DSI talks: blockchain for transparency and ethics

Featured image

DSI Talks is een serie lezingen over digitale sociale innovatie. Digitale sociale innovatie is een groeiende community van mensen die digitale technologie gebruiken om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken.

Blockchain-technologie staat bij veel tech-optimisten bovenaan de agenda. In veel gevallen bleek de hype rond blockchain groter te zijn dan de capaciteit om problemen in de echte wereld op te lossen. Bij duurzaamheidsproblemen kan de technologie echter van grote waarde zijn. Veel duurzame of eerlijke handelsbedrijven worstelen met een ondoorzichtige toeleveringsketen. Hoe kunnen we er bijvoorbeeld voor zorgen dat onze koffie op een ecologisch verantwoorde manier wordt geteeld of dat onze banaan afkomstig is van een plantage waar werknemers een redelijk inkomen ontvangen? Kan een door een blockchain gestuurde gedistribueerde database helpen supply chains transparant te maken?
Velen geloven dat de transparantie en veiligheid geboden door blockchain-technologie zorgen voor een ‘trustless’ transactie: het bewijs zit in de keten. Maar kunnen we sociaal vertrouwen zo gemakkelijk vervangen door digitaal vertrouwen? Willen we niet liever meer sociale interactie in onze economieën, in plaats van minder?

Op dit moment zijn er nog steeds veel vragen over de voordelen van blockchain: transacties worden gepubliceerd en de broncode is open, maar het ketenbeheer is vaak hoogst ondemocratisch en ondoorzichtig. En wat is de waarde van open systemen wanneer slechts een handvol mensen ze kunnen begrijpen en gebruiken? Wie worden de winnaars en verliezers van de huidige blockchain-rush? En begrijpen we echt welk probleem blockchain moet oplossen?

Op deze avond bekijken we cases die blockchaintechnologie toepassen op duurzaamheidsuitdagingen. We zullen kijken naar de motivatie voor het gebruik van de blockchain en onderzoeken hoe deze naar verwachting sociale en ecologische resultaten zal garanderen. Bieden blockchains nieuwe bedrijfsmodellen voor eerder precaire diensten? We zullen de toekomstige ontwikkelingen en mogelijke valkuilen van de technologie onderzoeken en beoordelen hoe deze zich verhoudt tot andere gedecentraliseerde of collaboratieve data-oplossingen.

https://waag.org/nl/event/dsi-talks-blockchain-transparency-and-ethics

Comments

Topics