Circular Economy Lab: Circulair inkopen van ICT
In samenwerking met het Utrecht Sustainability Institute organiseert de Amsterdam Economic Board het 22ste Circular Economy Lab. Dit keer staan circulaire mogelijkheden voor ICT-apparatuur op de werkplek centraal.
Computers, servers en beeldschermen hebben een enorme impact op het milieu. Productie en gebruik kosten veel energie en de producten bevatten kritieke metalen. De korte afschrijvingsperiode zorgt jaarlijks voor de afdanking van miljoenen tonnen elektronische apparatuur, waardoor kritieke metalen snel op raken. Er is veel potentie voor slimmere en circulaire oplossingen, zoals levensduurverlenging. Maar in de praktijk wordt hiervan nog weinig gebruik gemaakt op de werkplek.
Tijdens het Circular Economy Lab: Circulair inkopen van ICT identificeren we samen met experts en koplopers de knelpunten en bepalen we hoe we circulaire oplossingen bereikbaar maken en opschalen. We richten ons daarbij op inkopende organisaties (inkopers, categorie- en contractmanagers, onderhoud en service rondom ICT) en op vendoren/leveranciers van ICT-apparatuur. Aan het einde van 2020 organiseren we een Circular Economy Lab over dataservers.
Het 22ste Circular Economy Lab gaat online om iedereen de kans te bieden erbij te zijn. Doe mee met de open paneldiscussies met experts. Deel eigen ervaringen, leer van elkaar en stel de vragen die jou verder helpen. Meld je nu aan.
Programma
- Welkom | door Jacqueline Cramer, Utrecht Sustainability Institute, moderator van het Lab en Boardlid
- Introductie Circulariteit en ICT: urgentie en cijfers | door Joppe van Driel, Utrecht Sustainability Institute
Sessie I Circulariteit en ICT: huidige stand van zaken
- Pitch Best practice: Displays as a service | door Lowi Vervoorn, Schiphol
- Paneldiscussie met: Christina Geierlehner (HP Inc.), Michel Strijker (Gemeente Almere), Lowi Vervoorn (Schiphol)
- Onderwerpen:
- Welke circulaire oplossingen voor werkplekapparatuur worden nu al toegepast?
- Welke drempels ervaren inkopende organisaties?
- Welke drempels ervaren vendoren/leveranciers?
- Hoe kunnen we het inkoopproces verbeteren zodat (rendabele) circulaire oplossingen binnen bereik komen?
Sessie II Naar een bredere toepassing van circulaire werkplekapparatuur
- Pitch Nieuwe MVI-criteria voor ICT hardware | door Klaas van de Sterren, Rijkswaterstaat
- Paneldiscussie met: Sybren Bosch (Copper8), Robbert Hoefnagel (Green IT), Klaas van de Sterren (Rijkswaterstaat), Rudie de Vries (Gemeente Haarlem)
- Onderwerpen:
- Hoe ver kunnen we komen in circulaire oplossingen voor werkplekapparatuur?
- Wat is hiervoor nodig? En waarom is dit belangrijk?
- Wat kunnen we nu al veranderen?
- Conclusies & vervolgacties
door Jacqueline Cramer
Inkopen met impact
Inkopen met impact is een overkoepelend thema waaronder diverse initiatieven van de Board samenkomen. Met elke euro die je als organisatie uitgeeft aan producten en diensten, heb je de keuze voor het duurzamer, eerlijker of innovatiever alternatief. Daarmee is inkopen een belangrijke driver voor een slimme, groene en gezonde toekomst van de Metropool Amsterdam.