Updates

Highlight from Pelle Menke, Communications and Programme officer Mobility at Amsterdam Smart City, posted

Data Dilemma's verslag: Data voor leefbare straten, buurten en steden

Featured image

Hoe zetten we Data in voor leefbare straten, buurten en steden? En heb je die datasets echt zo hard nodig? "Of heb je de bewoner al voor je, kun je aan tafel, en kun je gewoon samen van start gaan met een idee?" (aldus Luc Manders).
 
Op 29 februari kwamen we in een volle Culture Club (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten) bijeen om het te hebben over Data en Leefbare Wijken. In een fijne samenwerking met onze partner Hieroo en SeederDeBoer nodigden we verschillende sprekers en onze communities uit op het Marineterrein Amsterdam.  

Leefbare wijken op de kaart en het visueel maken van data.

Sahar Tushuizen en Martijn Veenstra (Gemeente Amsterdam) namen verschillende kaarten mee om ons te laten zien hoe visuele data weergaven worden ingezet bij het maken van verstedelijkingsstrategieën, omgevingsvisies en beleid.

Een stad is opgebouwd uit verschillende wijken en gebieden. Simpel gezegd; in sommige wijken wordt vooral ‘gewoond’, in andere gebieden vooral gewerkt, en in sommige wijken vindt er een mooie functiemenging plaats. Samen zorgt dit voor een balans, en maakt het de stad. Maar vooral de wijken met een functiemix maken fijne wijken om in te leven, aldus Sahar en Martijn. Door de spreiding van functies visueel te maken met kaarten kan je inzichtelijk maken hoe het nu is verdeeld in Amsterdam, en inspelen op de gebieden waar functiemenging misschien wel erg achterloopt. Stedelijke vernieuwing is uiteindelijk ook een sociaal project. Het gaat niet alleen over stenen plaatsen, we moeten het ook koppelen aan bereikbaarheid en/van voorzieningen.

Sahar en Martijn gebruiken hun kaarten en gekleurde vlekken om de leefbaarheid van wijken terug te laten komen in Amsterdamse visies. Maar de kaarten vertellen niet het hele verhaal, benoemen ze op het einde van hun presentatie. “We gaan ook in gesprek met inwoners hoe functies en buurtactoren worden ervaren en gewaardeerd”. Dit maakte een mooi bruggetje naar de volgende twee sprekers.  

Welzijnsdashboard.nl

Hebe Verrest (Professor aan de Universiteit van Amsterdam) nam ons daarna mee in het verhaal van welzijnsdashboard.nl. Een samenwerkingsproject tussen Amsterdamse buurtbewoners (Venserpolder) en onderzoekers van de UvA.

Dit project vond haar oorsprong in twee ontwikkelingen: Er zijn de bewoners die zich niet altijd kunnen herkennen in het beeld dat over hun wijk en economisch welzijn bestaat, en zich niet gehoord voelen in verbeterprocessen in hun eigen omgeving. En dan zijn er ook de wetenschappers die merkten dat data over levens vaak nauw economisch gestuurd is. De data en het meten ervan gebeurt op een hoog schaalniveau, en dus vroegen onderzoekers zich af hoe je op lokale schaal kunt meten met meetinstrumenten die van nature democratischer zijn.

Onderzoekers van de UvA en bewoners van de wijk Venserpolder (Amsterdam Zuid-Oost) creëerden daarom samen een dashboard. De bewoners mochten meedenken wat het dashboard allemaal voor functies had, en het belangrijkste; ze mochten samen de variabele indicatoren bedenken die ze van belang vonden voor de buurt. Met behulp van de samengestelde indicatoren konden ze hun (persoonlijke) ervaringen vertalen naar data over de leefbaarheid en staat van hun buurt. De bewoners ervaarden meer zeggenschap en gehoor, en werden steeds beter in het werken met het dashboard en het vertalen van persoonlijke ervaringen naar wat algemenere data. De onderzoekers leerden met het dashboard over het ophalen van subjectieve, maar bruikbare data. En ten slotte was het voor beleidsmedewerkers en experts een mooie middel om een mix van ‘verhalen uit de buurt’ en abstractere data te verkrijgen.  

Het project loopt nog steeds en zal worden toegepast op verschillende buurten. Voor nu sloot Hebe haar presentatie af met een belangrijke learning: "Wat de bewoners belangrijke variabelen vinden, lijken ook die te zijn waar een probleem speelt".  

Van data naar datum

Ten slotte hield Luc Manders (Buurtvolk) een inspirerend pleidooi over zijn ervaringen met interventies in kwetsbare wijken. Hoewel data zeker bruikbaar kan zijn voor het signaleren en voorspellen van problemen, wilde hij het publiek tonen dat het uiteindelijk vooral gaat om het in gang zetten van een dialoog en interventie, samen mét de buurtbewoners.

Data kan zeker bruikbaar zijn voor het signaleren en voorspellen van problemen. Het in kaart brengen van risico’s in wijken kan ons tonen waar actie nodig is, maar uiteindelijk gaat leefbaarheid en welzijn over een geleefde werkelijkheid. Het gevaar is dat we blindstaren op data en kaarten en dat we de kaarten ‘beter’ maken, in plaats van iets echt in gang zetten in de wijk zelf. Want ook daar waar de cijfers verbetering aangeven, kunnen nog steeds dingen spelen die we niet weten te vangen met onze data en meetinstrumenten.

Luc noemde zijn presentatie daarom ‘Van data naar datum’. We zouden het iets minder mogen hebben over data, en het méér moeten hebben over de datum waarop we van start gaan met een project, een initiatief of een dialoog met buurtbewoners. Het liefst gaan we zo snel mogelijk met de bewoner aan tafel en zetten we iets in gang. Het begint bij het delen van verhalen en ervaringen over de situatie in de wijk, deze gaan verder dan cijfers die hoogover zijn opgehaald. Dan kan er samen met de bewoners worden nagedacht over een interventie die de wijk ten goede zou komen. Luc benadrukte hierbij ook dat we nog in te korte termijnen denken. Projecten van 2 jaar en professionals die zich 2 jaar in een wijk vastbijten vinden we al een mooie prestatie. Maar interventies in het sociaal domein hebben langer nodig. We zouden moeten denken in investeringen van bijvoorbeeld 10 jaar, zo kunnen we samen met bewoners meer leren van elkaar en meer vertrouwen op bouwen, en hoeven we niet steeds het wiel opnieuw uit te vinden.

