Halverwege de programmaperiode Amsterdam Smart City ’22-‘26

Featured image

We zijn al weer twee jaar onderweg, en daarmee halverwege, de huidige programmaperiode Amsterdam Smart City 2022-2026. Twee jaar waarin we onze tussenruimte verder hebben versterkt, waarin we een sterkere focus leggen op sociale innovatie, leerzame kennissessies hebben toegevoegd aan ons programma en samen tal van vraagstukken hebben verrijkt en verder gebracht.

Sinds juni’22 hebben we 8 demodagen, 30 werksessies, meer dan 30 pitches, 1 Challenge co-creatie, 2 Transitiedagen, 6 Data Dilemma’s een zomerexpeditie, 3 diners en 5 kennissessies georganiseerd. In bijgevoegde pdf lees je aan welke onderwerpen en challenges we allemaal werken. Twee wil ik eruit lichten.

Mobiliteitsrechtvaardigheid

Echt een vraagstuk dat past bij de focus op sociale innovatie. Ingebracht door de provincie Noord-Holland en Drift. Met een brede coalitie van partners is het vraagstuk verkend en aangescherpt, zijn doelgroepen geïdentificeerd en hebben we een aanpak ontworpen. De eerste stap is om meer te weten te komen over mensen die moeite hebben hun mobiliteit te organiseren. Bijvoorbeeld omdat ze geen geld meer hebben, minder valide zijn of bijvoorbeeld het openbaar vervoer te ingewikkeld vinden. Als tweede stap wordt een programma ontwikkeld met maatregelen die nodig zijn om de toegang tot mobiliteit voor deze doelgroepen te verbeteren.

Het vraagstuk is inmiddels ondergebracht bij het Platform Mobiliteit van de Metropoolregio Amsterdam (MRA), uiteraard inclusief alle lessen uit het onderzoek en de sessies die we gedaan hebben én de werkgroep die Amsterdam Smart City had ingericht hiervoor. Hiermee wordt het echt opgepakt en verankerd in het beleid van de overheden. Ook de andere leden van het netwerk blijven aangehaakt.

Daarnaast is, voor het eerst, een multidisciplinaire onderzoekskring van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) hierop afgestuurd. Zij hebben gekeken naar manieren om de doelgroepen zelf in het onderzoek en de aanpak te betrekken. De resultaten hiervan staan ter beschikking van de werkgroep van de MRA.

Lokale energiesystemen

Lokale energiesystemen spelen een belangrijke rol in de energietransitie. Maar zijn we niet elke keer het wiel opnieuw aan het uitvinden, en hoe komen we uit de pilotfase en in de opschaalfase?

Dit vraagstuk werd ingebracht vanuit de Gemeente Amsterdam en de HvA en werd met veel enthousiasme ontvangen in het netwerk. De oplossing zat in het beter delen van learnings van afgeronde pilots.

Hiervoor heeft de HvA een start gemaakt met het ontwikkelen van een Framework waarin alle learnings van verschillende pilots verzameld kunnen worden, zodat je gemakkelijk een totaaloverzicht zou kunnen vinden van alles wat er uit de pilots is gekomen.

De eerste versie van het Framework is gemaakt en getoetst bij het netwerk. Dit wordt nu verder doorontwikkeld.

Kennissessies

De kennissessies hebben we nieuw toegevoegd aan onze programmering. Met als doel collectief leren hoe we met nieuwe manieren de complexe vraagstukken van deze tijd aan kunnen pakken. Nieuwe manieren die leiden tot nieuwe en betere oplossingen. Zo hebben we geleerd over de inzet van Impactlenzen, de rol van macht in transities, bewustwording van vooronderstellingen door Socratic Design, van puntoplossingen naar systeemoplossing door systeem mapping en het achterhalen van de echte oorzaak met Theory U.

Met dank aan Amsterdam Economic Board, Gemeente Amsterdam, Kennisland, Hieroo en HvA voor het verzorgen hiervan.

22-23 evaluatie presentatie-small.pdf (1.63 MB)

Comments

Topics