Waag

undefined logo

Program Partner Amsterdam Smart City

Waag opereert al meer dan twintig jaar op het kruispunt van kunst, wetenschap en technologie. Het verkent de sociale en culturele impact van nieuwe technologieën en hun toepassing voor sociale innovatie. Met een team van ruim zestig denkers en makers zet Waag aan tot actief burgerschap door open, eerlijke en inclusieve technologie te ontwikkelen.

Website

16 Organisation members

  • Socrates Schouten's picture
  • Tomo Kihara's picture
  • Coen Bergman's picture
  • Teska Drosten's picture
  • Gijs Boerwinkel's picture
  • Max Kortlander's picture
  • Anne Schepers's picture

Activity

  • 101
    Updates
  • 0
    Thumbs up
  • 9
    Comments
Anna Trap, Communicator at Waag, posted

Waag Open: energy of the future

Featured image

Get up at your feet and join for a summer excursion in Amsterdam-Noord! Although we see more and more solar panels in our streets, as a resident you see very little of the energy transition in the neighbourhood. in Amsterdam, there is already a neighbourhood where the future has started: Buiksloterham in Amsterdam North. Buildings in this area are natural gas-free and almost all of them obtain their energy in a different way.

Be aware that the main language is Dutch!

To make this visible, little glimpses have been placed in the public space. The art objects give virtual glimpses into the devices and installations behind walls and in basements. On the pavement, a 3D painting shows where the district heating network runs, and a viewing tube shows you how full the neighbourhood battery is underground. If you walk past it often enough, you will start to see connections: the weather was really nice today, so the battery is completely full!  

During this Waag Open, we'll take a walk alongside different glimpses. All facets of the energy tranisty are covered: we show how deep the boreholes of the thermal storage are and where exactly the heat from the heat network comes from. There is also a focus on solar panels, batteries and heat pumps - of all shapes and sizes! Take a walk with us on Thursday 1 August and you're bound to learn something new about the energy transition!  

Programme

19:15 - 19:30 Meetup at Schoonschip (Johan van Hasseltkade 225B, Amsterdam)
19:30 - 19:45 Welcome & introduction by Waag
19:45 - 21:14 Walk along the objects
21:15 - 21:30 Drinks at De Ceuvel
Meet-up on Aug 1st
Gijs Boerwinkel, Head of communications at Waag, posted

Waag Open: Met je handen in de klei

Featured image

Met je handen in de klei is een kleiworkshop met beeldend kunstenaar Esra Sakir in de Waag. Esra is artist in residence bij Voedselpark Amsterdam.

Doe mee en ontdek meer over Amsterdamse klei uit de Lutkemeerpolder. Een natuurlijk materiaal dat uitnodigt tot een gesprek over onze relatie met de grond en voedsel. Wat is nu een betere manier om ideeën te visualiseren dan met je handen in de klei? De workshop duur ongeveer twee uur en al het materiaal wordt door ons verzorgd.

Verzeker jezelf van een plek via de link. 

Gijs Boerwinkel's picture Meet-up on Jul 4th
Teska Drosten, Communicator at Waag, posted

Inkijkjes in de energietransitie: feestelijke opening

Featured image

Het valt niet meteen op, maar in Amsterdam Noord is de toekomst al begonnen. De wijk Buiksloterham loopt internationaal voorop in de energietransitie. Gebouwen in de buurt zijn aardgasvrij, en verkrijgen hun energie bijna allemaal op een andere manier. Als voorbijganger of bewoner zie je daar nu weinig van.

Het project ‘Inkijkjes in de Energietransitie’ brengt daar verandering in. Met schilderingen en kunstobjecten op straat geven we virtuele inkijkjes in de apparaten en installaties achter de muren en in kelders. In kijkbuizen met animaties wordt de werking van een warmte-koude-opslag, of het stadswarmtenet, je in een minuut uitgelegd.
De nieuwe technieken mogen gezien worden! Door een wandeling langs de verschillende inkijkjes kom je meer te weten over de verschillende facetten van de energietransitie.

