Energieneutraal OPEN HUIS Gertien en Vincent in Diemen

Featured image

Op zaterdag 12 oktober kunnen belangstellenden een kijkje komen nemen in het energieneutrale rijtjeshuis van Gertien en Vincent in Diemen. Hier wordt geen aardgas meer gebruikt en wordt alle energie opgewekt met zonnepanelen. Ook wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg komt kijken. “Ontzettend goed dat deze bewoners de stap naar een volledig energieneutrale woning hebben gezet en hun huis open stellen om ervaringen met anderen te willen delen. Ik ben heel benieuwd”.

Om de schadelijke gevolgen van klimaatverandering te stoppen is het noodzakelijk dat we snel afscheid nemen van fossiele brandstoffen zoals olie en gas. Vanwege de problemen die gaswinning in Groningen veroorzaakt én het definitieve stoppen met winning in 2022, is er nóg een goede reden bij gekomen om onze huizen van het gas af te halen. Dat is een uitdaging, maar het kan wel. Dat laten Gertien en Vincent graag zien. Wethouder Sikkes-van den Berg: “We kunnen dit als overheid wel willen, maar het is veel effectiever als mensen elkaar laten zien en vertellen dat het kan. Veel mensen willen graag stappen zetten om hun huis te verduurzamen, maar lopen rond met tal van vragen. Welke maatregelen moet ik nemen? Wat past er bij mijn type woning?”

Het is leuk om zelfvoorzienend te zijn
Het rijtjeshuis van Gertien en Vincent is Energieneutraal gemaakt door ThuisBaas, een dochter van duurzaamheidsorganisatie Urgenda. “ThuisBaas heeft onze hele warmte installatie van top tot teen aangepakt. Zo hebben we onze gasgestookte cv-ketel vervangen voor een all electric warmtepomp, die onze woning nu op een lage temperatuur verwarmt en voor het warme tapwater zorgt. Ook ligt ons dak vol met zonnepanelen, waarmee we elektriciteit opwekken” vertelt Gertien opgewekt. De woning is nu energie- en CO2-neutraal, en wekt dus evenveel op als er verbruikt wordt. “Ik hou alles bij, en dit jaar leveren we zelfs 500 kWh terug! Het is leuk om zelfvoorzienend te zijn. Met gas kan dat niet, of je moet wel heel veel composteren, maar met elektriciteit wel. Waarom we hiervoor gekozen hebben? Omdat het nodig is, en omdat het kan! ”

Energierekening €0,-
Wigger Verschoor, operationeel directeur van ThuisBaas: “Deze oplossing is geschikt voor woningen die een degelijke basisisolatie hebben, of waar je die kan bereiken. Wij maken voor ieder huis een ontwerp dat past bij zowel de woning als de levensstijl van de bewoners. En die ook lang mee kan. De overgang naar aardgasvrij betekent dat het gasverbruik verdwijnt – met bijbehorende vastrechtkosten – en dat het elektriciteitsgebruik hoger wordt. Maar door eigen zonnepanelen wordt dat volledig gedekt, met als gevolg dat de energierekening €0,- bedraagt en soms zelfs geld oplevert.”.

Hoe ziet een energieneutrale woning eruit?
Overweegt u dezelfde keus te maken als Gertien en Vincent? Iedereen is welkom op zaterdag 12 oktober tussen 13.00 uur en 16.00 uur in Diemen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via info@thuisbaas.nl o.v.v ‘Open Huis 12 oktober’.

Lukt het niet om op 12 oktober in Diemen langs te komen? Niet getreurd, op 16 november hebben we nog een open huis bij Marcel en Erna in Oudorp.

Programma Open Huis 12 oktober
13:00 uur Inloop
13:30 uur Opening door Wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg
13:35 uur Gertien en Vincent, over het energieneutraal maken van hun huis
13:45 uur Toelichting door ThuisBaas hoofd techniek Gijs van Wijk
13:50 uur Start rondleiding 1
14:30 uur Start rondleiding 2
15:10 uur Start rondleiding 3
16:00 uur Einde

https://www.thuisbaas.nl/energieneutraal-open-huis-gertien-vincent/

Comments

Topics