De Gezonde Stad

undefined logo

De Gezonde Stad initiates and develops projects together with leading companies and residents to make Amsterdam healthy and fit for the future.

The joint force of residents, companies and government is necessary to improve Amsterdam. A healthy city is a city that is future-proof, viable and smart. Practical and applicable solutions are needed to reach this.

Website

Activity

  • 10
    Updates
  • 0
    Thumbs up
  • 0
    Comments
Marijn Emmers, Intern at De Gezonde Stad, posted

Uitdeelactie Bomen voor Amsterdam

Featured image

Wat als we Amsterdam zien als één groot bos? Stel je voor, dat je je deur opendoet en direct de natuur inloopt. Hoe chill is dat? Wij willen Amsterdam omtoveren tot stadsbos. En jij kan meehelpen.

Op 26 november doen wij 3000 biologische bomen cadeau aan de stad en wij hebben jouw hulp nodig om ze een mooie plek te geven. Zoek een geschikt privéterrein, bijvoorbeeld jouw tuin of eerst in een pot op je balkon. Zo planten we samen een heel nieuw bos middenin de stad.

Meld je hier gratis aan en kom langs op 26 november!

Meet-up on Nov 26th
Isabelle van der Poel, projectmedewerker communicatie at De Gezonde Stad, posted

De paling als Amsterdammer

Featured image

Darko Lagunas is milieusocioloog, en etnografisch onderzoeker. In zijn werk probeert hij juist onderdrukte stemmen die we niet horen een podium te geven. Dat doet hij met geschreven tekst, fotografie en korte films. Hij luistert naar mensen, maar ook naar wat hij noemt, meer-dan-mensen; dieren, planten, zee, en meer. Op dit moment doet hij onderzoek naar de paling als Amsterdammer bij de Ambassade van de Noordzee.

‘Door te luisteren naar meer dan alleen de mens, zien we de grotere structurele problemen waar mensen en meer-dan-mensen slachtoffer van zijn.’

* Elke maand interviewt De Gezonde Stad een duurzame koploper. Deze keer spreken we Darko Lagunas. We gingen bij hem langs terwijl hij onderzoek deed naar de stem voor de paling! Lees het hele interview op onze website.

Isabelle van der Poel's picture #Citizens&Living
Isabelle van der Poel, projectmedewerker communicatie at De Gezonde Stad, posted

'Laat werken en natuur meer samengaan, het kan!'

Featured image

Elke maand interviewt De Gezonde Stad een duurzame koploper. Deze keer spreken we Ioana Biris, mede-oprichter van Nature Desks, een organisatie die mensen wil aansporen om meer naar buiten te gaan en te genieten van de natuur, ook in de stad.

Bij Nature Desks draait om het verbinden van natuur, werk en gezondheid. Dat doet ze door bijvoorbeeld de Outdoor Office Day te organiseren, waarop iedereen zijn werk naar buiten verplaatst en tegelijkertijd geniet van het mooie weer. Zo voelen mensen hoe belangrijk het is om natuur in de buurt te hebben, en gaan ze er ook beter voor zorgen!

“Een stad waar een kind lopend naar school kan gaan, en waar een dier zich ook thuis voelt. Een stad met meer groen en minder auto’s. Dat is wat ik wil.”

Lees het hele interview via onderstaande link.

Isabelle van der Poel's picture #Citizens&Living
Isabelle van der Poel, projectmedewerker communicatie at De Gezonde Stad, posted

Afval naar Oogst trekt de stad door!

Featured image

Niet langer hoef je jouw groente- en fruitafval weg te gooien, want samen maken we er lokaal waardevolle compost van, met Afval naar Oogst! Op 5 verschillende locaties in de stad kun je je nu aanmelden om GF-afval in te leveren. Op 23 april tijdens de kick-off leer je alle ins & outs. Zo maken we samen de cirkel rond. Composteer je mee?

Afval naar Oogst is ontsproten op buurttuin 'I can change the world with my two hands' waar nu meer dan 100 huishoudens hun GF-afval inleveren, dat wordt omgezet tot goede compost, voor nog betere oogst in de tuin! Het is de ambitie nog veel meer plekken te creëren voor lokale inzameling van groente- en fruitafval.

Isabelle van der Poel's picture #CircularCity
Isabelle van der Poel, projectmedewerker communicatie at De Gezonde Stad, posted

De duurzame toekomst van Amsterdams afvalwater

Featured image

Als je de wc doortrekt, denk je waarschijnlijk niet na over wat er met het water gebeurt. Maar hier gaat een hele wereld achter schuil! En er wordt hard aan gewerkt, om die verborgen waterwereld duurzamer te maken. Als innovatietechnoloog bij Waternet houdt Enna zich bezig met het ontwikkelen van slimme afvalwatersystemen, en wij van De Gezonde Stad interviewden haar.

