Amsterdam InChange

Activity

  • 494
    Updates
  • 294
    Thumbs up
  • 91
    Comments
Highlight from Amsterdam InChange, Connector of opportunities at Amsterdam InChange, posted

Programma voor Kennis- en Demodag #25

Featured image

Voor onze aankomende Kennis- en Demodag zijn we te gast bij Kennispartner AMS Institute, onze buren op het Marineterrein! AMS werkt hier aan innovatieve oplossingen om de metropool leefbaar, duurzaam, veerkrachtig en inclusief te maken. 'Reinventing the city' noemen ze dit. Op 10 oktober vindt hier ook een Mobility Fair plaats, georganiseerd door onze partner Cenex. We zullen enkele programma onderdelen combineren. Hierover later meer!

Over onze Kennis- en Demodagen

De Amsterdam InChange Demodagen zijn regelmatig terugkerende middagen bedoeld om de voortgang van de verschillende innovatieprojecten aan elkaar te presenteren, hulpvragen op tafel te leggen, dilemma’s te delen en meer partners te betrekken bij een project en deze vraagstukken verder te brengen.

Verder hebben we weer onze gebruikelijke werksessies waarin we een aantal vragen met een kleine groep grondiger behandelen. De Demodag wordt voorafgegaan door een Kennissessie waarvoor deelname optioneel is. We sluiten af met een hapje en drankje. De middagen kenmerken zich door een zeer open en vrolijke sfeer.

Agenda

12:30 – 12:45 uur: Inloop Kennissessie
12:45 – 13:45 uur: Kennissessie
13:45 - 14:00 uur: Inloop Demodag
14:00 - 16:30 uur: Demodag (Werksessies & Pitches)
Vanaf 16.45 uur: Afsluitende hapjes en drankjes

Programma

Kennissessie:

Boundery Spanners | Dr. Gertjan de Groot (Onderzoeker en docent aan de Hogeschool van Amsterdam)
Ben je ook een grensoverbrugger? Ben je ook altijd bezig met verschillende partijen met verschillende belangen, verschillende denkbeelden en verschillende manieren van werken bij elkaar te brengen? Gaat dat je over het algemeen goed af, maar lukt het soms niet? En ben je nieuwsgierig naar wat je nog meer of anders zou kunnen doen, om het wel te laten slagen?

In deze kennissessie vertelt Dr. Gertjan de Groot welke handelingsmogelijkheden uit twee jaar onderzoek naar boundary spanners in vijf (werk)praktijken in Amsterdam naar voren kwamen.

Werksessies:

Circulair | Een marktplaats voor gebruikte bedrijfsassets | Catharina Driesse (Alliander)
Alliander heeft in de afgelopen jaren flinke stappen gemaakt om hun bedrijfsvoering meer circulair te maken. Gebruikte assets zoals transformatoren, schakelinstallaties, gasstraten en gereedschap worden zo veel mogelijk opgeslagen en hergebruikt binnen eigen bedrijf. Nu wil Alliander ook kijken of het mogelijk is om deze assets aan andere bedrijven door te geven. Ze onderzoeken bestaande marktplaatsplatforms en constateren dat het helpt om een netwerk van bedrijven te hebben waarmee ze snel contact kunnen hebben. Daarbij is er een enorme uitdaging op welke manier de overgebleven assets geregistreerd moeten worden.
In deze werksessie onderzoeken we of er bij andere partijen in ons netwerk of er ervaring is met het delen van assets al dan niet via een markplaats, wat daarbij komt kijken en of we een gezamenlijk netwerk hebben waarin behoefte is aan overgebleven materialen van een netbeheerder.

Energie | Veiligheid in de Energietransitie | Johan de Vries (Brandweer Amsterdam-Amstelland | Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland) en Tommy Borger (Gemeente Amsterdam)
De energietransitie is in volle gang, wat betekent dat elektrische auto’s, zonnepanelen, batterijopslag, etc. steeds meer een onderdeel worden van het dagelijks leven. Wat we alleen soms vergeten is dat dit nieuwe of ander soortige veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. Elektrische auto’s kunnen bijvoorbeeld niet zomaar geblust worden. Helaas worden deze veiligheidsrisico’s niet altijd goed meegenomen in projecten in de energietransitie, of alleen maar achteraf.
Daarom neemt Johan ons in deze werksessie mee in het onderwerp van veiligheid in de energietransitie. Samen onderzoeken we wat er voor nodig is om veiligheid mee te nemen in energietransitieprojecten, zonder deze af te remmen.

