Pakhuis De Zwijger

Activity

  • 59
    Updates
  • 0
    Thumbs up
  • 0
    Comments
Pakhuis De Zwijger, Communicatie at Pakhuis de Zwijger, posted

LIVECAST: De sociale rekening van de energietransitie

Featured image

Wie betaalt de rekening van de energietransitie eigenlijk? Nu komen duurzame subsidies nog vooral bij hoge inkomensgezinnen terecht en voelen gezinnen met een lager inkomen duurzaam beleid relatief veel harder in hun portemonnee.

In Amsterdam Zuidoost is de energietransitie al volop aan de gang: het warmtenet wordt uitgebreid en burgerinitiatieven voor bijvoorbeeld alternatief gas ontstaan. Maar tegelijkertijd blijft isolatie vaak achter, stijgen energierekeningen en zijn er bewoners die de informatie niet begrijpen of vertrouwen.

Sociale gevolgen van de energietransitie
In deze LIVECAST gaan we in gesprek over de sociale gevolgen van de energietransitie. Hoe maken we de energietransitie rechtvaardiger, zodat het voor iedereen voordelig is om mee te doen? Een gesprek over klimaat en ongelijkheid aan de hand van voorbeelden uit Amsterdam Zuidoost.

Note van ASC: Like als je vindt dat meer mensen dit moeten lezen. De populairste berichten lichten we uit in onze Weekly nieuwsbrief.

Pakhuis De Zwijger's picture #Citizens&Living
Pakhuis De Zwijger, Communicatie at Pakhuis de Zwijger, posted

ONLINE LIVECAST (WATCH NOW): Design from Inclusion -Products & Services

Featured image

In earlier episodes of Designing Cities for All, we have seen that design is everywhere and everything around us is designed. We have also seen that there are flaws in these designs, because what we tend to do in this world is design for the middle and forget about the margins. Wouldn’t we create and build stronger structures for everyone, when we design for the people who are actually living with the failures of our designed products, spaces, and systems?

Pakhuis De Zwijger's picture #Citizens&Living
Pakhuis De Zwijger, Communicatie at Pakhuis de Zwijger, posted

Podcast: Founder of Pakhuis de Zwijger on shaping cities together

Featured image

In this episode Annick van Rinsum interviews Egbert Fransen: the founder and director of Pakhuis de Zwijger. He set up an unique regional, national and international podium which focuses on bringing people together who want to realise programs that contribute to a more sustainable, fair and future proof society.

Egbert Fransen: “It becomes more interesting if you bring people from different domains and different backgrounds together. My belief is very strong: creation and innovation take place in those places where you have heterogeneous groups of people. It is precisely not being equal, not thinking the same, that brings along innovation."

In these 56 minutes they share stories on:

• His entrepreneurial heart and motives
• The history and development of Pakhuis de Zwijger
• The recent rebranding and his plans for the upcoming 15th anniversary

Podcast #100: Egbert Fransen on shaping cities for everyone, by everyone (in Dutch)

Pakhuis De Zwijger's picture #Citizens&Living
Pakhuis De Zwijger, Communicatie at Pakhuis de Zwijger, posted

Podcast episode #26: Eva Gladek on circular cities.

In the 26th episode of the Pakhuis de Zwijger Podcast Maurice Seleky is interviewing Eva Gladek, founder and CEO of Metabolic. They are talking about the Metabolic definition of circular economy, their activities at De Ceuvel, how Kate Raworth’s social Doughnut started out as the Oxfam Doughnut, and why humanity is not mature enough to be able to benefit from nuclear energy.

On the 29th of March, the 5th Anniversary of the program series De Circulaire Stad will be celebrated in Pakhuis de Zwijger with keynotes of, amongst others, ecologist Louise Vet, photojournalist Kadir van Lohuizen, Metabolic-consultant Tamara Streefland and landscape architect Dirk Sijmons.

Listen to this podcast below through Soundcloud (or, Spotify, iTunes and another podcast platform)

More information on the program series De Circulaire Stad, the program 5 jaar De Circulaire Stad; https://dezwijger.nl/programma/5-jaar-de-circulaire-stad

Pakhuis De Zwijger's picture #CircularCity
Pakhuis De Zwijger, Communicatie at Pakhuis de Zwijger, posted

De Mobiele Stad #13: De Fietskoerier

Featured image

Hoe kan fietslogistiek het Amsterdamse verkeer ontlasten?
Steden worden steeds drukker en de openbare ruimte steeds schaarser. Als straks de bevoorrading van de horeca met de fiets gaat, scheelt dat veel halflege busjes. Is de fietskoerier dé manier om het groeiende logistieke verkeer in goede banen te leiden? Steeds vaker worden boodschappen, pizza's en pakketjes al bezorgd met de fiets, maar kan dit ook met meer producten? Deze vragen staan centraal tijdens deze avond vol verhalen over het leven van de fietskoerier. Samen met experts, denkers en vernieuwers gaan wij op zoek naar antwoorden.

Met in dit programma onder anderen:
Willem Boverhof | Bedrijfsontwikkeling Fietskoeriers.nl
Jori Spitz | Directeur Parcls.com
Mark Boetes | Mede-eigenaar De Fietskoerier Amsterdam
Rocco Piers | Stadsdeelbestuurder Amsterdam Zuid
Matthijs Handlogten | Projectmanager City Logistics bij PostNL

Wat gaan we doen?
Aan de hand van verhalen van lokale en grotere bedrijven in de fietslogistiek gaan we in gesprek. Waarom bestaat de urgentie om dit onderwerp te bespreken? Hoe kan de fietskoerier een rol spelen in het in goede banen leiden van het groeiende logistieke verkeer in de stad? Met twee panels gaan we in gesprek. Het eerste panel bestaat uit stadsdeelbestuurders en het tweede panel bestaat uit grotere spelers binnen de fietslogistiek. Hoe kijken we naar de toekomst? Hoe gaan we de fietslogistiek op zowel grote als kleine schaal aanpakken? Tussen de twee panels in een intermezzo met storytelling: wat is het verhaal van Parcls.com en De Fietskoerier Amsterdam?