Luc deelde ervaringsvoorbeelden, waarbij kleine interventies positieve bij-effecten in gang zetten, en moedigde het publiek aan: "Kosten en investeringen zullen aan de voorkant komen en blijven. Maar blijf het langdurig doen, leer samen met de bewoners, en denk aan het sneeuwbaleffect dat kleine interventies in gang zetten".

Dank aan de sprekers voor hun verhalen en het publiek voor de levendige discussies na afloop. Wil je bij onze volgende Data Dilemma's zijn? De volgende editie van deze serie open events vindt plaats op 30 mei. Het onderwerp en de sprekers worden binnenkort bekendgemaakt via ons platform en LinkedIn. Tot dan!

Pelle Menke's picture #Citizens&Living
Peyton Gibson, Infrastructure, Policy, and Economics at Vrije Universiteit Amsterdam (VU), posted

Looking for Coworking Space with other Urban Design/Architecture/Smart City Firms

Hi all!

I'll be joining a small urban design & analytics firm as a contractor soon and am looking for a desk or coworking space that has folks in the same discipline/industry. The rest of my team is based in the US and Spain so I'm looking for a place with a nice community feel :)

Cheers!

Peyton Gibson's picture #Citizens&Living
Arshitha Raj J.F., student , posted

Looking for people to interview for Thesis Project titled: "Inclusion in Smart Cities"

My name is Arshitha and I am currently a Master's student at the University of Twente, I am doing my thesis on the topic of 'Inclusion in Smart Cities'.

I am currently looking for researches or members of the city administrations or NGOs in Amsterdam, Barcelona and Hamburg who are interested in participating in a research interview for my Master Thesis Project.

The study's main objective is to look further into actual strategies of digital and social inclusion initiatives that can be implemented for the development of a Smart City that is inclusive and accessible to it’s citizens. I want to get real-life insights and learn about the barriers that organizations in the implementation of digital inclusion projects and use to it make a reference framework for my thesis project.

The interviews will be semi-structured and I hope to complete it by the end of April 2024. It should not take more than an hour or an hour and a half.

If you are interested in participating, please send me an email at: 
a.r.jayasinghrajaflorence@student.utwente.nl
Phone Number: +31 645213887

Arshitha Raj J.F.'s picture #CircularCity
Beth Njeri, Digital Communications Manager at Metabolic, posted

Unlocking circular innovation: Launch of the Circular Innovation Collective program guide

Featured image

Exciting news! We're happy to announce the launch of the Circular Innovation Collective program guide!

Launched during the #WeekofCircularEconomy2024, the guide is a practical roadmap for local governments to foster circular innovation within their cities and regions.

Gathering insights from its first pilot program in the Metropolitan Region Amsterdam, the guide offers practical and comprehensive instructions for scoping out, designing, and executing local innovation programs. Here’s what Egon van Wees from Amsterdam Impact said about the program:

"To transition to an impact economy we need to radically change our approach. We need to work with front runners and entrepreneurs that tackle societal challenges and influence the broader ecosystem. With the CIC approach you can do just that.” - Egon Van Wees, Program Coordinator, Amsterdam Impact (CIC program Funder).

Wanting to empower other cities and regions across Europe, the CIC is sharing its FREE program guide to accelerate the transition to the new circular economy.

Download the guide in the link below

The Circular Innovation Collective is a consortium of impact-driven organizations initiated by Metabolic, Impact Hub Amsterdam, and Bankers without Boundaries. With the support of the City of Amsterdam (Amsterdam Impact), The DOEN Foundation, and Goldschmeding Foundation, this initiative specifically targeted achieving 70% circular textiles in the Metropolitan Region Amsterdam by 2030. Demonstrating the potential for impactful change, CIC is now dedicated to sharing its knowledge, experience, and strategies in an open-source manner.

#circularinnovationcollective #circularcities #ventures

Beth Njeri's picture #CircularCity
Henrike Slob, Marketing Communications Lead at Impact Hub Amsterdam, posted

Financing- and investment options for the Clean Energy transition.

Featured image

Recognizing the significance of clean tech is pivotal in accelerating the energy transition and shaping a more sustainable future for our planet. However, these solutions are hindered by limited funding options for sustainable companies.

DuurzaamInvesteren.nl is committed to speeding up the sustainability transition by facilitating the right financial solutions for clean energy companies and democratizing investment opportunities. As an alternative investment solution, we connect entrepreneurs with investors and vice versa through our platform.

Founded in 2013, we now are the largest Dutch sustainable investment platform offering alternative finance solutions. We offer guidance, quick turnaround times and flexible terms & conditions and developed a renowned sector expertise in the clean energy transition.

Over the past 10 years we've financed over 335 million euros and we are proud to be a network of more than 17.000 investors. We have helped over 278+ green projects and companies to grow.
Join our webinar to hear more about speeding up the transitions and the opportunities as a sustainable entpreneur or investor.

Details

Date: Tuesday March 26
Time: 7:30-8:30 PM
Duration: 1 hour

Program

  • Welcome and opening by CEO Dennis Kromhout van der Meer.
  • How DuurzaamInvesteren.nl accelerates the energy transition
  • Cases

Marty Smits, founder Refurb battery and Sosimple:

Refurb battery won the Brabant Circular Innovation Award in 2023 and raised 1.15 million euros within 24 hours through DuurzaamInvesteren.nl. Refurb battery supports the energy transition by developing circular battery storage systems and eliminating the increasing amount of li-ion waste.

