Amsterdam Smart City

Activity

  • 481
    Updates
  • 293
    Thumbs up
  • 91
    Comments
Amsterdam Smart City, Connector of opportunities at Amsterdam Smart City, posted

Transitiedag Amsterdam Smart City 2024

Featured image

Op 7 maart is onze jaarlijkse Transitiedag. Dit is dé dag waarop we gezamenlijk vraagstukken identificeren waarop we als netwerk impact willen en kunnen maken. Vorig jaar hebben we op de Transitiedag voornamelijk gekeken naar de achterliggende barrières van de (toen nog) lopende challenges en initiatieven. Deze challenges, zoals mobiliteitsrechtvaardigheid en mensvaardige digitalisering, zijn nu afgerond of overgedragen. Daarom gaan we op de aankomende Transitiedag aan de slag met nieuwe vraagstukken. We richten ons op juist die transitieopgaven die alleen verder kunnen worden gebracht door met elkaar samen te werken, waar we als netwerk een verschil kunnen maken.

In aanloop naar de Transitiedag bereiden we thema’s voor waar we op ons willen richten in het komende jaar. Momenteel zijn we op zoek naar partners uit ons netwerk die zich willen aansluiten, of eigenaarschap willen nemen op deze thema’s. Op basis van deze gesprekken met partners zullen we tot een selectie van vier vraagstukken komen waarmee we aan de slag gaan op de Transitiedag. Op de Transitiedag zelf stellen we vervolgens aan het netwerk de vraag: “Hoe kunnen we op dit Transitievraagstuk als netwerk een verschil maken?”. We geven jullie graag een sneak peak in de thema’s:

  • De coöperatieve metropool: Steeds vaker zetten burgers zelf initiatieven op voor hun buurt, stad of gemeenschap. Denk aan gezamenlijke energieopwekking, het bouwen van betaalbare woningen, gedeelde mobiliteit of het lokaal produceren van voedsel. Hoewel is gebleken dat deze initiatiefnemers publieke waarde creëren, lopen ze nog steeds tegen allerlei blokkades aan. Hoe komen we als netwerk tot een schaalbare aanpak om coöperaties mainstream en inclusief te maken?

  • Versnellen van de energietransitie: We zien het misschien niet, maar de ondergrond ligt vol met assets en is voortdurend in beweging. De ambities van Nederland voor de energietransitie, snel dataverkeer, mobiliteitsoplossingen, circulaire economie en klimaatadaptie, leggen alleen nog maar meer druk op de schaarse ondergrond. Goed inzicht hebben in wat er precies onder de grond ligt en goede samenwerking tussen de verschillende partijen die de grond in moeten is daarom essentieel. Wat staat ons in de weg voor een goede samenwerking? En wat kunnen we als netwerk doen om deze samenwerking wel van de grond te krijgen?

  • Leefbare wijken van de toekomst: Onze regio kampt met een ruimtegebrek, woningtekort en gevolgen van de klimaatverandering. Drijvende stadswijken met zelfvoorzienende, drijvende woningen zouden een oplossing kunnen bieden. Hoe ziet de metropoolregio Amsterdam er in de toekomst uit? En hoe willen we nieuwe en bestaande wijken vormgeven om zo een fijne sociale en fysieke leefomgeving voor iedereen te creëren?

  • De circulaire metropool: De circulaire ambities voor onze regio zijn hoog, maar toch blijft het vaak een ondergeschoven kindje. Als we als regio echt toekomstbestendig willen zijn, moeten we de circulaire economie prioriteit geven. Hoe kunnen we als regio stappen zetten om een circulaire metropool te worden? Wat zijn de pijnlijke en spannende barrières, en kunnen we die doorbreken? Wat zijn de benodigde stappen om echt in beweging te komen?

  • De bereikbare en toegankelijke metropool: Toekomstbestendige, toegankelijke en duurzame mobiliteit staat hoog op de agenda in onze regio. Inmiddels zijn nieuwe vormen van vervoer zoals e-bikes en deelauto’s en -scooters, een belangrijk onderdeel geworden van ons stedelijk vervoer. Er wordt al veel gedaan aan de aanbodkant om duurzaam reizen te stimuleren. Toch blijven mensen de auto pakken. Hoe kunnen we ook aan de vraagkant mensen bemoedigen om niet met de auto te reizen? Kunnen we mensen nudgen en verleiden om de auto te laten staan?

