Menouschka Plugge

Activity

  • 4
    Updates
  • 91
    Thumbs up
  • 21
    Comments
Menouschka Plugge, Community and Program Officer , posted

Learn more about the smart city with these videos! Edition 2: Energy in the City

Featured image

While most of us are working from home in these surreal times, the Amsterdam Smart City team will support you with some inspiration and learnings about the city. We handpicked videos worth watching!

Your agenda might still be full with Zoom videocalls or maybe your helping your neighbours with some groceries. Either way, hopefully these videos will be an inspiration and give you some welcoming new insights. Time to check out videos about the development of the city!

We selected these ones about Energy in the City: recorded in 2019 in Pakhuis De Zwijger, thé dialogue center in Amsterdam. Enjoy!

4 september 2019: AMS Science for the City #6: Energy & Spatial Changes (in English)

The transition towards a low-carbon future is accelerating across all sectors in The Netherlands. But are we doing enough, and are we pursuing the right strategies? How much space does the energy transition require and are we able to accommodate those needs in our densely populated country? What is the spatial impact of this transition on the living environment, in both urban and rural landscapes? The AMS Institute dives into the dynamics and solutions of the sustainable energy transition; and explores its spatial, social and technological questions for the city of Amsterdam, its metropolitan region and the Netherlands as a whole.

[

AMS Science for the City #6: Energy & Spatial Changes

The transition towards a low-carbon future is accelerating across all sectors in The Netherlands. But are we doing enough, and are we pursuing the right strategies? How much space does the energy transition require and are we able to accommodate those needs in our densely populated country? What is](https://www.youtube.com/watch?v=E24-xb1YNYE)

16 oktober 2019: Amsterdam Smart City – Het Net onder Spanning (in Dutch)

De veranderingen op het gebied van duurzaamheid zijn in volle gang. Elektrische auto’s, warmtepompen en zonnepanelen zorgen ervoor dat we steeds dichterbij en zelfs in huis ons steentje bij kunnen dragen. Deze vernieuwingen doen tegelijkertijd een groot beroep op het elektriciteitsnet in de stad. Om de toenemende vraag naar stroom te kunnen blijven leveren, is meer infrastructuur nodig. Maar ook anders omgaan met ons verbruik en keuzes maken zijn noodzakelijk. Hoe doen we dit? Wat is nodig om vooruit te blijven gaan? En hoe betrekken we bewoners hierbij? Samen met partners van Amsterdam Smart City zoals overheid, bedrijven en bewoners, gaan wij hierover in gesprek. De eerste 10 minuten van de opname missen.

[

Amsterdam Smart City #5: Het net onder spanning

De eerste 10 minuten van de opname missen, excuses voor het ongemak. De veranderingen op het gebied van duurzaamheid zijn in volle gang. Elektrische auto’s, warmtepompen en zonnepanelen zorgen ervoor dat we steeds dichterbij en zelfs in huis ons steentje bij kunnen dragen. Deze vernieuwingen doen](https://www.youtube.com/watch?v=WZfNqzWDfj8)

18 november 2019: Urban Books #66: Energietransitie als gebiedsontwikkeling (in Dutch)

Hoe kan Nederland een wereldlaboratorium worden voor effectief, duurzaam en participatief realiseren van integrale en complexe opgaven binnen de energietransitie? Met zijn boek ‘Energietransitie als gebiedsontwikkeling’ laat bestuurskundige Peter van Rooy zien hoe Nederland weer tot de top van de wereld kan behoren als het gaat om integrale gebiedsontwikkeling, startend vanuit de energietransitie.

[

Urban Books #66: Energietransitie als gebiedsontwikkeling

Hoe worden we wereldwijde koplopers van de energietransitie binnen gebiedsontwikkeling? Boekpresentatie Peter van Rooy. De energietransitie is een complexe opgave. Door het toevoegen van windmolens, zonnepanelen, nieuwe infrastructuur, zowel boven- en ondergronds, dreigt ons hooggewaardeerde landsc](https://www.youtube.com/watch?v=lPozVt2jmwg)

23 oktober 2019: Waterstof: dé duurzame energiedrager of niet? (in Dutch)

Volgens de provincie Noord Holland, de stad Amsterdam, de haven en de netwerkbedrijven is waterstof essentieel voor de energietransitie van de regio. Waterstofgas kan een alternatief zijn voor aardgas voor verwarming, zorgen voor verlichting van het overbelaste elektriciteitsnetwerk en of dienen als brandstof voor auto’s; de plannen vliegen je om de oren. Maar hoe realistisch zijn deze plannen en alternatieven? Zijn ze wel écht duurzaam? En waarom hebben we het ineens over 'blauwe waterstof'? In dit programma houden we drie mogelijke toepassingen in de regio – voor de industrie, gebiedsontwikkeling en mobiliteit – kritisch tegen het licht.

