Economie is ideologie
Onze economie wordt gestuurd door kapitalisme. Problemen als klimaatverandering, sociale ongelijkheid en politieke polarisatie worden veroorzaakt door een systeem waarin de economie constant moet blijven groeien. Die kapitalistische economie lijkt een vast gegeven, maar niets is minder waar.
Volgens Kees Klomp is er een andere weg. Een weg waarin de macht verschuift van bedrijven naar burgers, die zich bewust keert tegen het groeien om te groeien en die zich kenmerkt door de behoefte aan zingeving. Die andere weg heet het commonisme (niet te verwarren met communisme). Een systeemverandering is volgens Klomp even noodzakelijk als onvermijdelijk. In deze lezing vertelt hij wat commonisme is en wat wij als burgers kunnen doen om verandering in gang te zetten.
Het nieuwe boeren
De boerenprotesten tegen het stikstofbeleid maken veel los. Veel boeren zijn tegen de kabinetsplannen, voelen zich in de hoek gedreven en vrezen voor hun voortbestaan.
Anne van Leeuwen is hét voorbeeld van hoe het anders kan. Ze werkt als regeneratieve boer op boerderij Bodemzicht. In de regeneratieve landbouw worden natuurlijke hulpbronnen versterkt in plaats van uitgeput. In deze lezing vertelt ze hoe de boerderij is ontstaan, over haar persoonlijke reis en de praktische realiteit op de grond. Daarnaast staat ze stil bij het belang van een regeneratieve economie voor de landbouwtransitie en geeft ze praktijkvoorbeelden. “Bodemzicht is mijn ode aan het leven. Het deed mij ontzettend zeer om zoveel leven om mij heen te zien verdwijnen. En Bodemzicht is een plek waar we concreet leven kunnen opbouwen, bodem kunnen herstellen én mensen kunnen voeden. Met onze regeneratieve boerderij Bodemzicht willen we laten zien dat natuur en landbouw geen tegengestelde werelden zijn, maar dat ze elkaar juist versterken. Hoe meer diversiteit, hoe meer veerkracht en ook meer productie. Op Bodemzicht boeren we voor sociale, ecologische en economische winst.”
Over Kees Klomp & Anne van Leeuwen
Kees Klomp (1968) studeerde Politicologie en Communicatiewetenschappen aan de UvA. Na vele jaren werkzaam te zijn geweest als businessconsultant, stapt Klomp in 2016 over naar het wetenschappelijke onderwijs en onderzoek. Klomp werkt momenteel als Lector Betekeniseconomie bij Hogeschool Rotterdam alwaar hij onderzoek doet naar economische systeemverandering en de doorvertaling hiervan in nieuw businessonderwijs. Klomp is daarnaast medeoprichter van THRIVE Institute; aanjager van Betekeniseconomie middels verschillende projecten. Klomp schreef verschillende boeken waaronder het studieboek Betekeniseconomie (Noordhoff), het Engelstalige THRIVE (Business Contact) en de managementboekbestsellers Handboek Betekenisvol Ondernemen en Pioniers van de Nieuwe Welvaart.
Anne van Leeuwen (1987) werkt onder de vlag van haar eenmanszaak Nieuwe Symbiose aan een fundamentele en praktische integratie van natuur en cultuur. Samen met haar vriend richtte ze regeneratieve boerderij Bodemzicht op. Tussen 2014 en 2018 werkte ze op ARTIS aan o.a. het Groote Museum. Daarna heeft ze met een collectief de Ambassade van de Noordzee opgericht, waar wetenschappers, kunstenaars en beleidsmakers toewerken naar een representatieve vertegenwoordiging van planten, dieren, microben en mensen in onze samenleving.
Praktisch
Voor een bezoek aan deze lezing in De Studio reserveer je een ticket via de website van NEMO. De toegangsprijs is € 7,50.
De lezing start om 20.00 uur en duurt ongeveer 1,5 uur. Voorafgaand aan de lezing kun je vanaf 19.00 uur de tentoonstelling Energy Junkies bezoeken.
Op vertoon van een kortingspas ontvangen pashouders voorafgaand aan de activiteit een gratis drankje. Deelnemende passen zijn: Museumkaart, VriendenLoterij VIP-KAART, Stadspas Amsterdam, CJP pas en Collegekaart.
De Studio van NEMO is een extra locatie van NEMO Science Museum op het Marineterrein in Amsterdam. De programmering is speciaal voor volwassenen.