Teska Drosten

Activity

  • 33
    Updates
  • 0
    Thumbs up
  • 2
    Comments
Teska Drosten, Communicator at Waag, posted

De Staat van het Internet 2024 met Kim van Sparrentak

Featured image

Tijdens de Staat van het Internet 2024 steekt Waag Futurelab samen met de Gemeente Amsterdam en de OBA de peilstok in het internet. Met dit jaar: Kim van Sparrentak, lid van het Europees Parlement voor GroenLinks en nauw betrokken bij Europese regelgeving ter beteugeling van Big Tech.

Kim van Sparrentak over Europa en grip op technologie

Bij de Staat van het Internet steekt Waag jaarlijks de peilstok in het internet. De lezing wordt tijdens dit Europees verkiezingsjaar gegeven door Kim van Sparrentak, lid van het Europees Parlement. Hier was ze onder meer betrokken bij de AI Act, het initiatiefvoorstel over ‘verslavend ontwerp van online diensten’ en maakt ze zich hard voor het terugdringen van de macht van Big Tech door de ontwikkeling van wet- en regelgeving.

Europa worstelt met het grip krijgen op grote sociale mediabedrijven die dicteren hoe onze digitale publieke ruimte eruitziet en gebruikt wordt. Via een aantal ingrijpende Europese wetten is er afgelopen jaren geprobeerd de macht van Big Tech terug te dringen en grip van Europeanen op hun digitale leven te vergroten. Welke impact hebben deze gehad? Welke vrijheden zijn er gewaarborgd? En wat merken inwoners van Europa concreet van wetgeving als de GDPR (AVG), Digital Service Act, Digital Market Act of AI act?

Over Kim van Sparrentak

Kim van Sparrentak Kim studeerde Politicologie en Urban Environmental Management en was tijdens haar studie actief als duovoorzitter bij DWARS Amsterdam. Na haar studie werkte ze als onderzoeker en als campaigner bij Milieudefensie en WISE, en als duovoorzitter voor de Jonge Groenen (FYEG). Daar vertegenwoordigde ze meer dan 10.000 groene jongeren in Europa. Kim is sinds 2019 Europarlementariër voor GroenLinks.

30 jaar Waag Futurelab & grip op technologie

Dit jaar bestaat Waag Futurelab 30 jaar. Van het eerste ‘sociale medium’ De Digitale Stad, toegankelijk voor een breed publiek, via het ontwerpen van een duurzame modulaire Fairphone, of de eerste opleiding voor Biohackers in Europa, tot aan een advies aan de staatsecretaris voor Digitale Zaken en een burgermeetnetwerk in Noord-Holland: al 30 jaar werkt Waag aan grip op technologie voor iedereen. Die grip op technologie staat dit jubileumjaar centraal, in onze verhalen en in onze programmering. 

Geld zou geen belemmering moeten zijn om te leren over manieren om ons internet te verbeteren. Als de toegangsprijs je verhindert aanwezig te zijn, stuur dan een e-mail naar tanja@waag.org, zodat we ervoor kunnen zorgen dat je De Staat van het Internet kunt bijwonen.

De Staat van het Internet 2024 wordt georganiseerd door Waag Futurelab, de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) en de Gemeente Amsterdam.
<em>Mediapartner van de Staat van het Internet is: De Groene Amsterdammer.

Teska Drosten's picture Meet-up on May 2nd
Teska Drosten, Communicator at Waag, posted

Waag Open: de zachte atlas (workshop door Jan Rothuizen)

Featured image

Kom in de prille lente naar een speciale editie van Waag Open en breng je leefomgeving in kaart aan de hand van de unieke blik van Jan Rothuizen.
 
Hoe navigeer jij je door de stad? Laat jij je leiden door Google Maps of word je nog wel eens verrast door een afslag naar het onbekende? Tijdens deze lente-editie van Waag Open verkennen we gezamenlijk de verbeelding van cartografie aan de hand van de unieke blik van beeldend kunstenaar Jan Rothuizen. Hoe ziet de plattegrond van jouw leven eruit? 