Willem Boverhof is als Business Development Manager verantwoordelijk voor de ontwikkeling van (stads)logistieke oplossingen binnen het netwerk van Fietskoeriers.nl (33 steden). Samen met zijn collega’s van ict toetst Willem de haalbaarheid van nieuwe duurzame diensten op de fiets. Succesvolle samenwerkingen met vervoerders, omnichannel retailers en start-ups zijn hieruit voortgekomen. Daarnaast behartigt Willem de belangen van de Fietskoeriers.nl in de politiek, bij belangenverenigingen, in onderzoek en in het onderwijs
Sinds 2017 is Jori Spitz betrokken bij Parcls, en sinds 2018 is zij eindverantwoordelijk. Door middel van pickup points in de buurt wil Parcls de last mile groen en klantvriendelijk maken. Bij de universele pick up points kunnen klanten al hun pakketjes laten bezorgen en vervolgens kiezen of ze het komen ophalen of willen laten bezorgen. Dat gebeurt natuurlijk op de fiets. Als klant hoef je zo nooit meer op je pakketje te wachten. Hoe meer pakketjes naar dat ene pick up point in de buurt worden gebracht hoe minder pakketjes de wijk in hoeven. De focus van Jori ligt nu op samenwerkingen en partnerships. En dan uitbreiden. Want in 2019 wil ze met Parcls Amsterdam veroveren.
Matthijs Handlogten is sinds april 2018 actief betrokken bij de opzet van het Programma Stadslogistiek als project- en programmamanager binnen PostNL. Hij vertegenwoordigt PostNL in het partnership met Amsterdam Smart City en neemt aanbestedingen op het gebied van verduurzaming van de last mile voor rekening. Matthijs is Management Trainee van PostNL en is in 2017 begonnen als procesmanager AutoStore bij ECS Fulfilment.

Pakhuis De Zwijger's picture Event on Jan 31st
Pakhuis De Zwijger, Communicatie at Pakhuis de Zwijger, posted

Het Nieuwe Klimaat #25: Shell voor de rechter

Featured image

Over de rechtszaak tegen Shell, klimaatrechtvaardigheid en zelf in actie komen.
Urgenda behaalde in november een historische overwinning. De organisatie won het hoger beroep in de klimaatzaak tegen de staat. Wat Milieudefensie betreft is Shell de volgende, omdat het bedrijf de 'grootste vervuiler van Nederland' zou zijn. Samen met meer dan 14.000 mede-eisers daagt Milieudefensie Shell voor de rechter vanwege klimaatverandering. Maar hoe kansrijk is deze zaak nu eigenlijk? Shell is toch niet het enige bedrijf dat klimaatschade veroorzaakt? We gaan erover in gesprek met Roger Cox, de advocaat van Milieudefensie, klimaatwetenschapper Ingrid van der Laan Luijx, actrice Janneke Remmers en mede-eisers.

Met in dit programma onder anderen:
Roger Cox | Advocaat
Laurie van der Burg | Climate & energy researcher and campaigner bij Milieudefensie
Ingrid van der Laan Luijkx | Klimaatwetenschapper Wageningen Universiteit
Janneke Remmers | Actrice

De Zaak
Samen met meer dan 14.000 mede-eisers daagt Milieudefensie Shell voor de rechter vanwege klimaatverandering. De reden? Shell blijft flink investeren in olie en gas, terwijl het overgrote deel van de gevonden olie, gas en kolenvoorraden in de grond moet blijven om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Volgens Milieudefensie heeft Shell een juridische verplichting om haar bedrijfsmodel aan te passen aan de internationale klimaatdoelen. Shell zou haar CO2-uitstoot tot nul moeten terugdringen in 2050. Dit is niet de enige klimaatzaak tegen Shell. In Amerika is Shell al meer dan 10 keer aangeklaagd vanwege klimaatverandering en de mensenrechtencommissie van de Filipijnen heeft een onderzoek ingesteld naar mensenrechtenschendingen door Shell en 46 andere vervuilende bedrijven. De zaak van Milieudefensie gaat dit voorjaar van start, wanneer Milieudefensie en mede-eisers de dagvaarding indienen bij de rechtbank in Den Haag.

Programma van de avond
Moderator Frederieke Hegger verwelkomt iedereen
De Stem van Shell
Pre-enactment van de theatervoorstelling De Zaak Shell door Janneke Remmers
Introductie op de klimaatzaak
Laurie van der Burg van Milieudefensie vertelt over de aanleiding en de stand van zaken van de klimaatzaak tegen Shell
Interview met advocaat en wetenschapper
Roger Cox gaat in op de rechtzaak tegen Shell en de aanleiding van deze zaak: zijn boek Revolutie met recht. Ingrid van der Laan Luijx vertelt over de relatie tussen klimaatwetenschap en klimaatrechtszaken.
Gesprek met mede-eisers
Drie mede-eisers vertellen over hun beweegredenen om zich aan te sluiten bij de rechtzaak en over hoe zij nu en in de toekomst worden geraakt door klimaatverandering.
Discussie met publiek & afsluiting

Pakhuis De Zwijger's picture Event on Feb 1st