[

De Energietransitie #29: Waterstof: dé duurzame energiedrager of niet?

Volgens de provincie Noord Holland, de stad Amsterdam, de haven en de netwerkbedrijven is waterstof essentieel voor de energietransitie van de regio. Waterstofgas kan een alternatief zijn voor aardgas voor verwarming, zorgen voor verlichting van het overbelaste elektriciteitsnetwerk en of dienen als](https://www.youtube.com/watch?v=1dKEqLtEUlI)

We will add more videos in the next days and collect all of them here. Check out videos about Energy, Circular City, Mobility and Citizens&Living.

The Amsterdam Smart City team loves new insights as well. So, we’re curious… What videos do we have to see? And what articles do we have to read? Share your input in the comments!

Menouschka Plugge's picture #Energy
Menouschka Plugge, Community and Program Officer , posted

Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal 2050

Featured image

Op 6 maart was de feestelijke lancering van de Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal in 2050. En ik was hierbij aanwezig! Met de Routekaart laat de gemeente zien hoe zij op weg is naar een Nieuw Amsterdams Klimaat.

Op 6 maart was de feestelijke lancering van de Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal in 2050. En ik was hierbij aanwezig! Met de Routekaart laat de gemeente zien hoe zij op weg is naar een Nieuw Amsterdams Klimaat. Het is een ambitiedocument met een lange termijn visie op de Amsterdamse energietransitie en acties voor de korte termijn. De gemeente gaat samen met bewoners, bedrijven en instellingen intensief samenwerken om de verandering naar duurzame energie in beweging te zetten. Hier kijk ik met veel enthousiasme en bewondering naar. Voor mij is het open en transparant delen van kennis hét sleutelwoord in de transitie. Met elkaar leren door te doen, aan de slag te gaan. Zo gaan we samen op weg naar betere straten, buurten en steden voor iedereen!

De Routekaart is inhoudelijk opgedeeld langs 4 transitiepaden: gebouwde omgeving, verkeer & vervoer, elektriciteit en haven & industrie. Enerzijds neemt de gemeente Amsterdam top-down initiatief en werkt planmatig aan het behalen van doelen. Anderzijds is de basis van duizenden kleinere initiatieven net zo hard nodig: via een bottom-up benadering. Amsterdammers die zelf aan de slag willen, bewoners, bedrijven en instellingen, alleen of samen, kunnen op steun rekenen.

Gebouwde Omgeving

In 2050 moeten alle gebouwen in de stad op een duurzame manier worden verwarmd. Vervanging van aardgas door alternatieve warmtebronnen én energiebesparing staan daarom centraal. Dit betekent dat er achter elke voordeur, achter elke gevel en in iedere straat iets staat te gebeuren. De pijlers zijn:

- Opschalen van de wijk-voor-wijk aanpak aardgasvrij

- Ontwikkelen van duurzame bronnen voor het warmtenet

- Doorgroeien naar een stadsbrede warmte-infrastructuur

- Energiezuinig maken van woningen

- Energiezuinig maken van zakelijke markt

- Energiezuinig maken van maatschappelijke gebouwen

- Energieneutraal bouwen

Verkeer & Vervoer

In 2030 is al het verkeer op de Amsterdamse wegen en over het water uitstootvrij. Er is ruimte in de stad voor voetgangers, fietsers en spelende kinderen en er zijn minder autoritten. De pijlers binnen transitiepad Mobiliteit zijn:

- Beperken vervuilende verkeerbewegingen

- Verschonen van alle vervuilende voer- en vaartuigen

Elektriciteit

In 2030 is 80% van de elektriciteit die huishoudens gebruiken opgewekt uit zonne- en windenergie. Elektriciteit speelt een sleutelrol in de energietransitie. Door de overgang naar een aardgasvrije stad en de groei van het aantal elektrische voertuigen is er veel meer elektriciteit nodig. De pijlers zijn:

- Maximaal opwekken van zonne-energie op daken

- Optimaal benutten potentie windenergie

- Werken aan een toekomstbestendige elektriciteitsinfrastructuur

Haven & Industrie

In 2050 is de industrie volledig overgestapt op duurzame energiebronnen. In 2030 behoort de haven van Amsterdam tot de duurzaamste havens van Europa en zijn steenkolen volledig uit te faseren. Daarnaast zal de haven fungeren als duurzame batterij voor de stad, regio en Europa. De pijlers zijn:

- Transformeren van de haven naar duurzame batterij

- Ontwikkelen groene waterstofeconomie

- CO2-uitstoot afvangen, opslaan en hergebruiken

- Energie besparen in de industrie

Voor de transitie van fossiele naar duurzame energie moeten we ons niet alleen richten op CO2. Randvoorwaarden zoals draagvlak en samenwerking zijn net zo belangrijk. De vraagstukken zijn groot en vaak met elkaar verweven. Wij, bij Amsterdam Smart City, geloven dat innoveren op deze grote vraagstukken samen moet. Binnen Amsterdam Smart City brengen we deze partijen dan ook samen. Als onafhankelijk platform, ieder vanuit zijn eigen rol. Vanuit gedeelde waarden en doelen. Ik werk met veel plezier, samen met onze partners, aan het verwezenlijken van deze mooie plannen voor de stad!