Zo maken we de energietransitie tastbaar, en de discussie erover concreter.
Kom je naar de opening? Op donderdag 13 juni worden de Inkijkjes in de Energietransitie officieel geopend. We presenteren de installaties aan alle betrokkenen: van expert tot bewoner, en aan de buren.

Wanneer: Donderdag 13 juni, 16:00 - 19:00 uur
Waar: Asterdwarsweg 5, Amsterdam Noord

Meld je aan: door te mailen naar floortje [at] waag [punt] org

Het concept ‘Inkijkjes’ komt voort uit de artistieke oproep van Waag Futurelab en een intensief buurtonderzoek (bezoeken, interviews, workshops met buurtbewoners) samen met de geselecteerde ontwerper Tessa Steenkamp en haar design studio Bits of Space.

Teska Drosten's picture Meet-up on Jun 13th
Gijs Boerwinkel, Head of communications at Waag, posted

Waag Open: Blijf je AR-bril de baas

Featured image

Ontwerp je eigen voorwaarden voor Augmented Reality tijdens deze workshop door AR-kunstenaar Sander Veenhof.

Nog niet zo lang geleden hoorden brillen met Virtual of Augmented Reality-technologie enkel thuis in sciencefictionfilms. Brillen die je iets extra’s laten zien wanneer je naar de wereld kijkt, of die zelfs een compleet andere wereld tonen. Sinds de lancering van de Quest3 en de Apple Vision Pro is deze technologie realiteit geworden en lopen onze fysieke en virtuele wereld steeds meer in elkaar over. Hoe kunnen we onze eigen voorwaarden creëren voor Augmented Reality (AR)?

Een AR-bril bepaalt letterlijk hoe jij als gebruiker naar de wereld kijkt. In de bril zit een camera die voortdurend registreert wat er zich in onze omgeving afspeelt. Dit zijn geen video-opnames, maar beelden die middels kunstmatige intelligentie worden geïnterpreteerd. Op basis van deze data, samen met jouw persoonlijk profiel en agenda-data uit de cloud worden vervolgens meldingen, notificaties, suggesties en taken aan je getoond. Maar hoe wordt bepaald wat wanneer relevant is?

Deze inschatting kunnen we beter niet aan kunstmatige intelligentie overlaten. In deze interactieve workshop, gegeven door AR-kunstenaar Sander Veenhof, ontwerp je zelf de voorwaarden voor verschillende scenario’s waarin een AR-bril wordt gebruikt. Aan de hand van een reeks concrete praktijksituaties ontrafelen we wanneer een AR-bril mag ingrijpen of initiatief mag tonen. ‘Als < X > mits < Y > behalve < Z > tenzij < W > of < U >’.

Kom naar Waag Open op donderdag 6 juni en verwerk jouw voorkeuren, eisen, wensen en uitzonderingen in een bestand met configuratie-instellingen over jezelf. Als het tijdperk van de 24/7 AR-brillen ooit écht aanbreekt, weet jij vast waar je jouw bril op moet wijzen!

Programma

19:15 uur Deur open
19:30 - 19:40 uur Welkom & introductie door Waag
19:45 - 20:30 uur Lezing door Sander Veenhof
20:30 - 21:30 uur Workshop Ontwerp je eigen voorwaarden voor Augmented Reality
21:30 - 22:00 uur Borrel

Over Sander Veenhof

Sander Veenhof brengt graag tijd door in semi-digitale werelden. Programmeerbare omgevingen in het bijzonder. Hoewel zijn nieuwsgierigheid betrekking heeft op een verre toekomstige samenleving waarin we allemaal in een mixed reality universum leven, is zijn kunstpraktijk hands-on en gesitueerd in het heden. Zijn heden. Dankzij AR kan hij zijn eigen speculatieve levensechte versies van een denkbeeldig universum ensceneren en erin leven. Op die manier kan hij nieuwe (technische) domeinen van binnenuit verkennen, met een focus op hoe het is om een semi-digitaal wezen te worden, versterkt met nieuwe superkrachten maar ook beperkt door nieuwe grenzen. Veenhof begon tien jaar geleden met het creëren van cross-reality projecten in de avatarwereld Second Life, ging toen verder met AR en later was zijn speeltuin onze Zoom-realiteit.

