Lancering Eerste Agenda Digitale Stad

Featured image

Op 1 maart werd de allereerste Agenda Digitale Stad in Amsterdam gelanceerd, een uniek moment waarmee de gemeente Amsterdam het belang van digitalisering en de mogelijkheden en vraagstukken die daarmee gepaard gaan in de stad benadrukt.

Vijfentwintig jaar geleden was Amsterdam met de Digitale Stad koploper op het gebied van toegang tot publiek internet, nu willen wij koploper worden als vrije, inclusieve en creatieve digitale stad.

Met deze agenda is een start gemaakt om in te zetten op deze ambities en in 2019 wordt gestart met een aantal concrete projecten/activiteiten om deze doelstellingen te bereiken.
Tijdens deze Demo Donderdag nemen wij je mee in een aantal activiteiten van deze dynamische agenda!

Presentaties
Bart van de Sande (secretaris Digitale Stad, CTO Innovatieteam) over de Agenda Digitale Stad.

Aik van Eemeren (programmamanager PublicTech) over de Coalitie van steden voor Digitale Rechten.
Met het groeiende dataverkeer zijn we ons steeds meer bewust van de risico’s van digitalisering. Liggen onze gegevens op straat? Hoe zit het met onze digitale rechten?
De gemeente Amsterdam werkt samen met Barcelona en New York aan de erkenning en bescherming van digitale rechten van burgers. We komen op voor mensenrechten op internet, zoals privacy, bescherming van data, gelijke toegang tot het internet en digitale geletterdheid voor iedereen. We maken afspraken over de omgang met techbedrijven.

Johanna Lagarde (expeditieleider IV Lab Sociaal) over Project 18-/18+ financieel fit.
IV-Lab Sociaal staat voor Innovatie Versnelling binnen het cluster Sociaal van de gemeente Amsterdam.
Met een werkwijze ontleend aan StartUps komen we tot slimme oplossingen voor complexe maatschappelijke problemen. We gebruiken code, data & technologie om een zo groot mogelijke maatschappelijke impact te maken.
Ieder project zien we als een expeditie en die ontwerpen we op maat. Dit doen we samen met onze collega’s binnen en buiten de gemeente die dagelijks met het vraagstuk te maken hebben.
In het project 18-/18+ Financieel Fit richten we ons op de vraag 'Hoe voorkomen we dat jongeren een schuld opbouwen bij de zorgverzekeraar?' in plaats van ons alleen te richten op schuldhulp. Oftewel: hoe kunnen we ervoor zorgen dat jongeren hun volwassenheid 'financieel fit' kunnen beginnen? We benaderen jongeren off line op scholen, maar ook via sociale media. Zo sluiten we zoveel mogelijk aan bij hun (financiële) leefwereld.

Sam Smits (trainee MRA / CTO Innovatieteam) over 5G technologie en de impact op Amsterdam.
Binnen de Agenda Digitale Stad houdt een team zich bezig met 5G mobiel netwerk. In de 5G proeftuin Zuidoost onderzoeken we de mogelijkheden van 5G voor de stad, daarnaast werken we samen op regionaal en Europees niveau om de impact van 5G te onderzoeken.


Comments

Topics