Waag

undefined logo

Program Partner Amsterdam Smart City

Waag opereert al meer dan twintig jaar op het kruispunt van kunst, wetenschap en technologie. Het verkent de sociale en culturele impact van nieuwe technologieën en hun toepassing voor sociale innovatie. Met een team van ruim zestig denkers en makers zet Waag aan tot actief burgerschap door open, eerlijke en inclusieve technologie te ontwikkelen.

Website

18 Organisation members

  • Socrates Schouten's picture
  • Tomo Kihara's picture
  • Coen Bergman's picture
  • Teska Drosten's picture
  • Gijs Boerwinkel's picture
  • Max Kortlander's picture
  • Anne Schepers's picture
  • Emma Schep's picture

Activity

  • 105
    Updates
  • 0
    Thumbs up
  • 9
    Comments
Bente Zwankhuizen, Projectmanager Code at Waag, posted

🚀 Oproep voor organisaties in de publieke sector! Draag bij aan de ontwikkeling van ethische mobiele innovatie! 🌍

Featured image

Wil jij de status quo uitdagen en bijdragen aan een mobiel ecosysteem dat privacy, duurzaamheid en ethische technologie vooropstelt?
💡 Bij Waag Futurelab zijn we vastbesloten om alternatieven te verkennen voor de datahongerige apps en apparaten die momenteel de techwereld domineren. Via ons onderzoeksproject Mobifree nodigen we organisaties in de publieke sector uit om een open-source Murena-smartphone te testen en samen met ons de toekomst van ethische, open-source mobiele technologie in Europa vorm te geven.
Dit is jouw kans om:
✅ Als organisatie Murena-smartphones te testen, voorzien van open-source apps.
✅ Feedback te geven die direct invloed heeft op de volgende generatie mobiele oplossingen.
✅ Bij te dragen aan een duurzaam, veilig en inclusief alternatief voor Big Tech.
🔍 Wat kun je verwachten?

  • Doe mee aan een pilot van twee maanden (februari–oktober 2025) en verken hoe open-source tools jouw werk- en persoonlijke behoeften kunnen ondersteunen.
  • Test baanbrekende technologie terwijl je pleit voor ethische en duurzame softwareontwikkeling.
  • Maakt deel uit van een community die een privacy gerichte en Big Tech-vrije toekomst vormgeeft!

🙌 Wie kan deelnemen?
We een groep van maximaal 30 deelnemers om de volgende kerngebieden te verkennen:

  • Besturingssystemen
  • Messaging-apps
  • Appstores
  • Cloudservices

📩 Hoe kun je je aanmelden?
Stuur een e-mail naar bente[at]waag[dot]org met de naam van je organisatie, het aantal deelnemers, gekozen categorieën en een korte motivatie om mee te doen. Vervolgens zullen wij contact met je opnemen!
Doe met ons mee om mobiele technologie opnieuw vorm te geven voor een betere, privacy-respecterende Europa 🌟

#DigitalCity
Emma Schep, Communicator at Waag, posted

Waag Open: Expeditie DNA Digitaal

Featured image

Nog nooit was het zo makkelijk om je DNA te laten testen, op afkomst, verwantschap en op gezondheid. Je staat daarbij je meest persoonlijke data af, zonder controle te hebben over wat er met die gegevens gebeurd. Gelukkig kan het digitaliseren van DNA binnenkort ook anders - op zo’n manier dat we een bruikbare database voor de samenleving bouwen, terwijl jij controle over je eigen data behoudt. Tijdens Waag Open op donderdag 12 december duiken we in de waarde en in de risico’s van een digitale DNA databank. Maak kennis met de eerste testpersonen en ontwerp zelf mee!

Kijk voor meer informatie op waag.org.

Datum: Donderdag 12 december
Tijd: 19:30 - 22:00 uur
Locatie: Waag, Nieuwmarkt 4, Amsterdam

Waag Open

Elke eerste donderdagavond van de maand opent Waag haar deuren! Kom langs om te discussiëren en te doen. Want we gaan niet alleen in discussie over maatschappelijke thema's en de toekomst – je leert daarnaast ook altijd iets praktisch. Iets dat je altijd al hebt willen uitproberen, zoals de 3D-printer in het FabLab, of juist iets dat je nooit had verwacht, zoals uitpluizen hoe DNA in elkaar zit in ons biotech-lab. Waag Open vindt plaats in de maakplaatsen op de eerste en tweede verdieping van het historische Waaggebouw op de Nieuwmarkt.