Waag Open

Elke eerste donderdagavond van de maand opent Waag haar deuren! Kom langs om te discussiëren en te doen. Want we gaan niet alleen in discussie over maatschappelijke thema's en de toekomst – je leert daarnaast ook altijd iets praktisch. Iets dat je altijd al hebt willen uitproberen, zoals de 3D-printer in het FabLab, of juist iets dat je nooit had verwacht, zoals uitpluizen hoe DNA in elkaar zit in ons biotech-lab. Waag Open vindt plaats in de maakplaatsen op de eerste en tweede verdieping van het historische Waaggebouw op de Nieuwmarkt.

Toegankelijkheid

Omdat het Waag-gebouw een beschermd monumentaal pand is, is het helaas niet voorzien van een lift. Dit evenement vindt plaats in de Makersguild op de eerste verdieping van het Waag-gebouw.

Mocht je krap bij kas zitten en wel graag aan dit evenement willen deelnemen, neem dan contact op met tanja [@] waag [punt] org.

Gijs Boerwinkel's picture Meet-up on Jun 6th
Teska Drosten, Communicator at Waag, posted

PublicSpaces conferentie 2024

Featured image

Op 6 en 7 juni organiseren PublicSpaces en Waag Futurelab de vierde editie van de PublicSpaces conferentie met als thema 'Taking Back the Internet'. Het tweedaags programma vindt plaats in Pakhuis de Zwijger. Via panels, keynotes, rondetafelsessies, lezingen, kunst en cultuur banen we ons een weg richting een internet waar we gezamenlijk de regels bepalen. 

> Taking Back the Internet!

Anno 2024 is het gros van digitale diensten en platforms in handen van enkele commerciële Big Tech bedrijven. Deze centralisatie van macht is niet in lijn met hoe het internet ooit bedacht is en zorgt zelfs voor maatschappij-ontwrichtende problemen. Van privacyschending en van beïnvloeding van verkiezingsuitslagen tot discriminatie door bevooroordeelde algoritmes: het monopolie van Big Tech raakt iedereen. 

Hoe herwinnen we - als burgers, organisaties en overheden - de controle op onze data en ons digitale leven? Als we zelf willen kunnen bepalen hoe ons digitale ecosysteem eruit ziet, moeten we onafhankelijk beslissingen kunnen nemen over het ontwerp, gebruik en beheer van digitale hulpmiddelen en platforms. Tijdens de conferentie gaan we daarom met sprekers, publiek en kunstenaars in gesprek over eigendom van data, privacy, interoperabiliteit, decentralisatie en meer. Kortom: technologie gebaseerd op publieke waarden. 

Programma
Het complete programma wordt in de komende weken bekend gemaakt, maar de eerste namen zijn al bekend! Staatssecretaris Alexandra van Huffelen zal de conferentie openen. Futurist Karen Palmer verzorgt de opening keynote, en econoom Francesca Bria neemt ons mee in een Europese strategie voor het ontwikkelen van een ethische digitale economie. Verwacht ook bijdragen van Luna Maurer, Mieke van Heeswijk, Bert Hubert, Kumbale Musavuli, Paolo Cirio, Nanda Piersma, Roos Groothuizen, Nastia Cistakova, Astrid Poot, Paul Keller, Toshi Reagon, Julia Janssen, Jan Zuiderveld, The Hmm, Sebastian Lasse, Marlijn Gelsing, Maaike Okano-Heijmans, Reijer Passchier, Tamara van Zwol, Lashaaawn, Benjamin Fro, Marleen Stikker, en vele anderen. 
De conferentie wordt dit jaar gemodereerd door Roland Duong en Abdo Hassan. 