Mobiliteit | Welke onzekerheden zijn zeker? Werken met scenario’s in mobiliteit | Parvin Hoseini en Rombout Huisman (Provincie Noord-Holland)
Na een vergelijkbare sessie van de Gemeente Amsterdam over de toekomst van OV afgelopen Demodag, gaat de provincie Noord-Holland in deze werksessie in op het gebruik van mobiliteitsscenario’s om meer grip te krijgen op de ontwikkelingen die mobiliteit beïnvloeden. Denk hierbij aan demografische ontwikkelingen (groeit de provincie of krijgen we te maken met krimp?), ruimtelijk-economische ontwikkelingen (wat gebeurt er bijv. met Tata Steel en Schiphol?) en innovaties (komt die autonome auto er daadwerkelijk en hoeveel drones komen erbij in ons luchtruim?), om er maar een paar te noemen. De scenario’s van de provincie hebben tien strategische inzichten voor mobiliteit opgeleverd waar de provincie de komende jaren mee aan de slag gaat. De werksessie gaat over het proces van scenario-maken maar zal ook ingaan op de verschillende toekomsten die in het verschiet liggen. Denk en discussieer hierover mee tijdens deze Demodag.

Algemeen | Life Cycle Assesments: How to make LCA’s tangible for everyone | Pablo Decelis en Sanne van Breukelen (Cenex NL)
Meer info volgt.

Pitches

Coding the Curbs | Smart Zones | Jaap Tjebbes
Jaap Tjebbes neemt je mee in de wereld van Smart Zones: digitale, multifunctionele ruimtes die steden leefbaarder en toegankelijker maken. Coding the Curbs is de pionier in Europa op het gebied van digitaal beheer van openbare ruimtes. Ons platform biedt mensen een eenvoudige manier om publieke ruimte te reserveren en flexibel in te zetten—van een logistiek knooppunt in de ochtend tot een sfeervol terras in de middag. Ontdek hoe onze digitale technologie in steden als Utrecht, Kopenhagen en Boekarest bijdraagt aan het beter benutten van elke vierkante meter, en zo ruimte creëert in steeds drukker wordende binnensteden.

Alderli | Een camera die met behulp van AI vallen detecteert | Jacob Vermeule en Stijn Vos
Alderli is een IoT-systeem dat vallen van ouderen detecteert met behulp van een infraroodcamera. Het product herkent een val en waarschuwt verzorgers zonder inbreuk op de privacy van de gevallen persoon. Ze zijn druk bezig met het trainen van de camera en hun product naar de markt brengen. Ze komen meer vertellen over hun Start up en hebben een hulpvraag voor het netwerk.

Gemeente Amsterdam | Monitor Circulaire Economie Amsterdam | Jorren Bosga
De circulaire transitie gaat eigenlijk niet over het verminderen van materiaalgebruik, maar om het verminderen van de impact van materiaalgebruik. Het meeste van deze impact vindt elders plaats, en is moeilijk te becijferen. Tegelijkertijd is het essentiële informatie voor het maken van strategische keuzes voor CE-beleid in Amsterdam. Daarom is de Monitor Circulaire Economie van de gemeente Amsterdam nu uitgebreid met inschattingen van de ecologische én sociale impact van materiaalgebruik in de stad. Jorren vertelt in deze pitch alles over de inzichten, aanpak, en volgende stappen.

Klinkt het programma interessant? Kennis-en Demodagen zijn evenementen voor Amsterdam InChange partners. Wil je een keer kennismaken met ons netwerk? Je bent welkom om een keer aan te sluiten. Laat het ons weten en stuur een korte motivatie naar sophie@amsterdamsmartcity.com. De Kennis- en Demodag is van 12:45-16:45 met een borrel na afloop.