In het boek De Zachte Atlas (2013) neemt Jan Rothuizen je met zijn visuele vertellingen mee naar zijn ontdekkingsreis door Amsterdam, waarbij hij de traditionele atlas opnieuw definieert. In plaats van harde grenzen en feitelijke kaarten, omarmt Rothuizen het persoonlijke en het menselijke. Zijn tekeningen nemen je mee naar onverwachte plekken, waar de realiteit zich vermengt met verbeelding. De tekeningen nemen je mee op pad en dagen je uit om de wereld met nieuwe ogen te zien. Deze avond deelt Rothuizen zijn kennis over ‘de kunst van observeren’ en ga je zelf aan de slag met het maken van een atlas over jouw leefomgeving en persoonlijke perspectieven. 
 
Kom naar Waag open voor een boeiende avond vol verhalen, kunst en reflectie op de manier waarop we de wereld om ons heen ervaren.

Programma
19:15 uur | Deur open 
19:30 - 19:40 uur | Welkom & introductie door Imme Ruarus 
19:45 - 20:30 uur | Lezing door Jan Rothuizen 
20:30 - 21:30 uur | Workshop kaarten maken door Jan Rothuizen 
21:30 - 22:00 uur | Napraat & borrel & boekverkoop 'De Zachte Atlas' 
 
Let op: Beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus meld je snel aan!

Over Jan Rothuizen
Jan Rothuizen (1968) is beeldend kunstenaar. Zijn tekeningen zijn in het Engels, Spaans en Chinees vertaald. Hij toont zijn werk met grote regelmaat in binnen- en buitenland, op filmfestivals, in musea en galeries. Hij is de vaste tekenaar van het Rijksmuseum en maakte de interactieve bekroonde documentaire Refugee Republic. Zijn tekeningen verschijnen maandelijks in de Volkskrant.

Waag Open
Elke eerste donderdagavond van de maand opent Waag haar deuren! Kom langs om te discussiëren en te doen. Want we gaan niet alleen in discussie over maatschappelijke thema's en de toekomst – je leert daarnaast ook altijd iets praktisch. Iets dat je altijd al hebt willen uitproberen, zoals de 3D-printer in het FabLab, of juist iets dat je nooit had verwacht, zoals uitpluizen hoe DNA in elkaar zit in ons biotech-lab. Waag Open vindt plaats in de maakplaatsen op de eerste en tweede verdieping van het historische Waaggebouw op de Nieuwmarkt.

Toegankelijkheid
Omdat het Waag-gebouw een beschermd monumentaal pand is, is het helaas niet voorzien van een lift. Dit evenement vindt plaats in de Makersguild op de eerste verdieping van het Waag-gebouw.
Mocht je krap bij kas zitten en wel graag aan dit evenement willen deelnemen, neem dan contact op met tanja [@] waag [punt] org. 

Teska Drosten's picture Masterclass / workshop on Apr 4th
Teska Drosten, Communicator at Waag, posted

Waag Open: miso magic

Wegens succes herhaald!
Nederland is een broodland. We eten tussen de middag het liefst een ouderwets bammetje met kaas. Maar wat te doen met al dat oude brood?

Erika Hirose ontwikkelde een ‘kit’ waarmee je van oud brood Japanse miso kan maken. Erika haar man, Martin, koppelt de data van het fermentatieproces via sensoren aan geluid. Tijdens deze Waag Open editie kan je zelf aan de slag met het maken van miso én muziek. Neem je oude, overgebleven brood mee. Restjes aardappels pasta, rijst of noodles rijst mag ook. 
Het belooft een avond te worden voor alle zintuigen!

Programma

19.15 - 19.30 uur Inloop
19:30 - 19:45 uur Welkom
19:45 - 20:15 uur Geschiedenis van Miso (en voedselverspilling)
20:15 - 21:15 uur Miso maken 
21:15 - 21:30 uur Testen en proeven
21.30- 22:00 uur Borrel

Waag Open

Elke eerste donderdagavond van de maand opent Waag haar deuren! Kom langs om te discussiëren en te doen. Want we gaan niet alleen in discussie over maatschappelijke thema's en de toekomst - je leert daarnaast ook altijd iets praktisch.
Iets dat je altijd al hebt willen uitproberen, zoals de 3D-printer in het FabLab, of juist iets dat je nooit had verwacht, zoals uitpluizen hoe DNA in elkaar zit in ons biotech-lab. Waag Open vindt plaats in (een van) de maakplaatsen op de eerste en tweede verdieping van het historische Waaggebouw op de Nieuwmarkt.