Emma Schep's picture Masterclass / workshop on Dec 12th
Emma Schep, Communicator at Waag, posted

Waag Open: Alledaags activisme

Featured image

Dat we met de klimaatcrisis voor een hele grote uitdaging staan, is voor veel mensen geen nieuwe informatie. Maar waar begin je als je hier iets tegen wilt doen? Voor veel mensen voelt het als een probleem dat te groot en lastig is om zelf mee te starten.

In het boek 'Alledaags activisme: van onrust naar daadkracht in het klimaat tijdperk' biedt klimaatfilosoof en activist Chris Julien een perspectief voor precies deze worsteling in onze rol in het grote klimaatvraagstuk. Middels wetenschappelijke, filosofische en persoonlijke inzichten laat hij zien dat we veel meer kunnen dan we denken: juist in het alledaagse zitten tal van mogelijkheden voor systeemverandering. Zo kun je met goede moed vooruit in het klimaattijdperk – of dat nu is op de snelweg, in de vergaderkamer of de sportkantine (of alledrie!).

Tijdens Waag Open zal Julien met een interactieve lezing over het boek en gezamenlijk gesprek ingaan op hoe je alledaags activisme in je eigen leven kunt toepassen.

Programma

19:30 - 19:45 uur opening
19:45 - 21:15 uur lezing door Chris Julien & nagesprek
21:30 - 22:00 uur afsluitende borrel

Waag Open

Elke eerste donderdagavond van de maand opent Waag haar deuren! Kom langs om te discussiëren en te doen. Want we gaan niet alleen in discussie over maatschappelijke thema's en de toekomst – je leert daarnaast ook altijd iets praktisch. Iets dat je altijd al hebt willen uitproberen, zoals de 3D-printer in het FabLab, of juist iets dat je nooit had verwacht, zoals uitpluizen hoe DNA in elkaar zit in ons biotech-lab. Waag Open vindt plaats in de maakplaatsen op de eerste en tweede verdieping van het historische Waaggebouw op de Nieuwmarkt.

Toegankelijkheid

Mocht je krap bij kas zitten en wel graag aan dit evenement willen deelnemen, neem dan contact op met sanna [@] waag [punt] org.

Tickets

Emma Schep's picture Meet-up on Nov 7th
Emma Schep, Communicator at Waag, posted

Waag Open: Dead Zones

Featured image

Kunstenaars kunnen als geen ander een nieuw perspectief bieden op abstracte issues. Kunstenaar Suzette Bousema werkte samen met wetenschappers om actuele klimaatproblemen te visualiseren. Tijdens Waag Open op donderdag 3 oktober vertelt ze over Dead Zones: door de mens veroorzaakte zuurstofloze zones in de oceaan. Bousema presenteert ook haar werk Seaweedfilter, waarin zij verkent hoe zeewierboerderijen extra zuurstof kunnen creëren waar dat nodig is.

Daarna ga je zelf aan de slag met een eigen zeewierkunstwerk met de cyanotype techniek. Cyanotype, of blauwdruk, is een fotografische techniek waarbij de prints een blauwe kleur krijgen door belichting. 
Future Relics, Suzette Bousema (Blauwdruk)
Future Relics (cyanotype) door Suzette Bousema

Over de kunstenaar

Suzette Bousema (NL, 1995) visualiseert hedendaagse milieuonderwerpen in samenwerking met wetenschappers. Zij gebruikt haar kunst als middel om mens en wetenschap te verbinden. Planetaire omstandigheden en onze plaats daarin zijn het uitgangspunt in haar werk; de manier waarop de mens ingrijpt in de natuur en hoe we ons op individueel niveau tot de aarde verhouden. Ze werkt interdisciplinair met fotografie, grafiek, glasblazen, weven, geluid, geur en organische materialen zoals zeewier. 
Tussen 19 en 22 september 2024 kun je het werk van Suzette Bousema ook zien in de expositie Behind the Design bij Waag, tijdens GLUE Amsterdam.

Programma

19:30 - 19:40 uur Welkom en introductie
19:40 - 20:40 uur Presentatie door Suzette Bousema
20:40 - 21:30 uur Cyanotype kunstwerken maken
21:30 - 22:00 uur Borrel

Toegankelijkheid

Mocht je krap bij kas zitten en wel graag aan dit evenement willen deelnemen, neem dan contact op met sanna [@] waag [punt] org.