Amsterdam InChange's picture Kennis- en Demodag on Oct 10th
Highlight from Amsterdam InChange, Connector of opportunities at Amsterdam InChange, posted

Today’s Changemakers #3, Jan van ’t Hek: Integrating Worldwide Knowledge into Amsterdam's Circular Economy

Featured image

In Today’s Changemakers, we talk with pioneers in our network who are all, in their own way, shaping the city and region of the future. Our third guest in this series is Jan van ‘t Hek, project manager and consultant at Metabolic and member of Young on Board at Amsterdam Economic Board. Metabolic is a multidisciplinary organization and one of the leading companies worldwide in the field of the circular economy. Much of their research and work is widely shared, making them agenda-setting, a responsibility that Jan finds motivating.

Jan has been a member of Young on Board for two years because he felt the need to make an impact in the city, in addition to his work. He sought a group of people with diverse backgrounds and fields of work to broaden his perspective. “I also have an interest in political and administrative matters and how we are governed in the Netherlands and the region, and the dynamics at play. Getting a glimpse behind the scenes there is very educational.” Additionally, Jan is an ambassador for the foundation “Luister Eens”, which aims to normalize conversations about mental health issues.

From Baltimore to Glasgow to Amsterdam

Jan is currently working on various projects that he finds important due to their potential to bring about real change. However, he notes that it is often difficult to see how quickly these changes are happening and what actually comes of their advice at Metabolic. One of the projects he is currently working on is in Baltimore. Here, they are mapping out the major material flows in the city spatially and setting conditions and principles for a waste transfer facility (WTF). The goal of this project is to create local value for communities and reduce the proportion of residual waste.

“There is a very strong community feeling in Baltimore. So we are looking at how we can strengthen this community with a WTF. We map out the major flows and assess their value, and how the local communities can benefit from them. It not only helps to return the value of those raw materials but also creates jobs.” The ultimate goal is to create a plan and a vision for how this facility can be realized. Jan hopes that this project, which is now close to implementation, will actually be carried out, although many governments are still reluctant to take concrete steps.

In addition, Jan is working on a study for Glasgow, where they have mapped out the demand for wood in the built environment, including the origin and sustainability of that wood. Glasgow wants to focus more on timber construction in the coming years, especially for high-rise buildings. The results of this study are being used to establish key guidelines for material selection and design principles for wood in the early stages of a construction development.

The insights Jan and his team gain in other cities are also applied to make an impact in Amsterdam. “At Metabolic, we have a strategic partnership with the City of Amsterdam. This allows us to avoid having to conduct separate research projects each time. We provide both requested advice on current themes and unsolicited advice, sharing insights based on what we see elsewhere with Amsterdam. This gives us the opportunity to put issues on the agenda that would normally not come up, despite the political colors and lengthy processes.”

Young Changemakers

Jan emphasizes the importance of people from his generation stepping into positions where decisions can be made. “For my generation, it’s quite clear that the current system doesn’t work for us.” This becomes evident in the struggle to find housing and the constant movement from one crisis to another, with no clear outlook for improvement. As a result, a generation has grown up with uncertainty on many fronts. “I think a strength of this generation is that they no longer believe in the idea that everything is manageable. We have to work with what we have, and I think we’re very aware of the scarcity of many resources.”

At the same time, he highlights the importance of intergenerational knowledge exchange, especially in the field of the circular economy. “It’s a hypercomplex challenge. It’s about bringing about large-scale behavioral change. On an individual level, you want to ensure that people feel involved, but at the same time, it’s also crucial that governments and large organizations take the lead. This involves resource use, environmental impact, poor working conditions, and child labor. I don’t think we can hold individuals responsible for this. Some people simply aren’t in a position to choose sustainable options due to socioeconomic circumstances.”

What Moves Jan?

Jan easily recalls a specific moment that marked a turning point in his career: “I was raised with the importance of a sustainable world. Sometime in 2015, I saw the “Tegenlicht” episode about the end of ownership, with Thomas Rau. I was so inspired by that story that I fully immersed myself in the circular economy. That was a clear starting point and something I still refer to.”

Jan finds a good balance between work and private life important, despite the challenges and versatility of his roles at Metabolic and Young on Board. “I generally find it fairly easy to switch between work and private life. But I always try to get enough exercise, and I love cooking—and I have a boat. Being on the water is the easiest way to disconnect. The pace is simply much slower.”

How Does the Future Move?

We concluded the interview with the following two questions.

