Quantumrevolutie

Featured image

Hoe gaat de quantumrevolutie de maatschappij veranderen? Hoe beveiligen we nu en in de toekomst onze informatie? Twee lezingen over quantumcomputers, informatieveiligheid en de quantumrevolutie.

Sprekers

Harry Buhrman, hoogleraar Computer Science, Centrum Wiskunde & Informatica en Universiteit van Amsterdam, spreekt over quantumcomputers en de quantumrevolutie.

Qantumcomputers verschillen wezenlijk van de klassieke, binaire computer. Het gaat om een veelbelovende volgende generatie computers, die de samenleving ingrijpend zal veranderen. De elementaire bouwsteen van een quantumcomputer is een qubit. Anders dan een klassieke bit kan deze zich in een quantumsuperpositie (gelijktijdige combinatie) van 0 en 1 bevinden. Staan we aan de vooravond van een quantumrevolutie? Wat is quantumcomputing precies? Waarom en hoe zal de samenleving hierdoor veranderen? Wat kunnen we berekenen en wat is het nut daarvan?

Ronald Cramer, hoogleraar cryptologie, Centrum Wiskunde & Informatica en Mathematisch Instituut, Universiteit Leiden, spreekt over nieuwe richtingen in de cryptografie.

Van oudsher ging cryptografie over waarborgen van geheimhouding en/of authenticiteit van communicatie. Met de komst van de revolutionaire public-key cryptography tegen het eind van de vorige eeuw werd dat veel eenvoudiger, bovendien met digitale handtekeningen als bijproduct.

https://www.knaw.nl/nl/actueel/agenda/quantumrevolutie-en-quantumveiligheid

Comments

Topics