Emma Schep's picture Meet-up on Oct 3rd
Anna Trap, Communicator at Waag, posted

Waag Open: energy of the future

Featured image

Get up at your feet and join for a summer excursion in Amsterdam-Noord! Although we see more and more solar panels in our streets, as a resident you see very little of the energy transition in the neighbourhood. in Amsterdam, there is already a neighbourhood where the future has started: Buiksloterham in Amsterdam North. Buildings in this area are natural gas-free and almost all of them obtain their energy in a different way.

Be aware that the main language is Dutch!

To make this visible, little glimpses have been placed in the public space. The art objects give virtual glimpses into the devices and installations behind walls and in basements. On the pavement, a 3D painting shows where the district heating network runs, and a viewing tube shows you how full the neighbourhood battery is underground. If you walk past it often enough, you will start to see connections: the weather was really nice today, so the battery is completely full!  

During this Waag Open, we'll take a walk alongside different glimpses. All facets of the energy tranisty are covered: we show how deep the boreholes of the thermal storage are and where exactly the heat from the heat network comes from. There is also a focus on solar panels, batteries and heat pumps - of all shapes and sizes! Take a walk with us on Thursday 1 August and you're bound to learn something new about the energy transition!  

Programme

19:15 - 19:30 Meetup at Schoonschip (Johan van Hasseltkade 225B, Amsterdam)
19:30 - 19:45 Welcome & introduction by Waag
19:45 - 21:14 Walk along the objects
21:15 - 21:30 Drinks at De Ceuvel
Meet-up on Aug 1st
Gijs Boerwinkel, Head of communications at Waag, posted

Waag Open: Met je handen in de klei

Featured image

Met je handen in de klei is een kleiworkshop met beeldend kunstenaar Esra Sakir in de Waag. Esra is artist in residence bij Voedselpark Amsterdam.

Doe mee en ontdek meer over Amsterdamse klei uit de Lutkemeerpolder. Een natuurlijk materiaal dat uitnodigt tot een gesprek over onze relatie met de grond en voedsel. Wat is nu een betere manier om ideeën te visualiseren dan met je handen in de klei? De workshop duur ongeveer twee uur en al het materiaal wordt door ons verzorgd.

Verzeker jezelf van een plek via de link. 

Gijs Boerwinkel's picture Meet-up on Jul 4th
Teska Drosten, Communicator at Waag, posted

Inkijkjes in de energietransitie: feestelijke opening

Featured image

Het valt niet meteen op, maar in Amsterdam Noord is de toekomst al begonnen. De wijk Buiksloterham loopt internationaal voorop in de energietransitie. Gebouwen in de buurt zijn aardgasvrij, en verkrijgen hun energie bijna allemaal op een andere manier. Als voorbijganger of bewoner zie je daar nu weinig van.

Het project ‘Inkijkjes in de Energietransitie’ brengt daar verandering in. Met schilderingen en kunstobjecten op straat geven we virtuele inkijkjes in de apparaten en installaties achter de muren en in kelders. In kijkbuizen met animaties wordt de werking van een warmte-koude-opslag, of het stadswarmtenet, je in een minuut uitgelegd.
De nieuwe technieken mogen gezien worden! Door een wandeling langs de verschillende inkijkjes kom je meer te weten over de verschillende facetten van de energietransitie.

Zo maken we de energietransitie tastbaar, en de discussie erover concreter.
Kom je naar de opening? Op donderdag 13 juni worden de Inkijkjes in de Energietransitie officieel geopend. We presenteren de installaties aan alle betrokkenen: van expert tot bewoner, en aan de buren.

Wanneer: Donderdag 13 juni, 16:00 - 19:00 uur
Waar: Asterdwarsweg 5, Amsterdam Noord

Meld je aan: door te mailen naar floortje [at] waag [punt] org

Het concept ‘Inkijkjes’ komt voort uit de artistieke oproep van Waag Futurelab en een intensief buurtonderzoek (bezoeken, interviews, workshops met buurtbewoners) samen met de geselecteerde ontwerper Tessa Steenkamp en haar design studio Bits of Space.