What is your dream scenario for the future of the Amsterdam Metropolitan Area?

“I don't have a very clear dream scenario, but I hope that the (inter)national political developments will not affect our region. I hope that the Amsterdam Metropolitan Area can position itself as a progressive region with its eyes on the future and a focus on people and nature. Where value is not only expressed in financial terms but also attributed to nature, community spirit, and (mental) well-being.”

How do you see your role in this scenario?

“I stand firmly for what I believe in, both in my work and in my role at Young on Board. I have also thought about becoming politically active, maybe that will happen later. I don't know if I can bring about the change I want, but I will do my best in both my work and personal life to contribute to a sustainable future. I'll see what roles come with that.”

Amsterdam InChange's picture News
Highlight from Amsterdam InChange, Connector of opportunities at Amsterdam InChange, posted

Amsterdam Smart City gaat verder als Amsterdam InChange en dit is waarom

Featured image

[for English, scroll down]

Al 15 jaar zetten we als Amsterdam Smart City netwerk innovatie en digitalisering in voor betere straten, buurten en steden. We groeiden uit van het realiseren van energieprojecten, naar aanjagers op het gebied van digitalisering, naar een open innovatieplatform gericht op sociale innovatie. Altijd met de mens centraal. En we blijven groeien en ontwikkelen. Innovatie en digitalisering (lees ‘Smart’) zitten nog steeds in onze kern, maar de aandacht is verschoven naar hoe we de complexe maatschappelijke opgaven samen kunnen aanpakken, hoe iedereen hiervan kan profiteren en hoe we dit duurzaam en toekomstbestendig kunnen doen. En daar past een nieuwe naam bij. Een naam die beter aansluit bij wat we al doen en waar we naartoe onderweg zijn. We nodigen je uit om met ons mee te doen, op weg naar een duurzame toekomst voor iedereen.

Waarom Amsterdam InChange?

InChange staat voor dynamiek, verschuiving en transformatie vanuit creatief denken. Het impliceert dat innovatie niet alleen gaat over nieuwe ideeën, maar ook over betekenisvolle veranderingen die gemeenschappen, bedrijven, individuen en de samenleving beïnvloeden.

‘In’ geeft aan dat innovatie momentum heeft; het is gaande, we zijn aan de slag! Het zegt ook dat het een gezamenlijke inspanning is, we hebben elkaar nodig. Het benadrukt dat elke belanghebbende, van de kleinste start-ups tot de grootste bedrijven, een cruciale rol speelt in deze transformatie.

‘Change’ versterkt het beoogde doel en resultaat van waar we met elkaar aan werken. Het gaat niet om innovatie omwille van innovatie, maar om innovatie gericht op tastbare, betekenisvolle veranderingen. Daarmee staat Amsterdam InChange voor een netwerk dat zich inzet om zichtbare en betekenisvolle verandering teweeg te brengen. En zo samen te leren hoe het anders kan.

Er is de afgelopen tijd veel veranderd: een nieuwe naam, een nieuw logo, nieuwe kleuren en een website die er anders uitziet. We leggen je graag meer uit over dit proces.

Online Community

Wat betekent dit voor jou? Voor de online community verandert er voorlopig nog niet veel. We hebben een nieuwe website, die we later gaan samenvoegen met ons online Amsterdam Smart City platform. Je behoudt gewoon je account en je kunt het platform blijven gebruiken zoals je dat gewend bent.

Mocht je verdere vragen hebben over onze rebranding en online community, neem gerust contact op met ons team via info@amsterdaminchange.com.

Amsterdam Smart City continues as Amsterdam InChange and this is why

For 15 years, the Amsterdam Smart City network has been using innovation and digitalization to create better streets, neighborhoods, and cities. We grew from realizing energy projects to becoming leaders in digitalization, and now to an open innovation platform focused on social innovation. Always with people at the center. And we continue to grow and develop. Innovation and digitalization (read 'Smart') are still at our core, but the focus has shifted to how we can tackle complex societal challenges together, how everyone can benefit, and how we can do this sustainably and future-proof. This calls for a new name, one that better aligns with what we already do and where we are headed. We invite you to join us on the journey towards a sustainable future for all.

Why Amsterdam InChange?

