Vrijdag 13 april Open Dag Aardgasvrij Appartement in de Zeeheldenbuurt

Featured image

Op vrijdag 13 april kunnen belangstellenden een kijkje komen nemen in een typisch Amsterdams appartement in de Zeeheldenbuurt waar sinds kort geen aardgas meer wordt gebruikt. De bewoner maakte deze keuze uit idealisme, en de gemeente maakte het aantrekkelijker dankzij een forse subsidie. Een initiatief van demissionair wethouder Abdeluheb Choho, die zelf ook komt bekijken hoe het is om te verwarmen en koken zonder aardgas.

Om klimaatverandering te stoppen is het noodzakelijk dat we snel afscheid nemen van fossiele brandstoffen zoals olie en gas. Dat is een uitdaging, maar het kan wel. Vanwege de problemen die gaswinning in Groningen veroorzaakt, is er nóg een goede reden bij gekomen om onze huizen van het gas af te halen. Natuurlijk komen er straks plannen vanuit de gemeente om hele buurten tegelijk aardgasvrij te maken. Maar om het experiment te stimuleren en koplopers te belonen, krijgen Amsterdammers die nu van het gas af gaan € 5.000,- subsidie. Wie zijn huis energieneutraal maakt – dus alle benodigde elektriciteit zelf op het eigen perceel opwekt – krijgt zelfs € 8.000,- subsidie.

All electric oplossing voor geïsoleerde appartementen
Het appartement van Rick Schellingerhout is van het aardgas af geholpen door ThuisBaas, een dochter van duurzaamheidsorganisatie Urgenda. De all electric oplossing bestaat uit infraroodpanelen voor verwarming, een inductiekookplaat om te koken en een instant heater voor warm tap- en douchewater.
Wigger Verschoor, operationeel directeur van ThuisBaas: “Deze oplossing is vooral geschikt voor appartementen die een degelijke basisiolatie hebben, zoals dubbel glas. Het is betrekkelijk eenvoudig om zo’n ontwerp te maken en te installeren, de apparatuur neemt weinig ruimte in beslag en is betaalbaar.” De overgang naar aardgasvrij betekent dat de gasrekening verdwijnt – evenals de vastrechtkosten voor gas – en dat de elektriciteitsrekening hoger wordt. Uitgangspunt is dat er aan de energierekening op dit moment niet veel zal veranderen, maar naar verwachting gaat de energiebelasting op gas wel stijgen en zijn bewoners van all electric huizen dan goedkoper uit.

Voelen hoe infraroodpanelen verwarmen
Wie overweegt dezelfde keus te maken als Rick Stellingerhout, kan komen voelen hoe infraroodpanelen verwarmen en ervaren hoe de instant heater het water verwarmt. U bent welkom tussen 15.00u en 19.00u. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via info@thuisbaas.nl. Belangstellenden worden opgewacht door ThuisBaas op het plein tussen de Van Linschotenstraat en de Barentszstraat.

Zie ook https://www.thuisbaas.nl/aardgasvrij-open-huis/ of op facebook https://www.facebook.com/events/1886705598006132/

https://www.thuisbaas.nl/aardgasvrij-open-huis/

Comments

Topics