Pakhuis de Zwijger

undefined logo

Program Partner Amsterdam Smart City

Pakhuis de Zwijger is a progressive platform for creation, innovation and dialogue in Amsterdam. We produce more than 650 free programmes each year, focusing on societal topics such as social justice, the creative industry, sustainability, the economy and democracy. We often do this in collaboration with our partners including media, citizens, the government, civil society, knowledge institutions and (local) businesses.

Website

Activity

  • 69
    Updates
  • 0
    Thumbs up
  • 0
    Comments
An-Sofie Vandecruys, Head of Communications & Marketing at Pakhuis de Zwijger, posted

Urban AI & Digitalisation

Featured image

In the new and final Designing Cities For All: RE-generation series City Games in the Age of Urban AI DCFA fellow Ekim Tan, director of Games For Cities and founder of Play The City , explores the role of city games in the era of artificial intelligence. The first episode of City Games in the Age of Urban AI series, Digitalization, with DCFA Fellow Ekim Tan, delves into the dynamic intersection of digitalization, artificial intelligence, and urban games. We will explore how AI is transforming urban environments and the possible effects of AI on digitized and non-digitized communities. How can city games and AI foster deeper connections within increasingly digitized communities and affect collaboration in urban decisions?

Sign up for free now via the link below!

An-Sofie Vandecruys's picture Meet-up on Sep 30th
An-Sofie Vandecruys, Head of Communications & Marketing at Pakhuis de Zwijger, posted

Nederlandse Waterwerken Wereldwijd

Featured image

Nederland is een waterland. Al eeuwenlang weten Nederlanders hoe ze zich tegen water moeten beschermen. In Nederlandse Waterwerken Wereldwijd gaat architectuur- en landschapsfotograaf Luuk Kramer op reis om waterwerken van Nederlandse ingenieurs over heel de wereld te documenteren, van de zestiende eeuw tot nu. Van polders in Polen tot dijken en dammen in Japan, van kanalen in Brazilië tot een sluisje in Suriname. Op 12 september bespreken we Luuk Kramer zijn boek Nederlandse Waterwerken Wereldwijd. Daarna gaan we met verschillende gasten in gesprek over de invloed die Nederlanders internationaal hebben op de omgang met water.

Reserveer nu je gratis plek via onze website!

An-Sofie Vandecruys's picture Meet-up on Sep 12th
Jip Gradener, HR at Pakhuis de Zwijger, posted

Vacature: Programmamaker Ruimte & Wonen bij Pakhuis de Zwijger

Senior programmamaker Ruimte & Wonen

Creëer jij graag verdiepende, toegankelijke en inspirerende programma’s die de uitdagingen van stedenbouw aansnijden? Begrijp je het belang van samenwerken met verschillende belanghebbenden om rechtvaardige oplossingen te verkennen voor complexe vraagstukken? Kan je je effectief verhouden tot zowel leefwereld (burgers, maatschappelijk middenveld, activisten, NGO’s) als systeemwereld (overheid, kennisinstellingen, bedrijven), om innovatieve programma's te ontwikkelen rondom wonen, ruimtelijke ordening en duurzaam, creatief en inclusief bouwen?

Solliciteer dan nu voor de functie van senior programmamaker Ruimte & Wonen bij Pakhuis de Zwijger.
Full-time · Pakhuis de Zwijger

Over Pakhuis de Zwijger

Pakhuis de Zwijger maakt meer dan 600 programma’s per jaar over dringende maatschappelijke vraagstukken, met rechtvaardigheid als kernwaarde. We brengen belanghebbenden samen in verschillende formats om gezamenlijk oplossingen te verkennen. Dit doen we met een team van programmamakers, producenten, communicatiemedewerkers en technici.

Wat zoeken we?

Een creatieve en daadkrachtige programmamaker met inhoudelijke kennis van stedenbouw en ruimtelijke ordening. Je hebt het vermogen om effectief te schakelen tussen verschillende belanghebbenden, van lokale gemeenschappen tot zakelijke partners, om vernieuwende programma's te ontwikkelen die het publiek bewust maken van stedelijke en ruimtelijke vraagstukken en transities verder helpen.
Als senior programmamaker draag je bij aan de strategische ontwikkeling van de programmering. Je initieert en onderhoudt partnerschappen, werkt aan opdrachten en stuurt enkele programmamakers en stagiairs aan op jouw thema. Enige ervaring met leidinggeven aan een (klein) team is dus een pré. Door kennis en presentatie heb je inhoudelijk gezag in je werkgebied.