InChange stands for dynamism, shift, and transformation through creative thinking. It implies that innovation is not just about new ideas, but also about meaningful changes that affect communities, businesses, individuals, and society.

‘In’ signifies that innovation has momentum; it is ongoing, we are taking action! It also suggests that it is a collective effort; we need each other. It emphasizes that every stakeholder, from the smallest start-ups to the largest companies, plays a crucial role in this transformation.

‘Change’ reinforces the intended goal and outcome of what we are working on together. It is not about innovation for the sake of innovation, but about innovation aimed at tangible, meaningful changes. Thus, Amsterdam InChange represents a network committed to bringing about visible and meaningful change. And so, together, we learn how things can be done differently.

In the last weeks, a lot has changed: a new name, a new logo, new colors, and a different website. We are pleased to tell you more about this process.

Online Community

What does this mean for you? For now, the online community remains the way it is. We have a new website, which we will later merge with our online Amsterdam Smart City platform. You will keep your account and can continue to use the platform like your used to.

If you have any further questions about our rebranding and online community, please feel free to contact our team via info@amsterdaminchange.com.

Amsterdam InChange's picture News
Amsterdam InChange, Connector of opportunities at Amsterdam InChange, posted

Stagiair Communicatie & Community (4-6 maanden)

Featured image

Bij Amsterdam InChange zijn we op zoek naar een stagiair die voor 4 tot 6 maanden ons team komt versterken. Je stage begint op een moment dat past bij jouw opleiding. Je werkt mee in ons team. Daarnaast werk je eventueel aan je eigen stageopdracht of onderzoek.

Je bent een enthousiaste hbo-student en je wilt graag leren. Je kunt makkelijk schakelen en bent flexibel. Communicatief en schriftelijk kun je je sterk uitdrukken. Ook vind je het leuk om samen aan de slag te gaan. Nieuwe mensen te ontmoeten, en je netwerk te vergroten. Wij zijn benieuwd welke skills je nog meer meebrengt!

Wie is Amsterdam InChange?

Amsterdam InChange is hét regionale innovatieplatform dat innovatieve bedrijven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties, overheden en proactieve bewoners bijeenbrengt. Samen geven we de stad van de toekomst vorm. Met een netwerk van 29 partners versnellen wij de transities in mobiliteit, energie, circulaire economie en digitalisering. We werken aan een betere, duurzame en toekomstbestendige wereld. Daarnaast hebben we een internationale community van duizenden pioniers en innovatie professionals die elkaar op de verschillende transities ontmoeten en verder helpen.

Wat ga je doen tijdens je stage?

  • Je activeert de Amsterdam InChange community door dagelijks contact te onderhouden met de leden;

  • Je bedenkt en plaatst content op ons online platform en op LinkedIn;

  • Je maakt en redigeert mede onze wekelijkse nieuwsbrief;

  • Je onderhoudt en optimaliseert onze social mediakanalen samen met je collega;

  • Je helpt met de organisatie van (partner)events en ondersteunt tijdens events;

  • Je verzorgt de communicatie voor, tijdens en na events naar deelnemers en onze partners.

Waarom wil je deze stage?

  • Het is een uitdagende stage waar je veel eigen verantwoordelijkheid krijgt;

  • Je wordt onderdeel van een klein en hecht team dat je goede ondersteuning en begeleiding biedt;

  • Ons kantoor zit op het inspirerende Marineterrein in Amsterdam;

  • Je wordt deel van een divers en dynamisch netwerk bestaande uit koplopers en pioniers op het gebied van stedelijke innovatie binnen diverse toonaangevende organisaties in de Metropool Amsterdam;

  • Je kunt de meewerkstage omzetten naar een onderzoekstage;

  • Je krijgt een stagevergoeding van 380 euro per maand (bij een 40-urige werkweek).

Hier staan wij voor

Iedereen is anders, en juist de verschillen in mensen helpen ons aan een nog beter beeld van de metropool van morgen. We zijn nieuwsgierig naar jouw talenten, wat jou bijzonder maakt. We horen graag jouw ideeën en perspectieven. Dat helpt ons om samen nog meer impact te maken.

Wil jij dit?

