Slimme mobiliteit heeft de toekomst en steeds meer wordt er geïnvesteerd in mobiliteitshubs. Een mulitmodale mobiliteitshub gaat nog een stapje verder en beperkt zich niet tot alleen deelauto’s, fietsen of -scooters; vrijwel iedere soort deelvervoer is hier te vinden. Deelvervoer aanbieder Hely opent aan de lopende band deze multimodale mobiliteitshubs binnen grote steden in de randstad. Hoewel het concept nog relatief onbekend is, zijn de hubs een groot succes bij omwonenden. Begin september werd zelfs de tweede Hely Hub in Amsterdam Noord beschikbaar gesteld.
HUH, HELY HUB?
Deelvervoerconcepten als car2go, felyx en greenwheels kennen de meeste mensen wel. Je zoekt een beschikbaar deelvervoermiddel in de buurt en zet hem na je rit weer op een willekeurige plek terug. Bij Hely werkt dit grotendeels hetzelfde, alleen haal je het vervoermiddel altijd op in de Hely Hub en zet je hem ook weer terug in dezelfde Hely Hub. Op deze manier weet je altijd zeker waar je de deelvervoermiddelen kunt vinden en grijp je niet mis. Daarnaast is een Hely Hub een verzamelplek voor verschillende soorten deelvervoer. Je vindt hier zowel e-bikes, elektrische bakfietsen, als diverse soorten deelauto’s. Alle vervoermiddelen kunnen gebruikt worden met één app. Dit concept is de kern van mulitmodale mobiliteit.
VRAAG NAAR MULTIMODAAL DEELVERVOER STIJGT
Niet alleen consumenten willen een betere oplossing voor hun mobiliteit, ook vanuit bestuurlijk Nederland wordt steeds meer aandacht besteed aan multimodaal deelvervoer en MaaS als oplossing voor vele maatschappelijke uitdagingen. Een recent voorbeeld is de stikstof uitspraak van de Raad van State, wat ons dwingt om de manier waarop we ons vervoer regelen drastisch te veranderen. De enige duurzame oplossing is om minder auto’s op de weg te krijgen, maar toch mobiel te blijven. In het onderzoek van ABN AMRO werd het deelvervoer concept van Hely als serieus potentieel alternatief genoemd. Eén deelauto vervangt namelijk tot wel 11 personenauto’s, wat niet alleen helpt met de verkeersdrukte, maar ook met het verlagen van de parkeerdruk in steden. Bovendien betekent minder auto’s en meer duurzame alternatieven, ook minder CO2-uitstoot en minder gebruik van fossiele brandstoffen. Dit alles bij elkaar opgeteld maakt dat de Nederlandse overheid evenals de gemeente Amsterdam een ruim budget heeft uitgetrokken om MaaS-initiatieven als deze van de grond te krijgen.
HELY IN AMSTERDAM
Beide Hely Hubs bevinden zich in Buiksloterham, in Amsterdam Noord. De hub aan de Klaprozenweg is open voor iedereen. Hier staan meerdere elektrische auto’s, maar ook reguliere stadsauto’s. Voor een laag tarief vanaf €0,13 per minuut zijn de deelauto’s te huur. Hierbij zijn alle kosten voor brandstof en kilometers altijd inbegrepen, en betaal je per kalenderdag rijden voor slecht 6 uur max. Hely wil met deze competitieve prijsstelling duurzaam deelvervoer toegankelijk maken voor iedereen en hiermee bijdragen aan een groenere, autoluwe buurt. Op www.hely.com/amsterdam staat meer informatie over Hely in Amsterdam en kun je je aanmelden voor een gratis proefmaand.