Witkar

Featured image

Oplossing voor first en last mile

Check the video footage from 1974:

English

witkar english

Nederlands

1974: Eerste witkar-station in Amsterdam - oude filmbeelden

What is the goal of the project?

Witkar brengt je op plaatsen waar het openbaar vervoer niet rijdt, de zogenaamde first mile en last mile. Witkar is een systeem van deelvoertuigen. Witkar rijdt op veilige stads- snelheid en is geschikt voor individueel vervoer.

Het voertuig heeft geen wachttijden en is daarmee op de korte afstand toch snel. Witkar heeft een netwerksysteem, geen stelsel van lijnen. De gebruiker rijdt rechtstreeks naar de hub van bestemming en hoeft dus niet over te stappen. Doordat het individueel is, is het geschikt voor gebieden met weinig vervoer. Het OV en Witkar vullen elkaar dus perfect aan.

Witkar heeft een trapgenerator waarmee je de snelheid van de elektromotor aangeeft. De overkapping kun je zelf openen en sluiten.

In een Witkar-hub is ruimte voor meerdere deelvervoermiddelen zoals OV-fiets, Felyx of Biro. Witkarren gebruiken 25% van de ruimte die auto’s innemen.

Who initiated the project and which organizations are involved?

Witkar is in 1974 gestart op initiatief van Luud Schimmelpennink.

What is the next step?

Een prototype van de nieuwe Witkar wordt op dit moment ontwikkeld.


2 Comments

Hans van Bragt's picture
Hans van Bragt

Hallo Luud,
leuk om weer van witkar te horen.
ik heb de oude witkarpas nog steeds, ging regelmatig rijden vanaf Elandsgracht. Heb paar jaar geleden nog geprobeerd om de ELF van Organic TransIT https://organictransit.com/ naar Almere te krijgen, 2 ELFs rijden nu nog in Almere.
Misschien kan ik iets voor je betekenen rondom de verwerking van de data.

Topics