Waag Open: Installeer je eigen server

Featured image

Neem het heft in eigen handen en word onafhankelijk van de extractieve businessmodellen van grote bedrijven die een cloud aanbieden. Tijdens Waag Open op donderdag 2 maart leer je hoe je de cloud verlaat door je eigen server te bouwen.

Als we nu willen samenwerken aan dezelfde bestanden, dan werken we vaak in de cloud. De cloud laat ons gemakkelijk bestanden delen, videogesprekken voeren en meetings inplannen in elkaars agenda. De cloud is een service die meestal door een bedrijf wordt geleverd. Het verbindt en synchroniseert verschillende computers met elkaar.

De term ‘cloud’ is vaag en impliceert iets lichts en immaterieels. Klopt dat wel? Achter een cloud liggen fysieke ruimtes vol met servers, kabels, computers en infrastructuur. Er is niks licht, immaterieel of mystiek aan een datacenter.

Alles wat je op Google Drive opslaat, wordt geanalyseerd om een profiel over je te maken, wat uiteindelijk wordt verkocht om je gepersonaliseerde reclame te tonen. Veel mensen zijn zich wel bewust van dit soort praktijken. Maar hoe ontsnap je aan dit soort ogenschijnlijke 'gratis' tools. Voor veel mensen geldt dat het gevaar van extractieve businessmodellen niet opweegt tegen het gemak van de gebruiksvriendelijke interfaces van een service zoals Google Drive.

Om het heft terug in eigen hand te nemen gaan we tijdens deze Waag Open aan de slag met het bouwen van je eigen server. Vroeger het domein van code-ninjas en nachtelijke nerds, maar nu voor iedereen binnen handbereik. Tijdens de workshop laat Douwe Schmidt zien hoe je je eigen server inricht, onderhoudt en gebruikt.

Benodigdheden:

  • Een laptop met MacOS of Linux (helaas is er geen Windows support)
  • Een oplader of volledig opgeladen accu

Programma

19:30 - 19:45 Welkom & introductie door Waag
19:45 - 21:15 Workshop door Douwe Schmidt: aan de slag met een eigen server
21:15 - 21:30 Plenaire samenvatting van de ervaringen en inzichten
21:30 - 22:00 Afronding en vragen

Dit evenement is in het Nederlands.

Wat je tijdens de workshop zult leren:

  • Wat is een (virtuele private) server?
  • Hoe krijg ik toegang tot mijn server?
  • Hoe geef ik mijn familie en vrienden toegang?
  • Hoe installeer ik Nextcloud?
  • Wat kan ik met een eigen server?

Waag Open

Elke eerste donderdagavond van de maand opent Waag haar deuren! Kom langs om te discussiëren en te doen. Want we gaan niet alleen in discussie over maatschappelijke thema's en de toekomst - je leert daarnaast ook altijd iets praktisch. Iets dat je altijd al hebt willen uitproberen, zoals de 3D-printer in het FabLab, of juist iets dat je nooit had verwacht, zoals uitpluizen hoe DNA in elkaar zit in ons biotech-lab. Waag Open vindt plaats in (een van) de maakplaatsen op de eerste en tweede verdieping van het historische Waaggebouw op de Nieuwmarkt.

Mocht je krap bij kas zitten en wel graag aan dit evenement willen deelnemen, neem dan contact op met tanja [@] waag [punt] org.

<em>Met dank aan de sponsoring van Greenhost kunnen de eerste 30 deelnemers aan de slag met het inrichten van een eigen server en die vervolgens 3 maanden onderhouden en gebruiken.</em>

https://waag.org/nl/event/waag-open-installeer-je-eigen-server/

Comments

Topics