Top picks 2017 ASC Community 🥂

Featured image

In the past year, Waag Society became partner of Amsterdam Smart City. From my role as head of the Smart Citizens Lab I follow the ASC community on developments in the area of sensortechnology. Here are the articles and projects that caught my attention in the last year.

Article in Dutch.

Waag Society is dit jaar partner geworden in Amsterdam Smart City. Voor ons is deze samenwerking met private en publieke partijen een kans om de burgers van Amsterdam weerbaar te maken tegen de oprukkende 'smart city' technologie. Waag Society heeft als missie technologie en maatschappij meer open, eerlijk en inclusief te maken. De gedrevenheid waarmee burgers en ondernemers in Amsterdam sociale initiatieven ontplooien is een fantastische voedingsbodem voor innovatie.

Vanuit mijn rol als hoofd van het Smart Citizens Lab volg ik de ASC community voor interessante ontwikkelingen op het gebied van sensortechnologie. Naast bedrijven die 'technology push' proberen te doen via het platform zijn er een aantal artikelen en projecten die me het afgelopen jaar opvielen:

Update: Sensors in 400 bins in the city of Amsterdam

Een klein berichtje door Vivienne Gaarlandt over 400 prullenbakken die uitgerust zijn met sensoren (eigenlijk al uit 2016). Een dergelijk bericht fascineert me omdat ik me afvraag welke vraag daaronder heeft gelegen. Is dit technology push, of juist geboren vanuit een vraag van een groep burgers of afvalverwerkers? Ik hoop dan ook op een update komend jaar om te horen hoe het onze geliefde prullenbakjes in de stad vergaat.

Product: Tree Wi-Fi

Een van onze Smart Citizens Lab - community leden is een startup begonnen genaamd TreeWifi - een device dat gratis wifi geeft als de lucht schoon is. Airquality startups schieten als paddestoelen in Europa uit de grond, ondanks de immense complexiteit van het meten van luchtkwaliteit met goedkope sensoren. Joris is in ieder geval iemand die dit laatste goed begrijpt.

Update: Great Concept

Het NOS-bericht over de stoplichten die op basis van warmte bepalen hoeveel mensen er staan en daardoor sneller op groen springt viel ook op. Het gebruiken van een warmtesensor ipv bijv. camerabeeld klinkt als een goede optie om de privacy van burgers te bewaken.

Product: Find my bicycle

Persoonlijk heb ik behoefte aan de 'find my bicycle' app (en sensor) - mijn fiets is dit jaar wéér gestolen. Alleen zit de echte waarde van het bedrijf niet in de verkoop van de app en sensor, maar in de data over fietsbewegingen die ze verzamelen. En vermoedelijk doorverkopen aan steden. Erg jammer, aangezien dit juist data is waarover wij als burgers eenvoudig zouden moeten kunnen beschikken.

Als laatste een oproep aan de ASC Community. Deze crosspost van SmartCityHub laat de top 10 bedrijven zien die onze smart cities bouwen. In deze retoriek heeft sociale innovatie helemaal geen plek. Terwijl onze steden toch worden 'gebouwd' door onze burgers, onze interacties en onze relatie tot de plek. Hoe zorgen we met elkaar ervoor dat over 20 jaar "IAmsterdam" niet is veranderd in "Amsterdam, brought to you by Huawei"?


2 Comments

Nancy Zikken's picture
Nancy Zikken

Wat een fijne terugblik Ivonne!
Ik ben ook erg benieuwd naar de status van de sensoren in de prullenbakken. Hierover vast meer in 2018!
En over je een-na-laatste bericht; eens dat wij zelf over de data van de fietsbewegingen zouden moeten beschikken! Ken je de nationale fietstelweek? In september zijn er weer veel fietsbewegingen gemeten. @benhendriks , zijn de uitkomsten al bekend? En kunnen wij hier al iets over inzien?

Lotte Duursma's picture
Lotte Duursma

Who follows up, with a curated content list in their own field of interest? @cornelia , @sladjanamijatovic , @marijepoel ?

Topics