Roel van der Heijden

Interested in 3 topics

Activity

  • 1
    Updates
  • 0
    Thumbs up
  • 0
    Comments
Roel van der Heijden, Technology, physics and astronomy editor of NEMO Kennislink. at NEMO Kennislink, posted

Vervoer in 2050: zo duurzaam mogelijk

Featured image

Gaan we straks met de hyperloop op vakantie, stappen we in een personendrone, of is de (elektrische) fiets hét vervoersmiddel van de toekomst? In vier artikelen zoekt NEMO Kennislink-redacteur Roel van der Heijden op welke transportmanieren we moeten inzetten. Sparen we het milieu of willen we zo snel mogelijk overal ter wereld zijn? Sommige keuzes gaan ten koste van elkaar, maar niet altijd. We definiëren steeds een nieuwe einddoel. Het eerste deel is: hoe maken we vervoer zo duurzaam mogelijk?

De (elektrische) fiets is in dit toekomstscenario doorgebroken als hét vervoersmiddel voor alle afstanden onder de pakweg twintig kilometer. Hij blijkt niet te verslaan als het om duurzaamheid gaat. Ga je iets verder dan pak je de elektrische auto of trein. Voor de echt lange reizen gebruiken mensen het vliegtuig op grotendeels synthetische brandstoffen uit duurzame stroom.

Klinkt dit scenario verrassend ‘gewoon’? De fiets, de auto en het vliegtuig als de vervoersmiddelen van de toekomst? Waar zijn de drones en hyperloops? Uit een rondgang van NEMO Kennislink bij een aantal duurzaamheids- en vervoersonderzoekers blijkt dat we het daar wat betreft duurzaamheid niet van moeten hebben.

Lees het artikel hier. In vervolgdelen nemen we op een vergelijkbare manier de snelheid, betaalbaarheid en het delen van vervoer onder de loep.

(foto Petar Milošević via CC BY-SA 4.0)

Roel van der Heijden's picture #Mobility