MozFest is a unique hybrid: part art, tech and society convening, part maker festival, and the premiere gathering for activists in diverse global movements fighting for a more humane digital world.
That’s why I’m excited to invite you and your community to participate in the first-ever virtual MozFest! Details and submission page here: mzl.la/proposals2021
Anyone can submit a session – you don’t need any particular expertise, just a great project or idea and the desire to collaborate and learn from festival participants. Submit your session idea today! Deadline is November 23: mzl.la/proposals2021
Want to receive updates like this in your inbox?
Get notified about new updates, opportunities or events that match your interests.
Maybe you will also like these updates
De Staat van het Internet 2025

Tijdens de Staat van het Internet steekt Waag Futurelab jaarlijks de peilstok in het internet. In dit 30-jarige jubileumjaar van Waag wordt de lezing gegeven door oprichter en directeur Marleen Stikker.
Nu techmiljardairs toegang tot het Witte Huis hebben, dringt het besef (eindelijk) door dat we extreem afhankelijk zijn van big tech. Met één decreet van Trump of een druk op de knop van Musk is onze samenleving volledig ontwricht. Volgens Rutte, secretaris-generaal van de NAVO, moeten we ons voorbereiden op oorlog. De vraag is of we die oorlog in het digitale domein niet al verloren hebben. Kunnen we onze grip terugwinnen?
Marleen Stikker heeft hierop het antwoord. Tijdens de zevende editie van de Staat van het Internet zet Stikker uiteen hoe we terug kunnen naar een internet waar we zelf controle hebben over de technologie en onze data. Niet het aandeelhoudersbelang of het verdienvermogen van ‘de BV Nederland’ moet centraal staan, maar de weerbaarheid en het handelingsperspectief van Europese burgers, organisaties en democratische instituties.
Dat betekent niet alleen de rug recht houden in het handhaven van de noodzakelijke Europese wetten, maar ook het investeren in kennis en technologie op basis van publieke en democratische waarden, de zogenaamde EuroStack. Er is al een eerste stap gezet door maatschappelijke en culturele organisaties en mensen om minder afhankelijk te worden van grote technologiebedrijven. Welke alternatieven voor big tech zijn er al, hoe maken we deze alternatieven samen tot een succes? En welke rol kunnen sociale en maatschappelijke bewegingen én individuen hier in spelen?
Na de lezing vindt een panelgesprek plaats. Het panel wordt gemodereerd door Dymphie Braun, programmamaker & facilitator die gedreven wordt door de principes van gelijkheid en inclusie. Haar missie is om creativiteit te promoten als middel voor sociale rechtvaardigheid.
Programma
Inloop | 15:30 - 16:00 uur |
---|---|
Lezing | 16:00 - 17:00 uur |
Panel | 17:00 -18:00 uur |
Borrel | 18:00 - 19:00 uur |
Panel
Bert Hubert is de oprichter van PowerDNS, software waar een groot deel van het Internet in Europa op draait. Daarnaast werkte hij voor de AIVD. Tegenwoordig doet Bert DNA onderzoek en was hij tot voor kort lid van de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Tegenwoordig is hij part-time technisch adviseur bij de Kiesraad, en lid van de commissie van advies van de Autoriteit online Terroristisch en Kinderpornografisch Materiaal.
Savriël Dillingh is marktfilosoof en bedrijfsethicus aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij doet onderzoek naar hoe politieke keuzes de vrije markt sturen, en naar hoe een nieuwe, eerlijkere economie er concreet uit kan zien. Savriël publiceerde o.a. in NRC, De Volkskrant, Trouw, Het Parool en De Groene Amsterdammer, en schrijft momenteel over de tirannie van de aandeelhouder.
Tessel Renzenbrink is Communication Officer bij NLnet, een stichting die zich inzet voor een vrij, robuust en open internet voor iedereen. Samen met Ronny Lam maakt ze de NGI Zero podcast waarin ze in gesprek gaan met mensen die bouwen aan het Next Generation Internet. In 2021 werd ze co-directeur van Netwerk Democratie en zette ze zich in voor een vitale democratie in een digitale samenleving. Tessel heeft een master filosofie en maakte in 2020 een post-collapse mesh netwerkapparaat als eindproject voor de FabAcademy.
Over Marleen Stikker
Marleen Stikker is oprichter en directeur-bestuurder van Waag Futurelab. In 1993 stond zij aan de wieg van het internet als 'burgemeester' van De Digitale Stad. Waag is sinds de oprichting in 1994 uitgegroeid tot een leidend Europees onderzoeksinstituut voor technologie en samenleving. Marleen was betrokken bij de oprichting van o.a. PICNIC, Creative Commons Nederland, Fairphone, Public Spaces en Meentcoop.
Ze is Professor of Practice aan de Hogeschool van Amsterdam, lid van de Adviesraad Wetenschap, Technologie en Innovatie en board-lid van de Amsterdam Economic Board en een van de voorzitters van het Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving. Ze is auteur van het boek 'Het internet is stuk, maar we kunnen het repareren'. En heeft een eredoctoraat van de Vrije universiteit en is winnaar van de Felipe Rodriguez Award.
Toegankelijkheid
Mocht je krap bij kas zitten en wel graag aan dit evenement willen deelnemen, neem dan contact op met thieu [@] waag [punt] org.
Voor meer informatie over de toegankelijkheid van de locatie zie de toegankelijkheidspagina van Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond.
Over 30 jaar Waag
Dit jaar bestaat Waag Futurelab 30 jaar. Van het eerste ‘sociale medium’ De Digitale Stad, toegankelijk voor een breed publiek, via het ontwerpen van een duurzame modulaire Fairphone, of de eerste opleiding voor Biohackers in Europa, tot aan een advies aan de staatsecretaris voor Digitale Zaken en een burgermeetnetwerk in Noord-Holland: al 30 jaar werkt Waag aan grip op technologie voor iedereen. Die grip op technologie staat dit jubileumjaar centraal, in onze verhalen en in onze programmering.
Bekijk de eerdere edities van de Staat van het Internet.
<strong>Tickets: https://waag.org/nl/event/de-staat-van-het-internet-2025/</strong>
BouwLab Software Summit

