Jutta Ravelli

Activity

  • 2
    Updates
  • 0
    Thumbs up
  • 2
    Comments
Jutta Ravelli, Communication advisor at City of Amsterdam, posted

Vacature programmamanager bij Gemeente Amsterdam

Vaste baan, voor 36 uur
Vacaturenummer: 18050243
Geplaatst op: 4 juli 2018

De functie
Als Programmamanager Data ben je verantwoordelijk voor de ontwikkeling en aansturing van een programma waarin een aantal opgaven, die een sleutelrol spelen in de modernisering en digitalisering in de gemeente Amsterdam worden aangepakt. Deze opgaven gaan over de ontwikkeling van de organisatie en de infrastructuur voor het ontsluiten en gebruiken van data, de activiteiten voor datacollectie en voor het opstellen van de basisstatistieken.

In Amsterdam wordt sinds drie jaar gewerkt aan een nieuwe infrastructuur voor het ontsluiten en gebruiken van databronnen binnen en buiten de gemeentelijke organisatie. Deze infrastructuur is de centrale voorziening voor toegang tot databronnen op een gestandaardiseerde en veilige manier en draagt de naam Datapunt. Onderdeel hiervan is de website http://data.amsterdam.nl

Er wordt gewerkt op basis van agile methodes in een aantal teams. In totaal werken ongeveer dertig professionals, variërend van programmeurs en onderzoekers tot ontwerpers en van infrastructuurexperts tot functioneel beheerders in deze teams. Er wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van open source componenten. Ook de software die wordt ontwikkeld is open source. Meer hierover is te vinden op http://amsterdam.github.io

Onlangs is de inrichting van data governance voor de gemeente Amsterdam vastgesteld. Daarin zijn afspraken vastgelegd over de kaders voor het inwinnen, opslaan, beheren, ontsluiten en gebruiken van data. Tevens zijn de tactische en operationele taken voor het uitvoeren van de ontsluiting van data en het adviseren over het gebruik centraal belegd bij Onderzoek, Informatie en Statistiek. Dit is het organisatiedeel dat ook Datapunt ontwikkelt en beheert.

Als programmamanager data ben je verantwoordelijk voor de realisatie van DataPunt en voor de implementatie van het data governance beleid. Niet alleen moet er een ICT-Voorziening worden gebouwd, ook moet er een lijnorganisatie worden ingericht die gebruik maakt van de voorziening, het beheer verzorgt en de doorontwikkeling vormgeeft. Je werkt daarbij intensief samen met de product owner voor Datapunt, tevens lead devops.

De modernisering van de wijze waarop OIS de gegevens verwerkt die nodig zijn voor het opstellen van de basisstatistieken over de stad, zoals bevolking en woningen, maakt onderdeel uit van de opgave. Dit geldt ook voor datacollectie, de activiteiten op het gebied van enquêtering en het bewonerspanel. Voor de komende fase is het van belang om de ontsluiting van databronnen in de stad te versnellen en in samenwerking met de business de ontwikkeling van nieuwe toepassingen te faciliteren. Je werkt hierbij intensief samen met de andere teams binnen OIS die de business inhoudelijk bedienen.

Je werkt in een van de meest inspirerende werkomgevingen van Amsterdam: Het Datalab. Dit lab, gelegen aan de Weesperstraat in het centrum van Amsterdam is de centrale plek in de stad waar gewerkt wordt aan datavraagstukken en daaraan gelieerde innovatieve toepassingen.

Werkzaamheden:
• Opstellen strategie en uitvoeringsplan voor het implementeren van het data governance beleid;
• Coördineren van de samenwerking met andere organisatieonderdelen binnen en buiten OIS;
• Actieve participatie in de doorontwikkeling van OIS en de gemeente Amsterdam;
• Sturen op de resultaten van de teams die werken aan de ontwikkeling en het beheer van Datapunt, de basisstatistieken en datacollectie;
• Management op het investeringsproject Datapunt;
• Binnen de gemeente en daarbuiten vertegenwoordigen van OIS op het gebied van data diensten.

Wij vragen
• Academisch werk- en denkniveau;
• Ervaring in een leidende rol in een complexe organisatie;
• In de afgelopen jaren aantoonbare ervaring met projecten waarin software werd ontwikkeld en state of the art tooling op het gebied van statistiek, data management en data analyse werd gebruikt;
• Op de hoogte van de mogelijkheden van tools en technologie op het gebied van platforms voor data management en moderne applicatieontwikkeling;
• Kennis en affiniteit met onderzoek en statistiek;
• Belangstelling voor innovatieve technieken op het vakgebied zoals machine learning en beslissingsondersteunende systemen;
• Een teamspeler; bij OIS vindt al het werk, dus ook sturing en organisatieontwikkeling, in teams plaats;
• Belangstelling voor scrum / agile werken en werken met zelforganiserende teams;
• Een groot doorzettingsvermogen en de wil om iets te bereiken;
• De competentie om samen te kunnen werken met partners en het kunnen verenigen van verschillende belangen;
• Een klantgerichte, positieve en pro-actieve houding.

Competenties
Verder verwachten we van jou een nieuwsgierige en creatieve houding en het vermogen om als leider te motiveren en inspireren. Je houdt van realiseren van nieuwe oplossingen en het verbazen van anderen door samenwerking in teams. Ook heb je affiniteit met stedelijke ontwikkelingen, uitstekende technische vaardigheden en een sterk gevoel voor de visualisatie en presentatie van eindproducten. Je bent communicatief vaardig en spreekt zowel de taal van ontwikkelaars, onderzoekers, data-analisten, statistici en survey specialisten als de taal van de business.

