doen, namelijk economie, ruimte, circulaire economie, mensen en smart cities. Stadszaken.nl publiceert iedere werkdag actuele content en daarnaast minimaal drie keer per week achtergrond-, opinie- en/ of how-to-verhalen. Dat doen we samen met een netwerk van partners en een professionele redactie, ieder met zijn eigen specialiteit. Bekijk de website

Meld u aan

Online event on Mar 2nd
Zoë Spaaij, Project manager , posted

Waarom de slimme stad een must have is?

Featured image

Daarover gaan we in gesprek met de opdrachtgevers en onderzoekers van het Ecorys rapport: Maatschappelijke impact van Slimme en Duurzame verstedelijking.

Het afgelopen jaar verschenen er tal van rapporten over digitalisering en technologisering. Maar wat zijn de vervolgstappen? Welke lessen kunnen we trekken voor de slimme stad? Welke ideeën kunnen ons gaan inspireren in dit nieuwe smartcityjaar?

Dit soort gesprekken voer je normaal gesproken als je elkaar tegenkomt tijdens een nieuwjaarsborrel, een congres of een andere netwerkbijeenkomst. Helaas kan dit nu even niet fysiek, maar gelukkig laat het digitale ons niet in de steek. Zo kunnen we toch met elkaar nieuwe kennis delen en verspreiden.

Daarom is de Future City Foundation op zoek gegaan naar de makers en bedenkers dit rapport. We vragen aan Jessica Dirks, Walter Hulsker (onderzoekers van Ecorys), Noor van den Brink en Caspar de Jonge (ministerie van IenW) wat er volgens hen zwaar ingezet moet worden op slimme en duurzame verstedelijking.

Datum: 24 februari, 16.00 – 17.00 uur.
Kosten: Gratis

MELD U NU AAN
Uit het rapport van Ecorys in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat blijkt dat het effectief combineren en inzetten van smartcityprojecten noodzakelijke oplossingen zijn voor het ruimtegebrek in Nederland. En dat slim en binnenstedelijk bouwen niet alleen leidt tot meer leefbare steden, maar ook tot andere positieve effecten leiden, die financieel en maatschappelijk meer opleveren dan traditioneel bouwen aan de randen van steden.

Daarover gaan op donderdag 24 februari in gesprek met de onderzoekers van Ecorys:
Wilt u weten wat de meerwaarde van smartcityprojecten is? En waarom ze niet langer ‘leuk om te hebben’, maar ‘noodzakelijk’ zijn? Meld u dan nu aan!

MELD U NU AAN
Meer weten?
Wilt u zich alvast inlezen? Lees dan hier het Ecorys rapport.

Online event on Feb 24th
Zoë Spaaij, Project manager , posted

De komst van Artificial Intelligence, wat nu?

Featured image

Het afgelopen jaar verschenen er tal van rapporten over digitalisering en technologisering. Maar wat kunnen we daarmee in 2022? Welke lessen kunnen we trekken voor de slimme stad? Welke ideeën kunnen ons gaan inspireren in dit nieuwe smartcityjaar?

Dit soort gesprekken voer je normaal gesproken als je elkaar tegenkomt tijdens een nieuwjaarsborrel, een congres of een andere netwerkbijeenkomst. Helaas kan dit nu even niet fysiek, maar gelukkig laat het digitale ons niet in de steek. Zo kunnen we toch met elkaar nieuwe kennis delen en verspreiden.

Daarom is de Future City Foundation op zoek gegaan naar de makers en bedenkers achter de rapporten. We gaan daarom in gesprek met columnist en hoogleraar Haroon Sheikh over wat we moeten doen kunstmatige intelligentie.

Wanneer? 9 februari van 9.00 – 10.00 uur
Kosten: Gratis

MELD U NU AAN

Artificial intelligence wordt in steeds meer sectoren gebruikt, maar wat moeten we ermee? Hoe kunnen we gebruik maken van deze nieuwe technologie en tegelijkertijd de risico’s ervan beperken? Welke kansen zijn er voor gemeentes?

Dat vragen we aan Haroon Sheikh, filosoof, bijzonder hoogleraar én projectcoördinator van het rapport over AI van de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid. Wilt u weten hoe je AI zo inzet dat het een positieve bijdrage levert aan onze samenleving en hoe je misbruik door grote bedrijven voorkomt?

Heeft u een vraag aan Haroon Sheikh? Dan kunt u deze invullen in het aanmeldformulier. (We nemen dit mee in de voorbespreking en kunnen niet garanderen dat uw vraag wordt behandeld).

MELD U NU AAN

Meer weten?

Wilt u zich alvast inlezen? Sheikh’s columns zijn regelmatig te lezen in NRC Handelsblad, zoals in dit opiniestuk met Corien Prins (voorzitter van de WRR) over kunstmatige intelligentie. Lees een van zijn columns <b>hier</b>.

Of lees alvast het rapport van de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid <b>hier</b> over de opgaves rondom AI waarin de Raad stelt dat Nederland niet goed is voorbereid op de ontwikkelingen van AI, waardoor kansen worden gemist én risico’s niet goed worden gezien.

Online event on Feb 9th