Marty Smits is also the founder of Sosimple, whose mission is to make clean energy accessible and affordable for everyone and every company in South Africa. SoSimple does this via company roofs throughout South Africa. There are 50 installations live and 15 in development. DuurzaamInvesteren.nl raised more than 5 million for Sosimple.

  • How to invest in clean tech energy solutions
  • How to raise finance as an entrepreneur via DuurzaamInvesteren.nl
  • Q&A Session

Moderation

Ilse Kwaaitaal, director Impact Hub Amsterdam. Impact Hub Amsterdam is part of a worldwide entrepreneurial network that focuses on scaling innovative sustainable solutions through connecting them to finance, knowledge and a valuable growth network.

Note: this event will be in Dutch.

Join our event here: https://lu.ma/kx7gj504

Henrike Slob's picture Online event on Mar 26th
Rihards Dzelme, Co Founder , posted

Community Engagement & AI: Free few-click participation framework based on data and science.🎈

Featured image

Happy Thursday, all 🎈

👯While Playground 🛝 is busy building the product, we actively talk with architects, developers, and governments. One topic that keeps surfacing is that there isn’t a clear and simple framework for starting community engagement and even convincing internal stakeholders to embark on this adventure without knowing the associated costs and best practices.

For that reason, we are releasing the Playground Framework 🪄. With five simple clicks, you can generate an actionable strategy to help you navigate the complexities of making our cities more inclusive.

✨Play with the framework and share your thoughts with us. Link to public demo video 🔗

💌<strong>Our inbox is open;</strong> let’s build the future of our cities together. 🏙️🍃

Rihards Dzelme's picture #DigitalCity
Mark Hinch, I spend my time thinking about technology and human experience, concocting new and wonderful ways for us to thrive together. , posted

Making Interactive Objects 101

Featured image

A smart city is made out of connected objects. Sometimes we buy already-made "smart" objects, but it's also possible (...and really quite easy indeed) to make them ourselves.

In this hands-on workshop we’ll quickly cover the basics of microcontrollers and then we’ll work together to create your very own interactive object. It’ll even be able to connect to the Internet!

Specifically, we’ll be focusing on making a motion-activated light component. With your learnings you’ll easily be able to take the next steps to using other real-world inputs to invoke other real-world outputs.

With your ticket (€50-) you’ll get your own electronic components set (to take home with you after the workshop) and together we’ll hook them up to your computer and program them. This includes an ESP32 microcontroller, a PIR motion sensor, LED lights and all required jumper and USB cables.

Absolute beginners are more than welcome! This workshop will involve some basic programming, and if you don’t have any experience or this sounds intimidating, rest assured that you won’t need to write any code yourself and you can simple copy paste your way to interactivity.

Note: Discounted Stadspas tickets are also available - please get in touch with me for more information on this.

Mark Hinch's picture Masterclass / workshop on Apr 20th
Manon den Dunnen, Strategisch specialist digitaal , posted

Running Large Language Models locally 3/3

Featured image

In a series of 3 workshops we want to help you in setting up Ollama and running your local LLM’s. Being able to run a Large Language Model locally has a lot of advantages, next to not paying for a pro plan or API costs, it also means not sharing your chat data.

Thanks to recent developments ('quantization') we now have models like Mistral 8x7B that run on your laptop! There are also many products that support you in running, creating and sharing LLM’s locally with a command line, like the open source app Ollama.

Workshop 1/3 (April 17th); getting started
Workshop 2/3 (May 15th); making the most of Ollama on a variety of devices
Workshop 3/3 (June 19th); finetuning your LLM
https://www.meetup.com/sensemakersams/events/299714048/

Manon den Dunnen's picture Meet-up on Jun 19th
Manon den Dunnen, Strategisch specialist digitaal , posted

Running Large Language Models locally 2/3

Featured image

In a series of 3 workshops we want to help you in setting up Ollama and running your local LLM’s. Being able to run a Large Language Model locally has a lot of advantages, next to not paying for a pro plan or API costs, it also means not sharing your chat data.

Thanks to recent developments ('quantization') we now have models like Mistral 8x7B that run on your laptop! There are also many products that support you in running, creating and sharing LLM’s locally with a command line, like the open source app Ollama.

Workshop 1/3 (April 17th); getting started
Workshop 2/3 (May 15th); making the most of Ollama on a variety of devices
Workshop 3/3 (June 19th); finetuning your LLM

Manon den Dunnen's picture Meet-up on May 15th
Manon den Dunnen, Strategisch specialist digitaal , posted

Ollama & running Large Language Models locally

Featured image

In a series of 3 workshops we want to help you in setting up Ollama and running your local LLM’s. Being able to run a Large Language Model locally has a lot of advantages, next to not paying for a pro plan or API costs, it also means not sharing your chat data.

Thanks to recent developments ('quantization') we now have models like Mistral 8x7B that run on your laptop! There are also many products that support you in running, creating and sharing LLM’s locally with a command line, like the open source app Ollama.

Workshop 1/3 (April 17th, during Appril Festival); getting started
Workshop 2/3 (May 15th); making the most of Ollama on a variety of devices
Workshop 3/3 (June 19th); finetuning your LLM

Manon den Dunnen's picture Meet-up on Apr 17th
Susanna Stroer, Communication , posted

Nomineer jouw AI-toepassing voor de Dutch Applied AI Award

Featured image

Heb of ken jij een vernieuwend initiatief op het gebied van toegepaste Artificiële Intelligentie? Nomineer deze toepassing dan voor de Dutch Applied AI Award!

Het is dit jaar voor de vijfde keer dat deze juryprijs tijdens de jaarlijkse Computable Awards wordt uitgereikt. Sinds 2020 beloont het Centre of Expertise Applied AI van de Hogeschool van Amsterdam samen met ICT-platform Computable en podcast De Dataloog een innovatieve AI-toepassing.

