NEMO Science Museum

Activity

  • 39
    Updates
  • 1
    Thumbs up
  • 1
    Comments
NEMO Science Museum, posted

Evenement: Unesco Werelderfgoed & Klimaat

Featured image

Werelderfgoed & Klimaat

Ook wel eens gedroomd van zwemmen met schildpadden op de Galápagoseilanden? Of van een tripje naar Yellowstone? Overal in de wereld is prachtig Werelderfgoed te zien, maar reizen daarnaartoe heeft een keerzijde. De klimaatcrisis zorgt ervoor dat ook Werelderfgoed het steeds lastiger te verduren krijgt. Kijk bijvoorbeeld naar het unieke en onvervangbare Great Barrier Reef in Australië waarvan de toekomst onzeker is. En het is maar de vraag of je over dertig jaar nog droge voeten houdt tijdens een vakantie in Venetië.

Praat mee op 28 september 2023 met onder andere klimaatambassadeur Kiki Boreel en spoken word-artiest Zaïre Krieger over het klimaat en Unesco Werelderfgoed. We gaan het hebben over hoe we bijzondere plekken in de wereld kunnen beschermen tegen klimaatverandering en hoe jij zelf in actie kunt komen. Zo hopen we samen tot een oplossing te komen zodat we door middel van duurzaam reizen nog steeds de mooiste plekken van de wereld kunnen bezoeken.

Over Unesco Werelderfgoed

NEMO organiseert deze bijeenkomst in samenwerking met de Unesco Jongerencommissie, de Nederlandse Unesco Commissie en Stichting Werelderfgoed. De organisaties zetten zich onder meer gezamenlijk in om Werelderfgoed te beschermen en te behouden.

Programma

  • Korte pitches door Ginger Weerheim (Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen) en Tom van Nouhuys (Forteiland Pampus).
  • Spoken word door Zaïre Krieger.
  • Panelgesprek door Ginger, Tom, Emmeline van der Leen (Jonge Klimaatbeweging) en Annemieke Visser (Tienskip).
  • Tips voor duurzaam toerisme door de Unesco Jongerencommissie, over wat jij zelf kan doen.

Praktisch

Voor een bezoek aan dit evenement in De Studio reserveer je een apart ticket.

  • Toegangsprijs regulier: € 7,50
  • Toegangsprijs met CJP pas, college- of studentenkaart: € 3,75

Tickets zijn inclusief een bezoek aan de tentoonstelling Energy Junkies én een gratis drankje. 

*De Studio van NEMO is een extra locatie van NEMO Science Museum op het Marineterrein in Amsterdam. De programmering is speciaal voor volwassenen.

foto: Belle Co op Pexels⁠

NEMO Science Museum's picture Meet-up on Sep 28th
NEMO Science Museum, posted

Pubquiz - Klimaatkenners

Featured image

Test je klimaatkennis

Hoeveel bitterballen staan gelijk aan een retourtje Bali qua CO2-uitstoot? Hoeveel meter moet de zeespiegel stijgen voordat we kunnen zwemmen in de straten van Utrecht? En heeft het nou wel of geen zin om je afval te scheiden? Dit soort vragen kun je verwachten bij de grote klimaat pubquiz georganiseerd door Roos Groothuizen en Nastia Cistakova. Test je klimaatkennis onder het genot van een biertje en ontdek alle feiten en fabels over onze energieconsumptie. Wie weet gaat jouw team er met de hoofdprijs vandoor!

Over Roos Groothuizen en Nastia Cistakova

Roos Groothuizen (zij/haar) is een mediakunstenaar die strijdt voor digitale mensenrechten. In haar praktijk en binnen het kunstcollectief Telemagic doet ze onderzoek naar de menselijke kant van onzichtbare algoritmes, informatiefilters en oneerlijke distributie. Wie is er uiteindelijk in controle over wat we waarnemen?

Als je een kleuter met een passie voor anti-kapitalisme kruist met het gooien van een rotje in het riool, krijg je Nastia Cistakova! Nastia is een illustrator, kunstenaar en performer die zich druk maakt over mensenrechten en sociaal culturele aspecten van het moderne leven. Ze werkt onder andere voor De Correspondent, De Volkskrant en Tivoli Vredenburg.