  • Hoe stillen we de honger van de Metropool binnen planetaire grenzen? De manier waarop we voedsel produceren, bewerken, verspreiden en consumeren heeft een groot effect op het welzijn van mensen, dieren en klimaat. Hoe kunnen we een gezond, eerlijk, lokaal en duurzaam voedselsysteem creëren voor iedereen? Denk aan het verbinden van regionale productie en stedelijke consumptie, technologische innovatie, het verminderen van voedselverspilling en de eiwittransitie. Kunnen we als netwerk onze tanden zetten in een van de meest urgente en politieke vraagstukken van deze tijd, waar hoogwaardige technologie en diepgevoelde cultuur van eten samenkomen?

De jaarlijkse Transitiedag is op 7 maart, de locatie is in Amsterdam en wordt binnenkort bekend gemaakt. Deze dag organiseren we in nauwe samenwerking met onze kennispartners Royal HaskoningDHV, Flatland, Kennisland, Hieroo, Hogeschool van Amsterdam en Drift.

De Transitiedag is een besloten bijeenkomst voor partners van het Amsterdam Smart City netwerk. Zonder persoonlijke uitnodiging is het helaas niet mogelijk om hierbij aanwezig te zijn. Na de Transitiedag innoveren we op een open manier verder, bijvoorbeeld op onze Demodagen en Data Dilemma’s. Wil je meer weten over Amsterdam Smart City of partner worden? Neem dan contact op met Francien via francien@amsterdamsmartcity.com.

Amsterdam Smart City's picture Transitiedag on Mar 7th
Amsterdam Smart City, Connector of opportunities at Amsterdam Smart City, posted

Data Dilemma's: Data voor leefbare straten, buurten en steden

Featured image

De leefbaarheid van woonwijken in de Amsterdamse Metropoolregio staat steeds meer onder druk. Leefbaarheid in de wijk draait om het creëren van een fijne woon-, werk- en leefomgeving voor inwoners, een essentieel thema voor gemeentes en woningbouwcorporaties in onze regio. De aanwezige stroom aan data biedt kansen voor het verbeteren en behouden van de leefbaarheid op wijkniveau! Gemeenten beschikken over veel data over onze fysieke leefomgeving. Denk aan luchtkwaliteit, verkeer en overlast. Maar ook over sociale factoren, zoals sociale cohesie en voorzieningen. De uitdaging? Het efficiënt en met oog voor de menselijke maat benutten van beschikbare data – van verkeersstromen tot sociale indicatoren. Dit roept vragen op zoals: hoe meten we leefbaarheid? En hoe kunnen we de rijkdom aan beschikbare data inzetten om de leefbaarheid in wijken daadwerkelijk te verhogen?

In samenwerking met onze partner Hieroo en hun zusterorganisatie SeederDeBoer, gaan we tijdens deze editie van Data Dilemma’s in gesprek met Sahar Tushuizen en Martijn Veenstra (gemeente Amsterdam), Hebe Verrest (Universiteit van Amsterdam) en Luc Manders (Buurtvolk) over data voor leefbare straten, buurten en steden.

Vanuit gemeente Amsterdam werken Sahar Tushuizen en Martijn Veenstra samen om de relatie van sociale inclusiviteit en de woningbouwprogrammering tot 2040 in beeld te brengen. Deze data is belangrijk voor bijvoorbeeld woningbouwcoöperaties, beleid op publieke voorzieningen en regionale samenwerkingen. Het levert kleurrijke beelden op, die ze delen tijdens Data Dilemma’s!

Hebe Verrest, Associate Professor aan de Universiteit van Amsterdam, geeft een demo van het welzijnsdashboard, dat samen met bewoners in de wijk Venserpolder (Amsterdam Zuid-Oost) is ontwikkeld. Het Dashboard maakt behoeften en prioriteiten van bewoners meetbaar. Op basis van dit Dashboard gaan bewoners, de (lokale) overheid en andere belanghebbenden met elkaar in gesprek over de juiste interventies.

Luc Manders van Buurtvolk schetst een beeld van zijn ervaringen in kwetsbare wijken, de concrete verbinding die je met data kunt maken en de mogelijkheid om op basis van data te voorspellen maar óók te voorkomen.