Wij bieden
• Een unieke kans om te werken in het centrum van Amsterdam en mee te werken aan innovatieve projecten over en voor de stad;
• Een omgeving met hooggekwalificeerde medewerkers op een breed spectrum van expertisegebieden;
• Afhankelijk van je opleiding en werkervaring bedraagt het salaris minimaal € 4.770,- en maximaal € 6.574,- bruto per maand (salarisschaal 14) op basis van 36 uren per week;
• De gemeente Amsterdam kent prima opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden plus een goed pakket secundaire arbeidsvoorwaarden. Deze secundaire arbeidsvoorwaarden bestaan o.a. uit opname in het ABP-pensioenfonds, een maandelijkse bijdrage in de ziektekostenverzekering en per 1 januari 2017 het Individueel Keuzebudget. Dit is een vrij besteedbaar budget. Je kunt bijvoorbeeld zelf beslissen wanneer je het budget wil laten uitbetalen en hoeveel extra verlof je nodig hebt.

De organisatie
Amsterdam is een unieke stad. Aantrekkelijk om te wonen, werken en studeren en toonaangevend als dynamische internationale metropool. Tegelijkertijd staat de stad voor een grote uitdaging. De snelle verandering van onze samenleving leidt tot nieuwe opgaven voor de stad. Een van die opgaven is het beter en slimmer benutten van gegevens van en over de stad. Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) van de gemeente Amsterdam speelt hierin een belangrijke rol. OIS helpt de stad beter te begrijpen en verder te ontwikkelen, onder andere door het creëren van nieuwe kennis en het gebruiken van deze nieuwe inzichten om bestaande gemeentelijke processen te verbeteren. De medewerkers van OIS zijn specialisten op diverse stedelijke domeinen en zijn in staat om met moderne middelen kennis uit literatuur, mensen en data samen te brengen teneinde de genoemde opgaven te realiseren.
Informatie

Neem voor meer informatie over de functie of procedure contact op met Marielle Nuijs, bereikbaar via 06-55725205 en/of per mail: m.nuijs@amsterdam.nl. Meer informatie over OIS vind je via www.ois.amsterdam.nl.

Sollicitaties
Heb je belangstelling voor deze functie? Reageer dan uiterlijk 12 juli 2018 onder vermelding van Programmamanager Data - 18050243.

De gemeente Amsterdam wil een diverse en inclusieve organisatie zijn. Een organisatie die ruimte biedt aan iedereen en die de kracht van de diversiteit van medewerkers gebruikt om betere resultaten te halen voor de stad. Talent als basis, diversiteit als kracht. We streven ernaar dat het personeelsbestand een afspiegeling is van de beroepsbevolking van Amsterdam met al haar aanwezige verschillen. Vacatures staan open voor iedereen, tenzij uitdrukkelijk anders vermeld.
Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.

Jutta Ravelli's picture #DigitalCity
Jutta Ravelli, Communication advisor at City of Amsterdam, posted

City Data: a treasure full of data about the city

Amsterdam is a gem full of useful data about the city which helps fuel innovation. Innovative data applications give us all kinds of new options such as to better services and the City Street Patrol, and for locals to participate in the society. These improvements are made possible by sharing as much data as possible, through one single portal with anyone who wants to use this data. That single portal is called City Data.

As the city of Amsterdam we gather a lot of data about the city. Data about public space, buildings and plots of land, traffic, healthcare, the environment, liveability, permits, subsidies, and many other data collection types.

All of this (open) data is now available through one data portal: City Data. It contains big data collections, like the basic records, which include all addresses of Amsterdam, topographical data, cadastral data and much more. City Data also contains smaller collections, such as hits during World War Two (which comes in handy for construction sites), or the number of dwellings in certain districts or neighbourhoods.

You can easily search for all this data and have it shown in a map, download it as a data set, or link it automatically to your own system via a so-called ‘web service’ or API. City Data does not only contain the City of Amsterdam’s data but that of other parties as well. Everyone can and may offer data sets.

Amsterdam City Data is openly accessible through the internet and data that is public can be freely used by anyone. Some of the data is available for authorised city employees only.

What can you use City Data for?
- Go to https://data.amsterdam.nl/ (Dutch only) to discover what you can do in this portal. You will find instructions about the options and about how to use the portal. Or watch this (Dutch spoken) video with a short explanation about the portal’s functions.
- Would you like to order a data set? Send an e-mail to algemeen.ois@amsterdam.nl for more information.

For those who want to know more:
- Check: https://amsterdamsmartcity.com/projects/dataamsterdamnl
- Read more about Amsterdam City Data and non-public data (https://www.amsterdam.nl/bestuur-organisatie/organisatie/overige/stad-vol-data/english/non-public-data-city/?reload=true).
- Read more about Amsterdam City Data’s work method: open source, scrum/agile and maintenance and development by the principles of DevOps (https://www.amsterdam.nl/bestuur-organisatie/organisatie/overige/stad-vol-data/english/about-city-data-work/?reload=true).
- Want to know more about data and the City of Amsterdam? You can find more information about our policy, collaborations, inspiring examples of applications, and press information on amsterdam.nl/data.

Jutta Ravelli's picture News