'Het bleef altijd ietwat onduidelijk hoe de ijsberen op de Noordpool er daadwerkelijk baat bij zouden hebben als ik mijn lichtschakelaar omdraaide.'
Als kind kreeg je misschien te horen dat je het licht moest uitdoen als je een kamer verliet, omdat je aan de ijsberen moest denken. Voor kunstenaar Rosalie Apituley bleef het altijd onduidelijk hoe de ijsberen op de Noordpool er uiteindelijk baat bij zouden hebben als zij de lichtschakelaar omdraaide.
Terwijl we steeds afhankelijker zijn geworden van de infrastructuren om ons heen, begrijpen we ze steeds minder. De meterkast is de afgelopen jaren een blackbox geworden; het werkt, dus maakt het minder uit om te begrijpen wat er allemaal achter die deur gebeurt. Maar vandaag, met de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis die daarmee gepaard gaat, is het ineens het gesprek van de dag.
Rosalie vroeg zich af: hoeveel kWh gebruik ik eigenlijk per dag? Het onderzoek dat ze begon leidde tot het ontwerpen van twee lampen, die ons helpen ons energieverbruik tastbaar te maken. En de blackbox van de meterkast te openen.
Door aan de tafellamp te draaien of aan de hanglamp te trekken, kun je zelf bepalen hoeveel wattuur licht je wilt ontvangen. De tafellamp draait dan terug, en de hanglamp rolt op. Hierdoor wordt de abstracte eenheid van een wattuur vertaald in een ervaring. Een poging van Rosalie om de elektriciteitsmeter uit de meterkast te halen en in onze leefruimte te plaatsen, als een fysieke interactie.
Tijdens deze februari-editie van Waag Open zal Rosalie haar onderzoek presenteren en de lampen die ze heeft ontwikkeld demonstreren. Hierna neemt ze je middels een workshop mee in haar ontwerpproces, waarin je zelf wordt uitgedaagd om toepassingen voor in huis te bedenken die ons anders laten nadenken over ons eigen energieverbruik.
Programma
19:15 – 19:30 uur: inloop
19:30 – 19:40 uur: inleiding door Waag
19:40 – 20:10 uur: presentatie Rosalie Apituley
20:15 – 21:45 uur: workshop
21:45 – 22:00 uur: afsluiting
Over Rosalie Apituley
In 2022 studeerde Rosalie (cum laude) af met Product Design aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Haar specialisaties als ontwerper zijn vooral ontwerponderzoek, conceptontwikkeling en social design.
Ze heeft een kritische blik op bestaande verschijningsvormen en systemen, en houdt ervan om complexe materie te ontrafelen. Haar praktijk hecht veel waarde aan de rol van humor binnen design naar een meer regeneratieve toekomst.
"Het is de rol van ontwerpers om onze infrastructuren te helpen vormen zodat alle mensen ze weer kunnen begrijpen."
Waag Open
Elke eerste donderdagavond van de maand opent Waag haar deuren! Kom langs om te discussiëren en te doen. Want we gaan niet alleen in discussie over maatschappelijke thema's en de toekomst - je leert daarnaast ook altijd iets praktisch. Iets dat je altijd al hebt willen uitproberen, zoals de 3D-printer in het FabLab, of juist iets dat je nooit had verwacht, zoals uitpluizen hoe DNA in elkaar zit in ons biotech-lab. Waag Open vindt plaats in (een van) de maakplaatsen op de eerste en tweede verdieping van het historische Waaggebouw op de Nieuwmarkt.
Toegankelijkheid
Omdat het Waag-gebouw een beschermd monumentaal pand is, is het helaas niet voorzien van een lift. Dit evenement vindt plaats in de Makersguild op de eerste verdieping van het Waag-gebouw.