Daarbij beoordeelt de jury - bestaande uit vijf experts op het gebied van Applied AI - alle inzendingen op drie criteria:

  • Applied AI - in hoeverre is de oplossing al geïmplementeerd, wordt het gebruikt door de beoogde doelgroep en hoe groot is het aantal (potentiële) klanten/het aantal mensen dat met deze innovatie direct of indirect wordt geholpen.
  • Uniekheid - in hoeverre is de innovatie de enige in haar soort, is het nooit eerder op de markt gebracht en kan het doel van de innovatie niet op een andere manier worden behaald.
  • Responsible AI (transparantie, privacy, fairness, etc.) - in hoeverre is het ontworpen of gebruikte AI-algoritme transparant. Stelt het de gebruiker in staat om verantwoording af te leggen en duidelijk te zijn over de factoren die de algoritmische beslissingen beïnvloeden.

Je kunt een initiatief tot maandag 1 juli voordragen via deze link .

Uit alle inzendingen maakt de jury een top 3. De top 3 wordt op dinsdag 12 november uitgenodigd op de Hogeschool van Amsterdam om zijn innovatieve AI-toepassing te pitchen. De winnaar wordt op donderdag 28 november verkozen tijdens de uitreiking van de Computable Awards in de Jaarbeurs Utrecht.

Meer informatie 

Eerdere winnaars:

#DigitalCity
Wouter Mulders, Communications Coordinator at Drift, posted

Online Just Sustainability Transitions Course

Featured image

Do you believe, like us, that sustainability and social justice are key to fundamental change? ‘Just Sustainability Transitions’ is a six-month online course that provides the tools and inspiration you need to create your own transition strategy. This year, we're organising a third edition!

The Just Sustainability Transitions peer-learning course draws from our latest action research insights on justice, sustainability transitions and social innovation. This is the third year we are organising this course, which brings you best practices and personal experiences we gathered during our work on transition processes in different settings and countries – in Europe and across the globe.
 
How can we facilitate and accelerate societal transformation? And how can we really bring in diverse allies to drive systemic change? This course helps you find answers to such questions by combining state-of-the-art research with deep critical reflection and applied action learning. We provide a diversity of perspectives that help you discover what works for you.

Special attention is given to tools and methods with which you can organise a process of transition in your area, organization or sector.
 
Your guides on this journey will be young and more seasoned DRIFT experts, all active in transitions research, (government) consultancy and education. They specialise in diverse domains such as climate policy, energy, agro-food, inclusiveness & participation, sustainable urbanism and the circular economy.

https://drift.eur.nl/courses/just-sustainability-transitions-course/

Illustration by Maria Fraaije

Wouter Mulders's picture Masterclass / workshop from May 23rd to Oct 10th
Caroline Heijkoop, Communicatieprofessional , posted

True Price Lab is launched

Featured image

The True Price Lab is a project focusing on willingness to pay the true price for food and drink.

From 26 February to mid-June 2024, the restaurant and espresso bar in the Corry Tendeloo Building of the Amsterdam University of Applied Sciences will be dedicated to the True Price Lab. For four months, students and staff will be able to choose between paying the normal or true price for a number of products. This project is an initial exploration of consumers' willingness to pay the true price, which includes hidden environmental and social-impact costs.

True price versus consumer price

The true price can be defined as the price applicable after calculating and improving the true price of a product. The true price is based on the retail price plus the sum total of external social and environmental costs. Traditional pricing disregards these external costs, which are effectively paid for by society. For example, the retail price of a cup of coffee does not include the environmental damage of pest control or the underpayment of the farmers who grow the coffee.

The full extra amount that participants pay when they voluntarily opt for the true price will go to the non-profit organisation Solidaridad. Solidaridad wants to make the world a place where everything is made and bought in solidarity with people, the environment and future generations. Visitors to the restaurant and espresso bar can learn more about what their contributions will be used for by scanning a QR code.

Caroline Heijkoop's picture #CircularCity
Debby Kruit, Advisor Startup Scaleup Ecosystem at Gemeente Almere, posted

Startup Hero Journey Program 2024

Featured image

Join UPALMERE!'s Start-up Hero Journey 2024 and take your start-up to the next level.

Are you based in Almere or are you willing to settle there and are you willing to challenge yourself and investigate how your startup can contribute to a better world and thus scale internationally? Then this is your perfect opportunity to grow and realize your international ambitions.

The Startup Hero Journey program offers a series of inspiring sessions, masterclasses and events from late May to October that immerse you in the world of innovation and entrepreneurship. In our pre-accelerator program, you will not only develop your entrepreneurial potential under the guidance of experts and experienced mentors, but you will also discover new perspectives and join a network of like-minded entrepreneurs. Prepare for a journey that transforms your business and contributes to a more sustainable future.

Program in Dutch.

Debby Kruit's picture #Energy
Jurre Kuin, Communication at City of Amsterdam: Digitalization & Innovation, posted

Using legal instruments for a circular food system

Featured image

Interactive knowledge sharing organized by CircuLaw and the municipality of Amsterdam about how decentralized authorities can use existing legislation and regulations to accelerate the circular economy. With the concrete case of combating food waste, for which 19 legal instruments within a new theme have recently been shared on the CircuLaw platform.

March 12, 2024 - 11:30 - 13:00
- Sustainalab Amsterdam / Hybrid
- Science Park 301

During this knowledge session we will discuss how current legislation and regulations can be implemented by decentralized authorities (municipalities, provinces). are used to accelerate the circular economy. A policymaker from the municipality of Amsterdam, a lawyer and a researcher sit at the table. Policymakers and others can ask questions online in this interactive session.

Save a seat in Sustainalab

Lecture / presentation on Mar 12th
Jurre Kuin, Communication at City of Amsterdam: Digitalization & Innovation, posted

Lancering: EU Wet- en Regelgeving CircuLaw

Featured image

Discover how new and existing EU legislation and regulations can help your municipality or province accelerate towards a circular economy. During this webinar we proudly reveal the launch of this important new part of the CircuLaw platform.