Agenda

  • 15:30-15:45 Inloop
  • 15:45-15:55 Welkom en introductie door Amsterdam Smart City en Hieroo/SeederDeBoer
  • 16:00-17:00 Inhoudelijk programma met gemeente Amsterdam, Universiteit van Amsterdam en Buurtvolk
  • 17:00-17:30 Q&A en panel discussie
  • 17:30-18:00 Wrap-up en drankjes

Locatie
AHK Culture Club, Kattenburgerstraat 5 1018 JA Amsterdam, gebouw 27E

Over Data Dilemma’s
Deze editie van Data Dilemma’s is een samenwerking tussen Amsterdam Smart City, Hieroo, SeederDeBoer en het Data Lab van gemeente Amsterdam. Vier keer per jaar onderzoeken we de mogelijkheden om data en nieuwe technologieën te gebruiken om stedelijke en maatschappelijke uitdagingen aan te pakken, met de nadruk op verantwoorde digitalisering. Het doel is om data te gebruiken om steden veiliger, schoner en toegankelijker te maken, maar wat gebeurt er met alle data die wordt verzameld? Welke dilemma’s komen we tegen als we (persoonlijke) data verzamelen om de stad te verbeteren? Deze vragen zijn van belang voor iedereen: overheden, kennisinstellingen, bedrijven en het maatschappelijk middenveld. Het Amsterdam Smart City netwerk wilt graag met je verkennen welke beslissingen nodig zijn voor verantwoord gebruik van data.

Amsterdam Smart City's picture Data Dilemma's on Feb 29th
Amsterdam Smart City, Connector of opportunities at Amsterdam Smart City, posted

Recap of Demoday #22

Featured image

On Thursday December 14th, Amsterdam Smart City partners concluded 2023 with an afternoon full of inspiration, exchange and connections at our 22nd Demoday! Our partner Deloitte welcomed our network in The Garage, where their ‘Deloitte Studios’ department is located. In this article, we’ll give you a quick overview of the Knowledge Session, Work Sessions and Pitches. Interesting in learning more? Read the full reports by our Programme Managers Noor, Pelle and Sophie (linked below).

About our Demodays

The Demodays are one of the tools we use to stimulate innovation and encourage connection between our partners and community. The purpose of the Demodays is to present the progress of various innovation projects, ask for help, share dilemmas and involve more partners to take these projects to the next level. More information about the Demodays can be found here.

Knowledge Session: Change in the here and now, with Theory U

To kick-off our final Demoday of 2023, our brand-new partner Hieroo led an inspiring knowledge session about the change method they use for social innovation in the city: Theory U. Dorien Schneider and Maartje Krijnen taught us more about this methodology and how it can help us solve complex problems by shifting from ego to eco-thinking. Read the full report here.

Work sessions

After the plenary Knowledge Session we split up in different worksessions, each exploring regional innovation challenges. As always, we had set up the sessions’ topics and moderation in collaboration with our partners.

Mobility | Decision-making along the principles of Inclusive Prosperity – Jurhan Kwee (Municipality of Amsterdam)
In The Netherlands, the concept of ‘Inclusive Prosperity’ is on the rise. Policy makers are busy defining this concept, figuring out how to put this concept into practice and what it means for their decision-making process. Together with his colleagues at the Municipality of Amsterdam, Yurhan Kwee hosts sessions on decision-making along the principles of Inclusive Prosperity. With the input he gathers, he hopes to make the decisions needed for our Inclusive Prosperity ambitions more understandable and transparent, both for Amsterdam’s administrators and councillors as well as its citizens. Read Pelle’s recap article here.

Digital | Data Commons Collective: Using data for a liveable city – Lia Hsu (Amsterdam Economic Board) and Simone van der Burg (Waag)
In the big tech-dominated era, data has been commercially exploited for so long that it is now hard to imagine that data sharing might also benefit the community. Yet that is what a collective of businesses, governments, social institutions and residents in Amsterdam aim to do. Sharing more data to better care for the city. On behalf of the Data Commons Collective, Lia Hsu (Strategic Advisor at Amsterdam Economic Board) asked the Amsterdam Smart City network for input and feedback on their Data Commons initiative. Read Sophie's recap article here.

