Amsterdam Economic Board

Activity

 • 24
  Updates
 • 13
  Thumbs up
 • 0
  Comments
Amsterdam Economic Board, posted

Circular Economy Lab: Circulair inkopen van ICT

Featured image

In samenwerking met het Utrecht Sustainability Institute organiseert de Amsterdam Economic Board het 22ste Circular Economy Lab. Dit keer staan circulaire mogelijkheden voor ICT-apparatuur op de werkplek centraal.

Computers, servers en beeldschermen hebben een enorme impact op het milieu. Productie en gebruik kosten veel energie en de producten bevatten kritieke metalen. De korte afschrijvingsperiode zorgt jaarlijks voor de afdanking van miljoenen tonnen elektronische apparatuur, waardoor kritieke metalen snel op raken. Er is veel potentie voor slimmere en circulaire oplossingen, zoals levensduurverlenging. Maar in de praktijk wordt hiervan nog weinig gebruik gemaakt op de werkplek.

Tijdens het Circular Economy Lab: Circulair inkopen van ICT identificeren we samen met experts en koplopers de knelpunten en bepalen we hoe we circulaire oplossingen bereikbaar maken en opschalen. We richten ons daarbij op inkopende organisaties (inkopers, categorie- en contractmanagers, onderhoud en service rondom ICT) en op vendoren/leveranciers van ICT-apparatuur. Aan het einde van 2020 organiseren we een Circular Economy Lab over dataservers.

Het 22ste Circular Economy Lab gaat online om iedereen de kans te bieden erbij te zijn. Doe mee met de open paneldiscussies met experts. Deel eigen ervaringen, leer van elkaar en stel de vragen die jou verder helpen. Meld je nu aan.

Programma

 • Welkom | door Jacqueline Cramer, Utrecht Sustainability Institute, moderator van het Lab en Boardlid
 • Introductie Circulariteit en ICT: urgentie en cijfers | door Joppe van Driel, Utrecht Sustainability Institute

Sessie I Circulariteit en ICT: huidige stand van zaken

 • Pitch Best practice: Displays as a service | door Lowi Vervoorn, Schiphol
 • Paneldiscussie met: Christina Geierlehner (HP Inc.), Michel Strijker (Gemeente Almere), Lowi Vervoorn (Schiphol)
 • Onderwerpen:
  • Welke circulaire oplossingen voor werkplekapparatuur worden nu al toegepast?
  • Welke drempels ervaren inkopende organisaties?
  • Welke drempels ervaren vendoren/leveranciers?
  • Hoe kunnen we het inkoopproces verbeteren zodat (rendabele) circulaire oplossingen binnen bereik komen?

Sessie II Naar een bredere toepassing van circulaire werkplekapparatuur

 • Pitch Nieuwe MVI-criteria voor ICT hardware | door Klaas van de Sterren, Rijkswaterstaat
 • Paneldiscussie met: Sybren Bosch (Copper8), Robbert Hoefnagel (Green IT), Klaas van de Sterren (Rijkswaterstaat), Rudie de Vries (Gemeente Haarlem)
 • Onderwerpen:
  • Hoe ver kunnen we komen in circulaire oplossingen voor werkplekapparatuur?
  • Wat is hiervoor nodig? En waarom is dit belangrijk?
  • Wat kunnen we nu al veranderen?
 • Conclusies & vervolgacties
  door Jacqueline Cramer

Inkopen met impact

Inkopen met impact is een overkoepelend thema waaronder diverse initiatieven van de Board samenkomen. Met elke euro die je als organisatie uitgeeft aan producten en diensten, heb je de keuze voor het duurzamer, eerlijker of innovatiever alternatief. Daarmee is inkopen een belangrijke driver voor een slimme, groene en gezonde toekomst van de Metropool Amsterdam.

Amsterdam Economic Board's picture Online event on Sep 29th
Amsterdam Economic Board, posted

Resetten tijdens de zomer

Lees meer over de impact van de coronacrisis en duurzame toekomst van onze regio.

Amsterdam Economic Board's picture News
Amsterdam Economic Board, posted

Mindchange nodig om met climate change om te kunnen gaan

We moeten toe naar een ander systeem, waar macht en verantwoordelijkheid weer aan elkaar gekoppeld zijn. Dat kwam naar voren tijdens de MRA University van dinsdag 2 juni. Alleen zo kunnen we toewerken naar een circulaire en klimaatneutrale economie.

‘De coronacrisis laat zien dat we snel kunnen veranderen. Dat is ongelofelijk hoopvol. Maar het is geen garantie dat we na de crisis een betere of een slechtere wereld bouwen.’, stelt Thomas Rau, architect, oprichter van Madaster en vooraanstaand denker over de circulaire economie. Een echt duurzaam herstel vraagt om een mindchange. Hij adviseert om daar actief aan te werken. ‘Laat het opbouwen van de economie daarom niet alleen over aan mensen uit het oude systeem.’

Lees verder: https://amsterdameconomicboard.com/nieuws/mindchange-nodig-om-met-climate-change-om-te-kunnen-gaan

Amsterdam Economic Board's picture #CircularCity
Amsterdam Economic Board, posted

Boardleden in gesprek: de mbo’er is de held van de energietransitie

Boardleden Barbara Baarsma (Rabobank Amsterdam) en Victor Everhardt (Gemeente Amsterdam) in gesprek over de energietransitie.

Wat betekent de coronacrisis voor de energietransitie in de Metropool Amsterdam? Boardleden Barbara Baarsma, directievoorzitter van Rabobank Amsterdam, en Victor Everhardt, wethouder Economische Zaken in Amsterdam, zijn hoopvol gestemd. ‘De energiesector zou weleens dé banenmotor van de regio kunnen worden.’

Lees verder: https://amsterdameconomicboard.com/nieuws/boardleden-in-gesprek-de-mboer-is-de-held-van-de-energietransitie

Amsterdam Economic Board's picture #Energy
Amsterdam Economic Board, posted

Ondernemers geven samen vorm aan 1,5-meter-economie

Ruim 120 ‘corona-proof’ initiatieven in de Ondernemerspitch

‘Find Space’, ‘OrderMe’ en ‘De Groene Lobby’ hebben de drie beste initiatieven voor een 1,5-meter samenleving. Na een selectie uit ruim 120 ingezonden ‘corona-proof’-initiatieven van ondernemers uit de Metropool Amsterdam, hebben tien ondernemers in pitches van twee minuten hun idee toegelicht om de 1,5 meter-economie van Amsterdam mede vorm te geven.

Lees verder: https://amsterdameconomicboard.com/nieuws/ondernemers-amsterdamse-metropoolregio-geven-samen-vorm-aan-15-meter-economie

Amsterdam Economic Board's picture #Citizens&Living
Amsterdam Economic Board, posted

Circulaire schorten frontlinie in regio

In Nederland worden in deze coronacrisis 6 miljoen beschermende schorten per week gebruikt en weggegooid. Deze schorten komen grotendeels uit Azië, zijn daarmee onderdeel van de internationale ‘strijd’ voor beschermende middelen en bovendien van plastic.

Nieuw lid van de Network Council Reade centrum voor revalidatie en reumatologie, Gemeente Amsterdam en RE LOVE Foundation – zijn een initiatief gestart en produceren lokaal de eerste circulaire schorten voor zorgmedewerkers in zorginstellingen.

Lees verder: https://amsterdameconomicboard.com/nieuws/circulaire-schorten-frontlinie-in-regio

Amsterdam Economic Board's picture #CircularCity