Wat is jouw droom voor Amsterdam?
“Dat water voor Amsterdammers meer waarde heeft. Dat we het meer respecteren. Nu is het zo vanzelfsprekend dat er water uit de kraan komt, zoveel en wanneer we maar willen. En we gaan naar het toilet, of onder de douche, of zetten de afwasmachine aan, en voor de bewoners is het water weg. Het zou fijn zijn als de hele cyclus meer circulair is. Dat afvalwater niet langer iets is wat vies is, maar dat we het gaan zien als een grondstof die we graag willen hergebruiken. Wat nou als je bij de bouwmarkt een toilet kan kopen die jouw urine apart houdt en daar meststof uithaalt die je zelf in je tuin kan gebruiken of af kan geven alsof het een statiegeldsysteem is. Dan krijgt het zoveel meer waarde.”

Lees op onze website het hele interview en leer de verborgen waterwereld kennen!

Isabelle van der Poel's picture #Energy
Isabelle van der Poel, projectmedewerker communicatie at De Gezonde Stad, posted

Van Afval naar Oogst

Featured image

We gooien in Amsterdam nog steeds ons gft-afval bij het huishoudelijke afval. Zonde vinden wij! Van dit gft-afval kan namelijk goede compost gemaakt worden. Daarom zijn we in mei 2020 samen met Stichting Onschatbare Waarde van start gegaan met het project Van Afval naar Oogst.

De centrale locatie van het project is in de buurttuin van I Can Change The World With My Two Hands, een initiatief van Onschatbare Waarde, in Amsterdam West. Onze gezamenlijke ambitie was 100 Amsterdammers te betrekken bij afvalscheiding en hergebruik. Meer dan 100 mensen hebben zich aangemeld en leveren nu wekelijks hun gf-afval in bij de buurttuin waar waardevolle compost van wordt gemaakt.

De Gezonde Stad werkt aan een groene, circulaire en inclusieve stad, niet door er lang over te praten, maar door te doen, samen met een community van bewoners, bedrijven, overheden en andere organisaties. We planten bomen, leggen buurtparken en moestuinen aan, we organiseren events om lokaal voedsel op de kaart te zetten, we zijn trekker van het platform Van Amsterdamse Bodem en we sluiten kringlopen, zodat afval weer tot iets waardevols kan worden omgezet.

Volg ons op social media of check degezondestad.org om op de hoogte te blijven.

Isabelle van der Poel's picture #CircularCity
Isabelle van der Poel, projectmedewerker communicatie at De Gezonde Stad, posted

Circulaire fashion wordt het nieuwe normaal!

Featured image

We leven in een tijdperk van 'fast fashion', waarin we vallen van de ene trend in de andere. We dragen een paar keer dat toffe jasje, waarna deze onderin de kast verdwijnt of zelfs wordt weggegooid. Monique Drent pakt deze symbolische 'klerezooi' aan met The Swapshop. In deze winkel lever je jouw kleding in, en kun je met je verdiende punten of 'swaps' weer een tweedehands outfit scoren!

Ik de Swapshop kun je jouw kleding inleveren en hier krijg je punten voor. In de winkel kun je met deze zogeheten ‘swaps’ en een klein bedrag aan servicekosten een ‘nieuwe’ tweedehands outfit scoren.

‘Je draagt bij aan het verkleinen van de afvalberg, je verlengt de levensduur en je hoeft minder te produceren. Het is win-win-win!'

Lees in ons interview met Monique wat zij doet voor een duurzaam Amsterdam en welke mooie samenwerkingen zij opzoekt!💚

Note van ASC: Wil je nog net iets meer weten? Laat het weten in de comments.

Isabelle van der Poel's picture #CircularCity
Isabelle van der Poel, projectmedewerker communicatie at De Gezonde Stad, posted

How green, healthy & sustainable were we really in 2020?

Featured image

In Amsterdam, a city committed to becoming healthier and more sustainable for its citizens and visitors, we have witnessed a greater sense of togetherness, connectivity and a collective transition towards the sustainable city. This is one of the findings in the latest Monitor report, De Monitor 2020, published by De Gezonde Stad.

In the last year, the global pandemic has challenged our daily routines, our mental and physical well being, our freedom of movement and the ways we interact with our local environment. Every year De Gezonde Stad (The Healthy City) collects the latest facts and figures on Amsterdam’s:

• Green spaces
• Air quality
• Energy use
• Waste production
• Food consumption

These five pillars help its citizens understand how close (or far) we are to a healthy and sustainable Amsterdam. Reflecting on these pillars in the Monitor report, we also learn about the initiatives, achievements and developments blooming across the city, and feel inspired  to take action.

So how green, healthy and sustainable were we really in 2020? What was the influence of Covid on the five pillars and what can we do to help Amsterdam’s transition towards sustainability? Using the findings from De Monitor 2020, this blog posts some highlights. And to make it easy, we'll also add these findings in Dutch.

Isabelle van der Poel's picture #Citizens&Living