Teska Drosten
Communicator at Waag
Activity
- 35Updates
- 0Thumbs up
- 2Comments
PublicSpaces conferentie 2024
Op 6 en 7 juni organiseren PublicSpaces en Waag Futurelab de vierde editie van de PublicSpaces conferentie met als thema 'Taking Back the Internet'. Het tweedaags programma vindt plaats in Pakhuis de Zwijger. Via panels, keynotes, rondetafelsessies, lezingen, kunst en cultuur banen we ons een weg richting een internet waar we gezamenlijk de regels bepalen.
> Taking Back the Internet!
Anno 2024 is het gros van digitale diensten en platforms in handen van enkele commerciële Big Tech bedrijven. Deze centralisatie van macht is niet in lijn met hoe het internet ooit bedacht is en zorgt zelfs voor maatschappij-ontwrichtende problemen. Van privacyschending en van beïnvloeding van verkiezingsuitslagen tot discriminatie door bevooroordeelde algoritmes: het monopolie van Big Tech raakt iedereen.
Hoe herwinnen we - als burgers, organisaties en overheden - de controle op onze data en ons digitale leven? Als we zelf willen kunnen bepalen hoe ons digitale ecosysteem eruit ziet, moeten we onafhankelijk beslissingen kunnen nemen over het ontwerp, gebruik en beheer van digitale hulpmiddelen en platforms. Tijdens de conferentie gaan we daarom met sprekers, publiek en kunstenaars in gesprek over eigendom van data, privacy, interoperabiliteit, decentralisatie en meer. Kortom: technologie gebaseerd op publieke waarden.
Programma
Het complete programma wordt in de komende weken bekend gemaakt, maar de eerste namen zijn al bekend! Staatssecretaris Alexandra van Huffelen zal de conferentie openen. Futurist Karen Palmer verzorgt de opening keynote, en econoom Francesca Bria neemt ons mee in een Europese strategie voor het ontwikkelen van een ethische digitale economie. Verwacht ook bijdragen van Luna Maurer, Mieke van Heeswijk, Bert Hubert, Kumbale Musavuli, Paolo Cirio, Nanda Piersma, Roos Groothuizen, Nastia Cistakova, Astrid Poot, Paul Keller, Toshi Reagon, Julia Janssen, Jan Zuiderveld, The Hmm, Sebastian Lasse, Marlijn Gelsing, Maaike Okano-Heijmans, Reijer Passchier, Tamara van Zwol, Lashaaawn, Benjamin Fro, Marleen Stikker, en vele anderen.
De conferentie wordt dit jaar gemodereerd door Roland Duong en Abdo Hassan.
Waar? Pakhuis de Zwijger, Amsterdam
Wanneer? Donderdag 6 juni & vrijdag 7 juni 2024
De Staat van het Internet 2024 met Kim van Sparrentak
Tijdens de Staat van het Internet 2024 steekt Waag Futurelab samen met de Gemeente Amsterdam en de OBA de peilstok in het internet. Met dit jaar: Kim van Sparrentak, lid van het Europees Parlement voor GroenLinks en nauw betrokken bij Europese regelgeving ter beteugeling van Big Tech.
Kim van Sparrentak over Europa en grip op technologie
Bij de Staat van het Internet steekt Waag jaarlijks de peilstok in het internet. De lezing wordt tijdens dit Europees verkiezingsjaar gegeven door Kim van Sparrentak, lid van het Europees Parlement. Hier was ze onder meer betrokken bij de AI Act, het initiatiefvoorstel over ‘verslavend ontwerp van online diensten’ en maakt ze zich hard voor het terugdringen van de macht van Big Tech door de ontwikkeling van wet- en regelgeving.
Europa worstelt met het grip krijgen op grote sociale mediabedrijven die dicteren hoe onze digitale publieke ruimte eruitziet en gebruikt wordt. Via een aantal ingrijpende Europese wetten is er afgelopen jaren geprobeerd de macht van Big Tech terug te dringen en grip van Europeanen op hun digitale leven te vergroten. Welke impact hebben deze gehad? Welke vrijheden zijn er gewaarborgd? En wat merken inwoners van Europa concreet van wetgeving als de GDPR (AVG), Digital Service Act, Digital Market Act of AI act?
Over Kim van Sparrentak
Kim van Sparrentak Kim studeerde Politicologie en Urban Environmental Management en was tijdens haar studie actief als duovoorzitter bij DWARS Amsterdam. Na haar studie werkte ze als onderzoeker en als campaigner bij Milieudefensie en WISE, en als duovoorzitter voor de Jonge Groenen (FYEG). Daar vertegenwoordigde ze meer dan 10.000 groene jongeren in Europa. Kim is sinds 2019 Europarlementariër voor GroenLinks.
30 jaar Waag Futurelab & grip op technologie
Dit jaar bestaat Waag Futurelab 30 jaar. Van het eerste ‘sociale medium’ De Digitale Stad, toegankelijk voor een breed publiek, via het ontwerpen van een duurzame modulaire Fairphone, of de eerste opleiding voor Biohackers in Europa, tot aan een advies aan de staatsecretaris voor Digitale Zaken en een burgermeetnetwerk in Noord-Holland: al 30 jaar werkt Waag aan grip op technologie voor iedereen. Die grip op technologie staat dit jubileumjaar centraal, in onze verhalen en in onze programmering.