Waar? Pakhuis de Zwijger, Amsterdam
Wanneer? Donderdag 6 juni & vrijdag 7 juni 2024

Teska Drosten's picture Conference from Jun 6th to Jun 7th
Teska Drosten, Communicator at Waag, posted

De Staat van het Internet 2024 met Kim van Sparrentak

Featured image

Tijdens de Staat van het Internet 2024 steekt Waag Futurelab samen met de Gemeente Amsterdam en de OBA de peilstok in het internet. Met dit jaar: Kim van Sparrentak, lid van het Europees Parlement voor GroenLinks en nauw betrokken bij Europese regelgeving ter beteugeling van Big Tech.

Kim van Sparrentak over Europa en grip op technologie

Bij de Staat van het Internet steekt Waag jaarlijks de peilstok in het internet. De lezing wordt tijdens dit Europees verkiezingsjaar gegeven door Kim van Sparrentak, lid van het Europees Parlement. Hier was ze onder meer betrokken bij de AI Act, het initiatiefvoorstel over ‘verslavend ontwerp van online diensten’ en maakt ze zich hard voor het terugdringen van de macht van Big Tech door de ontwikkeling van wet- en regelgeving.

Europa worstelt met het grip krijgen op grote sociale mediabedrijven die dicteren hoe onze digitale publieke ruimte eruitziet en gebruikt wordt. Via een aantal ingrijpende Europese wetten is er afgelopen jaren geprobeerd de macht van Big Tech terug te dringen en grip van Europeanen op hun digitale leven te vergroten. Welke impact hebben deze gehad? Welke vrijheden zijn er gewaarborgd? En wat merken inwoners van Europa concreet van wetgeving als de GDPR (AVG), Digital Service Act, Digital Market Act of AI act?

Over Kim van Sparrentak

Kim van Sparrentak Kim studeerde Politicologie en Urban Environmental Management en was tijdens haar studie actief als duovoorzitter bij DWARS Amsterdam. Na haar studie werkte ze als onderzoeker en als campaigner bij Milieudefensie en WISE, en als duovoorzitter voor de Jonge Groenen (FYEG). Daar vertegenwoordigde ze meer dan 10.000 groene jongeren in Europa. Kim is sinds 2019 Europarlementariër voor GroenLinks.

30 jaar Waag Futurelab & grip op technologie

Dit jaar bestaat Waag Futurelab 30 jaar. Van het eerste ‘sociale medium’ De Digitale Stad, toegankelijk voor een breed publiek, via het ontwerpen van een duurzame modulaire Fairphone, of de eerste opleiding voor Biohackers in Europa, tot aan een advies aan de staatsecretaris voor Digitale Zaken en een burgermeetnetwerk in Noord-Holland: al 30 jaar werkt Waag aan grip op technologie voor iedereen. Die grip op technologie staat dit jubileumjaar centraal, in onze verhalen en in onze programmering. 

Geld zou geen belemmering moeten zijn om te leren over manieren om ons internet te verbeteren. Als de toegangsprijs je verhindert aanwezig te zijn, stuur dan een e-mail naar tanja@waag.org, zodat we ervoor kunnen zorgen dat je De Staat van het Internet kunt bijwonen.

De Staat van het Internet 2024 wordt georganiseerd door Waag Futurelab, de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) en de Gemeente Amsterdam.
<em>Mediapartner van de Staat van het Internet is: De Groene Amsterdammer.

Teska Drosten's picture Meet-up on May 2nd
Teska Drosten, Communicator at Waag, posted

Waag Open: de zachte atlas (workshop door Jan Rothuizen)

Featured image

Kom in de prille lente naar een speciale editie van Waag Open en breng je leefomgeving in kaart aan de hand van de unieke blik van Jan Rothuizen.
 
Hoe navigeer jij je door de stad? Laat jij je leiden door Google Maps of word je nog wel eens verrast door een afslag naar het onbekende? Tijdens deze lente-editie van Waag Open verkennen we gezamenlijk de verbeelding van cartografie aan de hand van de unieke blik van beeldend kunstenaar Jan Rothuizen. Hoe ziet de plattegrond van jouw leven eruit? 