Energy | How can we continue to facilitate the homeowner in driving the energy transition? | Wouter van Rooijen (Alliander)
Wouter van Rooijen (Alliander) discussed the challenges related to grid congestion. From 2030 onwards, it is expected that a significant portion of the low-voltage network will experience both over- and under-voltage. While the network will be reinforced as quickly as possible, the lack of labour capacity is also prompting the consideration of alternative solutions.

The solution that emerged from Wouter's co-creation process was WijkWise. In this work session, Wouter aimed to validate the WijkWise concept and find parties that could contribute to its development and market implementation. Dave van Loon from Kennisland moderated the session. Read Noor’s recap article here.

Circular | Navigating eco-emotions: The impact of working in sustainability on your mental wellbeing| Marian Zandbergen (Hogeschool van Amsterdam)
This work session, led by Marian Zandbergen (CIRCOLLAB, HvA) and moderated by Mareille de Bloois (Royal HaskoningDHV), explored the challenges and opportunities associated with eco-emotions, both personally and within organizations. The key question addressed was: How can individuals and organisations constructively manage eco-emotions, and what implications does this have for organisations? Read Noor’s recap article here.

Pitches

To end this festive afternoon and the year 2023 as a whole, we invited project owners and -members to present their progress and next steps on topics brought in during our events and deep-dives throughout 2023. The following projects were presented. You can read more about these topics on their dedicated articles and project pages, linked below.

Local Energy Systems: Where we started, what we have achieved, and what are the next steps – Omar Shafqat (University of Applied Sciences Amsterdam)

Connecting the resource- and energy transition – Edwin Oskam (MRA)

ChatGPT and the government: Possibilities and impact on our work – Jeroen Silvis (Province of North Holland)

Floating urban districts: Future-proof living in the Metropolitan Region – Joke Dufourmont (AMS Institute)

Mobility Justice: Raising the topic of Mobility Poverty and the working group’s progress – Bas Gerbrandy (Province of North Holland)

Our next Demoday will take place in April. Do you have an inspiring story or project you want to pitch to the Amsterdam Smart City network? Let us know via sophie@amsterdamsmartcity.com

Amsterdam Smart City's picture #DigitalCity
Amsterdam Smart City, Connector of opportunities at Amsterdam Smart City, posted

Today’s Changemakers #2, Marieke van Doorninck: System Change, Co-Creation and Personal Activism

Featured image

In Today’s Changemakers, we talk with pioneers in our network who are all, in their own way, shaping the city and region of the future. Our second guest on this series is Marieke van Doorninck, director of Kennisland and activist for a just and sustainable world.

Her commitment to societal issues began early in her career when she contributed to shaping prostitution policies aimed at lifting the brothel ban. During this process, she noticed that there was too little consultation with sex workers themselves, and realized that inclusion is essential for social change. With these ideas she started her political career with GroenLinks. During that time, she also worked for an NGO dedicated to fighting human trafficking and exploitation. It was in this role that she came to recognize the inherently exploitative nature of the system we live in. Occupations, where human exploitation is common, happen to be the very ones sustaining our comfortable lifestyles, which involves the mass production of cheap food and supplies. The urge to create a just and sustainable world, motivated her to work fiercely for system change. As Amsterdam's Deputy Mayor Spatial Planning and Sustainability she was committed, among other things, to introducing the Doughnut Economy principles, and since the beginning of 2023, Marieke has been working as director at Kennisland, one of Amsterdam Smart City’s societal partners.

System Change in Politics

Marieke became involved in politics as an activist, however, decision making in politics didn't always happen as quickly or dramatically as she would have preferred. “What I found challenging when working for the Municipality of Amsterdam was that, despite my belief that the proposals we had were beneficial for the people, it was very difficult to discuss them with the residents of Amsterdam. This highlights the significance of the gap between the “system” world and the “real” world. People are preoccupied with other things or might even have better ideas themselves, because they are more directly in touch with the issue. We underutilize the energy and strength that exists there and therefore we still tend to make too many plans for the people and not enough plans with the people”.

“We should focus more on co-creation than mere participation. I believe there's a misconception that not involving people saves time, I think we are coming to realize that not involving people actually leads to a significant loss of time. Therefore, my guiding principle is to provide direction and space, to clearly state what you believe in but don't prescribe exactly how it should happen, and invite everyone to join in and have a say."