In kunst en werk kiezen Roos en Nastia vaak voor een spelvorm, om onderwerpen op die manier tastbaar en concreet te maken.

Praktisch

Voor een bezoek aan de pubquiz in De Studio reserveer je een ticket via de website van NEMO. De toegangsprijs is € 7,50.

De pubquiz start om 20.00 uur en duurt ongeveer 1,5 uur. Voorafgaand aan de activiteit kun je vanaf 19.00 uur de tentoonstelling Energy Junkies bezoeken.
 
Op vertoon van een kortingspas ontvangen pashouders voorafgaand aan de activiteit een gratis drankje. Deelnemende passen zijn: Museumkaart, VriendenLoterij VIP-KAART, Stadspas Amsterdam, CJP pas en Collegekaart.
 
De Studio van NEMO is een extra locatie van NEMO Science Museum op het Marineterrein in Amsterdam. De programmering is speciaal voor volwassenen.

NEMO Science Museum's picture Meet-up on Jul 20th
NEMO Science Museum, posted

Lezing - Van vegansexuals tot kweekbossen

Featured image

Welkom in jouw toekomst

Vegansexuals, verwarmingsschaamte, multi-taskend wonen en de kweek van megabossen: welkom in jouw toekomst.

We verbruiken meer energie dan ooit, maar onze toekomst ziet er anders uit: toekomst-antropoloog Roanne van Voorst voorspelt een samenleving waarin we simpeler en slimmer leven, maar ook een samenleving waarin we afscheid nemen van bepaalde rechten en romantische ideeën, en op zoek gaan naar wat zij noemt 'sociaal pragmatisme'.

Als ‘antropoloog van de toekomst’ onderzoekt Roanne hoe een duurzame en wenselijke toekomst van onze wereld eruit kan zien. Daarbij denkt ze vooral na over wat ze ‘duurzame menselijkheid’ noemt: hoe houden we hoop in tijden van klimaatverandering en ‘fake news’? Wat houdt ons menselijk in tijden van robotisering? Welke vaardigheden moeten we onszelf en onze kinderen aanleren, om ook in een hoogtechnologische toekomst menselijk en professioneel succesvol te blijven?

Over Roanne van Voorst

Roanne van Voorst is toekomst-antropoloog, schrijver, (Tedx)spreker en voorzitter van de Dutch Future Society. Ze promoveerde in 2014 en is momenteel verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Haar kernonderzoek richt zich op menselijkheid in tijden van robotisering, digitalisering en big data. Haar onderzoek onderzoekt deze onderwerpen in de context van de volksgezondheid in vier verschillende landen.

Praktisch

Voor een bezoek aan deze lezing in De Studio reserveer je een ticket via de website van NEMO. De toegangsprijs is € 7,50.

De lezing start om 20.00 uur en en duurt ongeveer 1 uur. Voorafgaand aan de lezing kun je vanaf 19.00 uur de tentoonstelling Energy Junkies bezoeken.
 
Op vertoon van een kortingspas ontvangen pashouders voorafgaand aan de activiteit een gratis drankje. Deelnemende passen zijn: Museumkaart, VriendenLoterij VIP-KAART, Stadspas Amsterdam, CJP pas en Collegekaart.
 
De Studio van NEMO is een extra locatie van NEMO Science Museum op het Marineterrein in Amsterdam. De programmering is speciaal voor volwassenen.

NEMO Science Museum's picture Lecture / presentation on Jun 22nd
NEMO Science Museum, posted

Stand-up - Comedy for Climate (reprise)

Featured image

Een avondje lachen

Klimaatopwarming is niet het meest grappige onderwerp. Toch proberen we daar door middel van een stand-up comedy avond voor één keer verandering in te brengen. Waarbij we lachen om onszelf en het klimaat. Met alleen een microfoon zetten de comedians van Het Comedyhuis zware klimaatonderwerpen om in luchtige grappen. Een lekker avondje lachen dus. Want lachen is gezond! Om daarna met goede moed en op volle kracht te werken aan de oplossing.

Over Het Comedyhuis

Comedy for Climate wordt georganiseerd door Het Comedyhuis. Een van de oudste stand-up comedy gezelschappen van Nederland. Sinds 2009 organiseert de groep comedyshows in het land, schrijven ze teksten voor TV programma’s als de Avondshow van Lubach en helpen ze beginnende comedians om hun eerste stappen op het podium te zetten met hun beproefde stand-up comedycursussen.

