Tada in de praktijk (4): Legitiem en gecontroleerd

Featured image

Het manifest ‘Tada – duidelijk over data’ biedt steden en regio’s handvatten om op een verantwoorde manier om te gaan met digitalisering. In een serie interviews gaan we in op hoe we de waarden uit het manifest kunnen toepassen in de praktijk.

Hoe kunnen we de waarden uit het manifest toepassen in de praktijk? In de vierde aflevering van een serie legt Tom Demeyer, CTO bij Waag Society, uit hoe het Europese project DECODE invulling geeft aan de waarde ‘legitiem en gecontroleerd’.

De waarde legitiem en gecontroleerd staat in het manifest om bewoners en gebruikers zeggenschap over de vormgeving van hun digitale stad te geven. De overheid, maatschappelijke organisaties en bedrijven faciliteren dit. Zij monitoren de ontwikkeling en de maatschappelijke gevolgen.

Decentrale digitale infrastructuur

Het DECODE-project wil deze waarde in de praktijk brengen door een decentrale digitale infrastructuur te ontwerpen die het mogelijk maakt je eigen data en identiteit te managen. Als het aan de onderzoekers ligt heeft iedereen straks een goed beveiligde app op zijn telefoon waarmee je toegang tot en gebruik van je data kunt regelen.

Tom Demeyer (CTO bij Waag Society) heeft meegeschreven aan de white paper voor dit Europese onderzoeksproject en houdt zich vooral bezig met de totstandkoming van de architectuur ervoor. "We hebben nauwelijks zeggenschap over onze digitale identiteit, terwijl 90 procent van onze interactie met de maatschappij tegenwoordig digitaal is", zo verklaart hij het initiatief. "Het probleem is dat die digitale identiteit wordt vormgegeven door bedrijven als Facebook, de systemen van de overheid en de systemen op je werk. Je bent eigenlijk een avatar van je digitale zelf en je hebt daar geen invloed op."

Grootste uitdagingen

DECODE gaat niet alleen over data-privacy, maar ook over het zelf kunnen beslissen met wie we onze data delen. Het project loopt ruimt een jaar en in Amsterdam is net een eerste pilot gestart. In oktober moeten alle pilots lopen en dan is er 1,5 jaar om te testen. Demeyer: "We richten alles zo in dat er, ook als de subsidie straks ophoudt, iets staat de gebruikers van de toepassingen zelf in stand kunnen houden."

De techniek is niet de grootste uitdaging. "Die is weliswaar supercomplex, maar lijkt uitvoerbaar, doordat we met hele goede mensen werken. De grootste uitdaging is mensen en dienstverleners te overtuigen dat ze dit moeten gaan gebruiken en bedrijven en instanties overtuigen dat ze data kunnen gebruiken zonder het te verzamelen."

Lees het hele interview met Tom Demeyer op de site van de Amsterdam Economic Board

Andere blogs over Tada vindt je op de projectpagina: <https://amsterdamsmartcity.com/projects/tada-data-disclosed>


Comments

Topics