Hieroo

undefined logo

Program Partner Amsterdam Smart City

Wij zijn Hieroo. Wij zijn dé lokale consultant. Onze Jonge Consultants doen opdrachten in alle sectoren in de Amsterdamse regio. Zo werken wij aan verjonging, vernieuwing en versterking van organisaties.

Hieroo werkt vandaag aan een betere stad van morgen
Wij bieden lokale, recent afgestudeerde talenten, die een hart hebben voor Amsterdam, een tweejarig traineeship aan. In dit traineeship doen ze verschillende consultancy opdrachten bij organisaties in de Amsterdamse regio en volgen ze een sterk opleidingsprogramma van Sioo. Naast het doen van opdrachten en de opleiding werken de Jonge Consultants aan een Community Challenge: een sociale innovatie in eigen stad.

Website

Activity

  • 2
    Updates
  • 0
    Thumbs up
  • 0
    Comments
Sebastiaan van de Kasteele, Consultant at Hieroo, posted

Uitnodiging ontbijtsessie Rechtvaardige Energietransitie

Featured image

Op donderdag 7 november organiseert ImpactCityImpactCity wederom een van de belangrijkste Europese impactevenementen in onze eigen stad Den Haag. Dit jaar staat energietransitie als één van de vijf thema’s centraal tijdens ImpactFest. Als partner van ImpactCity organiseren wij, samen met de number 5 foundationnumber 5 foundation, een ontbijtsessie als officieel side event van ImpactFest, over dit thema. De sessie is toegankelijk voor iedereen, of je nu wel of geen kaartje hebt voor ImpactFest, omdat wij geloven dat door het samenbrengen van mensen uit verschillende hoeken van de samenleving er (meer) rechtvaardige oplossingen ontstaan.

In de energietransitie ligt de focus vaak bij technische oplossingen om de overstap te maken van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. Zonne-energie, windenergie, waterkracht: het zijn belangrijke innovaties, maar de energietransitie is breder dan dat. We zien een enorme ambitie van beleidsmakers en bedrijven om de energietransitie te versnellen. Maar ook een groeiende kloof tussen die ambities en de ervaringen van mensen die geen of beperkte toegang hebben tot deze ontwikkelingen. Dé inwoner bestaat niet, maar bij hen komen wel alle thema's samen en dat biedt de kansen voor versnelling. Om bruggen te bouwen is het belangrijk om te begrijpen wat er in de praktijk speelt, wat de achterliggende oorzaken zijn en waar kansen liggen. Alleen samen kunnen we werken aan een rechtvaardige energietransitie.

De number 5 foundation bracht hierover in 2023 de publicatie Onzichtbare bruggen: kansen voor een (meer) rechtvaardige energietransitie. De eerste kans die hierin naar voren kwam was: creëer structureel ruimte voor dialoog. Om hieraan bij te dragen brengen we op 7 november een diverse groep gamechangers samen – mensen zoals jij, die vanuit verschillende achtergronden en sectoren willen bijdragen aan een rechtvaardige energietransitie. Of je nu actief bent in het bedrijfsleven, de wetenschap, de overheid, een NGO of persoonlijke ervaring hebt met dit thema: jouw perspectief is van grote waarde.

We trappen de ochtend af met inspirerende verhalen van gamechangers uit de praktijk: zoals Sabrina en Marianne van de Verbindingskamer met wie onze collega Kelly samenwerkte aan de gebiedsaanpak aardgasvrij in de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken om maatschappelijke koppelkansen in de energietransitie te creëren. Daarna verkennen en delen we ervaringen en dilemma's rondom wat het betekent om een gamechanger te zijn in deze transitie.

Het doel van de sessie is dan ook de dialoog zelf: het ontdekken van waardevolle, onverwachte inzichten die jou verder kunnen brengen in deze transitie. Want: in de huidige maatschappelijke en ecologische transities hebben we leiders nodig die durven te denken en doen vanuit nieuwsgierigheid, compassie en moed! Die buiten bestaande conventies denken, en nieuwe spelregels creëren die het collectief dienen.
Meld je aan via deze link en begin je dag met een inspirerend gesprek, inclusief een gratis ontbijt!

Datum: 7 november 2024
Tijd: 08.30 – 10.30
Locatie: Apollo 14 – Saturnusstraat 14
We kijken ernaar uit je te verwelkomen!

Meet-up on Nov 7th
Mare Roelfsema, Consultant / Philosophy at Hieroo, posted

Community Wealth Building in Nieuw-West

Featured image

Uitkijkend over Sloterplas, onder een strakblauwe lucht, at ik mijn eerste Baklouce: een combinatie van de baklava en de tompouce. Een delicatesse die zowel de Turkse als de Nederlandse cultuur representeert en een heerlijke combinatie blijkt te zijn. Die Baklouce blijkt symbool te staan voor de rest van die middag: een barbecue voor en door ondernemers uit Nieuw-West, waar allerlei verschillende mensen met verschillende ondernemingen, achtergronden, dromen en ambities op afkomen. Een ding hebben ze gemeen: impact maken in Nieuw-West.

