Welke sporen laat jij achter als je online gaat? Met vijf werken van lokale en internationale kunstenaars toont de expositie Digital Shadows van Waag Futurelab onze verstrengeling met digitale technologieën, sociale media en algoritmes. De werken werpen een nieuw licht op onze dagelijkse verhouding tot technologie.
Elke keer als we een digitale service gebruiken, laten we een digitale schaduw achter. Adverteerders en databedrijven tracken zorgvuldig je digitale schaduw: de websites die je bezoekt, de producten die je liked en de onderwerpen die je aandacht vasthouden. Hoe beter ze je kennen, hoe beter ze je kunnen benaderen met gepersonaliseerde producten of verleidelijke ideeën.
‘Schaduw’ hier betekent niet alleen de sporen die je achterlaat, maar ook de algoritmes en fysieke infrastructuur die vaak minder zichtbaar is. Deze tentoonstelling kijkt naar de gevolgen van de snelle digitalisering van onze levens, en de onbewuste vooroordelen die dat opwerpt in de schaduwen. Door verschillende internationale en lokale kunstenaars bij elkaar te brengen, werpt de expositie een licht op de kritische, speelse, feministische, futuristische en anti-commerciële kanten in de digitale wereld.
De schijnbaar onaantastbare digitale schaduw heeft altijd een fysieke evenknie. Hoewel niet altijd zichtbaar of herkenbaar, is de digitale en virtuele werkelijkheid gebouwd op de fysieke wereld — denk aan de servers, onderzeese kabels, de mineralen in je smartphone en de elektriciteit waarop je computer werkt. Deze tentoonstelling daagt je uit om na te denken welke materialen en interfaces we aanraken in de digitale ruimte. Welke vooronderstellingen, uitbuitingssystemen en afval creëren we hiermee? Kan het ook anders?
Wat te verwachten
Deze tentoonstelling bestaat uit vijf kunstwerken. Elk werk kietelt je brein om op een nieuwe manier na te denken over jouw digitale schaduw en de technologieën in je smartphone of laptop. We nodigen je uit om ze te bekijken en de interactie aan te gaan.
TheirTok (1) van Tomo Kihara (JP) onderzoekt op een speelse manier waarop algoritmes een profiel van je opbouwen en je aandacht vasthouden, om je data voor geld te verkopen aan reclamebedrijven. Gestures of Truthfulness (2) door Caroline Sinders (US/GB) kijkt naar hoe informatie op sociale media als ‘betrouwbaar’ wordt bestempeld, en de gebaren en scenografie waarmee iets als waarheid wordt gepresenteerd. Kunstenaar Lukas Engelhardt (DE/NL) duikt in de materialiteit van servers en de politieke relevantie van self-hosting met zijn werk Squatting the Cloud(3).
Ibiye Camps (GB) Behind Shirley (4) bekijkt de ontstaansgeschiedenis van raciale vooroordelen in gezichtsherkenningstechnologie en hoe je dit kunt tegengaan. Als onderdeel van zijn onderzoeksproject Disobedient Devices toont Dani Ploeger (NL) Een korte film, The Cults (5), met een sciencefiction perspectief op de toe-eigening van verouderde consumententechnologieën ('orodha' in Kiswahili) en de transformatie ervan tot apparaten met nieuwe toepassingen en betekenissen, een gangbare praktijk in Kenia.
Feestelijke opening
Kom je naar de feestelijke opening op vrijdagavond 9 december? We beginnen met een verdiepende panel talk met kunstenaars en experts, gevolgd door de officiële expo opening met een borrel en muziek!
Programma
15:30 - 17:00 uur: Panel talk met o.a. Ibiye Camp en Tomo Kihara (meld je hiervoor aan via de button)
17:30 - 19:00 uur: Officiële opening + borrel
Panel talk
In het openingspanel van Digital Shadows zullen deelnemende kunstenaars van de expositie samen met Waags onderzoeksdirecteur in gesprek gaan over prominente elementen van verantwoording in de sterk algoritmisch gemedieerde relaties die we in het digitale domein aangaan, bijvoorbeeld in de sociale media. Wie heeft de touwtjes in handen? Hoe kunnen we ons tegen die controle verzetten? Wat zijn de uitgangspunten of behoeften om het vertrouwen te herstellen? En wat is het gewenste beleid van aandacht?
Vanuit hun werken zullen de kunstenaars oplossingen presenteren om onopgemerkte elementen, de materialiteit en de gevolgen van de programmering van onze digitale systemen, zichtbaar en ervaarbaar te maken. Ze maken een cartografie van vooroordelen en controlemechanismen en voeren prefiguratief verzet en creatieve alternatieve manieren van relateren in de digitale transformatie uit.
meld je aan voor de panel talk
Workshops & rondleidingen
Als randprogrammering bij de tentoonstelling kun je je binnenkort inschrijven voor een workshop met kunstenaar Tomo Kihara op zaterdag 2 december om 14:00 uur. Daarnaast geven we rondleidingen in de OBA. De exacte data en tijden worden binnenkort bekend gemaakt.
Over deze expo
De tentoonstelling Digitale schaduwen is gecureerd door Waag Futurelab en mede gefinancierd en ondersteund door de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Het is onderdeel van het Europese onderzoeksproject Artsformation, waarbij kunstenaars bijdragen aan het ontwerpen van meer open, eerlijke en inclusieve technologieën.