Amsterdam ontvangt 40 burgemeesters van wereldsteden voor innovatie-top

Featured image

Amsterdam verwelkomt op 9 oktober meer dan 40 burgemeesters van middelgrote en grote steden uit de hele wereld. Op de 3-daagse mondiale stedentop Bloomberg CityLab, gaan zij samen met experts aan de slag met oplossingen voor grote- stadsproblemen.

Het gaat over stedelijke problemen en slimme innovaties. Op het gebied van bijvoorbeeld klimaatverandering, digitalisering, toerisme, een duurzame economie, de opvang van vluchtelingen, pandemieherstel en het fietsverkeer. En meer. Burgemeesters van grote steden als Mexico City, Athene, San Francisco, Washington en Bogota doen mee. De top brengt burgemeesters en directeuren in contact met prominente stadvernieuwers, experts, ondernemers, kunstenaars en activisten.

Wat heeft Amsterdam te bieden?
Naast paneldiscussies, interviews, interactieve sessies en culturele optredens (van onder meer Wende Snijders) gaan de deelnemers ook op excursie naar unieke bestemmingen in Amsterdam. Zij gaan met eigen ogen zien wat Amsterdam zoal te bieden heeft aan oplossingen voor grote stedelijke vraagstukken.

Hét innovatieterrein
Allereerst gaan zij naar het Marineterrein, hét innovatieterrein van de stad. Hier worden ideeën bedacht en vinden experimenten plaats die toepassing vinden in de publieke ruimte.

Zelfvarende boot
Denk aan een zelfvarende boot. Amsterdam krijgt ’s werelds eerste vloot van zelfvarende boten. Zij kunnen helpen om de druk op kades en bruggen te verminderen door goederen, afval en personen te vervoeren. Nu wordt de eerste grote zelfvarende boot getest.

Niet een groen maar een blauwgroen dak
Er loopt een wetenschappelijke proef met een blauwgroen dak. Dit dak slaat hemelwater op en gebruikt dat opnieuw voor begroeiing op het dak. Het geeft veel meer verkoeling dan een gewoon groen dak en helpt goed tegen het warmer worden van de stad. Dat laatste komt door de klimaatverandering.

BuurtHub
Op het Marineterrein is een zogeheten BuurtHub waar Amsterdammers op elk moment een elektrisch voertuig kunnen huren. Zoals elektrische fietsen, bakfietsen, scooters, auto’s en brommers. Amsterdam heeft 17 van deze BuurtHubs.

Drones en camera’s met meer oog voor privacy
Verder zijn we in Amsterdam aan de slag met nieuwe oplossingen zoals camera’s die de drukte meten en tegelijk de privacy van bewoners beter beschermen, testvluchten met drones en het circulair maken van de stad. Drones kunnen bijvoorbeeld medicijnen vervoeren, of een brand signaleren.

Andere plekken bezoeken
Ook gaan de deelnemers naar andere inspirerende plekken in de stad. Zoals De Waag Fab Lab, de Johan Cruijff Arena en het Rijksmuseum. Verder zijn er een boottocht, fietstochten en een avondtour vanwege de Nachtvisie van Amsterdam.

Wereldtoneel
CityLab 2022 onderzoekt de nieuwe rol van steden als actoren op het wereldtoneel. Het doel is de nieuwe werkelijkheid van steden te ontdekken, te vieren en te verspreiden. En de reactie vorm te geven op grote, actuele problemen.

Stedentop
Eerdere CityLab-conferenties zijn georganiseerd in New York, Los Angeles, Londen, Miami, Parijs, Detroit en Washington. D.C. Bloomberg CityLab is een jaarlijkse mondiale stedentop van Bloomberg Filantropies samen met het Aspen Institute.

Meer
Meer weten over wat Amsterdam doet aan innovatie in de stad? Ga naar amsterdam.nl/innovatie.

Foto: Sjoerd Ponstein


Comments

Topics