Joshua Serrão

Activity

  • 4
    Updates
  • 3
    Thumbs up
  • 1
    Comments
Joshua Serrão, Innovation Officer at City of Amsterdam: Digitalization & Innovation, posted

Gemeente Amsterdam valt in de prijzen bij de World Smart City Awards 2022

Featured image

De gemeente Amsterdam heeft gisteren een prijs in ontvangst genomen tijdens de Smart City Awards 2022 voor het project Hackshield. In Barcelona vond deze week het Smart City World Expo plaats waar de industrie rondom digitalisering en stedelijke innovatie bijeenkomt. In de zoektocht naar de innovatieparels uit de wereld heeft de Smart City commissie de 337 initiatieven uit 60 landen beoordeeld en vervolgens als finalisten in 10 categorieën ingedeeld. Het project HackShield valt in de categorie ‘safety & security’. Het was spannend want naast Amsterdam was een initiatief uit de Arabische Emiraten en Finland in de running voor de award.

HackShield is als initiatief onder de Digitale Veiligheids agenda van burgemeester Halsema in de stad uitgerold. Samen met de OBA, de Politie en de Johan Cruijff ArenA is o.a. de oproep via een mini-speelfilm met de burgemeester en politiechef Frank Paauw gedaan om kinderen van 8 tot 12 jaar kennis te laten maken met de gevaren in de online leefwereld. Een serious game waar kinderen op een speelse manier opdrachten doen, punten kunnen verdienen en daarmee digitaal weerbaar worden. Dit levert de cyberheld een heus cyberpaspoort op en wordt vervolgens beëdigd door de politie tot ‘Junior Cyber Agent’. Zo investeert de gemeente in deze bijzondere publiek en private partnership in de digitale vaardigheden van de nieuwe generatie ‘Y’.

Dit jaar heeft HackShield ook een prijs gewonnen bij GemeenteDelers 2022 van de VNG binnen de categorie ‘Kennis en Communicatie’. Het succes achter de laagdrempelige en deelbare aanpak kreeg daardoor nationaal veel aandacht. Daarmee hebben we andere gemeenten geïnspireerd om het initiatief over te nemen. En nu is er ook op internationaal niveau aandacht voor HackShield. Het winnen van deze award is een prachtige erkenning voor al het werk achter de schermen en ook een enorme steun in het agenderen van het onderwerp op digitale veiligheid in steden.

Meer dan een spel
HackShield behandelt verschillende thema’s zoals data, cyberpesten en geldezels. Zo heeft de gemeente Amsterdam in samenwerking met de Openbare Bibliotheek Amsterdam een speciale quest ontwikkeld die gaat over desinformatie. De samenwerking met verschillende partners, zoals de Nationale Politie en de Johan Cruijff ArenA maakt HackShield een community die zich inzet voor het vergroten van digitale geletterdheid en pleit voor een digitaal veilige toekomst van steden en haar inwoners.

Het winnen van een Smart City Award 2022 is wederom een waardering voor het geleverde werk van alle betrokkenen en onderstreept de ambities om het HackShield-programma ook op internationaal niveau uit te dragen.

Joshua Serrão's picture News
Joshua Serrão, Innovation Officer at City of Amsterdam: Digitalization & Innovation, posted

Public opening of the Amsterdam Drone Week 2019

Featured image

The European Union wants to be at the forefront of exploring the use of urban airspace. This would drastically change the way we experience our cities. What would this mean for Amsterdam or other European capitals? Are we finally getting the flying car? What is the impact on the livability and the sustainability of our cities? Together with experts from the industry, science, government and the public, we will explore this - not so distant - future.

The future is now. How to build urban aviation? What practical applications of drones are useable now? Nick Cornelissen, a robotica specialist at Waternet, will talk about the use of drones in watermanagement. And Jeroen van den Tweel, a security manager at ProRail, will talk about the use of drones in rail maintenance.

To enable safe, secure and regular drone services in our cities, a new airspace infrastructure is demanded. What are the challenges and possibilities to create a new secure infrastructure for drones in urban areas? How will drones be allowed to move, and how can they be integrated into the social structure? Petra Dalunde, Chief Operating Officer at Kista Science City in Stockholm, will tell us about her research Urban Drone Testbed.