Toegankelijkheid

Omdat het Waag-gebouw een beschermd monumentaal pand is, is het helaas niet voorzien van een lift. Dit evenement vindt plaats in de Makersguild op de eerste verdieping van het Waag-gebouw. 
Mocht je krap bij kas zitten en wel graag aan dit evenement willen deelnemen, neem dan contact op met tanja [@] waag [punt] org. 

Teska Drosten's picture Masterclass / workshop on Jan 4th
Teska Drosten, Communicator at Waag, posted

Waag Open: 200 jaar later

Featured image

Stel je voor: het is ergens 200 jaar in de toekomst, nadat de klimaatverandering de wereld onherkenbaar heeft veranderd. Mensen zijn versmolten met andere (niet menselijke) soorten. Oftewel: symbiose heeft plaatsgevonden. Kom naar Waag Open en ontdek één van de vele mogelijke toekomsten. 
 
Tijdens deze bijzondere editie van Waag Open staat de interactieve VR-installatie ‘Symbiosis’ centraal. Symbiosis is een performatieve, multi-user en multisensorische VR-installatie waarin het menselijk lichaam opnieuw wordt ontworpen. De installatie stelt je in staat een postmenselijke of zelfs niet-menselijke perspectief te ervaren. 
De installatie neemt je mee naar een zintuigelijke ervaring waar niet alleen de ogen en oren, maar ook de reuk-, smaak- en tastzin worden geprikkeld. 

Wat kun je verwachten?

Mark Meeuwenoord van het collectief POLYFMORF zal een artist talk verzorgen waarin de gedachtegang en het proces achter de installatie wordt uitgelicht. Hierna zullen we ook een volledige run van de VR-installatie doorlopen. Hierin is plek voor zes actieve deelnemers die een VR-suit aankrijgen. De ervaring is zo ingericht dat het ook interessant is voor de ‘extended audience’ (mensen die niet zelf in een VR-suit zitten). Bij veel belangstelling voor de VR suit zullen we lootjes trekken op de avond zelf.  
Symbiosis gebruikt VR als een theatraal en filosofisch hulpmiddel om een belichaamde multi-zintuiglijke ervaring te ontwerpen. Binnen Symbiosis is de bezoeker zowel toeschouwer als uitvoerder. Elke ervaring laat een specifieke symbiotische mens-dier of mens-technologische relatie ervaren. Door één van de verhalen te kiezen, selecteert de bezoeker een personage. Alle deelnemers spelen een verschillende symbiotische rol in elkaars individuele leven en alle personages komen aan het einde van de ervaring samen om deel te nemen aan een gedeelde eetervaring. De volledig vegetarische snacks zijn ontworpen door koks van het Nederlandse Michelin-sterrenrestaurant Karpendonkse Hoeve. 

Over POLYMORF

Het Nederlandse experience design-collectief POLYMORF onderzoekt hoe een meer symbiotische uitwisseling van genetische, culturele en technologische eigenschappen tussen mensen en andere (huidige of toekomstige) levende wezens de keuzevrijheid van iedereen kan vergroten of veranderen. Hoe zal dit het toekomstige samenleven, de wettelijke rechten en relaties tussen mensen en alle andere levende wezens op fysiek, emotioneel en spiritueel niveau beïnvloeden?
Symbiosis is geïnspireerd door Donna Haraway's boek Staying With The Trouble en The Camille Stories: Children of Compost, waarmee postmenselijke lichaamsarchitecturen fysiek tastbaar worden gemaakt binnen een posthumanistische sociale context, waarbij de huidige humanistische, antropocentrische en liberale overtuigingen in twijfel worden getrokken. 
Symbiosis won de IDFA Special juryprijs voor creatieve technologie in de categorie Immersive non-fictie.

Waag Open

Elke eerste donderdagavond van de maand opent Waag haar deuren! Kom langs om te discussiëren en te doen. Want we gaan niet alleen in discussie over maatschappelijke thema's en de toekomst - je leert daarnaast ook altijd iets praktisch. Iets dat je altijd al hebt willen uitproberen, zoals de 3D-printer in het FabLab, of juist iets dat je nooit had verwacht, zoals uitpluizen hoe DNA in elkaar zit in ons biotech-lab. Waag Open vindt plaats in (een van) de maakplaatsen op de eerste en tweede verdieping van het historische Waaggebouw op de Nieuwmarkt.

