VPRO Tegenlicht Meet Up #141: Deep fake news

Featured image

Hoe kunnen we online nog waarheid van leugen onderscheiden?
Staan we nog maar aan het begin van de impact van 'fake news'? Russische trollen verspreiden online desinformatie om instabiliteit te veroorzaken, Braziliaanse burgers maken nep nieuws ten gunste van Bolsonaro. Factcheckers en journalisten draaien overuren, maar kunnen niet op tegen de overvloed aan valse berichten. De stabiliteit van democratie en het recht op betrouwbare informatie is op deze manier continu onder aanval. Met de ontwikkeling van Deep Fake technologie wordt het alleen maar erger. Hoe kunnen we onszelf beschermen? Wat is de rol van de journalistiek, overheden en sociale media? Hoe kunnen we nog weten wat waar is? Begeven we ons naar een toekomst waar het gevecht over de controle van onze werkelijkheid online wordt uitgevochten? Wat is de impact van online desinformatie op democratie?

Propaganda 2.0
Het verspreiden van nepnieuws is big business. We weten ondertussen dat in Rusland personen 24/7 bezig zijn met het maken van valse artikelen, om daarmee instabiliteit in Westerse democratieën te veroorzaken. In Veles, Macedonië, hebben jongeren zich massaal gestort op het maken van fake news, omdat gekoppeld aan Google Ads de clicks 3x zoveel geld opbrengen dan het maandloon van hun ouders. Als we niet opletten gaat het aantal misleidende berichten online steeds groeien. En dat is gevaarlijk.

Burgers weten niet meer op welk nieuws ze kunnen vertrouwen, malafide overheden krijgen een machtige kaart om de publieke opinie te bespelen en burgers vallen ten prooi aan minutieus uitgedachte complottheorieën. Deep Fake maakt het daarbij nog gemakkelijker om fake news te verspreiden. Hoe beschermen we onze samenleving tegen valse propaganda?

Met in dit programma onder anderen
Nordin Lasfar | regisseur
Jaron Harambam | Socioloog en onderzoeker fake news en complottheorie
Alexander Pleijter | Universitair docent Journalistiek en Nieuwe Media, Universiteit Leiden en coördinator Nieuwscheckers
Reinier Kist | Mediaredacteur NRC
Melanie Klus | Jurist informatierecht

https://dezwijger.nl/programma/deep-fake-news

Comments

Topics