Op 22 mei 2025 organiseert Smart Tech fieldlab BouwLab R&Do de BouwLab Software Summit 2025 in Haarlem. Het thema van dit jaar is "Beyond BIM", waarbij de focus ligt op de volgende fase in de digitalisering van de bouwsector. Het evenement brengt experts, softwareontwikkelaars, opdrachtgevers, ontwerpers en beleidsmakers samen om de digitale toekomst van de bouw vorm te geven.
Het programma bevat diverse sessies, waaronder:
✅ Studio Talks over AI, standaardisering versus parametrisering, datamodellen en ketensamenwerking.
✅ Software Stand-up Sessions met innovatieve softwareontwikkelingen.
✅ BouwBoosts en table-top presentaties om inzichten te delen en samenwerkingen te stimuleren.
✅ Netwerkborrel om in contact te komen met professionals uit de sector.
Tickets
🎟 Softwaregebruikers: €99 (excl. btw)
🎟 Softwareaanbieders: €499 (excl. btw)
Tickets zijn inclusief lunch, toegang tot alle sessies, de netwerkborrel en gratis parkeren.
Wil je meer informatie? Bekijk de details en bestel je ticket op: softwaresummit.nl
Responsible AI Congres

Hoe kun je kunstmatige intelligentie (vaak afgekort tot AI) zo inzetten dat mens, maatschappij en de planeet er baat bij hebben? Binnen het programma Responsible Applied Artificial InTelligence (kort: RAAIT) staat deze vraag centraal. Met drie hogescholen (Amsterdam, Rotterdam en Utrecht) en een hoop praktijkpartners ontwerpen en ontwikkelen we samen verantwoorde AI-oplossingen.
Wat er allemaal mogelijk is, laten we je graag zien op ons congres op donderdag 27 maart 2025! Je bent hiervoor van harte uitgenodigd.
📆 Donderdag 27 maart 2025
⏲ 09:30 - 17:00 uur
📍 De Koepel | Koepelplein 1 | 2031 WH, Haarlem
Dompel je onder in inspirerende talks, workshops en experimenteer in AI Wonderland. Leer en innoveer met verantwoorde AI, en dat op een heel bijzondere locatie: de oude koepelgevangenis van Haarlem. Na deze dag ga je naar huis met een goodiebag vol nieuwe inzichten/tools die je meteen kunt inzetten!
Benieuwd wat er zoal te doen is op 27 maart? Graag lichten we een paar onderdelen voor je uit:
· Keynote Noëlle Cicilia - Responsible AI leader ‘24 & AI Person of the Year '25
o Responsible AI voor iedereen?
Responsible AI krijgt steeds meer aandacht, en terecht. Maar terwijl grote bedrijven hier volop in investeren, blijft het voor kleinere organisaties vaak een uitdaging. De complexiteit en kosten kunnen een drempel vormen, terwijl verantwoord AI-gebruik juist voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn. In deze keynote neemt Noëlle, oprichter van Brush AI, je mee in hoe zij Responsible AI toepasbaar maakt voor kleinere projecten en organisaties met beperkte budgetten.
· Workshop Wilco Verdoold - Hogeschool van Amsterdam
o Van idee tot AI: leer je eigen GPT bouwen en inzetten
Wil jij leren hoe je generatieve AI praktisch en verantwoord kunt inzetten in jouw organisatie? Heb je al ervaring met generatieve AI, maar nog nooit zelf een AI-assistent gemaakt? Tijdens deze hands-on workshop neemt Wilco je mee in het proces van het bouwen van je eigen GPT.
Geen theoretische verhalen, maar praktische kennis die je de volgende dag al kunt toepassen!
Meer dan de helft van het aantal beschikbare tickets is inmiddels geclaimd, dus mocht je collega’s of relaties kennen voor wie dit event interessant kan zijn: stuur deze mail vooral door en claim je ticket: