Beste lezer,
De komende weken zetten we werkgevers extra in het zonnetje. We zijn naar een paar bedrijven geweest waarvan we trots zijn dat ze gebruik maken van Greenjobs. Benieuwd? Lees snel verder!
We gebruiken hiervoor de People Planet Profit indeling.
Waarom? We vinden het niet okay om snelle winst te maken ten koste van mensen en het milieu. Daarom helpen we organisaties People, Planet en Profit Proof te worden, óf helpen we organisaties hun boodschap naar buiten te brengen en het juiste talent aan te trekken!
PEOPLE
Het volgende bedrijf is Food Cabinet waar met Marleen is gesproken. Marleen werkt nu 2,5 jaar bij Food Cabinet en heeft daarvoor 6 jaar bij een campagnebureau gewerkt. Ze is Chief Operations Officer (COO) en is verantwoordelijk voor onder andere lopende projecten, kwaliteit, planning en financiën. Momenteel bestaat Food Cabinet uit een team van 17 mensen, inclusief management. De cultuur bij Food Cabinet is open, leuk en zonder sterke hiërarchie. Het is een hecht team van gepassioneerde mensen dat zich inzet voor het verbeteren van het voedselsysteem.
Het kantoor van Food Cabinet staat in Amsterdam Oud West en bestaat uit twee voormalige benedenverdieping woningen met een binnentuin. Van deze binnentuin wordt, zeker met dit mooie weer, dankbaar gebruik gemaakt! Zo luncht het hele team hier iedere dag met elkaar. De lunch wordt verzorgd door de BuurtBoer behalve op donderdag, dan kookt de medewerker met lunchdienst voor het hele team. Op het kantoor wordt eigenlijk altijd vegetarisch gegeten.
Het team van Food Cabinet houdt zich bezig met een breed scala aan werkzaamheden. Denk hierbij aan campagne ontwikkeling, strategie, advies, en het organiseren van evenementen. Sinds een jaar heeft het bureau eigen designers in huis, wat ze de gelegenheid geeft projecten van begin tot einde uit te voeren.
Food Cabinet heeft de volgende functiegroepen:
• Strategie/Creatie
• Projectmanagement
• Uitvoering waaronder Communicatie, Online Advertisement en Marketing
Samen met The Food Line Up, een cateringbedrijf met een verse visie op catering, heeft Food Cabinet een studieprogramma opgericht genaamd the School of Food. In dit studieprogramma kan het team het voedselsysteem nóg beter leren kennen. Dat doen ze bijvoorbeeld door middel van excursies, zo gingen ze vorige week in gesprek met fruittelers over de praktische haken en ogen van biologische fruitteelt. Of denk aan een excursie over de aardappelsector om met eigen ogen te zien hoe de ontwikkeling van aardappelzaad zich ontvouwt. Er worden ook lezingen gegeven over inhoudelijke onderwerpen, zoals genetische modificatie of documentaires vertoond over de relatie tussen suiker en obesitas.
Behalve the School of Food gaat het team ook buiten werktijd naar avonden in Pakhuis de Zwijger of andere interessante evenementen. Naast deze uitstapjes worden er vrijdagmiddagborrels, ’Little Fridays’ (donderdagmiddagborrel) en FCFun borrels georganiseerd, waarbij mensen uit het netwerk worden uitgenodigd op kantoor!
Enthousiast en wil je solliciteren? Dan kom je waarschijnlijk Marleen tegen. Het sollicitatieproces bestaat uit een CV-selectie waarna de eerste kandidaten worden uitgenodigd voor een kennismakingsronde. In een half uurtje wordt er gekeken of de kandidaat past op de functie en in het bedrijf. Na deze ronde vindt er een intensievere tweede ronde plaats, waarbij 2 à 3 selectieopdrachten worden gegeven om beeld te krijgen van de potentie van de kandidaten. De geselecteerde kandidaten krijgen vervolgens in de laatste ronde ter plaatse cases voorgeschoteld.
PLANET
Samuel Levie en Helen Kranstauber zijn bekende figuren bij het Slow Food Youth Netwokr (voorheen de Youth Food Movement) en het Food Film Festival in Amsterdam. Ze werden daar vaak gevraagd programma’s te schrijven en campagnes te initiëren op het gebied van voedsel en duurzaamheid, wat leidde tot de oprichting van Food Cabinet, ongeveer 5 jaar geleden. Niet lang daarna sloot ook Sebastiaan Aalst zich aan als een van de drie oprichters.
Met een team van denkers, ontwerpers, makers en veranderaars zet Food Cabinet dagelijks voedselvraagstukken op de kaart. Deze voedselvraagstukken zijn divers, met als gemeenschappelijke factor dat ze worden benaderd vanuit de insteek een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem te bewerkstelligen. De hele keten wordt hierin meegenomen - het begin van de keten in de vorm van gespreksgroepen met boeren en omwonenden en inhoudelijke workshops over eerlijke handel, maar ook het einde van de keten in de vorm van campagnes voor consumenten om meer groenten en fruit te eten en voedselverspilling tegen te gaan. Ook vraagstukken als waar eten vandaan komt of hoe we over 50 jaar nog kunnen voorzien in de voedselvraag worden behandeld.
Opdrachtgevers van Food Cabinet zijn ondernemers (bijvoorbeeld Albert Heijn, Fairtrade Original en Vezet), overheden (bijvoorbeeld het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor de organisatie van de Wereldvoedseldag, brancheorganisaties (bijvoorbeeld de Nederlandse Aardappel Organisatie), maar ook NGO’s (bijvoorbeeld Oxfam Novib en Max Havelaar). Ze helpen deze partijen bij het uitdenken van strategieën en concepten en het succesvol uitvoeren van hun duurzame ambities. Daarnaast initiëren ze eigen projecten en campagnes die in samenwerking met andere partijen op een grassroots manier verder worden ontwikkeld.
PROFIT
Food Cabinet wordt ingehuurd door haar opdrachtgevers om deze partijen te helpen bij het succesvol uitvoeren van hun duurzame ambities.
Wil je solliciteren? Op het moment staat er een vacature open voor een ervaren campagne- en projectmanager. Kijk voor meer info op https://www.greenjobs.nl/vacatures/vacature_ervaren_campagne_projectmanager_4598309_11.html.
Meer weten over Greenjobs en Einstein & Jones? Neem dan contact op met mij via laetitia@einsteinenjones.nl, 020 303 78 03 of 06 835 968 58.