Oplossing voor first en last mile
Check the video footage from 1974:
English
Nederlands
Oplossing voor first en last mile
English
Nederlands
Witkar brengt je op plaatsen waar het openbaar vervoer niet rijdt, de zogenaamde first mile en last mile. Witkar is een systeem van deelvoertuigen. Witkar rijdt op veilige stads- snelheid en is geschikt voor individueel vervoer.
Het voertuig heeft geen wachttijden en is daarmee op de korte afstand toch snel. Witkar heeft een netwerksysteem, geen stelsel van lijnen. De gebruiker rijdt rechtstreeks naar de hub van bestemming en hoeft dus niet over te stappen. Doordat het individueel is, is het geschikt voor gebieden met weinig vervoer. Het OV en Witkar vullen elkaar dus perfect aan.
Witkar heeft een trapgenerator waarmee je de snelheid van de elektromotor aangeeft. De overkapping kun je zelf openen en sluiten.
In een Witkar-hub is ruimte voor meerdere deelvervoermiddelen zoals OV-fiets, Felyx of Biro. Witkarren gebruiken 25% van de ruimte die auto’s innemen.
Witkar is in 1974 gestart op initiatief van Luud Schimmelpennink.
Een prototype van de nieuwe Witkar wordt op dit moment ontwikkeld.
Get notified about new updates, opportunities or events that match your interests.
Hoeveel bitterballen staan gelijk aan een retourtje Bali qua CO2-uitstoot? Hoeveel meter moet de zeespiegel stijgen voordat we kunnen zwemmen in de straten van Utrecht? En heeft het nou wel of geen zin om je afval te scheiden? Dit soort vragen kun je verwachten bij de grote klimaat pubquiz georganiseerd door Roos Groothuizen en Nastia Cistakova. Test je klimaatkennis onder het genot van een biertje en ontdek alle feiten en fabels over onze energieconsumptie. Wie weet gaat jouw team er met de hoofdprijs vandoor!
Roos Groothuizen (zij/haar) is een mediakunstenaar die strijdt voor digitale mensenrechten. In haar praktijk en binnen het kunstcollectief Telemagic doet ze onderzoek naar de menselijke kant van onzichtbare algoritmes, informatiefilters en oneerlijke distributie. Wie is er uiteindelijk in controle over wat we waarnemen?
Als je een kleuter met een passie voor anti-kapitalisme kruist met het gooien van een rotje in het riool, krijg je Nastia Cistakova! Nastia is een illustrator, kunstenaar en performer die zich druk maakt over mensenrechten en sociaal culturele aspecten van het moderne leven. Ze werkt onder andere voor De Correspondent, De Volkskrant en Tivoli Vredenburg.
In kunst en werk kiezen Roos en Nastia vaak voor een spelvorm, om onderwerpen op die manier tastbaar en concreet te maken.
Voor een bezoek aan de pubquiz in De Studio reserveer je een ticket via de website van NEMO. De toegangsprijs is € 7,50.
De pubquiz start om 20.00 uur en duurt ongeveer 1,5 uur. Voorafgaand aan de activiteit kun je vanaf 19.00 uur de tentoonstelling Energy Junkies bezoeken.
Op vertoon van een kortingspas ontvangen pashouders voorafgaand aan de activiteit een gratis drankje. Deelnemende passen zijn: Museumkaart, VriendenLoterij VIP-KAART, Stadspas Amsterdam, CJP pas en Collegekaart.
De Studio van NEMO is een extra locatie van NEMO Science Museum op het Marineterrein in Amsterdam. De programmering is speciaal voor volwassenen.
Deelscooteraanbieder Check biedt vanaf vandaag ook deelauto’s aan. Het bedrijf begint met een pilot met 10 deelauto’s in Amsterdam en wil bij succes snel doorgroeien. Door het toevoegen van deelauto’s faciliteert het bedrijf vanaf heden ook reizen buiten de hoofdstad. Check is actief in 20 steden in Nederland en Duitsland.
Bewuste keuze voor Amsterdam
Check kiest er bewust voor om te starten met een pilot in Amsterdam. Amsterdam is één van de eerste steden waar het bedrijf actief werd met deelscooters in september 2020. De gemeente signaleert dat de overstap naar deelmobiliteit hard nodig is. “Er komen steeds meer mensen in Amsterdam wonen en als we allemaal onze eigen auto hebben past het gewoon niet”, aldus Jeroen Schutter, programmamanager deelmobiliteit bij de gemeente Amsterdam.