Jouw profiel:

  • Actuele kennis en een stevig netwerk op het gebied van ruimtelijke thema’s.  
  • Strategisch inzicht; ervaring met het onderhouden van samenwerkingsverbanden en het aantrekken van nieuwe (financiële) partners.
  • Creatief, leergierig en vol met originele ideeën.
  • Communicatief sterk (zowel intern als extern) en cultureel sensitief. Je hebt een sterk vermogen om je in anderen te verplaatsen.
  • Beschikbaar voor 40 uur per week waarvan gemiddeld één avond per week voor het draaien van een programma.

Bij Pakhuis de Zwijger hanteren we de CAO Nederlandse podia. Deze functie is ingeschaald in schaal 7 (minimum €3.516 en maximum €4.940), de precieze inschaling is afhankelijk van ervaring en kwalificaties.
Pakhuis de Zwijger is een cultureel-maatschappelijke non-profitorganisatie. Wij streven er naar een grote diversiteit aan identiteiten en ervaringen de ruimte te geven in ons team. Daarom moedigen wij nadrukkelijk mensen van alle culturele en genderidentiteiten en opleidingsachtergronden aan om te solliciteren.

Geïnteresseerd?

Solliciteer vóór maandag 13 mei 2024 via de onderstaande link. Voor vragen kun je contact opnemen met HR-adviseur Jip Gradener via: 06-13626126.
Acquisitie naar aanleiding van deze oproep wordt niet op prijs gesteld.

#Citizens&Living
Sara de Boer, Programmamaker at Pakhuis de Zwijger, posted

Dag van de Duurzaamheid

Featured image

Op donderdag 7 oktober is het tijd voor de Dag van de Duurzaamheid. In Pakhuis de Zwijger kun je terecht voor een avondvullend programma met talks, screenings, workshops en de uitreiking van de Trouw Duurzame 100. We gaan in gesprek over thema’s als duurzaam bouwen, inclusieve klimaatcoalities, nieuwe afspraken en de COP. We sluiten de avond af met de feestelijke bekendmaking van de meest duurzame initiatieven uit het land.

Praat, doe, denk, vier en leer jij mee deze dag? Schrijf je dan in voor een van de programma’s. Dit kan makkelijk en gratis via de onderstaande link.

Conference on Oct 7th
An-Sofie Vandecruys, Head of Communications & Marketing at Pakhuis de Zwijger, posted

LIVECAST: De sociale rekening van de energietransitie

Featured image

Wie betaalt de rekening van de energietransitie eigenlijk? Nu komen duurzame subsidies nog vooral bij hoge inkomensgezinnen terecht en voelen gezinnen met een lager inkomen duurzaam beleid relatief veel harder in hun portemonnee.

In Amsterdam Zuidoost is de energietransitie al volop aan de gang: het warmtenet wordt uitgebreid en burgerinitiatieven voor bijvoorbeeld alternatief gas ontstaan. Maar tegelijkertijd blijft isolatie vaak achter, stijgen energierekeningen en zijn er bewoners die de informatie niet begrijpen of vertrouwen.

Sociale gevolgen van de energietransitie
In deze LIVECAST gaan we in gesprek over de sociale gevolgen van de energietransitie. Hoe maken we de energietransitie rechtvaardiger, zodat het voor iedereen voordelig is om mee te doen? Een gesprek over klimaat en ongelijkheid aan de hand van voorbeelden uit Amsterdam Zuidoost.

Note van ASC: Like als je vindt dat meer mensen dit moeten lezen. De populairste berichten lichten we uit in onze Weekly nieuwsbrief.

An-Sofie Vandecruys's picture #Citizens&Living
Sara de Boer, Programmamaker at Pakhuis de Zwijger, posted

Livecast Pakhuis de Zwijger - Een veranderend landschap

Featured image

Hoe kunnen duurzame energiesystemen passen in het Hollandse landschap? Welke afwegingen maken we op welke locaties? Hoe ziet ons landschap van de toekomst eruit? Vind de antwoorden op deze en meer vragen in de livecast van Pakhuis de Zwijger

Wanneer: maandag 28 juni
Hoe laat: 20:30 uur
Kosten: gratis

Ons landschap wordt al eeuwen bepaald door ons energiegebruik. Groene weides van nu waren eeuwen geleden ontginningsgebieden van veen en de idyllisch draaiende molens zorgde voor hout en voedsel. Ons landschap transformeert. De openbare ruimte wordt steeds vaker voor meerdere functies tegelijk gebruikt. Het opwekken van groene energie wordt ook steeds vaker een onderdeel van de gebouwde en natuurlijke omgeving.