Verder lezen over de Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal 2050? Neem een kijkje op de website van de gemeente: <https://www.amsterdam.nl/bestuur-organisatie/volg-beleid/ambities/gezonde-duurzame-stad/klimaatneutraal/#hc2e477b3-ad38-4b31-94ce-27b325c542e7>

Menouschka Plugge's picture #Energy
Menouschka Plugge, Community and Program Officer , posted

VACATURE: Online Communicatieadviseur (gesloten)

Featured image

De Board is op zoek naar een tijdelijke Online Communicatieadviseur in het communicatieteam van zes professionals. De periode is van 1 januari tot 1 juni 2020.

Heb jij ervaring met en een passie voor online communicatie in een complex speelveld? Spreekt het je aan om ingewikkelde onderwerpen aansprekend en wervend te communiceren? Vind jij het een uitdaging om content te creëren en daarmee partijen te mobiliseren om actief mee te doen aan initiatieven van de Board?

De Online Communicatieadviseur vervult een belangrijke rol in het (online) positioneren en branden van de Board en zijn activiteiten en events. Ook het activeren van het netwerk om bij te dragen aan initiatieven op weg naar een slimme, groene en gezonde toekomstige regio is een belangrijke doelstelling. In deze rol adviseer, enthousiasmeer en faciliteer je de interne organisatie op het gebied van website, webredactie en social media. Daarnaast ben je projectmanager tijdens webdevelopment trajecten. De Online Communicatieadviseur is verantwoordelijk voor alle online communicatiekanalen (website, social media).

Wie ben jij?

  • Je bent een echte online expert, je kan inhoud scherp vertalen naar korte en aansprekende communicatie voor diverse doelgroepen;
  • Je bent een (SEO) schrijftalent en levert uitdagende en inspirerende content op maat per doelgroep;
  • Je bent online actief en hebt ervaring met o.a. Google Analytics, MailChimp, LinkedIn, Twitter, Facebook en content management systemen (WordPress);
  • Je hebt ruime aantoonbare ervaring (minimaal 5 jaar) als online communicatieadviseur;
  • Je bent een zelfstarter en draagt zelf oplossingen en nieuwe ideeën aan voor content;
  • Je bent resultaatgericht, hands-on, flexibel, creatief, een teamplayer en hebt overtuigingskracht;
  • Je hebt WO/HBO werk- en denkniveau, bijvoorbeeld op het gebied van communicatiewetenschap;
  • Je hebt uitstekende kennis van de Nederlandse en Engelse taal.

Wat ga je doen?

  • Je verzamelt, schrijft, redigeert en publiceert proactief actuele content op de website en verspreidt de content op diverse social media kanalen (zowel betaald als organisch);
  • Je stuurt de implementatie van nieuwe functionaliteiten op de website aan;
  • Je voert de eind- en beeldredactie van de website van de Board;
  • Je stelt event-uitnodigingen in MailChimp op, zowel in het Nederlands als Engels;
  • Je verzorgt samen met het team Communicatie de productie rondom events;
  • Je ontwikkelt performance updates en geeft maandelijks inzicht in de effectiviteit en groei van de online communicatie kanalen- en op basis hiervan geef je aanbevelingen en adviezen.
  • Je stuurt de implementatie van nieuwe functionaliteiten op de website aan.

Meer informatie: <https://www.amsterdameconomicboard.com/nieuws/vacature-online-communicatieadviseur>

Menouschka Plugge's picture News
Menouschka Plugge, Community and Program Officer , posted

Podcast: what is the circular economy?

What is the circular economy? Who's doing it? And what are some of the best examples of it in action? The Ellen MacArthur foundation launched a new podcast series on circular economy. Explaining - in simple terms & using tangible examples - what a circular economy is. For those interested in learning more, it's definitely worth a listen!

23/05: Amsterdam Smart City is organizing an evening on circular economy at Pakhuis de Zwijger (in Dutch). For more information check out their website:
https://dezwijger.nl/programma/circulaire-vooruitzichten

Menouschka Plugge's picture #CircularCity