Rode Hoed

undefined logo

Aanjagers en hoeders van uiteenlopende ideeën denken hardop na over hoe de maatschappij vorm te geven in een turbulente wereld. Ze delen hun inzichten met een breed en divers publiek, nodigen uit tot gesprek en prikkelen nieuwsgierigheid. Geworteld aan de Amsterdamse gracht, wil de Rode Hoed ook huiskamer zijn voor uiteenlopend publiek en podiumgasten van (ver) daarbuiten.

Op het Rode Hoed podium wisselt schurend debat verkennende gesprekken af, altijd in een veilige en constructieve sfeer. Daarmee bouwt de Rode Hoed voort op haar verleden als veilige haven: de oudste schuilkerk van Amsterdam bood Remonstranten sinds de 17de eeuw vrijheid van denken en samenkomst. Ook in de 21ste eeuw blijft de Rode Hoed, vrij van politiek of religieuze kleur, beschutting bieden aan denkwerk in uitvoering.

De programmering biedt ruimte aan wisselende thema’s, nieuwe perspectieven, uiteenlopende paradigma’s en toonaangevende podiumgasten. Op lokaal, nationaal en internationaal niveau. Onze kleine vaste redactie ontwikkelt eigen formats. Daarnaast nodigen we verfrissende denkers, doeners en partnerorganisaties uit onze programma’s mede vorm te geven.

Een bijzondere mix aan voorlopers en gevarieerd publiek – variërend van gedreven activisten of jonge conservatieve denkers tot CEO’s of Russische onderzoeksjournalisten – treft elkaar na afloop aan de bar om het gesprek na afloop van de programma’s voort te zetten.

RODE HOED:
Nodigt voorlopers van uiteenlopende maatschappelijke tendensen uit verder na te denken op het podium
Betrekt actief het publiek in haar programma’s
Initieert samenwerkingen en ontmoeting tussen publiek en podiumgasten

Website

Activity

  • 3
    Updates
  • 0
    Thumbs up
  • 0
    Comments
Amerpodia Pers, Marketeer at Rode Hoed, posted

UP! Talkshow #13: Digi en de dood

Featured image

UP! Een nieuwe kijk op ouder worden

Ouder worden we allemaal, elke dag weer. Toch roept het woord ‘oud’ vaak heftige reacties op. Je haast je immers vaak om te benoemen hoe jong je je voelt. Wij van UP! denken dat elke leeftijd waarde heeft. UP! gelooft in persoonlijke groei, tot de laatste snik. Blijf bewegen, blijf groeien, blijf je verbazen, tot het stopt.

Door middel van events (talkshows, festivals en thematische gesprekken in de wijk) wil UP! ouderen op een persoonlijke, realistische manier met elkaar in gesprek brengen over belangrijke en zingevende thema’s die ertoe doen als je ouder wordt, zoals rouw, spijt en intimiteit.

In UP! Talkshow #13: Digi en de dood spreken we over digitaal leven en virtuele dood. Terwijl veel jongeren een burn-out krijgen omdat ze én online én in real-time een leven hebben, hebben oudere mensen hun eigen online besognes met de dood. Nabestaanden lopen bij gebrek aan wachtwoorden van de overledene vast bij de afwikkeling van aardse zaken. Wat te doen? Anderen rouwen actief bij kunstmatig in leven gehouden Facebook-accounts, als technologische bidprentjes. Weer anderen leggen nu alvast hun emotionele nalatenschap vast in een online kluis. UP! gaat op onderzoek uit.

Dit programma komt tot stand in samenwerking met www.upinnederland.nl

Meer informatie en gastsprekers worden op een later moment bekend gemaakt via de website.

Event on Mar 25th
Amerpodia Pers, Marketeer at Rode Hoed, posted

Robots en romans

Featured image

Worden robots de nieuwe creatievelingen in de literaire wereld?

Robots, algoritmes en overige kunstmatige intelligentie zijn in toenemende mate bepalend in ons dagelijks leven. Van de gezondheidszorg tot de voedselindustrie: robots lijken op ieder gebied ruimte in te nemen. Zal kunstmatige intelligentie ook doordringen tot de literaire wereld?

Computational creativity speelt een steeds grotere rol in de kunsten, onder andere in de vorm van algoritmische literatuur en poëzie. Zo lanceerde de New York Times een website met algoritmische haiku’s, schakelde de Volkskrant Torch-rnn in om 60 columns te genereren op basis van Arnon Grunbergs voetnoten, experimenteerden schrijvers van eigen én internationale bodem – van Ronald Giphart tot Robin Sloan – met robots en machine learning en testten ook bedrijven als Google en Microsoft de mogelijkheden van AI-Poetry uit. Kunstmatige intelligentie als (mede)-auteur is in opkomst in de literaire wereld, maar doet belangrijke vragen opwerpen over creativiteit. Kunnen robots creatief zijn? Wat betekent dit voor menselijke creativiteit? Met onder meer schrijver, correspondent en presentator Jelle Brandt Corstius en designer Seo-kyung Kim filosoferen we over mens, robot en creativiteit en bespreken we de voor- en nadelen, toekomstperspectieven en mogelijkheden van de samenwerking tussen mens en robot in de literatuur.