Geld zou geen belemmering moeten zijn om te leren over manieren om ons internet te verbeteren. Als de toegangsprijs je verhindert aanwezig te zijn, stuur dan een e-mail naar tanja@waag.org, zodat we ervoor kunnen zorgen dat je De Staat van het Internet kunt bijwonen.
De Staat van het Internet 2024 wordt georganiseerd door Waag Futurelab, de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) en de Gemeente Amsterdam.
<em>Mediapartner van de Staat van het Internet is: De Groene Amsterdammer.*
Waag Open: de zachte atlas (workshop door Jan Rothuizen)
Kom in de prille lente naar een speciale editie van Waag Open en breng je leefomgeving in kaart aan de hand van de unieke blik van Jan Rothuizen.
Hoe navigeer jij je door de stad? Laat jij je leiden door Google Maps of word je nog wel eens verrast door een afslag naar het onbekende? Tijdens deze lente-editie van Waag Open verkennen we gezamenlijk de verbeelding van cartografie aan de hand van de unieke blik van beeldend kunstenaar Jan Rothuizen. Hoe ziet de plattegrond van jouw leven eruit?
In het boek De Zachte Atlas (2013) neemt Jan Rothuizen je met zijn visuele vertellingen mee naar zijn ontdekkingsreis door Amsterdam, waarbij hij de traditionele atlas opnieuw definieert. In plaats van harde grenzen en feitelijke kaarten, omarmt Rothuizen het persoonlijke en het menselijke. Zijn tekeningen nemen je mee naar onverwachte plekken, waar de realiteit zich vermengt met verbeelding. De tekeningen nemen je mee op pad en dagen je uit om de wereld met nieuwe ogen te zien. Deze avond deelt Rothuizen zijn kennis over ‘de kunst van observeren’ en ga je zelf aan de slag met het maken van een atlas over jouw leefomgeving en persoonlijke perspectieven.
Kom naar Waag open voor een boeiende avond vol verhalen, kunst en reflectie op de manier waarop we de wereld om ons heen ervaren.
Programma
19:15 uur | Deur open
19:30 - 19:40 uur | Welkom & introductie door Imme Ruarus
19:45 - 20:30 uur | Lezing door Jan Rothuizen
20:30 - 21:30 uur | Workshop kaarten maken door Jan Rothuizen
21:30 - 22:00 uur | Napraat & borrel & boekverkoop 'De Zachte Atlas'
Let op: Beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus meld je snel aan!
Over Jan Rothuizen
Jan Rothuizen (1968) is beeldend kunstenaar. Zijn tekeningen zijn in het Engels, Spaans en Chinees vertaald. Hij toont zijn werk met grote regelmaat in binnen- en buitenland, op filmfestivals, in musea en galeries. Hij is de vaste tekenaar van het Rijksmuseum en maakte de interactieve bekroonde documentaire Refugee Republic. Zijn tekeningen verschijnen maandelijks in de Volkskrant.
Waag Open
Elke eerste donderdagavond van de maand opent Waag haar deuren! Kom langs om te discussiëren en te doen. Want we gaan niet alleen in discussie over maatschappelijke thema's en de toekomst – je leert daarnaast ook altijd iets praktisch. Iets dat je altijd al hebt willen uitproberen, zoals de 3D-printer in het FabLab, of juist iets dat je nooit had verwacht, zoals uitpluizen hoe DNA in elkaar zit in ons biotech-lab. Waag Open vindt plaats in de maakplaatsen op de eerste en tweede verdieping van het historische Waaggebouw op de Nieuwmarkt.
Toegankelijkheid
Omdat het Waag-gebouw een beschermd monumentaal pand is, is het helaas niet voorzien van een lift. Dit evenement vindt plaats in de Makersguild op de eerste verdieping van het Waag-gebouw.
Mocht je krap bij kas zitten en wel graag aan dit evenement willen deelnemen, neem dan contact op met tanja [@] waag [punt] org.
Waag Open: miso magic
Wegens succes herhaald!
Nederland is een broodland. We eten tussen de middag het liefst een ouderwets bammetje met kaas. Maar wat te doen met al dat oude brood?
Erika Hirose ontwikkelde een ‘kit’ waarmee je van oud brood Japanse miso kan maken. Erika haar man, Martin, koppelt de data van het fermentatieproces via sensoren aan geluid. Tijdens deze Waag Open editie kan je zelf aan de slag met het maken van miso én muziek. Neem je oude, overgebleven brood mee. Restjes aardappels pasta, rijst of noodles rijst mag ook.
Het belooft een avond te worden voor alle zintuigen!
