Joan kramer

Activity

  • 2
    Updates
  • 1
    Thumbs up
  • 1
    Comments
Joan kramer, Owner at NDSM Energie, posted

GeWoonboot zet de volgende innovatieve stap met de bouw van geWoonboot 2

Featured image

Eindelijk kunnen we dit fantastische nieuws met iedereen delen! Na vele jaren krijgt de geWoonboot een vervolg: geWoonboot 2. Onlangs dienden we het plan in bij de Gemeente Amsterdam voor een innovatieve, circulaire, volledig biobased, energieproducerende futureproof woonboot. We hopen geWoonboot 2 eind dit jaar in gebruik te kunnen nemen als vergaderlocatie en kenniscentrum duurzaamheid, op onze huidige plek op de NDSM-werf.

De huidige geWoonboot draait al volop mee als duurzaam voorbeeld in de stad Amsterdam. Zowel op de boot zelf als in de bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld met onze eigen energie- en watervoorziening en lokale, biologische en vegetarische catering.

Voorbeeldfunctie
Met geWoonboot 2 gaan we een stap verder. Als we vooruitkijken, zien we namelijk een samenleving voor ons waarin duurzaamheid en circulair heel 'gewoon' zijn en we op weg zijn naar een 'Donut Economie'. We willen hét voorbeeld zijn en geven van deze nieuwe en circulaire economie en laten zien dat het kan! Bouwen zonder negatieve impact, ondernemen zonder negatieve impact en leven zonder negatieve impact.

Bouw geWoonboot 2
De geWoonboot 2 wordt daarom volledig circulair en biobased gebouwd met onder andere kalkhennep* en bestaande (tweedehands) materialen, waaronder hout. In de bak verwerken we freeton (gerecycled beton). We kijken voornamelijk wat er al is. Dit is voor ons het belangrijkste uitgangspunt geweest bij de start van het project en het ontwerp van de boot; de materialen waren leidend.

We doen dit niet alleen. We zoeken bewust de samenwerking op met ambachtslieden van de NDSM-werf, Circle Economy, MVO Nederland, Space & Matter, Schoonschip en EcoBouwSalland voor materialenkennis en kennis over ze min mogelijk impact maken met en tijdens het bouwproces.

*Eén van de positieve eigenschappen van kalkhennep als bouwmateriaal is dat de grondstof, de hennepplant, tijdens de groei CO2 opslaat. Het hennepvezel dat wordt gebruikt in het gebouw, slaat ook nog jarenlang CO2 op tijdens het uitharden. (bron: SBRCURnet)

Kenniscentrum
GeWoonboot 2 is in de basis ontworpen als voorbeeldhuis. Het zal niet alleen in gebruik worden genomen als een moderne en drijvende circulaire vergaderhub, maar ook een plek om (van) te leren. We willen ondernemers en anderen inspireren en laten zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van circulair bouwen en duurzaam ondernemen.

De huidige geWoonboot is bijvoorbeeld een inspiratiebron geweest voor de duurzame, drijvende woonwijk Schoonschip in Amsterdam-Noord. De boot is in 2006 ontworpen door architect Henk de Velde en gebouwd door Delta Wonen Zwolle. Vijf jaar lang was de geWoonboot onderdeel van de lokale duurzame energie-expositie: Opgewekt.nu van Pauline Westendorp. Tijdens deze expositie op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord, was op de geWoonboot te zien hoe 'gewoon' duurzaam wonen en werken op het water eigenlijk is. Stel je voor wat er allemaal mogelijk is met een compleet circulaire en biobased geWoonboot 2.

GeWoonboot was jarenlang vernieuwend en innovatief. Destijds is gebruik gemaakt van de meest duurzame materialen en systemen. Ook in 2015 bleef de geWoonboot zich ontwikkelen, van energie-neutraal tot energie-producerend. Nu vinden we dat het tijd is voor een geheel nieuwe update. We gaan daarom aan de slag met geWoonboot 2. De huidige boot krijgt een nieuwe functie (wel zo duurzaam!) als drijvende woning bij Schoonschip.

Volg ons via onze social media kanalen (Facebook, Twitter, LinkedIn en Instagram) en website www.gewoonboot.nl. Dan houden we je op de hoogte van de voortgang van de bouw! Wij kijken enorm uit naar deze nieuwe, innovatieve stap vooruit met minimale impact op de omgeving.

Joan kramer's picture #CircularCity
Joan kramer, Owner at NDSM Energie, posted

geWoonboot

Featured image

Tour with dinner included.

We give tours at weekends and in the evenings showing you the sustainable systems on the geWoonboot (duration 1 hour).

After the tour, you can dine on board (evening) or eat lunch (weekend).

The excursion ends with a guided tour around the inspiring NDSM Wharf, in which you will learn about the history of the former shipyard and its development into Europe’s largest creative incubator (duration 1 hour).

Joan kramer's picture #CircularCity