Mare Roelfsema

Activity

  • 1
    Updates
  • 0
    Thumbs up
  • 0
    Comments
Mare Roelfsema, Consultant / Philosophy at Hieroo, posted

Community Wealth Building in Nieuw-West

Featured image

Uitkijkend over Sloterplas, onder een strakblauwe lucht, at ik mijn eerste Baklouce: een combinatie van de baklava en de tompouce. Een delicatesse die zowel de Turkse als de Nederlandse cultuur representeert en een heerlijke combinatie blijkt te zijn. Die Baklouce blijkt symbool te staan voor de rest van die middag: een barbecue voor en door ondernemers uit Nieuw-West, waar allerlei verschillende mensen met verschillende ondernemingen, achtergronden, dromen en ambities op afkomen. Een ding hebben ze gemeen: impact maken in Nieuw-West.

Dit jaar is Hieroo Amsterdam partner geworden van Het Nationaal Programma Samen Nieuw-West, die samen met de gemeente deze middag organiseert. Het Nationaal Programma is een samenwerking tussen 70 partijen, onder andere de gemeente Amsterdam, bewoners en maatschappelijke organisaties, die werken aan de toekomst van (een beter) Amsterdam Nieuw-West. Het Nationaal Programma houdt zich bezig met thema’s die het dagelijks leven van bewoners van Nieuw-West bepalen, zoals veiligheid, kansen voor de jeugd en werk.

Onze consultants zijn aangehaakt bij een deel van het Nationaal Programma dat gaat over Community Wealth Building (CWB): een economische strategie om de lokale economie van Nieuw-West te versterken. In deze strategie staan lokale ondernemers, bewoners en maatschappelijke initiatieven centraal. Door meer lokaal bij elkaar in te kopen, wordt er meer verdiend en meer besteedt, waardoor de economie een impuls krijgt en geld terugvloeit naar de bewoners van dat gebied. CWB heeft in verschillende landen al geleid tot een enorme bloei van de lokale economie van armere stadsdelen, zoals in Schotland. Een lokale economie sterker maken betekent: betekenisvolle lokale banen, inclusieve democratische ondernemingen, lokaal circulerend geld, gemeenschappelijk bezit en lokale inkoop door ankerinstituties, zoals scholen, ziekenhuizen, woningcorporaties.

Koop Lokaal platform Nieuw-West

Om lokaal inkopen te promoten, is het Koop Lokaal platform ontwikkeld: een platform dat het lokale aanbod in Nieuw-West gemakkelijk bij elkaar brengt. Tijdens de ondernemersbarbecue hebben wij zoveel mogelijk ondernemers proberen aan te haken op het platform. Ook zijn wij de afgelopen weken geregeld de wijken van Nieuw-West ingegaan, om daar met ondernemers in gesprek te gaan en hen kennis te laten maken met het platform en CWB in Nieuw-West.

Waarom doen we dit?

We zijn door de jaren heen erg betrokken geweest in stadsdeel Nieuw-West. Een groot deel van ons netwerk zit daar en we hebben meerdere Community Challenges, meet-ups en andere initiatieven gebaseerd op thema’s die daar spelen. We zijn betrokken bij het stadsdeel en willen, door verandering in het hier en nu, bijdragen aan een betere toekomst voor Nieuw-West.

Zoals in elke Community Challenge beginnen we met verdieping van het onderwerp door te kijken wat er in de stad speelt, waarin we kijken en luisteren zonder oordeel. We spreken met ondernemers in Nieuw-West en verdiepen ons in hun verhaal: wat zijn hun drijfveren? Hun angsten en dromen? En waar ligt hun hoop? We bekijken het systeem (in Nieuw-West) vanuit verschillende perspectieven. We dompelen onszelf steeds onder in contexten waarin we, tot dusver, onbekend zijn.

Veel ondernemers herkennen het verhaal van Nationaal Programma Samen Nieuw-West en zijn enthousiast over het Koop Lokaal platform: er bestaat een collectieve ambitie om het stadsdeel op de kaart te zetten. Tegelijkertijd hoorden wij de zorgen van ondernemers: hoe kunnen we opboksen tegen multinationals en grotere ketens? Sommige ondernemers kennen CWB en passen het zelf al toe. Zo vertelde Maaike, de oprichter van de Stadskas dat het personeel – van schoonmaker tot elektricien – in een straal van enkele kilometers van de Stadskas woont. Toen we haar vroegen hoe zij dacht over het Koop Lokaal Platform, antwoordde ze enthousiast: “Ja mooi! Vier jaar geleden begon ik hier en sindsdien heb ik altijd zoveel mogelijk ingekocht bij mensen in de buurt, dus het is fijn als grote organisaties mij ook kunnen vinden straks met het platform”.

En nu?

In onze Community Challenges springen we nooit van probleem naar oplossing, maar nemen de tijd voor verdieping, reflectie en vragen – alleen dan kom je immers tot duurzame oplossingen met draagvlak van de doelgroep. We gaan daarom de komende weken verder met verdiepen: we gaan vaker Nieuw-West in om gesprekken te voeren met ondernemers om (nog) beter te snappen wat er speelt in het stadsdeel en waar de behoeftes van de bewoners liggen voor het creëren van een duurzame, inclusieve en sterkere toekomst van het stadsdeel.

Mare Roelfsema's picture News