Inclusivity and Kennisland

Marieke saw how the system world of the government does not always align with the real world in the daily life of residents, which creates resistance to much-needed change. “... that is why Kennisland became a very interesting place to work for me, because Kennisland's fundamental approach is to always work with the people it concerns. This ensures that their ideas become part of the solutions and their dilemmas are recognized as important problems. That's something I'm passionate about”.

“How can we take steps towards a new living environment? How can we challenge the existing power structures? How can we question established interests? But more importantly, how can we support the plans and ideas from people who are already demonstrating that a different world is possible? This is something Kennisland is good at, engaging in conversations using various methods that demonstrate how everyone can be heard, how inclusivity can be achieved, and how solutions can be created together”.

Marieke then mentions two projects at Kennisland: the Smartphone-Free School and the ‘Buurtgenoten’ game. "The implementation of the Smartphone-Free School originated from a request of the principal who had decided to make his school smartphone-free, but wanted to develop the policy around it with all stakeholders. We then started a conversation with the school, talking to the parents, the students and the teachers about what a smartphone-free school should look like according to them. What are their concerns and how can those concerns be addressed? By involving the school we co-created towards a Smartphone-Free School. As another example, we developed the 'Buurtgenoten' game, which helps identify what a neighborhood needs by initiating conversations about what the community can and cannot do on its own. When you ask something of the neighborhood, you shouldn't just inquire, 'Will you do this?' You should also ask, 'What do you need to fulfill that role?”.

Amsterdam Smart City: Addressing more societal issues and a service-oriented role.

Throughout her career, Marieke has gained valuable insights on bringing about change, which she is willing to share with Amsterdam Smart City: "What Amsterdam Smart City could certainly do well is examine what is happening in society and how you can be supportive or service-oriented in response. How can all the knowledge, expertise, and intellectual power within the Amsterdam Smart City network be utilized for the benefit of those trying to make a difference in their own living environment? I believe that Amsterdam Smart City has everything it takes to fulfill and assume that role. The emphasis could move slightly away from the partner's point of view and towards the larger interests of society. Because, if you truly want to make a difference for the city, there are things that must be done entirely based on the importance of the problem you are seeking to address. For example, I work for Kennisland not necessarily because it serves my own interests but because I believe it is for a good cause, and I have something valuable to contribute".

Dream Scenario for the Amsterdam Region: Solidarity

Due to Marieke's involvement within the city of Amsterdam, it's especially valuable to know what her dream scenario would be for the Amsterdam Region. According to her, the region should “... learn to collaborate through cooperation instead of competition. Work in solidarity with each other, both within the region and globally. It would be wonderful to adopt a sort of international solidarity position, meaning that we, as a region, take care of ourselves in a way that also benefits the rest of the world. I believe that such a region forms an ecosystem in itself, creating short chains and focusing on how cities can mutually strengthen each other. One city may have something that can be shared with another city, encouraging an ongoing exploration of how cities might reinforce each other, the natural environment and the ecological systems. Consequently, financial gains should become less of an individual concern, as we strive for a healthier and improved region that, in turn, contributes positively to the global community or, at the very least, causes no damage. Then we would have already achieved a great deal."

Marieke's advice for our readers: Personal Activism.

When you're in conversation with Marieke, it inspires you to take on a more activistic position in both your personal and work life. So to round off this interview we asked her about some advice for our readers and their personal activism ambitions: "First of all, join activist groups, find out what is happening in your neighborhood or field of interest and see how you can contribute. But also, even in more conventional surroundings, it's about finally saying the things that you feel need to be addressed but never felt comfortable to actually say, out loud. Dare to ask questions and see if there are people who share similar thoughts. This way, it won't be as intimidating to ask such questions. I believe that people's willingness to cause discomfort is becoming increasingly crucial. Without discomfort, nothing will change”.

“Moreover, I also believe it's crucial not to underestimate that if you have a good idea, you can simply start working on it without having it completely figured out. At a certain point, you must also dare to say, ‘I believe we should head in this direction, even though I am not exactly sure how we'll get there’. In the end, activism is about fighting for systemic change. So, I think activism, in all its forms, means making sure the world knows that so many of us think we should move in a different direction".


In 2024, we continue our collaboration with Marieke’s Kennisland as one of Amsterdam’s Smart City’s ‘Societal partners’. Kennisland representatives are part of our so called ‘Wicked Problems Team’ and they help our network strengthen its societal impact. Marieke is also part of a new Post-Growth initiative, initiated by Amsterdam Economic Board, Kennisland and other Marineterrein partners.