This webinar gives policymakers, lawyers, and all stakeholders within decentralized governments the opportunity to gain in-depth insights into the role of European legislation in the transition to a more sustainable future. And what the importance is for decentralized governments.

What can you expect?
Introducing the EU Law and Regulation Section on CircuLaw: A tour of the latest addition to our platform, designed to improve the accessibility of relevant EU legislation for Dutch decentralized authorities.

Importance of EU Regulations: An in-depth discussion on the importance of EU laws and regulations in the circular transition, including examples of how these laws are already bringing about positive changes.

Explanation of 5 important laws: An overview of legislation within the EU that is crucial for the circular economy

Save a seat in Sustainalab

Lecture / presentation on Mar 12th
Emma van der Vet, Digital Marketing at Deloitte, posted

ESG in de publieke sector: benut de EU duurzaamheidsagenda

Featured image

Gebruik deze als kapstok voor uw strategie

De kracht van een integrale strategie die financiën, mens en milieu met elkaar in balans brengt. Duurzaamheid is de nieuwe norm. Veel organisaties hebben duurzaamheid reeds een plek gegeven in hun strategie. Maar hoe zorgt u dat u tot een integrale strategie en juiste verantwoording komt? De standaarden die de EU zet op het gebied van duurzaamheid, vanuit haar ambitie om de EU een duurzame regio te laten zijn in 2050, geven de mogelijkheid om als publieke instelling relevante duurzaamheidsthema’s te selecteren en prioriteren tot een integrale strategie en een heldere verantwoording. In aansluiting op de wensen en verwachtingen van alle stakeholders.

De meerwaarde van ESG voor uw organisatie

Onze maatschappij verlangt steeds sterker van organisaties dat zij hun financiële resultaten in balans brengen met hun sociale belangen en het milieu. In antwoord hierop heeft de EU de Green Deal vastgesteld, die de regio duurzaam moet maken op basis van vijf milieuthema’s (klimaat, vervuiling, water, biodiversiteit en circulariteit). Om daarop te kunnen sturen heeft de EU ook richtlijnen voor verslaggeving vastgesteld, de zogenoemde Corporate Sustainability Reporting Directive (hierna CSRD) vastgesteld. Uit deze richtlijn zijn de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) voortgekomen. Deze standaarden bieden handvatten voor hoe een organisatie zich op het gebied van milieu (Environment), mens (Social) en bestuur (Governance) kan verantwoorden. 
De EU-standaarden bieden publieke organisaties de kapstok om duurzaamheid een integraal onderdeel te maken van de organisatiestrategie en voorop te (blijven) lopen in de beweging. De ESRS zijn weliswaar primair gericht op verslaggeving, maar bieden ook een mooi afwegingskader voor bestuurders en management bij het maken van strategische keuzes. Daarmee bereidt u zich voor op een toekomst waarin organisaties nadrukkelijker worden gevraagd om een positieve impact op mens, milieu en maatschappij te maken en waarin bepaalde duurzaamheidsontwikkelingen (zoals klimaatverandering) risico’s kunnen gaan vormen voor uw organisatie.

Welke verplichtingen gelden voor publieke instellingen?

Iedere publieke instelling krijgt naar verwachting te maken met eisen op het gebied van duurzaamheid en transparantie daarover. Hetzij omdat dit verplicht wordt in Nederlandse wetgeving, dan wel doordat uw stakeholders u om verantwoording gaan vragen. Zo zal bijvoorbeeld uw bank bij het verstrekken van financiering naar verwachting u bevragen over het effect van de verstrekte lening op mens, milieu en maatschappij. Een bank heeft namelijk de verplichting te rapporteren over de duurzaamheid van haar portefeuille.

"Het is zo goed als zeker dat publieke organisaties gevraagd gaan worden zich te verantwoorden over duurzaamheid"

De weg naar een integrale strategie en heldere ESG-rapportage

Onderstaande roadmap vertelt hoe u in 7 stappen tot een integrale strategie en verantwoording kan komen. Het vormgeven van een integrale strategie - waarin duurzaamheid een prominente plek inneemt - en u als organisatie hierover kunnen verantwoorden, is een proces dat niet alleen afstemming behoeft met de stakeholders, het vraagt ook om inbedding in alle processen van het bedrijf – en dat komt met de nodige inspanning en doorlooptijd. Wij adviseren u dan ook om hiermee tijdig aan de slag te gaan.

Essentieel is allereerst te bepalen wie hiervoor verantwoordelijk is binnen uw organisatie (stap 1). Om vervolgens te beoordelen op welke duurzaamheidselementen uw organisatie een significante impact heeft (stap 2). Wanneer sprake is van een significante impact noemen we dat ook wel ‘materiële impact’.

Hoe bepaalt u op welke onderdelen uw impact materieel is?

Welke duurzaamheidsthema’s relevant zijn, wordt bepaald door de aard van uw activiteiten, de behoeften van de belanghebbenden van uw organisatie op dit vlak én uw eigen ambitie en beleid.

Uw stakeholders, zowel intern als extern, kunnen belangrijke informatie geven in de materialiteitsanalyse over de duurzaamheidsthema’s waar uw organisatie het verschil maakt. Zij zijn echter niet allesbepalend. U kent zelf uw organisatie het beste en de aanwezige expertise binnen uw organisatie is ook zeker van belang om te bepalen waar de belangrijkste thema’s liggen. Uiteindelijk bepaalt u als management welke thema’s u zich op richt, op basis van de verkregen input en aangevuld met uw eigen strategische keuzes.

