Architecture Now #10: Special effects

Featured image

Hoe tovert de architect ruimtes om tot een beleving? Over akoestiek, perspectief en tastzin.
Een ontwerp kan perfect zijn, de beleving valt of staat met passend materiaalgebruik. Dankzij een scala aan innovatieve, duurzame en slimme materialen beschikken architecten over een uitgebreide toolbox om gebouwen te ontwerpen waar mensen graag wonen, werken en verblijven. Glas, hout, staal of juist beton; het zijn allemaal keuzes die van invloed zijn op de beleving van de ruimte. Tijdens Special Effects duiken we in de materiële wereld en onderzoeken we de invloed van materiaal op architectuur. Wat is de ultieme connectie tussen materiaal, context en ontwerp?

We gaan in gesprek met:
HOH Architecten. Dit architectenbureau maakt in haar ontwerpproces geen onderscheid tussen het ontwerpen van een gebouw, een stad of een gordijn. In elk ontwerpproces onderzoeken ze de architectuur van textiel en het surreële effect dat materialisatie kan hebben op de ruimtelijke ervaring. Freyke Hartemink deelt hun werkwijze.
van Dongen-Koschuch. Een concertzaal creëren die bezoekers het gevoel geeft een uitvergroot muziekinstrument binnen te stappen, dat is het idee achter het ontwerp van architectenbureau van Dongen-Koschuch voor Musis Sacrum in Arnhem. De zaal is bekleed met eiken panelen om het geluid optimaal door de ruimte te verspreiden. Patrick Koschuch vertelt hoe het ze gelukt is de grote schaal terug te brengen naar menselijke proporties.
Studio Petra Vonk. Ontwerper Petra Vonk lanceerde in 1990 haar Amsterdamse ontwerpstudio met een focus op het gebruik van textiel in architectuur en interieur. Door te spelen met de kenmerken van specifieke materialen en technieken creëert ze nieuwe en onverwachte concepten en toepassingen. Zo werkt ze bijvoorbeeld aan het verbeteren van akoestische eigenschappen van ruimtes door de toepassing van textiel. Hoe combineert ze visuele, tastbare en functionele eigenschappen in haar ontwerp?
Civic. Voor architectenbureau Civic is architectuur een publieke opgave. Met hun ontwerpen, van publieke gebouwen tot plekken, anticiperen ze op de ruimtelijke, maar ook op de sociale, culturele, economische en ecologische context. Onderzoek speelt hierin een grote rol, zo bouwen ze maquettes en testfragmenten in hun werkplaats om alles te testen. Ingrid van der Heijden vertelt over de rol van materialen en hun verouderingsproces.
Mélanie van der Hoorn. Haar vorige boek, Bricks & Balloons, keek naar architectuur zoals gepresenteerd in cartoons. In haar nieuwe boek Spots in Shots richt Mélanie van der Hoorn zich op de korte architectuurfilm. Niet de gladde, dure visualisaties van lege gebouwen, maar artistieke films die ons iets nieuws vertellen over architectuur.
Frank Tjepkema. In het ontwerp van de Solidaridad Village Market in Bangladesh maakt Frank Tjepkema gebruik van lokale, ambachtelijke materialen en bouwvaardigheden die de socioculturele waarde benadrukken. Hoe is hij te werk gegaan?

Met in dit programma onder anderen
Freyke Hartemink | HOH Architecten, textielontwerper
Barend Koolhaas | Architect, designer
Ingrid van der Heijden | Partner en architect CIVIC Architects
Frank Tjepkema | Designer, kunstenaar, architect
Patrick Koschuch | Medeoprichter Van Dongen - Koschuch Architects
Petra Vonk | Textiel designer
Mélanie van der Hoorn | Researcher, curator, auteur Spots in Shots

https://dezwijger.nl/programma/special-effects

Comments

Topics