This series started off in 2023 with a conversation with Romy Dekker, Senior Researcher at Rathenau Instituut. Read about her story and the use of Digital Technologies in The Energy Transition here.

Image by: Kennisland

Amsterdam Smart City's picture News
Amsterdam Smart City, Connector of opportunities at Amsterdam Smart City, posted

ICC Phase 2: Kick off in Brussels

Featured image

The Intelligent Cities Challenge (ICC) is one of the European Commission’s largest city support initiatives supporting European cities in their green and digital transitions. ICC delivers knowledge and support services to cities and their local economies to address two major challenges: making the transition to a net-zero economic model, while enabling social inclusion and sustainable development for every EU citizen.

Cities learn how to address these challenges through Local Green Deals: integrated, multi-disciplinary action plans to lead the green and digital transition across sectors from the built environment, urban mobility and renewable energy systems to tourism or small retailers. Cities become members of a vibrant network, gain access to advisory services, innovation and sustainability management techniques, cutting-edge technology and training and get inspiration and advice from peers and mentor cities.

Building on the success of the previous edition of the ICC programme (2020-22) and Digital Cities Challenge (2017-19), the ICC will now enter Phase 2!

Amsterdam as a Mentor City

Like previous years, Amsterdam has been selected to join the support programme as a mentor city. The city will play a leading support role by guiding the 64 core cities as they embark on their two year journey to create impactful strategies and develop innovative solutions that will place the cities at the forefront of the green and digital twin transition through Local Green Deals. A nice compliment, allowing the Amsterdam Region to share their experiences and learnings from setting up Local Green Deal initiatives over the past years.

The Intelligent Cities Challenge Strategy City Lab: Accelerating the Twin Transition (November 2023)

On 23 and 24 November 2023, over 200 people - a mix of Intelligent Cities Challenge (ICC) core and mentor cities, political leaders and representatives from European institutions gathered for the first time in-person to discuss the status quo of Twin Transition. Through examples and best practices, attendees had the honour to hear from over 30 speakers as they shared insights into collaboration methods, Local Green Deals, climate ambitions, digital transitions and more across the course of 20 sessions.

Amsterdam Smart CIty's Leonie van den Beuken travelled to this gathering in Brussels as one of the representatives of the Amsterdam Region. She summarized her trip as follows:

This EU program helps cities from north to south, east and west to connect, share and learn. A much needed interaction, as we all try to improve the quality of life of our citizens. We all struggle with the ever rising cost of living. And we all want to get our cities to become more sustainable.

None of this comes easy, but we all know that local collaboration plays a key role. Building local coalitions between government, businesses and citizens is one thing, but how do we make sure these so called coalitions of the willing actually become coalitions of the doing?

Some of the learnings we shared from the Amsterdam Region are; the need for political support and the importance of trust and respect.

  • Local political leadership will inspire and guide society and entrepreneurs to invest and contribute. However, make sure pilotical support doesn’t evolve into political ownership. When that happens, societal parties and businesses tend to step out the coalition.

  • Take the importance of trust and respect seriously. You need to show long term commitment, take time to create understanding between parties. Take competition between participating SME’s serious and define together how to handle this together. Create a workflow in which smaller parties are allowed to participate less intense but sill feel incorporated.

We'll keep you up to date on our participation in future gatherings and results from ICC Phase 2. Want to know more? Check https://www.intelligentcitieschallenge.eu/

Amsterdam Smart City's picture #SmartCityAcademy
Amsterdam Smart City, Connector of opportunities at Amsterdam Smart City, posted

Programma voor Kennis- en Demodag #22

Featured image

Op donderdag 14 december sluiten we het jaar feestelijk af op de laatste Demodag van 2023! We zijn dit keer te gast bij The Garage van Deloitte. Dit iconische gebouw, voormalig Citroën garage naast het Olympisch Stadion, is omgebouwd tot de plek waar Deloitte nu in co-creatie aan de (digitale) toekomst van haar klanten werkt.

De Amsterdam Smart City Demodagen zijn regelmatig terugkerende middagen bedoeld om de voortgang van de verschillende innovatieprojecten aan elkaar te presenteren, hulpvragen op tafel te leggen, dilemma’s te delen en meer partners te betrekken bij een project en deze vraagstukken verder te brengen.