Teska Drosten's picture Meet-up on Jun 13th
Gijs Boerwinkel, Head of communications at Waag, posted

Waag Open: Blijf je AR-bril de baas

Featured image

Ontwerp je eigen voorwaarden voor Augmented Reality tijdens deze workshop door AR-kunstenaar Sander Veenhof.

Nog niet zo lang geleden hoorden brillen met Virtual of Augmented Reality-technologie enkel thuis in sciencefictionfilms. Brillen die je iets extra’s laten zien wanneer je naar de wereld kijkt, of die zelfs een compleet andere wereld tonen. Sinds de lancering van de Quest3 en de Apple Vision Pro is deze technologie realiteit geworden en lopen onze fysieke en virtuele wereld steeds meer in elkaar over. Hoe kunnen we onze eigen voorwaarden creëren voor Augmented Reality (AR)?

Een AR-bril bepaalt letterlijk hoe jij als gebruiker naar de wereld kijkt. In de bril zit een camera die voortdurend registreert wat er zich in onze omgeving afspeelt. Dit zijn geen video-opnames, maar beelden die middels kunstmatige intelligentie worden geïnterpreteerd. Op basis van deze data, samen met jouw persoonlijk profiel en agenda-data uit de cloud worden vervolgens meldingen, notificaties, suggesties en taken aan je getoond. Maar hoe wordt bepaald wat wanneer relevant is?

Deze inschatting kunnen we beter niet aan kunstmatige intelligentie overlaten. In deze interactieve workshop, gegeven door AR-kunstenaar Sander Veenhof, ontwerp je zelf de voorwaarden voor verschillende scenario’s waarin een AR-bril wordt gebruikt. Aan de hand van een reeks concrete praktijksituaties ontrafelen we wanneer een AR-bril mag ingrijpen of initiatief mag tonen. ‘Als < X > mits < Y > behalve < Z > tenzij < W > of < U >’.

Kom naar Waag Open op donderdag 6 juni en verwerk jouw voorkeuren, eisen, wensen en uitzonderingen in een bestand met configuratie-instellingen over jezelf. Als het tijdperk van de 24/7 AR-brillen ooit écht aanbreekt, weet jij vast waar je jouw bril op moet wijzen!

Programma

19:15 uur Deur open
19:30 - 19:40 uur Welkom & introductie door Waag
19:45 - 20:30 uur Lezing door Sander Veenhof
20:30 - 21:30 uur Workshop Ontwerp je eigen voorwaarden voor Augmented Reality
21:30 - 22:00 uur Borrel

Over Sander Veenhof

Sander Veenhof brengt graag tijd door in semi-digitale werelden. Programmeerbare omgevingen in het bijzonder. Hoewel zijn nieuwsgierigheid betrekking heeft op een verre toekomstige samenleving waarin we allemaal in een mixed reality universum leven, is zijn kunstpraktijk hands-on en gesitueerd in het heden. Zijn heden. Dankzij AR kan hij zijn eigen speculatieve levensechte versies van een denkbeeldig universum ensceneren en erin leven. Op die manier kan hij nieuwe (technische) domeinen van binnenuit verkennen, met een focus op hoe het is om een semi-digitaal wezen te worden, versterkt met nieuwe superkrachten maar ook beperkt door nieuwe grenzen. Veenhof begon tien jaar geleden met het creëren van cross-reality projecten in de avatarwereld Second Life, ging toen verder met AR en later was zijn speeltuin onze Zoom-realiteit.

Waag Open

Elke eerste donderdagavond van de maand opent Waag haar deuren! Kom langs om te discussiëren en te doen. Want we gaan niet alleen in discussie over maatschappelijke thema's en de toekomst – je leert daarnaast ook altijd iets praktisch. Iets dat je altijd al hebt willen uitproberen, zoals de 3D-printer in het FabLab, of juist iets dat je nooit had verwacht, zoals uitpluizen hoe DNA in elkaar zit in ons biotech-lab. Waag Open vindt plaats in de maakplaatsen op de eerste en tweede verdieping van het historische Waaggebouw op de Nieuwmarkt.

Toegankelijkheid

Omdat het Waag-gebouw een beschermd monumentaal pand is, is het helaas niet voorzien van een lift. Dit evenement vindt plaats in de Makersguild op de eerste verdieping van het Waag-gebouw.

Mocht je krap bij kas zitten en wel graag aan dit evenement willen deelnemen, neem dan contact op met tanja [@] waag [punt] org.

Gijs Boerwinkel's picture Meet-up on Jun 6th