Ben je enthousiast? Dan horen we graag van je! Upload z.s.m. je cv en een korte motivatie via het formulier op deze pagina. Of mail naar:  solliciteren@amecboard.com. Als wij een goede match zien, dan plannen we direct een kennismakingsgesprek in met je. Zodra we de juiste stagiair hebben gevonden, gaat de vacature offline. Wacht dus niet te lang!

Voor meer informatie over de functie neem je contact op met Sophie van der Ploeg (Community Manager) via sophie@amsterdaminchange.com. En bekijk ons platform. Hopelijk spreken we elkaar snel!

Amsterdam InChange's picture Opportunity
Amsterdam InChange, Connector of opportunities at Amsterdam InChange, posted

Recap of Demoday #24

Featured image

On June 20th, our network gathered for the 24th edition of our Demoday. This time, the Demoday took place in the Jakoba Mulderhuis, the home of the Faculty of Technology of the Hogeschool van Amsterdam. This building is highly innovative and future-proof in both design and facilities. For example, it can be easily transformed in the future and does not use any fossil fuels. In many ways, it was a perfect location for this inspiring day.

In this article, we’ll give you a quick overview of the Knowledge Session, Work Sessions and Pitches. Interested in learning more? Read the full reports by our team members Pelle, Sophie, Jessie and Jill (linked below).

About our Demodays

The Demodays are one of the tools we use to stimulate innovation and encourage connection between our partners and community. The purpose of the Demodays is to present the progress of various innovation projects, ask for help, share dilemmas and involve more partners to take these projects to the next level. More information about the Demodays can be found here.

Knowledge Session: Social Innovation

Dave van Loon and Marieke Doorninck from Kennisland shared insights on social innovation, emphasizing its transformative potential. Marieke stated, “Those who are closest to the issue know the most about it,” highlighting the importance of collaboration. Kennisland co-creates solutions with those involved to address complex societal challenges, aiming for inclusive and sustainable outcomes through new strategies and collective efforts. Read Jill’s full report here.

Worksessions

Energy | Floating Neighbourhoods

Can we better utilize our water spaces? The Netherlands is renowned for its water management innovations, like the Delta Works and the reclamation of Flevoland. However, with increasing pressure on available land, we need to continue innovating. Our goals include generating sustainable energy, advancing agriculture, and building 100,000 homes per year. Bianca Bodewes and Sije Kloppenburg from the City of Amsterdam led an interactive workshop where they discussed their research on a floating district with 1,500 units and the various dilemmas they are facing. Read Jessie’s full report here.

Mobility | Mobility Radar

Yuki Tol and Joaquim Moody, trend watchers specializing in Smart Mobility at the Municipality of Amsterdam's Innovation Department, guided us through an engaging workshop on the Mobility Radar for future public transport. In this first edition, the Amsterdam Smart Mobility program explores the city's mobility challenges. Will issues such as staffing and funding shortages, the energy transition, and increasing demand for accessible transport options continue to shape Amsterdam's future public transport system? Read Pelle’s full report here.

Circular | New economic thinking. New Economic Doing.

Together with a collective of organisations, the Amsterdam Economic Board has launched the living lab project ‘New Economic Thinking, New Economic Acting, at the Marineterrein in Amsterdam, to test new economic theories in practice. Through various socio-economic experiments, they explore what it would mean to shift the focus from quantitative to qualitative growth. During this Demoday session, Laetitia Stuijt and Erik Lückers from Amsterdam Economic Board asked the Amsterdam Smart City network for input on how to implement True Pricing in practice at the Marineterrein. Read Sophie’s full report here.

Pitches

Before the work sessions began, we enjoyed some inspiring pitches. Below are the topics presented, with links to their dedicated project pages.

Byewaste: Giving a second chance to your pre-loved items – Bywaste offers an innovative and convenient solution for cleaner homes and a healthier planet. They collect unwanted items from citizens' homes at no cost, giving each item a second life through their network of sustainable partners. Learn more about their initiative here.

2Ping: Social Local Pay – What if the economy was no longer about growth, but about balance and equity? 2Ping champions the local economy by introducing and developing a local currency for Amsterdam-Zuidoost. With this experiment, they want to show that the current economy is in need of renewal and how things can be done differently. Read more here.