Een materialiteitsanalyse is tweeledig: u kijkt niet alleen naar de impact van de organisatie op de omgeving, maar ook naar de financiële impact van duurzaamheidsthema’s op de organisatie. Als u bijvoorbeeld denkt aan vervoersbewegingen - en daarmee samenhangende uitstoot - die uw dienstverlening teweegbrengt,  dan is niet alleen de vraag hoe groot de invloed van die uitstoot is op de omgeving, maar ook wat er gaat veranderen door bijvoorbeeld regelgeving. Komt er bijvoorbeeld regelgeving die uitstootreductie verplicht en betekent dat dat elektrisch vervoer de standaard wordt? Dan kan dat belangrijke financiële impact hebben op de waarde en levensduur van uw huidige vervoersmiddelen.  

"Met input van uw stakeholders en experts bepaalt u in een materialiteitsanalyse de duurzaamheidsthema’s waar uw organisatie het verschil maakt."

In een volgende publicatie zullen we dieper ingaan op stappen 3 t/m 7.

Emma van der Vet's picture #Energy
Emma van der Vet, Digital Marketing at Deloitte, posted

Geen CSRD verplichting?

Featured image

Waarom de dubbele materialiteitsanalyse tóch van belang is.

Voor publieke organisaties is de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) niet verplicht. Toch is de dubbele materialiteitsanalyse een goede manier voor organisaties om inzicht te krijgen in hun impact, kansen én risico's op het gebied van duurzaamheid, vertellen Oscar Ferrero Scholte en Leon Stokman, beide senior manager bij Deloitte Audit & Assurance.

Als het gaat om duurzame bedrijfsvoering is er momenteel veel te doen rond het idee van 'dubbele materialiteit', en dat is niet zonder reden. Het uitvoeren van een dubbele materialiteitsanalyse is feitelijk de eerste cruciale stap om te voldoen aan de nieuwe Europese Sustainability Reporting Standards (ESRS) die vanaf 2024 ingaan.
Met andere woorden: begrijpen wat de impact, kansen en risico's hiervan zijn én hoe je het kunt toepassen in je organisatie is nog nooit zo belangrijk geweest. Ook voor publieke organisaties, want al geldt deze verplichting voor hun (nog) niet, het is te verwachten dat ook zij zich in de nabije toekomst over hun duurzaamheidsprestaties zullen moeten verantwoorden.

Twee perspectieven

De dubbele materialiteitsanalyse vraagt van organisaties om enerzijds na te gaan hoe hun acties invloed hebben op de mens en de planeet (het inside-out perspectief), en anderzijds om in kaart te brengen hoe duurzaamheidskwesties hun financiële welzijn kunnen beïnvloeden (het outside-perspectief). Het gaat er dus om dat je vanuit twee verschillende perspectief naar het grote geheel kijkt.

Inside-out De impact van de acties van een organisatie op mens en planeet kunnen zowel positief als negatief zijn. Wanneer er schade aan de natuur ontstaat is dat een negatieve impact, terwijl je als organisatie juist ook kunt bijdragen, bijvoorbeeld aan de energietransitie. Schendingen van mensenrechten is een voorbeeld van een negatieve impact op mens en maatschappij. Maar een organisatie kan bijvoorbeeld ook de kansengelijkheid vergroten en daardoor armoede verminderen. Met als secundair gevolg een lagere druk op sociale zekerheid en hogere belastinginkomsten voor de (lokale) overheid.

Outside-in Hier gaat het om de impact van duurzaamheid en klimaat op jouw organisatie. Dit gaat om zaken zoals groei, prestaties en kapitaalkosten van je organisatie op de korte, middellange en lange termijn. Denk bijvoorbeeld aan de wettelijke CO2-heffingen en de ontwikkelingen van circulaire producten. Van oudsher vonden vooral investeerders dit perspectief van belang, maar inmiddels is er samenleving breed interesse in de manier waarop organisaties met duurzaamheidsrisico's en -kansen omgaan.
In de dubbele materialiteitsanalyse worden deze twee perspectieven gecombineerd, zodat je als organisatie kunt achterhalen welke duurzaamheidsrisico's en -kansen specifiek voor jouw organisatie materieel zijn en dus moeten worden meegenomen in je rapportage. Het is een forse opgave, maar biedt je organisatie ook voordelen. De belangrijkste meerwaarde is dat het handvatten geeft om de middelen van je organisatie te gebruiken voor zaken die er echt toe doen, én hierop ook actief te sturen. De strategie komt daarmee volledig in lijn met de duurzaamheidsambities. Bovendien draagt het actief betrekken van stakeholders bij aan het maatschappelijke draagvlak van je organisatie en de strategische keuzes die je maakt.

Eerste stappen

De logische, eerste stappen zijn:

  1. Het inventariseren van je waardeketen
  2. Beoordelen waar je organisatie een materiële impact heeft in de keten
  3. Het inventariseren en benaderen van de betrokkenen: wie zijn de relevante stakeholders?

Hou hierbij ook de twee perspectieven in gedachten en ga na op wie je activiteiten een directe invloed hebben, en wie er belang hebben bij jouw rapportage. Ga vervolgens met deze stakeholders (van afnemers van diensten tot financiers en sociale partners) in gesprek, en maak samen een lijst van de mogelijke relevantie duurzaamheidsonderwerpen. Het vastleggen van de wijze waarop je materialiteitsanalyse tot stand is gekomen is daarbij nuttig, want dat maakt het proces toetsbaar.

