Open source hardware: van black box naar een open box

Featured image

Veel gebruiksvoorwerpen die we ons dagelijks leven nodig hebben, worden gemaakt met complexe gereedschappen achter de gesloten deuren van grote bedrijven. Wat als wij consumenten die gereedschappen en machines zoals zaagmachines, boren en frezen zelf zouden kunnen maken? Wat verandert er in de positie van de consument? Hoe kun je een bedrijf runnen met kennis en technologie die voor iedereen beschikbaar is?  

Waag en Mekanika slaan de handen ineen voor een publieksprogramma rondom zogeheten: open source hardware en collaborative design. Simpel gezegd: gratis beschikbare blauwdrukken en ontwerp vanuit samenwerking in plaats van marktcompetitie. De avond is de feestelijke afsluiting van een tweedaagse design marathon in de Waag. In deze twee dagen ontwerpen deelnemers zo’n gratis beschikbare blauwdruk. Tijdens de avond wordt de winnaar van de design marathon bekend gemaakt. Daarna gaat een panel van experts  in gesprek over de toekomst van ontwerp, hardware en nieuwe business modellen.

  • 16:30 – deuren geopend
  • 17:00 – introductie & showcases uit design marathon 
  • 18:00 – bekendmaking winnaar design marathon & paneldiscussie
  • 19:00 – drinks & networking
  • 20:00 – end

 

Panel

  • Carolina Espinoza is een industrieel ontwerper uit Chili en werkt als ontwerp- en projectmanager voor de non-profitorganisatie Precious Plastic, die gereedschappen en machines ontwikkelt om plastic op kleine schaal te recyclen. De kennis wordt online gedeeld, open source en gratis voor iedereen om te gebruiken en een lokaal recyclingbedrijf te starten.
  • Daniele Ingrassia is sinds 2017 een wereldwijde Fab Lab-mentor en is de oprichter van InMachines Ingrassia GmbH, een in Duitsland gevestigd bedrijf dat open source digitale fabricagemachines ontwikkelt en verkoopt. Het bedrijf is betrokken bij Fab City Hamburg, voor de ontwikkeling van de Open Lab Starter Kit, een complete set open source machines voor Open Labs.
  • Trammell Hudson is lange tijd aangesloten geweest bij NYC Resistor-hackerspace en houdt ervan dingen uit elkaar te halen en te documenteren hoe ze werken. Hij gebruikt zijn reverse engineering-vaardigheden om interoperabiliteit tussen apparaten tot stand te brengen en heeft open source-firmware uitgebracht voor digitale camera's, gloeilampen, laptops en vele andere consumentenproducten.
  • Henk Buursen werkt sinds 2000 voor Waag, waar hij begon als GNU/Linux-systeembeheerder. Sinds enkele jaren is hij de beheerder en lab lead van het Fablab in de Waag. Henk is instructeur van Fab Academy, het wereldwijde gedistribueerde opleidingsprogramma in digitale fabricage, en leidt jaarlijks tientallen deelnemers op in het maken van 'almost anything'.

Dit evenement is Engels gesproken.

Open Next
Deze design marathon is onderdeel van het Europese project Open Next. Hierin onderzoekt Waag samen met internationale partners hoe we gesloten massaproductie kunnen veranderen in een een proces dat toegankelijk is voor de consument, die daarmee meer zeggenschap heeft over het uiteindelijke product.

https://waag.org/nl/event/open-source-hardware-van-black-box-naar-een-open-box/

Comments

Topics