Sprekers:

Jannemarie de Jonge is landschapsarchitect en partner bij Wing, een adviesbureau dat met overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties werkt aan duurzaam gebruik en ontwikkeling van de ruimte. Daarnaast is zij sinds 2020 Rijksadviseur van de fysieke leefomgeving.

Huib van Essen is gedeputeerde van de Provincie Utrecht met in zijn portefeuille ruimtelijke ontwikkeling, omgevingswet & energietransitie en klimaat. Huib is vanaf 2010 lid van GroenLinks.

Willem Hellevoort is ambassadeur natuurmonumenten in Noord-Holland, Flevoland en de Markerwadden. Natuurmonumenten beschermt plant en dier en geeft ze een stem in het beschermen van hun leefgebieden.

Jeroen Everaert is initiatiefnemer van het kunst initiatief Mothership. Mothership is een begrip in de kunst(wereld) dat gaat voor inspiratie en verwondering met lef. Ze denken mee over ruimtelijke projecten om functionaliteit en design met elkaar te verenigen.

Online event on Jun 28th
Sara de Boer, Programmamaker at Pakhuis de Zwijger, posted

Livecast Pakhuis de Zwijger - Nieuwe Bronnen

Featured image

Om klimaatdoelstellingen te halen moeten we in 2030 35 Terrawatt Uur opwekken op land. De regionale energiestrategie biedt perspectief om deze opgave te halen. We denken dan vaak aan draaiende windmolens of glinsterende zonnepanelen, maar technische en ontwerp innovaties gaan snel. In dit programma kijken we vooruit naar 2030 en bieden we vergezichten voor de toekomst.

• Waar kunnen we op rekenen tot 2030?
• Welke innovaties moeten we in de gaten houden?
• Hoe wekken we onze energie duurzaam op in 2050?

Wanneer: maandag 21 juni
Hoe laat: 20.30 uur
Kosten: gratis

Sprekers

Arash Aazami is futurist, ondernemer en systeemvernieuwer. Hij studeerde jazz en rockgitaar, werkte als muzikant, en richtte daarna meerdere IT-startups op. In 2006 vond hij zijn roeping in de energiesector. Hij werd directeur van een energieleverancier en ontwikkelde een radicaal nieuwe kijk op onze energievoorziening, the Internet of Energy. In 2015 richtte Arash Kamangir op. Zijn team van wetenschappers, filosofen en creatievelingen ontwerpt de basis voor ons toekomstige energiesysteem en ontwikkelt langetermijnvisies voor toekomstige generaties.

Laetitia Ouillet is voorzitter van De Windvogel. Eerder werkte ze als directeur van de Strategic Area Energy bij de TU Eindhoven en als directeur Corporate Strategie bij energieleverancier Eneco. Op de TU Eindhoven coördineerde Laetitia samenwerking rondom energieonderzoek en gaf ze een stem aan energiewetenschappers in landelijke discussies.

Prof. dr. Gert Jan Kramer is sinds mei 2016 hoogleraar Duurzame Energievoorziening aan het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling aan de Universiteit Utrecht en hoofd van de Energy & Resources groep binnen dit instituut. Zijn interessegebied is de energietransitie als technisch en socio-technisch fenomeen.

Online event on Jun 21st
Sara de Boer, Programmamaker at Pakhuis de Zwijger, posted

Livecast Pakhuis de Zwijger - Samen Duurzaam

Featured image

De energietransitie is in volle gang. In heel Nederland werken 30 regio’s aan een Regionale Energiestrategie. In deze eerste aflevering van de reeks Strategie voor energie gaan we in gesprek over deze samenwerking tussen alle verschillende betrokkenen op weg naar een duurzame toekomst.

• Wie is verantwoordelijk voor de energietransitie en de regionale energiestrategie?
• Wie praten mee en wie maken uiteindelijk de keuzes?
• Welke rol kun jij hebben in deze transitie?
• Hoe kunnen we nog beter samen werken met alle betrokken partijen?

Wanneer: maandag 14 juni
Hoe laat: 20:30 uur
Kosten: gratis

Tijdens deze livecast zullen de volgende sprekers aanwezig zijn:
Edward Stigter (Gedeputeerde Provincie Noord-Holland, GroenLinks)
Sanne Akerboom (Universitair docent Geowetenschappen)
Bernice Kamphuis (Projectleider Energietransitie bij LSAbewoners)
Ingrid Lether (Lid burgerforum RES Foodvalleyv)

Online event on Jun 14th