Petra Dalunde, Vassilis Agouridas, AIRBUS and Martijn Lugten, AMS Institute, will discuss the future of urban air mobility.

At the end of the evening I will talk about the perspective of the city of Amsterdam.

Please register, come and join the conversation at Pakhuis de Zwijger on the 3rd of december.

Joshua Serrão's picture Event on Dec 3rd
Joshua Serrão, Innovation Officer at City of Amsterdam: Digitalization & Innovation, posted

OMC Amsterdam Innovation Arena on the news and radio!

Het is je vast niet ontgaan dat afgelopen weekend het Arenagebied volstroomde met >100k bezoekers voor de concerten van Anouk, Eddie Vedder en de (4) Toppers.

Het OMC verzorgde als mobiliteitscentrum samen met haar partners de operationele veiligheid, gastvrijheid, social response en dienstverlening in het gebied middels de inzet van de Mobility Portal en LiveCrowd.

Super toffe en innovatieve vorm van samenwerken door te doen en data te delen. Diverse media deed verslaglegging, oa op locatie. Check hier het nieuwsitems bij de NOS en BNR radio met Hidde Salverda (directeur evenementen Amsterdam Arena).

NOS 20.00 uur journaal: https://www.youtube.com/watch?v=tFMj9cAKZ-4&t=6s

BNR: https://www.bnr.nl/player/audio/10061716/10323763

Joshua Serrão's picture #DigitalCity
Joshua Serrão, Innovation Officer at City of Amsterdam: Digitalization & Innovation, posted

Armin plays the music, the OMC does the rest (in Dutch)

Armin van Buuren - één van de grootste internationale dj’s en producers van de wereld op gebied van elektronische muziek - gaf vrijdag en zaterdag 12 en 13 mei een show in de Amsterdam ArenA. Armin doet de muziek, en ‘Het Operationeel Mobiliteitscentrum’ (OMC) zorgt voor de rest.

‘The Best Of Armin Only’ is de aftrap van het concertseizoen in de Amsterdam ArenA. Tijdens Armin en tijdens komende evenementen coördineert Het Operationeel Mobiliteitscentrum (OMC) als actiecentrum en verkeerscentrale om bezoekers optimaal te voorzien van gastvrijheid, veiligheid en goede bereikbaarheid van het stadion en het Arena gebied.

Het begint met een analyse
Programmamanager Joshua Serrão van het Innovatieteam van de gemeente Amsterdam vertelt: “OMC beschikt over digitale instrumenten en data die moeten bijdragen aan minder files, een beter bereikbaar ArenA-gebied. Hoe? Het begint met een analyse: is het een muziekconcert of een voetbalwedstijd, hoeveel bezoekers worden er verwacht en wat levert de programmering van de buren bij de Ziggo Dome, AFAS Live en Pathé Arena op aan bezoekersaantallen?”

Wat is nodig?
“Vervolgens wordt er gekeken welke kennis, expertise en kracht er nodig is om alles goed te laten verlopen. Dan hebben we in het OMC dus contact met allerlei diensten van de gemeente en partners, zoals: Rijkswaterstaat, Verkeer en Openbare Ruimte, Parkeren, Openbare Orde en Veiligheid, Stadsdeel Zuidoost, maar ook de Politie, Parkeergebouwen, Rijkswaterstaat, Trafficsupport, NS, GVB, Ziggo, AFAS Live. We verzamelen ook informatie van bijvoorbeeld kassasystemen, camerabeelden, social media, verkeer en vervoer en parkeergarages.”

Op de hoogte
Ook is er een online platfom (Mobility Portal) met informatie over hoe bezoekers het Arena-gebied kunnen bereiken. Hierop worden ook OV-reizigers op de hoogte gesteld van vertragingen of omleidingen.”

Van proef naar blijven
Verantwoordelijke voor innovatie vanuit de gemeente Amsterdam en de Arena, Ger Baron en Henk van Raan, hebben na de eerste proef met het OMC in het ArenA-gebied in 2016 besloten om de proef te verlengen. Nu één jaar na dato is duidelijk dat het OMC vaste voet aan de grond heeft gekregen in de ArenA en dat de pop-up verkeerscentrale een vervolg krijgt met nog meer technologische ontwikkelingen. Het OMC wordt ook de centrale plek voor zaken als veiligheid en schoonmaak in het ArenA-gebied.

Joshua Serrão's picture News