’t Gewond hert springt het hoogst. / Ik hoor de woudnarcis Ik hoor de vlag vandaag / Ik hoor des jagers preek; ’t Is slechts d’ extase van de dood, / En dan is de rem bijna weg – RKPC algoritme

DE GASTEN:
Schrijver, correspondent, presentator en programmamaker Jelle Brandt Corstius (1978) studeerde geschiedenis en journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2005 verhuisde hij naar Moskou, waar hij tot 2010 verbleef als correspondent voor Trouw, De Standaard en mensenrechtenmagazine Wordt Vervolgd. Hij maakte o.a. de televisieseries Van Moskou tot Magadan, Van Moskou tot Moermansk, Van Bihar tot Bangalore, De bergen achter Sotsji en Grensland. In 2016 bracht hij deze reisverhalen op toneel in het stuk Hoe overleef ik de Russische winter? Onlangs stond hij in de theaters met de voorstelling Moeilijke Landen. In 2017 presenteerde hij voor de VPRO de zesdelige documentairereeks Robo sapiens over robots en kunstmatige intelligentie.

Grafisch ontwerper Seo-kyung Kim studeerde Law & Public Affairs in haar geboorteland, Zuid-Korea, voordat ze naar Nederland verhuisde. In 2014 startte ze haar studie aan de Design Academy Eindhoven. Ze specialiseerde zich in de interactie tussen mens en machine en experimenteerde met robots in haar grafische ontwerpen. Ze deed ervaring op bij Studio Dumbar en Studio Joost Grootens. In 2018 studeerde ze Cum Laude af met haar projecten The Trace of Sorrow en Encyclopedia of Emotion, waarmee ze de relatie tussen algoritmes en poëzie onderzocht en op ontdekkingstocht ging naar de menselijkheid en creativiteit van robots. Momenteel werkt ze als freelance grafisch ontwerper in Rotterdam en is ze bezig met individuele projecten.

Event on Feb 4th
Amerpodia Pers, Marketeer at Rode Hoed, posted

UP! Talkshow: Technologie – Wordt de robot mijn redding?

Featured image

Wordt de robot jouw redding? Ja, dat zou zo maar kunnen. We krijgen een kijkje in de wondere wereld van technologie. Over robots, technische snufjes in je huis en je huisarts online.

Met o.a. Neelie Kroes, Geja Langerveld (Active & Assisted Living ZonMw) en Frederieke en Jan Jacobs van het online platform SmartHealth.nl

Of je nu wil of niet, technologie gaat een steeds grotere rol in ons leven spelen. Neelie Kroes weet dat als geen ander en geeft een call to action. We laten talloze voorbeelden zien, want er is veel te ontdekken. Technologie in huis om het risico op vallen te verminderen, bio technologie om je lichaam te versterken en huis-, tuin- en keukentechnologie om je leven aangenamer en wellicht gezonder te maken. Uiteraard belichten we ook andere kant van de zaak: wat doet technologie met ons als mens en met onze relaties?

Bij UP! hebben we elke maand één van de kandidaten van The Voice Senior live on stage! Deze avond treedt Marjolein Gabel op.

Presentatie door Hadassah de Boer

Over UP!
Een nieuwe kijk op ouder worden

UP! gelooft in persoonlijke groei, tot de laatste snik. Blijf bewegen, blijf groeien, blijf je verbazen, tot het stopt.

Door middel van events (talkshows, festivals en thematische gesprekken in de wijk) wil UP! ouderen op een persoonlijke, realistische manier met elkaar in gesprek brengen over belangrijke en zingevende thema’s die ertoe doen als je ouder wordt, zoals rouw, spijt en intimiteit.

Verlies
Als je ouder wordt is verlies onlosmakelijk met je leven verbonden. Verlies van werk, van gezondheid en van je dierbaren. Hoe beter je dit onder ogen kan zien, hoe veerkrachtiger je in het leven staat en er kan zijn voor jezelf en anderen. Eenzaamheid kan je maar beter voorkomen.

Inspiratie
Ouder worden we allemaal, elke dag weer. Toch roept het woord ‘oud’ vaak heftige reacties op. Je haast je immers vaak om te benoemen hoe jong je je voelt. Wij van UP! denken dat elke leeftijd waarde heeft.

UP! biedt inspiratie rond het thema ouder worden, een frisse blik, ruimte voor scherpe randjes en veel moois. Elke UP! talkshow heeft een eigen invalshoek. Bekende en onbekende gasten vertellen hoe zij het avontuur van ‘ouder worden’ aanpakken. UP! toont initiatieven in de stad en er is altijd een flinke portie cultuur.

www.upinnederland.nl

Event on Oct 29th