Deze eindejaar editie van de demodag staat in het thema van wat we allemaal bereikt hebben met het netwerk. Daarom hebben we in plaats van de inspirerende pitches die we gebruikelijk doen, korte updates en succesverhalen van challenges en vraagstukken die we op vorige demodagen hebben behandeld.

Verder hebben we weer onze gebruikelijke werksessies waarin we een aantal vragen met een kleine groep wat grondiger behandelen. De Demodag wordt voorafgegaan door een Kennissessie over veranderen in het Hier en Nu met Theorie U, waarvoor deelname optioneel is. We sluiten af met een hapje en drankje. De middagen kenmerken zich door een zeer open en vrolijke sfeer.

Kennissessie

Voorafgaand aan de Demodag, organiseren we een kennissessie over een transitie-overstijgend onderwerp. Dit keer vertellen Dorien Schneiders en Maartje Krijnen van Hieroo meer over Veranderen in het Hier en Nu met Theorie U.

We leven in een tijd die wordt gekenmerkt door grote uitdagingen. We zien een wereld om ons heen waar een klimaatcrisis plaatsvindt met mondiale problemen als de opwarming van de aarde en het verlies aan biodiversiteit. Een wereld die wordt gekenmerkt door sociale ongelijkheid en toenemende individualisering. Verandering is hoognodig, maar ontstaat niet vanzelf. Hoe kunnen we met een holistische blik de wereld om ons heen veranderen?

De jonge consultants van Hieroo vertellen je alles over de verandermethode waarmee zij aan sociale innovatie in de stad werken: Theorie U. Theorie U is een model voor fundamentele verandering en wordt gebruikt om complexe vraagstukken om te buigen naar wezenlijke veranderingen. Deze verandermethode is gebaseerd op bewustzijn en actie om systemen te veranderen. In het U-proces ben je bewust van jezelf, de betrokkenen en alle aspecten die met een vraag samenhangen. In deze kennissessie maak je kennis met de theoretische principes van Theorie U, en gaan we praktisch aan de slag met begeleidt schrijven (een typische Theorie U werkvorm).

Werksessies

Mobiliteit | Besluiten aan de hand van Brede Welvaart – Yurhan Kwee (Gemeente Amsterdam)
In heel Nederland gaat het over de term brede welvaart. De Gemeente Amsterdam verkent wat deze term kan betekenen voor de stad en de Amsterdammers. Een belangrijk deel van het werken aan brede welvaart is het nemen van goede besluiten door bestuurders en raadsleden, met de adviezen van ambtenaren en de professionals die werken aan de stad.
Met het Stedelijke Innovatieteam van de Gemeente Amsterdam kunt u in deze werksessie samen oefenen bij het maken van besluiten aan de hand van brede welvaart. We gaan aan de slag met relevante mobiliteit casuïstiek en zullen deze vanuit verschillende perspectieven behandelen om tot een weloverwogen besluit te komen. Bijvoorbeeld; een brug over het IJ, is dit een goede investering voor de stad?

Digitaal | Data Commons Collective: Data als reddingsboei voor de leefbare metropool – Lia Hsu (Amsterdam Economic Board) en Simone van der Burg (Waag)
In het door big tech gedomineerde tijdperk is data zo lang commercieel geëxploiteerd dat er inmiddels nog weinig voorstellingsvermogen is bij het idee dat data delen de publieke zaak misschien ook wel zou kunnen dienen. Toch is dat wat een collectief van bedrijven, overheden, maatschappelijke instellingen en inwoners in de metropool Amsterdam gaat doen met het Data Commons Collective. Méér data delen om beter voor de metropool te zorgen. Amsterdam Economic Board vraagt het netwerk van Amsterdam Smart City om mee te denken met het Data Commons Collective aan de hand van het data commons framework. We verdiepen ons in een vraagstuk en verkennen de volgende stappen om een data common op te zetten en wat daarvoor nodig is.

