Stay in the know on all smart updates of your favorite topics.
People get more connected and technology becomes part of our daily life. Between 2014 and 2015 there was a 27% growth of internet traffic in Amsterdam. Eleven out of fifteen Trans-Atlantic data cables are connected with or go through Amsterdam and the AMS-IX is the second largest internet exchange point in the world. In 2016 Amsterdam was ranked second in the European Digital City Index. Do you work on a smarter city? Share your technologies here!
Waag Open: Plataan-check

Er zijn allerlei manieren om luchtkwaliteit te meten, met sensoren, filters of zelfs met planten! Verken met Urgenda de mogelijkheden van natuurlijke sensoren: boomschors van platanen. Deze Waag Open vormt de aftrap van de landelijke actie van Urgenda: De plataan-check.
Platanen kunnen met hun schors veel vertellen over de hoeveelheid fijnstof in hun omgeving. In hun bast slaan ze (fijn)stof uit hun omgeving op. Onderzoekers kunnen met laboratoriumonderzoek uit de bast aflezen hoeveel fijnstof er in de omgeving van de boom is uitgestoten.
Samen met Urgenda verzamelen we tijdens Waag Open boomschors van de plataan. Daarbij vertelt Urgenda hoe plataanschors inzicht geeft in de hoeveelheid fijnstof in Nederland. Daarnaast leidt Imme Ruarus, hoofd van Waagโs Smart Citizens Lab, de avond in met een introductie over citizen sensing: hoe bewoners met technologische metingen, natuurlijke metingen en observaties hun leefomgeving in kaart brengen.
Na Waag Open kun je zelf aan de slag met plataanschors verzamelen en meedoen met de plataan-check!
Innovation Dinner Robotica
๐ฅ๐ผ๐ฏ๐ผ๐๐ถ๐ฐ๐ฎ ๐ฏ๐ถ๐ฒ๐ฑ๐ ๐ธ๐ฎ๐ป๐๐ฒ๐ป. ๐ ๐ฎ๐ฎ๐ฟ ๐ฎ๐น๐น๐ฒ๐ฒ๐ป ๐ฎ๐น๐ ๐ท๐ฒ ๐๐ฒ๐ฒ๐ ๐๐ฎ๐ฎ๐ฟ ๐ท๐ฒ ๐บ๐ผ๐ฒ๐ ๐ฏ๐ฒ๐ด๐ถ๐ป๐ป๐ฒ๐ป.
Welke taken kun je automatiseren zonder je hele proces om te gooien?
Hoe weet je of cobots geschikt zijn voor jouw productieomgeving?
En wat kost het โ in tijd, geld รฉn kennis โ om echt aan de slag te gaan?
Op woensdag 23 april organiseren we een Innovation Dinner over robotica, samen met BouwLab R&Do โ speciaal voor professionals in de maak- en bouwsector die serieus werk willen maken van slimme productie.
Franc Mouwen (European Innovation Council) deelt zijn inzichten over technologische doorbraken en de stappen die bedrijven รฉcht verder helpen โ van technische kennis opbouwen tot financiering en samenwerking.
Na het dinner kun je kiezen voor een tweedelige workshopreeks waarin we samen de praktijk induiken: wat werkt, waar begin je en hoe zorg je dat het blijft werken?
๐
Workshops: 7 & 14 mei | 13.00-17.00 uur
๐ Deelname is kosteloos
๐ฉ๐ฟ๐ฎ๐ด๐ฒ๐ป? Mail Sem via sem@3dmz.nl.
De Staat van het Internet 2025