Data van Check laat zien dat de adoptie van deelscooters in Amsterdam zeer goed is: 105.000 inwoners van de hoofdstad hebben een account bij Check. Een deelscooter vervoert gemiddeld 11 mensen per dag. Bijna 1 op de 10 ritten begint- of eindigt in de regio.
Een antwoord op elke mobiliteitsbehoefte
De missie van Check is het creëren van leefbare steden door onnodig autobezit en -gebruik terug te dringen. De deelauto sluit hier naadloos bij aan, vertelt mede-oprichter en managing director Paul van Merrienboer: “We zien dat onze deelscooters een sterk alternatief bieden voor de autorit binnen Amsterdam. Als een gebruiker een afspraak heeft ver buiten Amsterdam, of naar de bouwmarkt moet, biedt de deelscooter echter niet altijd uitkomst. Door deelauto’s toe te voegen hebben we ook een antwoord op die mobiliteitsbehoefte. Een eigen auto is nu écht niet meer nodig.”
Een simpele propositie
Check gaat van start met 10 volledig elektrische Volkswagen ID3’s. Er bevindt zich een laadpas in elke auto zodat de gebruiker zelf kan (snel)laden bij een laag accupercentage. De voorwaarden om van een auto gebruik te kunnen maken zijn hetzelfde als bij een scooter: gebruikers moeten 18 jaar of ouder zijn en een geldig autorijbewijs hebben. De meer dan 100.000 Amsterdamse gebruikers die momenteel al een account hebben bij Check kunnen dus direct de deelauto in. De auto’s kunnen worden geboekt in de app op het moment dat de gebruiker de auto nodig heeft. Na het boeken heeft de gebruiker 30 minuten om naar de auto toe te gaan en de rit te starten. Net als bij een scooter betaalt een gebruiker pas vanaf het moment dat de rit is gestart en alleen voor het daadwerkelijke gebruik: een starttarief voor een rit met een deelauto is 2 euro, het gebruik per minuut kost 30 cent en pauzeren kost 15 cent per minuut. Er komen achteraf geen kilometerkosten bij.
Een deelauto per zone
De auto’s worden per zone aangeboden: zonefloating. Dat betekent dat een gebruiker aan het einde van de rit de auto binnen een gebied van een paar straten moet parkeren. Amsterdam verwacht dat zonefloating goed werkt qua ruimtebeslag en efficiënt gebruik van laadpalen voor de stad. De zones voor de eerste 10 auto’s bevinden zich in de Pijp en in Amsterdam-Zuid. Op deze manier wil het bedrijf de nieuwe propositie testen in een buurt met een gemiddeld laag autobezit per inwoner (de Pijp) en een buurt met een gemiddeld hoog autobezit per inwoner (Amsterdam-Zuid).
Are you already familiar with the technology developments and challenges towards sustainable mobility and you are ready to take a next step deepening or broadening your expertise? Does the idea of alternating between research and consultancy work appeal to you? Then be sure to read on!
YOUR ROLE
The world of mobility is changing fast. Not only is electric and hydrogen becoming part of the transport and energy landscape, but cities and companies are also exploring topics such as vehicle-to-grid, shared mobility and hubs for transporting goods and people. Should you join the team as our new colleague, you will be providing expertise for research & demonstration projects as well as consultancy projects. Depending on your level of experience, skills and specialisms, your daily activities could vary from:
YOUR PROFILE
The role of ‘Specialist & Consultant – ‘Zero-Emission Mobility’ with Cenex NL can cover a range of specialisms at different experience levels. Do the following personal qualities and skills match with you:
And do you have certain additional expertise and skills that are highly valuable in the everchanging world of mobility and transport that you want to bring to our team?
CONTACT DETAILS
Do send us your CV and a letter where you motivate the above to hello@cenexgroup.nl (CC, jobs@cenex.co.uk). We look forward to hearing from you!
Closing date is extended
Hai Luud en Hans, Lijkt mij een heel interessant project (witkar of ELF) om als recreatieve verbinding zoals bijvoorbeeld in het groengebied DeBretten, tussen Sloterdijk Centrum en Het Laatste Huis. https://www.amsterdam.nl/toerisme-vrije-tijd/parken/bretten/denk-mee-toekomst-bretten/
Hallo Luud,
leuk om weer van witkar te horen.
ik heb de oude witkarpas nog steeds, ging regelmatig rijden vanaf Elandsgracht. Heb paar jaar geleden nog geprobeerd om de ELF van Organic TransIT https://organictransit.com/ naar Almere te krijgen, 2 ELFs rijden nu nog in Almere.
Misschien kan ik iets voor je betekenen rondom de verwerking van de data.