Dit jaar is Hieroo Amsterdam partner geworden van Het Nationaal Programma Samen Nieuw-West, die samen met de gemeente deze middag organiseert. Het Nationaal Programma is een samenwerking tussen 70 partijen, onder andere de gemeente Amsterdam, bewoners en maatschappelijke organisaties, die werken aan de toekomst van (een beter) Amsterdam Nieuw-West. Het Nationaal Programma houdt zich bezig met thema’s die het dagelijks leven van bewoners van Nieuw-West bepalen, zoals veiligheid, kansen voor de jeugd en werk.

Onze consultants zijn aangehaakt bij een deel van het Nationaal Programma dat gaat over Community Wealth Building (CWB): een economische strategie om de lokale economie van Nieuw-West te versterken. In deze strategie staan lokale ondernemers, bewoners en maatschappelijke initiatieven centraal. Door meer lokaal bij elkaar in te kopen, wordt er meer verdiend en meer besteedt, waardoor de economie een impuls krijgt en geld terugvloeit naar de bewoners van dat gebied. CWB heeft in verschillende landen al geleid tot een enorme bloei van de lokale economie van armere stadsdelen, zoals in Schotland. Een lokale economie sterker maken betekent: betekenisvolle lokale banen, inclusieve democratische ondernemingen, lokaal circulerend geld, gemeenschappelijk bezit en lokale inkoop door ankerinstituties, zoals scholen, ziekenhuizen, woningcorporaties.

Koop Lokaal platform Nieuw-West

Om lokaal inkopen te promoten, is het Koop Lokaal platform ontwikkeld: een platform dat het lokale aanbod in Nieuw-West gemakkelijk bij elkaar brengt. Tijdens de ondernemersbarbecue hebben wij zoveel mogelijk ondernemers proberen aan te haken op het platform. Ook zijn wij de afgelopen weken geregeld de wijken van Nieuw-West ingegaan, om daar met ondernemers in gesprek te gaan en hen kennis te laten maken met het platform en CWB in Nieuw-West.

Waarom doen we dit?

We zijn door de jaren heen erg betrokken geweest in stadsdeel Nieuw-West. Een groot deel van ons netwerk zit daar en we hebben meerdere Community Challenges, meet-ups en andere initiatieven gebaseerd op thema’s die daar spelen. We zijn betrokken bij het stadsdeel en willen, door verandering in het hier en nu, bijdragen aan een betere toekomst voor Nieuw-West.

Zoals in elke Community Challenge beginnen we met verdieping van het onderwerp door te kijken wat er in de stad speelt, waarin we kijken en luisteren zonder oordeel. We spreken met ondernemers in Nieuw-West en verdiepen ons in hun verhaal: wat zijn hun drijfveren? Hun angsten en dromen? En waar ligt hun hoop? We bekijken het systeem (in Nieuw-West) vanuit verschillende perspectieven. We dompelen onszelf steeds onder in contexten waarin we, tot dusver, onbekend zijn.

Veel ondernemers herkennen het verhaal van Nationaal Programma Samen Nieuw-West en zijn enthousiast over het Koop Lokaal platform: er bestaat een collectieve ambitie om het stadsdeel op de kaart te zetten. Tegelijkertijd hoorden wij de zorgen van ondernemers: hoe kunnen we opboksen tegen multinationals en grotere ketens? Sommige ondernemers kennen CWB en passen het zelf al toe. Zo vertelde Maaike, de oprichter van de Stadskas dat het personeel – van schoonmaker tot elektricien – in een straal van enkele kilometers van de Stadskas woont. Toen we haar vroegen hoe zij dacht over het Koop Lokaal Platform, antwoordde ze enthousiast: “Ja mooi! Vier jaar geleden begon ik hier en sindsdien heb ik altijd zoveel mogelijk ingekocht bij mensen in de buurt, dus het is fijn als grote organisaties mij ook kunnen vinden straks met het platform”.

En nu?

In onze Community Challenges springen we nooit van probleem naar oplossing, maar nemen de tijd voor verdieping, reflectie en vragen – alleen dan kom je immers tot duurzame oplossingen met draagvlak van de doelgroep. We gaan daarom de komende weken verder met verdiepen: we gaan vaker Nieuw-West in om gesprekken te voeren met ondernemers om (nog) beter te snappen wat er speelt in het stadsdeel en waar de behoeftes van de bewoners liggen voor het creëren van een duurzame, inclusieve en sterkere toekomst van het stadsdeel.

Mare Roelfsema's picture News