Tijdens de Staat van het Internet steekt Waag Futurelab jaarlijks de peilstok in het internet. In dit 30-jarige jubileumjaar van Waag wordt de lezing gegeven door oprichter en directeur Marleen Stikker.
Nu techmiljardairs toegang tot het Witte Huis hebben, dringt het besef (eindelijk) door dat we extreem afhankelijk zijn van big tech. Met รฉรฉn decreet van Trump of een druk op de knop van Musk is onze samenleving volledig ontwricht. Volgens Rutte, secretaris-generaal van de NAVO, moeten we ons voorbereiden op oorlog. De vraag is of we die oorlog in het digitale domein niet al verloren hebben. Kunnen we onze grip terugwinnen?
Marleen Stikker heeft hierop het antwoord. Tijdens de zevende editie van de Staat van het Internet zet Stikker uiteen hoe we terug kunnen naar een internet waar we zelf controle hebben over de technologie en onze data. Niet het aandeelhoudersbelang of het verdienvermogen van โde BV Nederlandโ moet centraal staan, maar de weerbaarheid en het handelingsperspectief van Europese burgers, organisaties en democratische instituties.
Dat betekent niet alleen de rug recht houden in het handhaven van de noodzakelijke Europese wetten, maar ook het investeren in kennis en technologie op basis van publieke en democratische waarden, de zogenaamde EuroStack. Er is al een eerste stap gezet door maatschappelijke en culturele organisaties en mensen om minder afhankelijk te worden van grote technologiebedrijven. Welke alternatieven voor big tech zijn er al, hoe maken we deze alternatieven samen tot een succes? En welke rol kunnen sociale en maatschappelijke bewegingen รฉn individuen hier in spelen?
Na de lezing vindt een panelgesprek plaats. Het panel wordt gemodereerd door Dymphie Braun, programmamaker & facilitator die gedreven wordt door de principes van gelijkheid en inclusie. Haar missie is om creativiteit te promoten als middel voor sociale rechtvaardigheid.
Programma
Inloop | 15:30 - 16:00 uur |
---|---|
Lezing | 16:00 - 17:00 uur |
Panel | 17:00 -18:00 uur |
Borrel | 18:00 - 19:00 uur |
Panel
Bert Hubert is de oprichter van PowerDNS, software waar een groot deel van het Internet in Europa op draait. Daarnaast werkte hij voor de AIVD. Tegenwoordig doet Bert DNA onderzoek en was hij tot voor kort lid van de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Tegenwoordig is hij part-time technisch adviseur bij de Kiesraad, en lid van de commissie van advies van de Autoriteit online Terroristisch en Kinderpornografisch Materiaal.
Savriรซl Dillingh is marktfilosoof en bedrijfsethicus aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij doet onderzoek naar hoe politieke keuzes de vrije markt sturen, en naar hoe een nieuwe, eerlijkere economie er concreet uit kan zien. Savriรซl publiceerde o.a. in NRC, De Volkskrant, Trouw, Het Parool en De Groene Amsterdammer, en schrijft momenteel over de tirannie van de aandeelhouder.
Tessel Renzenbrink is Communication Officer bij NLnet, een stichting die zich inzet voor een vrij, robuust en open internet voor iedereen. Samen met Ronny Lam maakt ze de NGI Zero podcast waarin ze in gesprek gaan met mensen die bouwen aan het Next Generation Internet. In 2021 werd ze co-directeur van Netwerk Democratie en zette ze zich in voor een vitale democratie in een digitale samenleving. Tessel heeft een master filosofie en maakte in 2020 een post-collapse mesh netwerkapparaat als eindproject voor de FabAcademy.
Over Marleen Stikker
Marleen Stikker is oprichter en directeur-bestuurder van Waag Futurelab. In 1993 stond zij aan de wieg van het internet als 'burgemeester' van De Digitale Stad. Waag is sinds de oprichting in 1994 uitgegroeid tot een leidend Europees onderzoeksinstituut voor technologie en samenleving. Marleen was betrokken bij de oprichting van o.a. PICNIC, Creative Commons Nederland, Fairphone, Public Spaces en Meentcoop.
Ze is Professor of Practice aan de Hogeschool van Amsterdam, lid van de Adviesraad Wetenschap, Technologie en Innovatie en board-lid van de Amsterdam Economic Board en een van de voorzitters van het Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving. Ze is auteur van het boek 'Het internet is stuk, maar we kunnen het repareren'. En heeft een eredoctoraat van de Vrije universiteit en is winnaar van de Felipe Rodriguez Award.
Toegankelijkheid
Mocht je krap bij kas zitten en wel graag aan dit evenement willen deelnemen, neem dan contact op met thieu [@] waag [punt] org.
Voor meer informatie over de toegankelijkheid van de locatie zie de toegankelijkheidspagina van Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond.
Over 30 jaar Waag
Dit jaar bestaat Waag Futurelab 30 jaar. Van het eerste โsociale mediumโ De Digitale Stad, toegankelijk voor een breed publiek, via het ontwerpen van een duurzame modulaire Fairphone, of de eerste opleiding voor Biohackers in Europa, tot aan een advies aan de staatsecretaris voor Digitale Zaken en een burgermeetnetwerk in Noord-Holland: al 30 jaar werkt Waag aan grip op technologie voor iedereen. Die grip op technologie staat dit jubileumjaar centraal, in onze verhalen en in onze programmering.
Bekijk de eerdere edities van de Staat van het Internet.
<strong>Tickets: https://waag.org/nl/event/de-staat-van-het-internet-2025/</strong>
BouwLab Software Summit

Op 22 mei 2025 organiseert Smart Tech fieldlab BouwLab R&Do de BouwLab Software Summit 2025 in Haarlem. Het thema van dit jaar is "Beyond BIM", waarbij de focus ligt op de volgende fase in de digitalisering van de bouwsector. Het evenement brengt experts, softwareontwikkelaars, opdrachtgevers, ontwerpers en beleidsmakers samen om de digitale toekomst van de bouw vorm te geven.
Het programma bevat diverse sessies, waaronder:
โ
Studio Talks over AI, standaardisering versus parametrisering, datamodellen en ketensamenwerking.
โ
Software Stand-up Sessions met innovatieve softwareontwikkelingen.
โ
BouwBoosts en table-top presentaties om inzichten te delen en samenwerkingen te stimuleren.
โ
Netwerkborrel om in contact te komen met professionals uit de sector.
Tickets
๐ Softwaregebruikers: โฌ99 (excl. btw)
๐ Softwareaanbieders: โฌ499 (excl. btw)
Tickets zijn inclusief lunch, toegang tot alle sessies, de netwerkborrel en gratis parkeren.
Wil je meer informatie? Bekijk de details en bestel je ticket op: softwaresummit.nl
Stay up to date
Get notified about new updates, opportunities or events that match your interests.