Deskundigen betrekken en samenwerken

Duurzaamheid is een breed begrip, waardoor de meningen van stakeholders sterk uiteen kunnen lopen. Op zo'n moment helpt het om zowel interne als externe deskundigen te betrekken om de gesprekken met stakeholders te structureren.
Bij het bepalen en beoordelen van effecten, risico's en kansen is bijvoorbeeld expertise nodig op de gebieden van strategie, financiën en risicobeheersing. Denk er in deze fase bijvoorbeeld aan om een externe accountant te betrekken, die moet immers in een later stadium ook de controle daarop uitvoeren. Het vroegtijdig betrekken van de accountant voorkomt ook dat er onderwerpen worden gemist, die vanuit het perspectief van de accountant materieel zijn. Op die manier wordt de lijst van duurzaamheidsonderwerpen teruggebracht tot de zaken die van materieel belang zijn en waarover dus moet worden gerapporteerd. Onderdeel hiervan is ook het inzichtelijk maken in hoeverre deze zaken zijn opgenomen in het risicomanagementsysteem van je organisatie.
Bij het inventariseren van de relevante duurzaamheidsonderwerpen is samenwerken het credo. In de publieke sector is al te zien dat organisaties elkaar om deze reden opzoeken, inspireren en onderling peer reviews uitvoeren. Ook diverse brancheorganisaties, zoals Aedes, ActiZen de VNG, pakken hier de handschoen op.
Als de lijst met relevant beoordeelde onderwerpen er eenmaal is, is het tijd voor de volgende stap: er moet per onderwerp worden beschreven wat de impact is, en welke risico's en kansen het oplevert. Dat is niet eenvoudig. Sommige onderwerpen beïnvloeden elkaar en de termijn van de impact kan verschillen van de termijn waarop een kans of risico zich voordoet. Daarbij is er ook aandacht nodig voor zaken waarvan geldt dat het risico dat ze zich voordoen klein is, terwijl de impact enorm zou zijn.
Denk aan de recente wereldwijde covid-epidemie. Per onderwerp moet dan ook de omvang en de reikwijdte worden beoordeeld. Daarbij moet worden aangegeven welke negatieve of positieve impact een activiteit heeft en wat de kosten zijn om de negatieve effecten ongedaan te maken. In feite moeten daarbij dus de financiële effecten worden beoordeeld die niet in de jaarrekening zijn verwerkt. Daarvoor is inzicht in de waardeketen noodzakelijk.

Start tijdig

De CSRD zal niet verplicht worden voor publieke organisatie (m.u.v. NV’s en BV’s), maar ons advies is om niet achter te blijven. Start tijdig, dat is noodzakelijk om de nodige ervaring op te doen. Het komen tot een afgewogen materialiteitsbeoordeling is namelijk een iteratief en tijdrovend proces. Een gedegen beoordeling ontstaat pas na het in verschillende stappen bouwen, verbeteren en verfijnen. Er is nog een reden waarom vandaag beginnen nut heeft: de dubbele materialiteitsanalyse heeft een effect op de strategie van je organisatie. Publieke organisaties hebben een voorbeeldfunctie wat betreft het verantwoord omgaan met mens en planeet. Wij zien bij private organisaties al dat de materialiteitsanalyse leidt tot het onderkennen van nieuwe thema’s die worden geïntegreerd met de strategie - een win-winsituatie.

Emma van der Vet's picture #Energy
Emma van der Vet, Digital Marketing at Deloitte, posted

Hoe rapporteer je evenwichtig over duurzaamheid?

Featured image

Over de resultaten van het eerste ESG-Quickscanonderzoek in de publieke sector

Elke publieke instelling zal op een zeker moment te maken krijgen met eisen rondom duurzaamheid en de transparantie hierover. Deloitte ontwikkelde daarom een ESG-Quickscan en onderzocht hoe 60 grote organisaties in de publieke sector hun duurzaamheidsactiviteiten rapporteren. Juwi Liu, Senior Manager Audit Advisory en Patrick Jussen, Partner Audit Advisory, beiden werkzaam als adviseur in de publieke sector, vertellen meer.

Vanaf 2024 start de EU met het verplicht stellen van duurzaamheidsrapportages voor bedrijven, gebaseerd op de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Hoewel deze verplichting niet voor de publieke sector geldt, met uitzondering van de BV's en NV's, kunnen ook zij niet om duurzaamheid heen. Publieke organisaties hebben immers de maatschappelijke plicht om balans te brengen in sociale belangen, financiële resultaten en milieu. Deze transitie nodigt publieke instellingen dan ook uit om hun omgang met kansen en risico’s op het gebied van duurzaamheid in kaart te brengen.

Download het ESG rapport

Om die reden ontwikkelden jullie de ESG-Quickscan met daarin 28 vragen. Met welk doel is deze tool ontwikkeld?

Liu: “De Quickscan kan organisaties en ons inzicht geven in hun duurzaamheidsinspanningen op basis van de manier waarop ze hierover rapporteren. Het is bewust geen uitgebreide scan geworden, omdat duurzaamheidsrapportage nog een nieuw onderwerp is. Veel organisaties bevinden zich nog in een beginstadium, en deze Quickscan geeft inzicht in waar ze zich bevinden en welke vervolgstappen kunnen worden genomen.”

Welke instellingen waren bij jullie onderzoek betrokken?

Jussen: “In het onderzoek hebben we 60 grote instellingen uit de publieke sector onder de loep genomen, waaronder ziekenhuizen, ouderenzorg- en GGZ-instellingen, gehandicaptenzorg, universiteiten en gemeenten.” 
 
Liu: “We bestudeerden jaarverslagen en jaarrekeningen van 2022 en andere openbare data zoals begrotingen en milieuverslagen. Het was een bewuste keuze om alleen openbare gegevens te gebruiken (en bijvoorbeeld geen interviews af te nemen), omdat de duurzaamheidsverantwoording draait om transparantie over waar je staat in de duurzaamheidstransitie.”

Jullie hanteren vier niveaus voor de ESG-Quickscan, van ‘Exploring Sustainability’ tot 'Being Sustainable'. Welke organisaties scoorden het hoogst, welke het laagst?

Liu: “Zoals verwacht, scoorde geen enkele organisatie veel hoger dan niveau 2: Doing Sustainable. De GGZ-sector rapporteert het minst over duurzaamheid en bevindt zich nog op het niveau Exploring Sustainability. Universiteiten, gemeenten en ziekenhuizen scoren vooral op het niveau Doing Sustainable. Dit was te verwachten, omdat deze organisaties iets meer met duurzaamheid bezig zijn, bijvoorbeeld door zich te committeren aan de Green Deal Duurzame Zorg of al duurzaamheidsdoelstellingen hebben opgenomen.”

