De Weteringbuurt in Amsterdam Centrum en het bijbehorende stadsdeel van de Gemeente Amsterdam gaan samen voor een onderling betere balans in lokale besluitvorming. Zie hier het artikel in Parool. Enjoy!
Want to receive updates like this in your inbox?
Get notified about new updates, opportunities or events that match your interests.
Maybe you will also like these updates
Aanpak woningtekort: Begint met regievoering, verbinding en vereenvoudiging

De gevolgen van de woningnood manifesteren zich op vele manieren, van studenten en dertigers die nog bij hun ouders wonen tot mensen met een middeninkomen die tussen wal en schip raken, en dak- en thuislozen zonder nachtopvang. Onbetwistbaar is dat huisvestingsproblemen en het ontbreken van een stabiele woonsituatie grote sociaaleconomische gevolgen met zich meebrengen, waaronder impact op werk, gezondheid en onderwijs.
Het is dan ook niet verrassend dat het woord 'bestaanszekerheid' vaak voorkomt in diverse verkiezingsprogramma's. Het vraagstuk is urgenter en nijpender dan ooit. Er is een behoefte aan 900.000 woningen vóór 2030 vastgesteld. Daarnaast stijgt het huidige woningtekort dit jaar van 3,9 procent naar 4,8 procent, grotendeels als gevolg van toenemende migratie, ouderen die langer thuis blijven wonen en het feit dat er steeds minder mensen samen in een huis wonen.
Hoe pakken we het woningtekort aan?
In reactie op het oplopende woningtekort zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening): “We moeten met meer tempo en meer regie, meer betaalbare huizen gaan bouwen.” Maar: hoe doe je dat in zo'n complex krachtenveld?
Lennert Middelkoop en Gijsbert Duijzer leiden het Deloitte Real Estate team dat zich bezighoudt met alles rondom woningbouw. Momenteel werken ze in opdracht van het ministerie van BZK onder meer aan het versnellen van de realisatie van tijdelijke huisvesting.
Middelkoop: “Dat is ontstaan vanuit het idee dat we, naast analyses en diepgravend onderzoek, vooral de noodzaak zagen om te helpen bij het tekort aan realisatiekracht.”Duijzer: “We staan nu met onze voeten in de klei en zijn inmiddels betrokken bij zo'n 230 woningbouwprojecten door heel Nederland. We helpen onder meer woningcorporaties, bouwers, gemeentes, provincies, nutspartijen, en kijken wat er nodig is om de projecten van de grond te krijgen en richting realisatie te brengen. We spreken iedereen, werken met alle partijen samen, en maken op die manier verschil.”
Knelpunten
Duijzer en Middelkoop benadrukken dat het een complex vraagstuk is. Ze zien vier belangrijke knelpunten die de realisatie van huisvesting bemoeilijken. Draagvlak en locaties is een eerste punt. Middelkoop: “We merken dat er op bestuurlijk, politiek en maatschappelijk niveau vaak discussie en terughoudendheid is om bepaalde locaties toe te wijzen aan aandachtsgroepen, zoals arbeidsmigranten.” Duijzer: “Ruimte is schaars en er is altijd wel een reden te bedenken waarom er iets anders op een bepaalde plek moeten komen. Zeker als het gaat om mensen die momenteel niet tot de gemeenschap behoren van een bepaalde gemeente.”
Een tweede knelpunt is de business case die, zowel voor tijdelijke als reguliere huisvesting, op dit moment vaak niet rond te krijgen is. Duijzer: “Oorzaken zijn onder meer de stijgende rente en de hoge grond- en bouwkosten, waardoor de kosten van woningen te veel stijgen. Tegelijkertijd kun je de huurprijzen in de sociale huursector nauwelijks verhogen. Bovendien worden locaties nu vaak tijdelijk vergund voor een periode van maximaal 15 jaar, wat onduidelijkheid schept over de toekomst van deze woningen. Dit resulteert in een negatieve business case.”
Ruimtelijke ordening is een derde knelpunt. Duijzer: “De regelgeving rondom ruimtelijke ordening was al ingewikkeld, en de nieuwe omgevingswet zal bij veel gemeenten waarschijnlijk eerst vooral tot onzekerheid en vertraging leiden.” Middelkoop: “Iedereen heeft het recht er iets van te vinden, en er spelen vaak veel belangen. Denk bijvoorbeeld aan de regels voor bezwaar en beroep of de flora- en faunawet. Het is belangrijk dat we regelgeving hebben voor dit soort zaken, het gaat immers over belangrijke thema's als leefbaarheid en duurzaamheid, maar op dit moment ontbreekt een integrale uitvoering.”
