Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal 2050

Featured image

Op 6 maart was de feestelijke lancering van de Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal in 2050. En ik was hierbij aanwezig! Met de Routekaart laat de gemeente zien hoe zij op weg is naar een Nieuw Amsterdams Klimaat.

Op 6 maart was de feestelijke lancering van de Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal in 2050. En ik was hierbij aanwezig! Met de Routekaart laat de gemeente zien hoe zij op weg is naar een Nieuw Amsterdams Klimaat. Het is een ambitiedocument met een lange termijn visie op de Amsterdamse energietransitie en acties voor de korte termijn. De gemeente gaat samen met bewoners, bedrijven en instellingen intensief samenwerken om de verandering naar duurzame energie in beweging te zetten. Hier kijk ik met veel enthousiasme en bewondering naar. Voor mij is het open en transparant delen van kennis hét sleutelwoord in de transitie. Met elkaar leren door te doen, aan de slag te gaan. Zo gaan we samen op weg naar betere straten, buurten en steden voor iedereen!

De Routekaart is inhoudelijk opgedeeld langs 4 transitiepaden: gebouwde omgeving, verkeer & vervoer, elektriciteit en haven & industrie. Enerzijds neemt de gemeente Amsterdam top-down initiatief en werkt planmatig aan het behalen van doelen. Anderzijds is de basis van duizenden kleinere initiatieven net zo hard nodig: via een bottom-up benadering. Amsterdammers die zelf aan de slag willen, bewoners, bedrijven en instellingen, alleen of samen, kunnen op steun rekenen.

Gebouwde Omgeving

In 2050 moeten alle gebouwen in de stad op een duurzame manier worden verwarmd. Vervanging van aardgas door alternatieve warmtebronnen én energiebesparing staan daarom centraal. Dit betekent dat er achter elke voordeur, achter elke gevel en in iedere straat iets staat te gebeuren. De pijlers zijn:

- Opschalen van de wijk-voor-wijk aanpak aardgasvrij

- Ontwikkelen van duurzame bronnen voor het warmtenet

- Doorgroeien naar een stadsbrede warmte-infrastructuur

- Energiezuinig maken van woningen

- Energiezuinig maken van zakelijke markt

- Energiezuinig maken van maatschappelijke gebouwen

- Energieneutraal bouwen

Verkeer & Vervoer

In 2030 is al het verkeer op de Amsterdamse wegen en over het water uitstootvrij. Er is ruimte in de stad voor voetgangers, fietsers en spelende kinderen en er zijn minder autoritten. De pijlers binnen transitiepad Mobiliteit zijn:

- Beperken vervuilende verkeerbewegingen

- Verschonen van alle vervuilende voer- en vaartuigen

Elektriciteit

In 2030 is 80% van de elektriciteit die huishoudens gebruiken opgewekt uit zonne- en windenergie. Elektriciteit speelt een sleutelrol in de energietransitie. Door de overgang naar een aardgasvrije stad en de groei van het aantal elektrische voertuigen is er veel meer elektriciteit nodig. De pijlers zijn:

- Maximaal opwekken van zonne-energie op daken

- Optimaal benutten potentie windenergie

- Werken aan een toekomstbestendige elektriciteitsinfrastructuur

Haven & Industrie

In 2050 is de industrie volledig overgestapt op duurzame energiebronnen. In 2030 behoort de haven van Amsterdam tot de duurzaamste havens van Europa en zijn steenkolen volledig uit te faseren. Daarnaast zal de haven fungeren als duurzame batterij voor de stad, regio en Europa. De pijlers zijn:

- Transformeren van de haven naar duurzame batterij

- Ontwikkelen groene waterstofeconomie

- CO2-uitstoot afvangen, opslaan en hergebruiken

- Energie besparen in de industrie

Voor de transitie van fossiele naar duurzame energie moeten we ons niet alleen richten op CO2. Randvoorwaarden zoals draagvlak en samenwerking zijn net zo belangrijk. De vraagstukken zijn groot en vaak met elkaar verweven. Wij, bij Amsterdam Smart City, geloven dat innoveren op deze grote vraagstukken samen moet. Binnen Amsterdam Smart City brengen we deze partijen dan ook samen. Als onafhankelijk platform, ieder vanuit zijn eigen rol. Vanuit gedeelde waarden en doelen. Ik werk met veel plezier, samen met onze partners, aan het verwezenlijken van deze mooie plannen voor de stad!

Verder lezen over de Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal 2050? Neem een kijkje op de website van de gemeente: <https://www.amsterdam.nl/bestuur-organisatie/volg-beleid/ambities/gezonde-duurzame-stad/klimaatneutraal/#hc2e477b3-ad38-4b31-94ce-27b325c542e7>


Comments

Topics