"Publieke instellingen hebben een belangrijke voorbeeldfunctie te vervullen.”

Wat zijn jullie belangrijkste bevindingen?

Liu: “Het goede nieuws is dat we zien dat de meeste organisaties in meer of mindere mate met duurzaamheid bezig zijn. Er zijn veel initiatieven en daarover wordt ook gerapporteerd. Tegelijkertijd constateren we dat deze rapportage nog enorm versnipperd is. Bedrijven rapporten in verschillende documenten over hun duurzaamheidsactiviteiten. Niet alleen in jaarverslagen, maar ook in milieurapportages, roadmaps, op hun website of in afzonderlijke duurzaamheidsverslagen. Die versnippering maakte het voor ons, en dus ook voor hun stakeholders, moeilijk om een compleet en integraal beeld te krijgen.”   
Jussen: “Daarbij zien we dat er nauwelijks tot geen eenduidige spelregels worden gehanteerd in de verslaglegging. Er wordt bijvoorbeeld zelden concreet gemeld wat de beoogde doelstelling is en in hoeverre deze is bereikt. Ook is vooral zichtbaar welke activiteiten wél worden uitgevoerd, en het is onduidelijk welke activiteiten niet worden benoemd en dus niet uitgevoerd. Dit maakt de informatie moeilijk te interpreteren en roept vragen op over hoe transparantie over duurzaamheidsaspecten wordt geborgd.”

Dat lijkt me een eyeopener...

Liu: “Absoluut, en nu rijst de vraag hoe we in de publieke sector meer kunnen toewerken naar bruikbare informatie over de duurzaamheidstransitie.”

Hebben jullie daar al ideeën over?

Liu: “Zorg voor één integraal document per organisatie waarin je over alle duurzaamheidsactiviteiten rapporteert. Beschrijf daarin je ambities en doelstellingen, wat daarvan is gerealiseerd en wat je nog niet hebt gedaan."
Jussen: “En zorg voor een eenduidige manier van rapporteren. Dat maakt de informatie goed interpreteerbaar.”

Liu: “Eenduidig rapporteren én alle duurzaamheidsactiviteiten in één document weergeven is bovendien ook van belang voor alle stakeholders in je keten. Financiële instellingen zoals verzekeraars en banken hebben een verplichting om over de CSRD te rapporteren, en daarbij niet alleen naar hun eigen activiteiten te kijken, maar ook naar die van bijvoorbeeld hun leveranciers. Bereid je dus voor op vragen hierover in de nabije toekomst: één duidelijk en evenwichtig verslag voor de diverse stakeholders bespaart veel tijd.”

"Zie rapporteren als een kans om je te onderscheiden, je strategie te bepalen en sturing te geven aan de duurzaamheidstransitie.”

Tot slot: De rapportageverplichting wordt door bedrijven nogal eens ervaren als een administratieve verzwaring die niet gelegen komt in deze tijd van zwakke economische groei. Hoe zien jullie dat?

Jussen: “Als we bij onze klanten aan tafel zitten, merken we dat zij uiteraard geen behoefte hebben aan een verplichting, maar wél aan gezamenlijke actie om tot een duurzamere en inclusievere wereld te komen. Evenwichtig rapporteren is een middel om dat te bereiken. En juist publieke instellingen hebben hierin een belangrijke voorbeeldfunctie te vervullen.”   
 
Liu: “Wie duurzaamheid prominent opneemt in zijn strategie springt eruit in de strijd om nieuw talent. De nieuwe generatie werknemers is veel meer bezig met thema's als diversiteit, inclusiviteit en de werk-privébalans. Met andere woorden: zie het rapporteren als een kans om je als organisatie te onderscheiden, je strategie te bepalen en sturing te geven aan de duurzaamheidstransitie.”

Emma van der Vet's picture #Energy
Alice Wenning, Exportadvies / Project Management , posted

Cross-Border Event Smart City & Smart Mobility

Featured image

Deze netwerkbijeenkomst met aansluitende lunch op 13 maart biedt de perfecte gelegenheid om uw internationale netwerk uit te breiden.

Duits-Nederlandse samenwerking
Steeds meer infrastructuur en mobiliteit worden gedigitaliseerd. Steden richten zich in toenemende mate op een positieve leefomgeving, waarin innovatieve en slimme oplossingen een grote rol spelen. De Bundesverband Smart City roept Duitse en Nederlandse bedrijven op hun krachten te bundelen en de ontwikkeling van een Europese Smart City Standard te ondersteunen.

Nederland staat bekend om vooruitstrevende projecten op het gebied van slimme steden en intelligente mobiliteit, maar ook Duitsland heeft veel te bieden. Mede dankzij het Smart City made in Germany programma zijn zes Duitse steden opgenomen in de Smart City Index van 2023; Nederland werd vertegenwoordigd door drie steden. Vooral op het gebied van sensortechnologie scoort Duitsland hoog dankzij de strenge regelgeving voor gegevensbescherming. Hierdoor zijn de innovatieve technologieën ook in het buitenland met slechts minimale aanpassingen inzetbaar.

Uit het programma:
* Keynote van de Duitse brancheorganisatie Smart City: How digital solutions create a new vision for cities
* Paneldiscussie over stedelijke transformatie met <strong>Future City Foundation</strong>, <strong>ITS Mobility</strong>, <strong>WeCity</strong>, Argaleo en <strong>Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat</strong>.
* Smart City en Smart Mobility made in Germany - Q&A sessies met Duitse topondernemers
* Netwerklunch & themaworkshops: Intelligent Urban Mobility door Deloitte en Learnings of Smart City - Living Labs in Practice door <strong>VolkerWessels iCity</strong>.

Er zijn nog maar enkele plekken beschikbaar. Aanmelden is gratis en kan via de website.

Heeft u nog vragen, neem dan gerust contact op met Gunhild Otto via g.otto@dnhk.org of Alice Wenning via a.wenning@dnhk.org

Meet-up on Mar 13th