Het laatste knelpunt is nutsvoorzieningen. Duijzer: “In veel delen van het land is er netcongestie en een tekort aan materialen en personeel bij netbeheerders, wat leidt tot lange wachttijden voor elektriciteitsaansluitingen.”
Het laatste knelpunt is nutsvoorzieningen.
Duijzer: “In veel delen van het land is er netcongestie en een tekort aan
materialen en personeel bij netbeheerders, wat leidt tot lange wachttijden voor
elektriciteitsaansluitingen.”
"Om verschil te maken als overheid, moet je een uitvoerende regie pakken."
Actieve betrokkenheid bij projecten
De grote vraag is hoe je binnen dit krachtenveld laveert en vooral wat dan wel werkt in de aanpak van het woningtekort. Als je als overheid verschil wilt maken, moet je een uitvoerende regie pakken, stellen Duijzer en Middelkoop. “Sturen door actief betrokken te zijn bij projecten”, zegt Duijzer. “Alleen op die manier kun je eigenaar worden van het probleem en echt snappen wat er in praktijk speelt. Actieve betrokkenheid legitimeert bovendien het beleid en helpt om de echte knelpunten te identificeren. Dat heeft tot gevolg dat je beleid en interventies kunt ontwikkelen die echt iets oplossen.”
Middelkoop: “Regie vanuit de Rijksoverheid is nodig. Als het gaat om draagvlak en locaties is het een illusie om te denken dat gemeenten daar alleen doorbraken zullen forceren. Daar ligt een taak voor de hele overheid.”
Duijzer: “De overheid moet locaties aanwijzen, maar dat moet wel hand in hand gaan met de uitvoering. Als je als Rijksoverheid actief en constructief betrokken bent bij de realisatie van woningbouwprojecten, en op basis daarvan locaties aanwijst, is dat veel effectiever en zal dat meer geaccepteerd worden dan wanneer je op afstand beleid formuleert.”
Middelkoop: “Een bindend beleidskader dat aanwijzen mogelijk maakt, heeft bovendien tot gevolg dat het voorspelbaar wordt waar in Nederland voor welke ruimtelijke invulling gekozen wordt. Daar is veel behoefte aan, ook bij professionele partijen die nu vaak moeten anticiperen op vele mogelijkheden en dan terugdeinzen voor grote investeringen zoals een robotlijn in een woningfabriek.”
Problemen vereenvoudigen
Volgens Duijzer en Middelkoop is er naast sturing en betrokkenheid bij de uitvoering van projecten nog een belangrijke rol weggelegd voor de Rijksoverheid: het verminderen van complexiteit. Middelkoop: “Bij de 230 projecten waar we bij betrokken zijn, zijn we continu bezig met het aanpakken van alle beren op de weg. We nemen elk probleem afzonderlijk ter hand en proberen het op te lossen."
"Ga in de bouwkeet of bij het projectteam zitten en vraag: wat hebben jullie nodig om een woning sneller neer te zetten?"
Duijzer: “Projecten lopen vaak vast door een overvloed aan uitdagingen. Het werkt echt om deze één voor één te lijf te gaan. Daarbij is het wel van belang dat alle partijen samenkomen, lef tonen en bereid zijn om concessies te doen.”Middelkoop: “Naast het geven van richting en het begrijpen van de lokale situatie, is het eveneens de taak van de Rijksoverheid om alle relevante partijen bijeen te brengen om samen te zoeken naar oplossingen. Het klinkt zo simpel, maar we merken vaak dat mensen soms jaren over elkaar kunnen praten, terwijl ze elkaar amper kennen.”
Het is verre van makkelijk om Nederland op een goede manier in te richten als het gaat om woningbouw. Middelkoop en Duijzer zeggen daarom: draai het om. Als het zo complex is op een plek, ga dan naar die plek toe om te praten met de betrokken partijen. Middelkoop: “Voer regie, zodat de uitvoering daar baat bij heeft, en niet andersom. Geef bindend richting en help waar nodig. Ga in de bouwkeet of bij het projectteam zitten en vraag: wat hebben jullie nodig om een bepaald type woning sneller neer te zetten? En pas dáár vervolgens je randvoorwaarden, beleid en regie op aan.”
Duijzer: “Regie en uitvoering zijn niet los van elkaar te zien. Als je draagvlak wilt creëren voor die regierol, hoort uitvoering daar altijd bij. Durf je te verhouden tot individuele projecten en ga ermee aan de slag. De rest volgt vanzelf. Na een bezoek aan een bouwkeet, gemeentehuis, woningcorporatie of participatieavond, ga je altijd naar huis met het idee: het kan anders, simpeler, en minder complex.”
