Nieuw Licht: Datadictatuur

Featured image

De verwachtingen waren hoog: cyberspace zou een machtsvrije ruimte worden waar iedereen elkaar onbevooroordeeld tegemoet zou kunnen treden om een redelijk gesprek te voeren waarbij achtergrond, sekse of huidskleur geen rol zouden spelen. Helaas, nergens wordt zoveel seksistische en racistische taal gebezigd als online en nergens is zoveel macht gebundeld bij een handjevol grote partijen. Onder het mom ‘dat hou je toch niet tegen’ hebben we het opgegeven om orde op zaken te stellen in cyberspace. Ondertussen is de digitale wereld de analoge wereld gestaag aan het koloniseren. Het gebrek aan regels voor privacy, copyrights, veiligheid, reclame en openbare orde die de jungle van het internet kenmerkt, wordt zelfs maatstaf voor de analoge wereld. Tijd voor een beschavingsoffensief.

Voertaal: Nederlands

Met in dit programma onder anderen:
Marleen Stikker | Directeur en mede-oprichter Waag
Jan Kuitenbrouwer | journalist, schrijver en presentator

Marleen Stikker (1962) is directeur van de Waag Society in Amsterdam, een cultureel research- en innovatiecentrum dat nieuwe media-toepassingen ontwikkelt binnen verschillende maatschappelijke domeinen, waaronder zorg, cultuur en onderwijs. Ze was een van de oprichters van De Digitale Stad. Ze organiseert PICNIC, de Amsterdamse Cross Media Week. Ze baarde opzien met haar optreden in VPRO’s Zomergasten ‘Het internet is stuk.’

Jan Kuitenbrouwer (1957) is journalist en schrijver. Hij publiceerde onder meer in De Haagse Post, de Volkskrant en Trouw, en was lange tijd als columnist verbonden aan NRC Handelsblad. Van zijn hand verschenen diverse boeken, zoals Mijn Micro en ik (1983) Turbotaal (1987), De woorden van Wilders & hoe ze werken (2010) en Eik bes leuk (2014).

https://dezwijger.nl/programma/datadictatuur

Comments

Topics