Designing the city: water en resources

Featured image

Hoe gaat de stad van de toekomst om met de grote hoeveelheid regenwater en waar laten we het afvalwater? Hoe kunnen we beter gebruik maken van regenwater en welke grondstoffen uit afvalwater kunnen we een nieuw leven geven, om tot een duurzame en circulaire stad te komen?

Na introducties door doeners, onderzoekers en verbinders gaan we gezamenlijk aan de slag om tot antwoorden te komen.

Het AMS Instituut en Waag buigen zich in de serie 'Designing the city' samen met publiek over oplossingsstrategieën voor grote stedelijke uitdagingen. Hoe verzamel je data en hoe leiden onderzoeksresultaten tot impact in de stad? Welke rol spelen onderzoekers, burgers, overheid en ngo’s en sociaal ondernemers? Hoe kunnen wetenschappers, sociaal ondernemers, beleidsmakers, burgers en creatieven het beste samenwerken aan oplossingen voor dit grootstedelijke vraagstuk? En wat is er vervolgens voor nodig om op te schalen en substantiële impact te creëren met de goede ideeën die ontwikkeld worden?

De entree bedraagt € 5,-, inclusief een drankje. Bestel je ticket via bovenstaande link. De voertaal van dit evenement is Nederlands.

Programma
20:00 Introductie door Socrates Schouten (Commons Lab Waag) en Leendert Verhoef (program lead AMS)
20:20 Presentaties van initiatieven en onderzoekers die zich bezighouden met water beheersing:

Nieuw materiaal afkomstig uit afvalwater
Peter Mooij, postdoctoraal onderzoeker bij de TU Delft en Research Fellow AMS Institute en Moja Reus, presenteren het WASCOM-project, dat tot doel heeft om een hoogwaardig demonstratieproduct te bouwen uit lichtgewicht composietmateriaal gemaakt van ALE en cellulosevezels uit afvalwater.
Delft University of Technology, ChainCraft, NPSP, Waternet, AMS Institute zijn betrokken bij dit onderzoeksproject.

Bier uit regenwater
Arno van Herwijnen, mede oprichter en eigenaar van Rainbeer, vertelt over dit biertje waarin regenwater een belangrijk bestanddeel is. Rainbeer heeft als missie om zoveel mogelijk regenwater op te vangen en om er bier van te maken. Op deze manier maken ze mensen bewust van klimaatverandering middels een lekker biertje. Elk biertje is een deeloplossing van het probleem en een conversatiestarter.

Oplossingen van kinderen voor wateroverlast
Emer Beamer, founder van Designathon Works, presenteert Global Voices of the Next Generation: Water, een challenge waarvoor 600 kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar oplossingen bedachten voor waterbeheersing problematieken. De concepten die ze bedachten zijn verbluffend inventief en laten zien hoe de volgende generatie aankijkt tegen dit probleem. Designathon Works, is een non profit organisatie die wereldwijd schoolprogramma’s, workshops en challenges organiseert waarin kinderen betrokken worden bij het nadenken over oplossingen voor de grote uitdagingen waar hun generatie voor staat.
21:15 Designsessie aan de hand van de Amsterdam Approach waarin de initiatiefnemers van de projecten samen met het publiek een proces ontwerpen waarin alle partijen in de stad een rol kunnen vervullen. Met een introductie door Socrates Schouten.
22:00 Borrel

https://www.eventbrite.nl/e/tickets-designing-the-city-water-en-grondstoffen-51710820456

Comments

Topics