Responsible apps and other digital dilemmas

Scrolling endlessly? Get off your screen and join us for an evening of insights and inspiration with remarkable speakers at our upcoming meetup event! Mike Lee of Stichting Appsterdam will revisit the crucial topic of ethics in app development, shedding light on principles for the future. Joris de Leeuw will share some useful techniques to avoid our constant digital distractions. Mohamed S Bah, founder of City Rights App, will share creative solutions for migrant challenges through podcasting and storytelling. Social designer Anna Noyons of (ink). social design will discuss designing products that bring out the best in people. Emiel Poot will explore the balance between human nature and the digital landscape. See you there for a night of discovery and connections!
AGENDA:
- 17:00 Welcome drinks - Welcome drinks to break the ice and network a bit with fellow attendees.
- 17:30 Opening and Welcome - Pinch / Appsterdam
- 17:45 Kick-off Speaker - Mike Lee - Mayor of Appsterdam. Mike will be revisiting his 2013 flagship talk “Ethics Made Easy”. How does this talk still hold up ten years later? What has changed, what principles should app makers consider going forward?
- 18:10 Joris de Leeuw - focus trainer at Diep Werk Doen. With his company Diep Werk Doen Joris trains knowledge workers how to better concentrate on their work and resist the constant lure of apps, calls, email and media. His method teaches the principle of attention by design; how we can reshape our own thoughts and behaviours to become more productive and less restless and distracted. He will give a talk on a few of the most recent insights in the field of focus and productivity. Website: https://www.diepwerkdoen.nl.
- 18:30 Mohamed Bah - City Rights App and City Rights Radio. Mohamed is the founder and host of the City Rights Radio and co-founder of the City Rights App. With his platforms he tries to find creative solutions to problems faced by migrants. Concerned with the dangers of negative stereotypes and its impact on the already marginalized community, he uses podcasting, and storytelling to reframe migrant representation in media.
- 18:40 Food is served
- 19:10 Anna Noyons - Anna is a social designer and the founder of (ink). social design. Anna will give a talk about designing services, products and systems that bring out the best in us, people.
- 19:30 Emiel Poot - De Jonge Strateeg & Appsterdammer - Emiel will delve into the balance between our human nature and todays digital landscape. We all have a fundamental need for social connection, but how have our instincts adapted to digital relationships, communication, and sense of belonging? Join us as we navigate the fascinating synergy between our wired brains and the virtual networks that have reshaped the very essence of human interaction.
- 20:00 - Closing and networking drinks.
The Netherlands: country of cars and cows

Last months, 25 facets of the quality of streets, neighbourhoods and cities have been discussed on this spot. But what are the next steps? How urgent is improvement of the quality of the living environment actually?
I fear that the quality of the living environment has been going in the wrong direction for at least half a century and in two respects:
Country of cars
Firstly, the car came to play an increasingly dominant role during that period. Step by step, choices have been made that make traveling by car easier and this has had far-reaching consequences for nature, air quality, climate and environmental planning. Our living environment is designed based on the use of the car instead of what is ecologically possible and desirable for our health. At the same time, public transport is rarely a good alternative, in terms of travel time, costs and punctuality.
Country of cows
A second structural damage to the quality of the living environment comes from the agro-industry. About one half of the surface of our country is intended for cows. These cows make an important contribution to greenhouse gas emissions that further destroy the remaining nature. But this form of land use also leads to inefficient food production, which also results in health problems.
In the next months I will explore two themes: 'Are 'self-driving' cars advantageous ' and the 'The merits of the 15-minute city'. These themes are case studies regarding the quality of the living environment and in both cases mobility and nature play an important role.
After the publication of these two miniseries with zeven posts each, the frequency of my posts on this site will decrease, although I will continue to draw attention on the fundamental choices we have to make regarding environmental issues.
Meanwhile, I started a new blog 'Expeditie Muziek' (in Dutch). I have always neglected my love for music and I am making up for it now. I think readers who love music will enjoy my posts in which pieces of text alternate with YouTube videos as much as I enjoy writing them.
Curious? Visit the link below
Sociocratie als methodiek wordt nog veel te weinig gebruikt. In Nederland is er al veel over geschreven, er zijn specifieke methoden ontwikkeld en er zijn ook de nodige meestal positieve ervaringen. Meer informatie geeft de site van het Sociocratisch Centrum Nederland:http://www.sociocratie.nl/sociocratische-kringorganisatiemethode/