New Economy #14: Planet, People, Profit 2.0

Featured image

Hoe kunnen maatschappelijk verantwoorde ondernemingen hun productie opschalen?
In ons huidige economische systeem staan mens en planeet niet centraal. Daarom zijn de afgelopen jaren tal van ondernemingen het anders gaan doen door minder vervuilende producten op de markt te brengen of een onderneming te starten die mensen boven winst zet. Hoe gaat het hen af? Waar bevinden we ons in de transitie naar een economie waar ondernemingen mens en planeet boven of gelijk aan winst stellen? Waar lopen ondernemers tegen aan bij het opschalen van hun productie of het starten van een nieuw bedrijf of project? Hoe zorg je voor genoeg financiering? Hoe moet de bedrijfsvoering aangepast worden en hoe kan onderwijs bijdragen aan de transitie? Met ondernemers, adviseurs, docenten en journalisten gaan we in gesprek over de uitdagingen van ondernemers en de rol van onderwijs. Wat is er nodig om nog een stapje zetten richting een economie waarin maatschappelijk verantwoord ondernemen de norm is?

Mark Hillen is sinds 2012 bezig met sociaal ondernemerschap, als mede-oprichter van Social Enterprise NL en Social Enterprise Lab. Hij schreef twee boeken, ‘Verbeter de Wereld, begin een bedrijf’ samen met Willemijn Verloop, en ‘Zaken die je Raken’. Hoe ver gevorderd is sociaal ondernemerschap volgens hem? Welke barrières zijn al overwonnen en welke moeten we nog overwinnen?

Ze richtte ’s wereld eerste non-profit computerbeveiliging bedrijf Radically Open Security op en zet zich nu met Nonprofit Ventures in om sociale ondernemeringen te ondersteunen. Wat is volgens Melanie Rieback nodig om van sociaal ondernemerschap de norm te maken?
Directeur en medeoprichter van MUD Jeans Bert van Son initieerde de circulaire en maatschappelijk verantwoorde denim jeans. Iedere jeans bestaat voor veertig procent uit gerecycled denim en is onder goede arbeidsomstandigheden, en van onbespoten biologisch katoen gemaakt. Helemaal bijzonder is dat de de spijkerbroek niet koopt, maar least, waardoor bezit verandert in gebruik. Waar loopt een bedrijf tegen aan die is gericht op circulaire productie?

Oprichter van CrowdfundingHub en directeur van European Centre for Alternative Finance Ronald Kleverlaan promoot al 10 jaar de mogelijkheden van crowdfunding in binnen- en buitenland door begeleiding van toonaangevende initiatieven. Hoe kunnen volgens hem alternatieve vormenvan financiering zoals crowdfunding en cryptcurrencies bijdragen aan sociaal ondernemerschap?

Petra Hoogerwerf schreef zij het boek ‘Échte Winst: in zeven stappen naar succesvol ondernemen met maatschappelijke impact’. Daarnaast is ze adviseur bij Veleda waar zij goede doelen en non-profit organisaties begeleidt op het gebied van fondsenwerving en strategie. Wat moeten volgens haar bedrijven doen om productie op te schalen zonder social en duurzame doelen uit het oog te verliezen?

Schrijver, journalist, filmmaker en socioloog Nadine Maarhuis heeft de verhalen van ongeveer honderd maatschappijvernieuwers, betekenisvolle ondernemers en wereldverbeteraars in woord en beeld gevangen. De verhalen die uit deze ontmoetingen voortkwamen zijn onder andere gepubliceerd door Follow the Money.

Docent duurzaamheid aan het Rudolf Steiner College Haarlem Simanto Dragtsma heeft een driedubbele V aanpak in zijn werk, Vertrouwen, Verbinding en Vrijheid. Hier laat hij leerlingen eigen maatschappelijk verantwoorde bedrijfsprojecten opzetten, zodat zij al vroeg kennismaken met duurzaam en sociaal verantwoord ondernemerschap. Welke rol speelt onderwijs volgens hem om van maatschappelijk verantwoord ondernemen écht de norm te maken?

Eelko Kruse is schoolleider van het econasium en docent wiskunde aan het Comenius Lyceum in Amsterdam. Met het econasium wil hij zorgen dat de persoonlijke ambities van leerlingen een centrale plek krijgen, dit zorgt volgens hem voor een betere aansluiting met het vervolgonderwijs. Zo richt het econasium door middel van projecten zich op sociale, economische, technische, culturele en milieutechnische duurzaamheid. Wat is het econasium precies, en hoe kan dit bijdragen aan de nieuwe stroom maatschappelijk verantwoord ondernemers?

Met in dit programma onder anderen:
Mark Hillen | Directeur Social Enterprise NL
Melanie Rieback | Radically Open Security & Nonprofit Ventures
Bert van Son | Oprichter Mud Jeans
Ronald Kleverlaan | Director of European Centre for Alternative Finance
Nadine Maarhuis | Multimedia storyteller, schrijver en voormalig journalist bij Follow The Money
Petra Hoogerwerf | Consultant en auteur van het boek Échte Winst
Simanto Dragtsma | Docent duurzaamheid - Rudolf Steiner College Haarlem
Eelko Kruse | Schoolleider (kwaliteitszorg, onderwijs, econasium) en docent wiskunde 1e graad bij Comenius Lyceum Amsterdam

Voertaal: Nederands

https://dezwijger.nl/programma/planet-people-profit-2-0

Comments

Topics