In het boek De Zachte Atlas (2013) neemt Jan Rothuizen je met zijn visuele vertellingen mee naar zijn ontdekkingsreis door Amsterdam, waarbij hij de traditionele atlas opnieuw definieert. In plaats van harde grenzen en feitelijke kaarten, omarmt Rothuizen het persoonlijke en het menselijke. Zijn tekeningen nemen je mee naar onverwachte plekken, waar de realiteit zich vermengt met verbeelding. De tekeningen nemen je mee op pad en dagen je uit om de wereld met nieuwe ogen te zien. Deze avond deelt Rothuizen zijn kennis over ‘de kunst van observeren’ en ga je zelf aan de slag met het maken van een atlas over jouw leefomgeving en persoonlijke perspectieven. 
 
Kom naar Waag open voor een boeiende avond vol verhalen, kunst en reflectie op de manier waarop we de wereld om ons heen ervaren.

Programma
19:15 uur | Deur open 
19:30 - 19:40 uur | Welkom & introductie door Imme Ruarus 
19:45 - 20:30 uur | Lezing door Jan Rothuizen 
20:30 - 21:30 uur | Workshop kaarten maken door Jan Rothuizen 
21:30 - 22:00 uur | Napraat & borrel & boekverkoop 'De Zachte Atlas' 
 
Let op: Beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus meld je snel aan!

Over Jan Rothuizen
Jan Rothuizen (1968) is beeldend kunstenaar. Zijn tekeningen zijn in het Engels, Spaans en Chinees vertaald. Hij toont zijn werk met grote regelmaat in binnen- en buitenland, op filmfestivals, in musea en galeries. Hij is de vaste tekenaar van het Rijksmuseum en maakte de interactieve bekroonde documentaire Refugee Republic. Zijn tekeningen verschijnen maandelijks in de Volkskrant.

Waag Open
Elke eerste donderdagavond van de maand opent Waag haar deuren! Kom langs om te discussiëren en te doen. Want we gaan niet alleen in discussie over maatschappelijke thema's en de toekomst – je leert daarnaast ook altijd iets praktisch. Iets dat je altijd al hebt willen uitproberen, zoals de 3D-printer in het FabLab, of juist iets dat je nooit had verwacht, zoals uitpluizen hoe DNA in elkaar zit in ons biotech-lab. Waag Open vindt plaats in de maakplaatsen op de eerste en tweede verdieping van het historische Waaggebouw op de Nieuwmarkt.

Toegankelijkheid
Omdat het Waag-gebouw een beschermd monumentaal pand is, is het helaas niet voorzien van een lift. Dit evenement vindt plaats in de Makersguild op de eerste verdieping van het Waag-gebouw.
Mocht je krap bij kas zitten en wel graag aan dit evenement willen deelnemen, neem dan contact op met tanja [@] waag [punt] org. 

Teska Drosten's picture Masterclass / workshop on Apr 4th
Sylke van Duijnen, posted

Hoe ontwerpen we samen de slimme stad?

Featured image

Van scanauto’s tot  beveiligingscamera’s, in stadsontwikkeling wordt computer vision technologie op allerlei manieren ingezet in de openbare ruimte. Het inzetten van zulke technologie leidt tot allerlei uitdagingen op gebied van het inbouwen van publieke waarden. Neem bijvoorbeeld de scanauto, deze wordt vooral ingezet om parkeerovertredingen te detecteren. Technisch gezien is het ook mogelijk om andere dingen te 'scannen', zoals zwerfafval, kadebelasting of groepsvorming. Maar willen we dat wel? 

Wanneer de gemeente besluit om computer vision technologie in te zetten, gaat dat vaak via een aanbestedingsproces. De gemeente publiceert een opdracht waar organisaties en bedrijven zich kunnen inschrijven. Waag heeft het aanbestedingsproces in kaart gebracht en onderzoekt op welke momenten burgers betrokken kunnen worden. Tijdens deze workshop delen we de eerste inzichten en gaan we samen met de deelnemers op zoek naar best practices, tips en tools voor het vergroten van de maatschappelijke waarde van aanbestedingen. Denk jij ook mee? 

Masterclass / workshop on Jan 16th