Waar begin je aan?! #2: Je eigen verduurzaming

Featured image

Voor- en nadelen van het mede-opdrachtgever zijn bij het opzetten van je eigen verduurzaming.
Nederland moet verduurzamen. Natuurlijk kunnen we afwachten tot de overheid het ons verplicht, maar er zijn steeds meer Nederlanders die zelf het initiatief nemen om hun energieverbruik terug te brengen en huis en haard te verduurzamen. Dat gaat niet vanzelf, daar is veel kennis, kracht en kunde voor nodig. Wat zijn de voordelen? Waar loop je tegenaan? Welke inventieve ontwerpen levert het op? Wat zijn de belangrijkste lessen die je moet leren als je medeverduurzamer wordt? En wat betekent dit voor de stad en de manier van stad ontwikkelen? Een programma voor iedereen die er over nadenkt om concreet te gaan verduurzamen in huis, straat of wijk.
Medeopdrachtgeverschap
Deze aflevering is de tweede van een reeks in de serie ‘Waar begin je aan?!’ Bewoners aan het woord over medeopdrachtgeverschap en nut en noodzaak van meer invloed op de opdracht en het bouwen aan huis, buurt en stad. Komende afleveringen gaan in op mede-opdrachtgeverschap in de zorg en bij de toekomst van erfgoed. Hoe kun je als bewoner mede-opdrachtgever worden?

Bewoners in Watergraafsmeer werken al vier jaar aan een plan om lokale restwarmte te gebruiken voor verwarming van huishoudens in hun buurt. De hoeveelheid warmte die vrij komt bij het koelen van de computers in een naburig datacenter is voldoende voor wel 5.000 huishoudens, en het datacentrum wil die warmte wel leveren. Ardine Nicolaï richtte samen met een groep vrijwilligers energie-coöperatie MeerEnergie op en onderzoeken nu samen met tientallen buurtbewoners in verschillende werkgroepen, en in samenwerking met professionele partijen zoals Alliander DGO en de gemeente, hoe dat te realiseren is.

Frans Soeterbroek (de Ruimtemaker) geeft een bredere blik op het mede-opdrachtgeven. Wat levert het op als mensen meer invloed op hun huis, hun zorg, hun leefomgeving krijgen? Wie heeft daar wat aan? Waarom is de bewoners-stem belangrijk bij ontwikkelen van de stad van de toekomst?

Met in dit programma onder anderen
Ardine Nicolaï | Mede oprichter van coöperatie MeerEnergie
Frans Soeterbroek | Ruimtemaker
Rolf Steenwinkel | Bestuurder Waterschap Amstel, Gooi & Vecht
Wigger Verschoor | Operationeel directeur ThuisBaas en projectleider verduurzaming bouw bij stichting Urgenda
Marlous van der Veen | Architect van de toekomst van energie

https://dezwijger.nl/programma/je-eigen-verduurzaming

Comments

Topics