Tijdens Comedy for Climate kun je genieten van de grappen van:

  • Andries Tunru
  • Pieter Jouke
  • Wouter Monden
  • Tim Kroezen

Praktisch

Voor een bezoek aan dit evenement in De Studio reserveer je een ticket via de website van NEMO. De toegangsprijs is € 7,50.

Comedy for Climate start om 20.00 uur en en duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur. Voorafgaand aan het evenement kun je vanaf 19.00 uur de tentoonstelling Energy Junkies bezoeken.
 
Op vertoon van een kortingspas ontvangen pashouders voorafgaand aan de activiteit een gratis drankje. Deelnemende passen zijn: Museumkaart, VriendenLoterij VIP-KAART, Stadspas Amsterdam, CJP pas en Collegekaart.
 
De Studio van NEMO is een extra locatie van NEMO Science Museum op het Marineterrein in Amsterdam. De programmering is speciaal voor volwassenen.

NEMO Science Museum's picture Meet-up on Jun 8th
NEMO Science Museum, posted

Workshop - Klimaatmythes ontkracht

Featured image

Hoe herken je desinformatie?

Op social media gaat veel klimaatdesinformatie rond. Wat betekent dit voor ons klimaatgedrag, nu en in de toekomst? In de workshop Klimaatmythes ontkracht gaan we hiermee aan de slag.
Sinds de overname van Twitter door Elon Musk is het aantal misleidende tweets rondom klimaatverandering sterk toegenomen, zo blijkt uit een onderzoek van de Britse krant The Times. Daarnaast kampen we met een groeiend aantal bots dat klimaatdesinformatie verspreid. Dat maakt dat een groeiende groep mensen in aanraking komt met foutieve of misleidende informatie. Hoe moeten we daarmee omgaan? Die vraag staat centraal tijdens de workshop Klimaatmythes ontkracht die het lectoraat Journalistiek en Innovatie van Fontys organiseert in De Studio van NEMO.

In de workshop gaan journalisten en onderzoekers van het Fontys lectoraat Journalistiek en Innovatie in op verschillende vormen van desinformatie, manieren en tools om dit te herkennen en om jezelf weerbaarder te maken tegen de invloed van foutieve informatie.

Over het Fontys lectoraat Jounalistiek

Het Fontys lectoraat Journalistiek en Verantwoorde Innovatie richt zich op het razendsnel veranderende journalistieke landschap. Binnen het lectoraat worden hedendaagse journalistieke uitdagingen door de lens van opkomende technologieën bekeken.
Danielle Arets (lector Journalistiek en Innovatie) verzorgt de workshop Klimaatmythes ontkracht. Samen met Marije Arentze (factcheck expert), Marius Brugman (journalist onderzoeker) en Fleur Hendrickx (journalist-onderzoeker) gaan zij dieper in op de verschillende vormen van desinformatie. Aan de hand van voorbeelden en analyses weet jij straks als geen ander hoe je desinformatie herkent.

Praktisch

Voor een bezoek aan deze workshop in De Studio reserveer je een ticket via de website van NEMO. De toegangsprijs is € 7,50.

De workshop start om 20.00 uur en en duurt ongeveer 2 uur. Voorafgaand aan de workshop kun je vanaf 19.00 uur de tentoonstelling Energy Junkies bezoeken.
 
Op vertoon van een kortingspas ontvangen pashouders voorafgaand aan de activiteit een gratis drankje. Deelnemende passen zijn: Museumkaart, VriendenLoterij VIP-KAART, Stadspas Amsterdam, CJP pas en Collegekaart.
 
De Studio van NEMO is een extra locatie van NEMO Science Museum op het Marineterrein in Amsterdam. De programmering is speciaal voor volwassenen.

NEMO Science Museum's picture Masterclass / workshop on May 25th
NEMO Science Museum, posted

Lezing – Hoe het anders kan

Featured image

Economie is ideologie

Onze economie wordt gestuurd door kapitalisme. Problemen als klimaatverandering, sociale ongelijkheid en politieke polarisatie worden veroorzaakt door een systeem waarin de economie constant moet blijven groeien. Die kapitalistische economie lijkt een vast gegeven, maar niets is minder waar.
 