Teska Drosten's picture Masterclass / workshop on Nov 2nd
Teska Drosten, Communicator at Waag, posted

Waag Open: handwerk x elektronica

Featured image

De voertaal tijdens dit evenement is Nederlands
Heb je altijd al eens willen ervaren hoe een sensor werkt? Of hoe je een actie omzet in een reactie? Kom dan naar Waag Open en leer hoe je met verschillende textiel-technieken zachte, aaibare sensoren kan maken. 
E-textiles bieden de mogelijkheid om aanrakingen, knijpbewegingen of spanning om te zetten in data. Door met stroomgeleidende garens elektronische componenten te maken (bijvoorbeeld door te borduren of te breien), kun je vervolgens fantastische dingen aansturen zoals geluid, licht en beweging. Tijdens deze Waag Open editie focussen we op geluid: aan het eind van de avond gaan we de zelfgemaakte sensoren gelijk testen, en sluiten we af met een muzikale jamsessie…
Ontwerper & maker Michelle Vossen en soldeer- & hardware-expert en tevens oprichter van Acid Solder Club Veerle Pennock bieden je een toegankelijke instap in de wereld van elektronica. Ze hebben zichzelf de uitdaging gesteld om elektronica tastbaar en zichtbaar maken: textiel leent zich hier uitstekend voor! 
In deze workshop leer je verschillende textieltechnieken die je daarna zelfstandig kunt toepassen om je eigen zachte sensoren te maken.
NB: geschikt voor alle niveaus en achtergronden!

Programma

19.15 - 19.30 uur Inloop
19:30 - 19:45 uur Welkom en introductie
19:45 - 20:00 uur Uitleg e-textile, elektronica en modulaire synth
20:00 - 21:30 uur Zelf twee sensoren maken: 1 digitaal, 1 analoog
21:30 - 22:00 uur Afsluiten met een 'jamsessie' + drankje

Waag Open

Elke eerste donderdagavond van de maand opent Waag haar deuren! Kom langs om te discussiëren en te doen. Want we gaan niet alleen in discussie over maatschappelijke thema's en de toekomst - je leert daarnaast ook altijd iets praktisch.
Iets dat je altijd al hebt willen uitproberen, zoals de 3D-printer in het FabLab, of juist iets dat je nooit had verwacht, zoals uitpluizen hoe DNA in elkaar zit in ons biotech-lab. Waag Open vindt plaats in (een van) de maakplaatsen op de eerste en tweede verdieping van het historische Waaggebouw op de Nieuwmarkt.

Toegankelijkheid

Omdat het Waag-gebouw een beschermd monumentaal pand is, is het helaas niet voorzien van een lift. Dit evenement vindt plaats in de Makersguild op de eerste verdieping van het Waag-gebouw. 
Mocht je krap bij kas zitten en wel graag aan dit evenement willen deelnemen, neem dan contact op met tanja [@] waag [punt] org. 

Teska Drosten's picture Masterclass / workshop on Oct 5th
Teska Drosten, Communicator at Waag, posted

Denk mee over de toekomst van AI

Featured image

Kunstmatige intelligentie rukt op. Studenten kunnen een werkstuk laten schrijven door ChatGPT. Siri beantwoordt je vragen in een handomdraai, maar luistert stiekem ook met gesprekken mee. Intelligente robots kunnen een oplossing zijn voor het tekort aan personeel in de zorg of in de glastuinbouw. De komende jaren wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar kunstmatige intelligentie. We vragen je daarom mee te denken over waar dat onderzoek over moet gaan.

Welke thema’s zou jij wetenschappers willen meegeven? Wat is jouw toekomstvisie over kunstmatige intelligentie? En welke onderzoeksrichtingen moeten onderzoekers volgens jou juist vermijden? Vul de enquête in

De uitkomsten van deze enquête dienen als input voor de Nationale Wetenschapsagenda. Deze agenda bepaalt de richting waar het wetenschappelijk onderzoek in Nederland over gaat.

Teska Drosten's picture #DigitalCity