Gijs Boerwinkel

Activity

  • 32
    Updates
  • 8
    Smarts
  • 6
    Comments
Gijs Boerwinkel, Community Manager at Waag, posted

ONLINE MEETUP - Waag Talks: DIY maker initiatieven in tijden van corona

Featured image

Met Marleen Stikker, de directeur van Waag, gaan we in op de vraag hoe de maker movement haar krachten het best kan inzetten om Corona te bestrijden. Praat mee!

Dit evenement vindt online plaats. Informatie over het bijwonen van de meeting via Zoom volgt na registratie.

De coronacrisis leidt tot het ontstaan van ontzettend veel initiatieven. Mensen tonen zich solidair en bieden graag een helpende hand. Ook de Fablab-wereld maakt zich op om een bijdrage te leveren.

In de constante stroom van ideeën en posts van prototypes, is het echter moeilijk om een onderscheid te maken tussen initiatieven die daadwerkelijk levens redden en goedbedoelde ideeën, die mogelijk een gevaar vormen voor de gezondheid en de druk op ziekenhuizen opvoeren. Daarom gaan we op deze avond in gesprek over wat we vanuit de maker movement kunnen doen om de druk op de zorg te verlichten. Dat doen we met de volgende gesprekspartners:

Pieter van Boheemen (Rathenau Instituut)
Sabine Wildevuur (DesignLab Universiteit Twente)
Jan-Maarten Luursema (Radboudumc)
Bart Bakker (oprichter MiniFablab Utrecht en Fablab Benelux)
Paulien Melis (Waag)

Gijs Boerwinkel's picture Event on Apr 1st
Gijs Boerwinkel, Community Manager at Waag, posted

Mij niet gezien

Featured image

Na een fantastisch feest, een inspirerende workshop of een lezing zie je de volgende dag de foto’s terug. Hier wilde je liever niet opstaan, maar nergens heb je kunnen aangeven dat je buiten beeld wil blijven. Volgens de wet AVG, de privacywet die inging op 25 mei 2018, moet je bij het verzamelen van persoonlijke data toestemming vragen om deze te mogen verzamelen. En ook zo’n foto van jou op een evenement geldt als jouw persoonlijke data. Het vragen van toestemming gebeurt lang niet altijd en praktisch gezien kan het best ingewikkeld zijn.

Een ‘informed consent’ aan alle tweehonderd deelnemers vragen? Na afloop de foto’s onherkenbaar maken? Dat kan - maar dan is de data toch al verzameld? Kunnen de personen die daarop staan zonder onevenredige inspanning worden geïdentificeerd? Zijn er andere manieren om mensen zelf de optie te geven om onherkenbaar te blijven? Tijdens deze avond over fotografie en de AVG zullen we kijken naar de restricties die de AVG ons oplegt, maar ook de noodzaak van deze wetgeving en de (symbolische) keuzes die je hierin als organisatie kunt nemen.

Programma
20:00 uur - Inleiding Stefano Bocconi (privacy officer Waag)
20:15 uur - Spreker met voorbeelden uit de praktijk (TBA)
20:35 uur - Discussie
21:20 uur - Samenvatting & afsluiting
21:30 uur - Einde

Gijs Boerwinkel's picture Event on Feb 6th
Gijs Boerwinkel, Community Manager at Waag, posted

De staat van het internet

Featured image

Op 27 februari 2020 organiseert Waag met partners voor de tweede keer de jaarlijkse lezing de Staat van het internet. Tijdens de eerste editie in 2019 verzorgde Jose van Dijck de lezing en zoomde in op de rol van platforms in in onze publieke ruimte. Deze lezing was binnen drie dagen uitverkocht en is hier terug te zien. Dit jaar zoomen we in op onze digitale identiteit.

Wie bepaalt, beheert en beschermt mijn online identiteit?

Het jaar 2020 lijkt een cruciaal jaar te gaan worden voor onze digitale identiteit. De manier waarop we onze identiteit (opnieuw) kunnen gaan inrichten zal grote gevolgen hebben voor onze democratische en soevereine toekomst. Kunnen we overal alleen nog maar met onze Facebook- of Google-accounts naar binnen, of krijgen we de mogelijkheid zelf te beslissen welke data we met wie delen? Met andere woorden, hoe krijgen en houden we regie over welke identiteit we online aannemen?