Programma
19.15 - 19.30 uur Inloop
19:30 - 19:45 uur Welkom
19:45 - 20:15 uur Geschiedenis van Miso (en voedselverspilling)
20:15 - 21:15 uur Miso maken
21:15 - 21:30 uur Testen en proeven
21.30- 22:00 uur Borrel
Waag Open
Elke eerste donderdagavond van de maand opent Waag haar deuren! Kom langs om te discussiëren en te doen. Want we gaan niet alleen in discussie over maatschappelijke thema's en de toekomst - je leert daarnaast ook altijd iets praktisch.
Iets dat je altijd al hebt willen uitproberen, zoals de 3D-printer in het FabLab, of juist iets dat je nooit had verwacht, zoals uitpluizen hoe DNA in elkaar zit in ons biotech-lab. Waag Open vindt plaats in (een van) de maakplaatsen op de eerste en tweede verdieping van het historische Waaggebouw op de Nieuwmarkt.
Toegankelijkheid
Omdat het Waag-gebouw een beschermd monumentaal pand is, is het helaas niet voorzien van een lift. Dit evenement vindt plaats in de Makersguild op de eerste verdieping van het Waag-gebouw.
Mocht je krap bij kas zitten en wel graag aan dit evenement willen deelnemen, neem dan contact op met tanja [@] waag [punt] org.
Waag Open: 200 jaar later
Stel je voor: het is ergens 200 jaar in de toekomst, nadat de klimaatverandering de wereld onherkenbaar heeft veranderd. Mensen zijn versmolten met andere (niet menselijke) soorten. Oftewel: symbiose heeft plaatsgevonden. Kom naar Waag Open en ontdek één van de vele mogelijke toekomsten.
Tijdens deze bijzondere editie van Waag Open staat de interactieve VR-installatie ‘Symbiosis’ centraal. Symbiosis is een performatieve, multi-user en multisensorische VR-installatie waarin het menselijk lichaam opnieuw wordt ontworpen. De installatie stelt je in staat een postmenselijke of zelfs niet-menselijke perspectief te ervaren.
De installatie neemt je mee naar een zintuigelijke ervaring waar niet alleen de ogen en oren, maar ook de reuk-, smaak- en tastzin worden geprikkeld.
Wat kun je verwachten?
Mark Meeuwenoord van het collectief POLYFMORF zal een artist talk verzorgen waarin de gedachtegang en het proces achter de installatie wordt uitgelicht. Hierna zullen we ook een volledige run van de VR-installatie doorlopen. Hierin is plek voor zes actieve deelnemers die een VR-suit aankrijgen. De ervaring is zo ingericht dat het ook interessant is voor de ‘extended audience’ (mensen die niet zelf in een VR-suit zitten). Bij veel belangstelling voor de VR suit zullen we lootjes trekken op de avond zelf.
Symbiosis gebruikt VR als een theatraal en filosofisch hulpmiddel om een belichaamde multi-zintuiglijke ervaring te ontwerpen. Binnen Symbiosis is de bezoeker zowel toeschouwer als uitvoerder. Elke ervaring laat een specifieke symbiotische mens-dier of mens-technologische relatie ervaren. Door één van de verhalen te kiezen, selecteert de bezoeker een personage. Alle deelnemers spelen een verschillende symbiotische rol in elkaars individuele leven en alle personages komen aan het einde van de ervaring samen om deel te nemen aan een gedeelde eetervaring. De volledig vegetarische snacks zijn ontworpen door koks van het Nederlandse Michelin-sterrenrestaurant Karpendonkse Hoeve.
Over POLYMORF
Het Nederlandse experience design-collectief POLYMORF onderzoekt hoe een meer symbiotische uitwisseling van genetische, culturele en technologische eigenschappen tussen mensen en andere (huidige of toekomstige) levende wezens de keuzevrijheid van iedereen kan vergroten of veranderen. Hoe zal dit het toekomstige samenleven, de wettelijke rechten en relaties tussen mensen en alle andere levende wezens op fysiek, emotioneel en spiritueel niveau beïnvloeden?
Symbiosis is geïnspireerd door Donna Haraway's boek Staying With The Trouble en The Camille Stories: Children of Compost, waarmee postmenselijke lichaamsarchitecturen fysiek tastbaar worden gemaakt binnen een posthumanistische sociale context, waarbij de huidige humanistische, antropocentrische en liberale overtuigingen in twijfel worden getrokken.
Symbiosis won de IDFA Special juryprijs voor creatieve technologie in de categorie Immersive non-fictie.
Waag Open
Elke eerste donderdagavond van de maand opent Waag haar deuren! Kom langs om te discussiëren en te doen. Want we gaan niet alleen in discussie over maatschappelijke thema's en de toekomst - je leert daarnaast ook altijd iets praktisch. Iets dat je altijd al hebt willen uitproberen, zoals de 3D-printer in het FabLab, of juist iets dat je nooit had verwacht, zoals uitpluizen hoe DNA in elkaar zit in ons biotech-lab. Waag Open vindt plaats in (een van) de maakplaatsen op de eerste en tweede verdieping van het historische Waaggebouw op de Nieuwmarkt.
Stay up to date
Get notified about new updates, opportunities or events that match your interests.