Volgens Kees Klomp is er een andere weg. Een weg waarin de macht verschuift van bedrijven naar burgers, die zich bewust keert tegen het groeien om te groeien en die zich kenmerkt door de behoefte aan zingeving. Die andere weg heet het commonisme (niet te verwarren met communisme). Een systeemverandering is volgens Klomp even noodzakelijk als onvermijdelijk. In deze lezing vertelt hij wat commonisme is en wat wij als burgers kunnen doen om verandering in gang te zetten.

Het nieuwe boeren

De boerenprotesten tegen het stikstofbeleid maken veel los. Veel boeren zijn tegen de kabinetsplannen, voelen zich in de hoek gedreven en vrezen voor hun voortbestaan.
 
Anne van Leeuwen is hét voorbeeld van hoe het anders kan. Ze werkt als regeneratieve boer op boerderij Bodemzicht. In de regeneratieve landbouw worden natuurlijke hulpbronnen versterkt in plaats van uitgeput. In deze lezing vertelt ze hoe de boerderij is ontstaan, over haar persoonlijke reis en de praktische realiteit op de grond. Daarnaast staat ze stil bij het belang van een regeneratieve economie voor de landbouwtransitie en geeft ze praktijkvoorbeelden. “Bodemzicht is mijn ode aan het leven. Het deed mij ontzettend zeer om zoveel leven om mij heen te zien verdwijnen. En Bodemzicht is een plek waar we concreet leven kunnen opbouwen, bodem kunnen herstellen én mensen kunnen voeden. Met onze regeneratieve boerderij Bodemzicht willen we laten zien dat natuur en landbouw geen tegengestelde werelden zijn, maar dat ze elkaar juist versterken. Hoe meer diversiteit, hoe meer veerkracht en ook meer productie. Op Bodemzicht boeren we voor sociale, ecologische en economische winst.”

Over Kees Klomp & Anne van Leeuwen

Kees Klomp (1968) studeerde Politicologie en Communicatiewetenschappen aan de UvA. Na vele jaren werkzaam te zijn geweest als businessconsultant, stapt Klomp in 2016 over naar het wetenschappelijke onderwijs en onderzoek. Klomp werkt momenteel als Lector Betekeniseconomie bij Hogeschool Rotterdam alwaar hij onderzoek doet naar economische systeemverandering en de doorvertaling hiervan in nieuw businessonderwijs. Klomp is daarnaast medeoprichter van THRIVE Institute; aanjager van Betekeniseconomie middels verschillende projecten. Klomp schreef verschillende boeken waaronder het studieboek Betekeniseconomie (Noordhoff), het Engelstalige THRIVE (Business Contact) en de managementboekbestsellers Handboek Betekenisvol Ondernemen en Pioniers van de Nieuwe Welvaart.
 
Anne van Leeuwen (1987) werkt onder de vlag van haar eenmanszaak Nieuwe Symbiose aan een fundamentele en praktische integratie van natuur en cultuur. Samen met haar vriend richtte ze regeneratieve boerderij Bodemzicht op. Tussen 2014 en 2018 werkte ze op ARTIS aan o.a. het Groote Museum. Daarna heeft ze met een collectief de Ambassade van de Noordzee opgericht, waar wetenschappers, kunstenaars en beleidsmakers toewerken naar een representatieve vertegenwoordiging van planten, dieren, microben en mensen in onze samenleving.

Praktisch

Voor een bezoek aan deze lezing in De Studio reserveer je een ticket via de website van NEMO. De toegangsprijs is € 7,50.

De lezing start om 20.00 uur en duurt ongeveer 1,5 uur. Voorafgaand aan de lezing kun je vanaf 19.00 uur de tentoonstelling Energy Junkies bezoeken.
 
Op vertoon van een kortingspas ontvangen pashouders voorafgaand aan de activiteit een gratis drankje. Deelnemende passen zijn: Museumkaart, VriendenLoterij VIP-KAART, Stadspas Amsterdam, CJP pas en Collegekaart.
 
De Studio van NEMO is een extra locatie van NEMO Science Museum op het Marineterrein in Amsterdam. De programmering is speciaal voor volwassenen.

NEMO Science Museum's picture Lecture / presentation on May 11th