Brand new pilot: package deliverer takes broken electric devices in Amsterdam city centre

Featured image

Vanaf deze week kunnen consumenten ook in een deel van Amsterdam oude elektrische en elektronische apparaten meegeven aan de pakketbezorger van PostNL. Dit initiatief heet Weeelectric en is gestart door producentenorganisatie Weee Nederland, in samenwerking met PostNL en Thuiswinkel.org. In Amsterdam is ook de gemeente Amsterdam, Amsterdam Smart City en AEB Amsterdam betrokken. Met Amsterdam breidt Weeelectric verder uit over Nederland. Eerder konden consumenten in delen van Groningen en Dordrecht al kleine elektrische apparaten, zoals elektrische tandenborstels en koffiezetapparaten, afgeven. Met het initiatief kunnen er meer elektrische apparaten worden gerecycled.

Jaarlijks verdwijnen honderdduizenden elektrische en elektronische apparaten bij het afval. Met Weeelectric neemt de pakketbezorger van PostNL bij het overhandigen van een pakket meteen oude kleine elektrische apparaten mee. De apparaten hoeven niet verpakt te worden, maar moeten wel makkelijk, schoon en veilig mee te nemen zijn door de pakketbezorger. De proef loopt tot eind 2017 in delen van Groningen, Dordrecht en nu dus Amsterdam. De initiatiefnemers van deze pilot gaan ervan uit dat in 2018 in heel Nederland oude elektrische apparaten via de pakketbezorger ingeleverd kunnen worden.

Albert van Winden, programmamanager Afvalketen van de gemeente Amsterdam: “We willen het makkelijker maken voor Amsterdammers om van kleine apparaten af te komen. Deze pilot sluit daarom perfect aan bij ons doel om steeds meer producten en grondstoffen in te zamelen. Zo kunnen er weer nieuwe producten gemaakt worden.” Mede-initiatiefnemers Thuiswinkel.org en PostNL zijn blij dat Weeelectric verder wordt uitgebreid. “Dit toont aan dat het eerste deel van de pilot succesvol is en ik ben blij dat we nu ook in Amsterdam de bestaande contactmomenten tussen pakketbezorgers en consumenten beter kunnen benutten”, aldus Margreeth Pape, beleidsadviseur logistiek en duurzaamheid bij Thuiswinkel.org. “Door de sterke groei van de online retailmarkt worden er al regelmatig pakketten bezorgd bij de consumenten thuis. Door afgedankte elektrische producten mee terug te geven, kunnen deze op een eenvoudige en goede manier worden gerecycled. Daarmee zetten we als online-retailsector een eerste stap richting een circulaire economie en we onze verantwoordelijkheid.” Gerrit Mastenbroek, directeur Pakketten & Logistiek PostNL: “PostNL heeft het meest fijnmazige distributienetwerk van Nederland. Voor het inzamelen hoeven geen extra kilometers gereden te worden en dus recyclen we op een effectieve manier. We staan dicht bij onze klanten en maken het hen zo makkelijk mogelijk."

Dankzij Weeelectric wordt het recyclen van kleine elektrische en elektronische apparaten makkelijker gemaakt. Heel veel elektrische apparaten worden nu nog met het afval weggegooid, belanden op zolder of in de kast. Vaak kunnen apparaten nog worden hergebruikt of kunnen de grondstoffen die erin zitten opnieuw worden verwerkt. Weeelectric zorgt ervoor dat de ingezamelde elektrische apparaten worden gesorteerd. Dit wordt gedaan door mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. En dat is goed voor de werkgelegenheid. Daarnaast krijgen sommige apparaten een tweede leven. Daarmee worden mensen met een kleine portemonnee blij gemaakt.

Op maandag 22 mei besteedde de NOS, radio 1 aandacht aan Weeelectric. Het item is hier te horen: http://nos.nl/artikel/2174357-veel-afgedankte-apparaten-mee-met-postnl.html

Meer informatie is te vinden op www.weeelectric.nl.


1 Comment

Robin Neven's picture
Robin Neven

Love this pragmatic and smart approach to a current problem!

Topics