HvA: Interdisciplinary graduation project – Since February, four students from the Hogeschool van Amsterdam (HvA) from different fields of study have been working together in an interdisciplinary graduation project. An initiative that grew out of the longstanding collaboration between the HvA and Amsterdam Smart City. Together with the Province of North Holland, we commissioned a graduation project on the theme of Mobility Justice. Read more here.

De Stadspergola – The City Pergola in the courtyard of the HvA Amstelcampus is an innovative prototype of sustainable street furniture. What can a pergola, besides providing shade, mean for the city? The initiative invites broad collaboration between education, research, and practice. Read more here.

Our next Demoday will take place in October. Do you have an inspiring story or project you want to pitch to the Amsterdam Smart City network? Let us know via Sophie sophie@amsterdamsmartcity.com (Digital), Pelle pelle@amsterdamsmartcity.com (Mobility) or Noor noor@amsterdamsmartcity.com (Energy & Circular)

Amsterdam InChange's picture News
Amsterdam InChange, Connector of opportunities at Amsterdam InChange, posted

Data Dilemma’s: Data and AI for an accessible Amsterdam

Featured image

This event is postponed to September 26 (was first scheduled on July 16)

We often take daily activities such as commuting to work, independently taking public transport, grocery shopping or going to a restaurant for granted. Unfortunately, not everyone has this privilege. For people with reduced mobility (e.g., wheelchair users), getting around Amsterdam can be tricky. There are a lot of obstacles, such as narrow or bumpy pavements and high curbs.

The municipality of Amsterdam wants to be a free, just and sustainable city for all. For which the accessibility of the city is essential. With the Amsterdam for All initiative, the municipality of Amsterdam researches and experiments with how data and AI can be leveraged to ensure accessibility for its residents. How can the data and AI help to make our city more accessible for all? And which kind of dilemma’s does the city come across?

To help people with less mobility move around the city more easily, the city’s innovation department has created a prototype route planning tool. This route planner maps out the best accessible route for each person based on what they need. It considers preferences like maximum curb height when crossing the road, minimum sidewalk width, and a preference for using sidewalks or bike paths. Vishruth Krishnan, Data Scientist at the Innovation department of the municipality of Amsterdam, will tell you all about this route planner, the necessary data and the dilemma’s faces while using the data.

Hans Voerknecht, strategist for sustainable accessibility at Een Nieuwe Kijk, will speak about the Integrated Perspective on Accessibility method, which he developed to improve accessibility for people. This method assists in collecting data and analyzing the severity of current inequalities and the effects of policy measures. The method has already been applied in nearly twenty projects, including four in the Amsterdam region, such as the Multimodal Future Vision of the Metropoolregio Amsterdam (MRA).

Additionally, Michiel Bontenbal (Amsterdam University of Applied Sciences) tells us more about the Urban Sounds sensor, developed in collaboration with the volunteer organization Sensemakers. He takes us through the challenges they face with this AI-driven solution and presents his question: How can this technical solution best be used around the issue of accessibility?

Agenda

  • 15:45 – 16:00 Walk-in
  • 16:00 – 16:10 Welcome and introduction by Amsterdam InChange (formerly known as Amsterdam Smart City)
  • 16:10 – 16:25 Demo of the Route Planner by Vishruth Krishnan (municipality of Amsterdam)
  • 16:25 – 16:35 Hans Voerknecht, strategist for sustainable accessibility, on the Integrated Perspective on Accessibility method.
  • 16:35 – 16:45 Michiel Bontenbal from Amsterdam University of Applied Sciences about the Urban Sounds sensor.
  • 16:45 – 17:15 panel discussion
  • 17:15 – 18:00 drinks

Location
The Culture Club, Amsterdam

About the Data Dilemma’s series
Data Dilemmas is a collaboration between Amsterdam InChange and the City of Amsterdam’s Data Lab. Four times a year we explore the possibilities for using data and new technologies to address urban and societal challenges, with a focus on responsible digitalization. The goal is to use data to make cities more safe, clean and accessible. But what happens to all the data that is collected? Which dilemmas do we encounter when we collect (personal) data to improve the city? These questions are important for everyone: governments, knowledge institutions, companies, and civil society. Amsterdam InChange would like to explore with you which decisions are needed for responsible use of data.

Amsterdam InChange's picture Data Dilemma's on Sep 26th