Hoe voorkom je dat het te druk wordt op een hotspot? Kunnen we bezoekersstromen voorspellen om gedrag van mensen te beïnvloeden? Dat is precies de vraag die de provincies Noord-Holland en Flevoland, Gemeente Amsterdam en de Vervoerregio Amsterdam aan de markt hebben gesteld. Met resultaat! Uit de dertien aanmeldingen zijn nu drie teams gekozen die door gaan naar de volgende ronde.
Op zoek naar innovatieve oplossingen
De vier overheden zoeken naar werkbare en innovatieve oplossingen voor datagebruik, voorspellen én beïnvloeden. Daarom is de normale manier van aanbesteden aan de kant geschoven en is gezocht naar ketenpartners die samen een totaaloplossing bieden. In de volgende fase schrijven de teams een plan van aanpak waarin zij beschrijven hoe zij het onderzoek gaan aanpakken. Daarna gaan de overheden, kennispartners en de ondernemers echt met elkaar aan de slag. Dit wordt een intensieve periode waarin de plannen van aanpak worden getest op twee verschillende (drukke) plekken.
Voordeel voor alle Vervoerregio-gemeenten
De teams die het traject met succes doorlopen, krijgen een raamovereenkomst. Op dat moment liggen er beproefde oplossingen waar ook andere (semi) overheden en private partijen om zitten te springen. Sterker nog: zij kunnen de oplossing zelf ook inkopen. Zo profiteren uiteindelijk alle gemeenten binnen de Vervoerregio hiervan.
Dit zijn de ketenpartners
De drie ketenpartners (in willekeurige volgorde) zijn:
- InTraffic B.V., TURNN B.V., en KPN B.V;
- LYNXX B.V., REISinformatiegroep B.V. (9292) en HERE Europe B.V.;
- Sweco B.V., Scenwise, Livecrowd, PTV Nederland, TomTom en ViNotion.
Gefeliciteerd namens Provincie Noord-Holland, Provincie Flevoland, Gemeente Amsterdam en Vervoerregio Amsterdam. We kijken uit naar een mooie samenwerking!
Kijk op de website van Scale up voor meer informatie.