De Staat van het internet-lezing wordt dit jaar gegeven door Jaap-Henk Hoepman, universitair hoofddocent bij de Radboud Universiteit Nijmegen en expert in Privacy by Design. Daarnaast is hij verbonden aan het onderwerp IT-recht bij de rechtenfaculteit van de Universiteit van Groningen. Met deze unieke combinatie van expertise over privacy in ontwerp en recht, zal Hoepman de peilstok in het internet steken en ingaan op de uitdagingen in het ontwerpen en beheren van een veilige en democratische digitale identiteit.

Na de lezing zal GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg een reactie geven op de lezing van Hoepman, om vervolgens in paneldiscussie verder in te gaan op het onderwerp en de politieke consequenties die deze met zich mee zal dragen. Ook directeur van Bits of Freedom, Evelyn Austin zal zitting nemen in het panel. Andere sprekers van het panel worden binnenkort bekend gemaakt.

Start programma: 15:00 uur
Afsluiting: 17:00 uur

De Staat van het internet wordt mede mogelijk gemaakt door SIDN en de OBA.

Gijs Boerwinkel's picture Event on Feb 27th
Gijs Boerwinkel, Community Manager at Waag, posted

Grip op fietsdata

Featured image

Via routeplanners, deelfietsen en camera’s wordt veel data verzameld binnen de mobiliteitssector. Inzichten uit deze data kunnen van grote waarde zijn voor verschillende partijen in de stad. Maar de fietser is nog grotendeels een blinde vlek in dit geheel. Met als gevolg dat de doorstroming van fietsen veel minder goed kan worden geholpen dan van auto’s. Hoe kunnen we de beschikbare data beter ontsluiten, op een manier die eerlijk is en de fietser controle geeft?

Gijs Boerwinkel's picture Event on Oct 31st
Gijs Boerwinkel, Community Manager at Waag, posted

Democratizing Technology

Featured image

How can individuals regain control of their personal data? And how can we align the digital world with public values that we foster in our society? This event showcases the valuable work that has been done by DECODE in both Amsterdam and Barcelona; and other initiatives that are fighting to reclaiming the digital space for public good, with a specific focus on Public Spaces. The speakers will share practical solutions for responsible data management, applications and lessons learned.

Speakers:

Evgeny Morozov (writer & publicist)
Marleen Stikker (founder & director Waag)
Francesca Bria (founder & director DECODE)
Nina Boelsums (Dyne & starter of referendum on privacy law NL)
Aik van Eemeren (CTO office Municipality Amsterdam)

Gijs Boerwinkel's picture Event on Nov 11th
Gijs Boerwinkel, Community Manager at Waag, posted

'Are you following me?'

Featured image

Wil jij als webdeveloper websites bouwen zonder dataslurpers toe te laten? Wil jij gebruikers van je website niet dwingen gegevens te delen met Facebook of Google? Wil jij open, eerlijke en inclusieve alternatieven onderzoeken die je als web developer kan inzetten in je werk?

Tijdens deze informele meetup maken we web-developers beter bekend met gevolgen van de keuzes die ze maken wanneer ze bv. Google / Facebook tools integreren in de sites die ze bouwen. We kijken naar welke alternatieven er mogelijk zijn, waarbij we ons specifiek richten op open alternatieven voor Google Maps door middel van alternatieve open source javascript-libraries met data van o.a. de Nederlandse overheid en OpenStreetMap.

Kom naar de meetup over geolocatie applicaties in samenwerking met Unc Inc.
Meld je hier aan en vergeet niet je laptop mee te nemen.

Programma
- 18:15 Ontvangst bij UncInc met pizza
- 19:00 Introductie Public Stack (Sander van der Waal, Lead Future Internet Lab, Waag)
- 19:20 Alternatieven voor Google Maps (Niene Boeijen, WebMapper)
- 19:45 Workshop alternatieven geolocatie applicaties
- 21:30 Einde

Gijs Boerwinkel's picture Event on Oct 22nd