Energie | Hoe kunnen we de huiseigenaar blijven(d) faciliteren in het aanjagen van de energie transitie? – Wouter van Rooijen (Alliander)
Netcongestie begint een steeds nijpender probleem te worden en begint zelfs de beperkende factor op de energie transitie te worden. Als netbeheerder begrijpt en ziet Alliander dat de eindconsument op dit moment aan zet is en al actief verduurzaamd. Alliander wil deze huiseigenaren blijven(d) faciliteren in het aanjagen van de energie transitie. Het afgelopen jaar hebben ze daarom een innovatief traject opgezet onder de naam ‘Co-creatie Lokale Energie Oplossingen (CLEO)’, waar drie concepten uitgekomen zijn die hier een collectieve oplossing voor zouden kunnen zijn. In deze werksessie zoomen we in op het ‘Wijsheid van de Wijk’ concept, welke ingaat op het informeren van huiseigenaren op individueel en op wijkniveau over wat zij (samen) kunnen doen om vooruit te bewegen in de energietransitie zonder daarmee het net te gaan overbelasten. We gaan in deze werksessie aan de slag met hoe we dit concept tot uitvoering kunnen brengen, wie daarvoor nodig zijn, welke uitdagingen er zijn en wie er mee wilt doen!

Circulair | Wat doet werken aan circulariteit met je mentale gesteldheid – Marian Zandbergen (Hogeschool van Amsterdam)
Wat doet werken aan circulariteit met je mentale gesteldheid? Hoe houd je in tijden van krapte op de arbeidsmarkt jonge, bevlogen mensen in je organisatie en mentaal gezond? En wat hebben eco-emoties te maken met het moeizame proces om van praten naar actie over te gaan in samenwerkingen rond circulariteit? Deze en andere vragen gaven aanleiding voor een werksessie van CIRCOLLAB op december demodag van Amsterdam Smart City, over de stimulerende en beperkende rol van eco-emoties bij professionals in het samenwerken aan circulaire transitie. Met als titel ‘De tragedie van het fixen’ wordt verkend hoe professionals omgaan met de urgentie van de opgave van de circulaire transitie: wat dit betekent in ons dagelijks leven en in ons werk als actor in deze transitie. En welke tools er nodig zijn om hier in samenwerking en binnen organisaties mee om te gaan.

Pitches

Local Energy Systems: Where we started, what we have achieved, and what are the next steps – Omar Shafqat (Hogeschool van Amsterdam)
The last year we’ve worked hard on finding a way to share learnings on local energy systems and we’ve made significant steps towards achieving this. In this pitch, Omar will tell you all about why this challenge was started, what we have achieved and what the next steps will be.

Het verbinden van de grondstoffen- en energietransitie – Edwin Oskam (MRA)
Op de Transitiedag in juni hebben we het uitgebreid gehad over het verbinden van de energietransitie en de grondstoffentransitie. Het traject van dit vraagstuk is inmiddels weer een stuk verder. In deze pitch verteld Edwin daarom hoe dit vraagstuk van start is gegaan, wat ze tot nu toe bereikt hebben, en wat de volgende stappen zijn.

ChatGPT en de overheid: Mogelijkheden en impact op ons werk – Jeroen Silvis (Provincie Noord-Holland)
De techniek van ChatGPT zorgt voor een revolutie in de manier waarop we werken en samenleven. Hoe zouden overheden, zoals de provincie Noord-Holland, hiermee om moeten gaan? Op Demodag #20 zijn we dieper ingegaan op de mogelijkheden en potentiële impact van ChatGPT op het werk van overheden. Jeroen geeft een update over de richtlijnen die mede door input van het netwerk zijn opgesteld, en het samenwerkingstraject met de Hogeschool van Amsterdam.

Drijvende stadswijken: Toekomstbestendig wonen in de Metropoolregio – Joke Dufourmont (AMS Institute)
De Amsterdamse metropool heeft te maken met ruimtegebrek, een acuut woningtekort en een stijgende zeespiegel als gevolg van klimaatverandering. AMS Institute en gemeente Amsterdam onderzoeken daarom de mogelijkheden voor nieuwe toekomstbestendige Amsterdamse stadswijken die kunnen meebewegen met het water. Tijdens de Smart City Expo in Barcelona hebben we twee sessies georganiseerd over dit thema. Joke vertelt je meer over de uitkomsten en de volgende stappen voor dit vraagstuk.

Mobiliteit: Wordt later bekendgemaakt!

Klinkt het programma interessant? Je bent welkom om aan te sluiten. Laat het ons weten en stuur een korte motivatie naar sophie@amsterdamsmartcity.com. De Kennis- en Demodag is van 12:45-16:30 met een borrel na afloop.

Amsterdam Smart City's picture Demodag on Dec 14th